Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. srpna 2025 10:41

Mrs.Robinson ano, ve Francii jsme s našima taky byli a přesně ty městské kempy byly super. Ale už je to dvacet let. Jednou nás "ubytovali" na fotbalovém hřišti, tak skvěle se mi ještě neleželo

Protože rezervovat kemp čtvrt roku dopředu na celý týden, to už pro mě ztratí kus kouzla a radši zarezervuju nějakou chalupu.

Offline rasaNori
8870 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 11:13

Makara závisí hodne na velikosti auta, a na složení posádky. My máme vestavbu na fiat ducato, takže to nejmenší z dodávek, je to vykoupeno možnosti vyjet na různá místa v horách. Když máš integrál nebo polointegral, jsi vlastně odsouzena ke kempování v kempech. My se vlezem všude, jeden řídí, druhý hledá místa v mapách, Streetview ti často ukáže jestli se vejdes, jestli není zakázané spani přes noc a podobně. Ale predesilam ze jezdíme ne tak turisticky hodnotné státy a často mimo sezónu. V Chorvatsku jsme třeba měli problém jen v létě a u moře. Jinak máme projetou Itálii, Španělsko, Francii, černou horu, Albánii, Finsko, skotsko, Pobaltí atd. V autě musí mít vše své místo, jinak se z toho posesouvas. Dětské sedačky všude a furt zavazi. Zachod taky nemůžeš vylít kde tě napadne. Často se vykrádá předek auta, logicky míváš po ruce kameru, mobil, foťák, doklady a peníze. My si nechali dodělat extra zámky na všechny dveře. Taky jsme dost napadni, máme auto se stanem na střeše, ale už jsme s ním spali v centru Turína a nikdo to neřešil:D Často bývá problém zaparkovat v turistických městech v centrech, nevlezes se, nebo je to zakázané. Trajekty a dálnice stojí více než s osobakem. Zase my to máme jako vozidlo zvláštního určení,  délka ofiko je 5,99m, takže se ještě vlezem do spousty  kategorii. Musíš být hodně tolerantní, v autě není prostor na vyhýbání pokud jeden vaří. Nebo se hrabe v lince. Jako spolujezdec děláš letušku. Obzvláště na dálnici, jinak nikam nedojedes. Furt něco podavas. Je to široké, pokud nejsi zvyklá řídit dodávku, trochu problematické. 

Offline Makara
3663 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 11:23

Mohučanka my to kdysi počítali na půjčení na 2 týdny na Novém Zelandu a vyšlo nám, že komfortní bydlík (do malinké dodávky se mi fakt nechtělo) bude dražší než osobák a ubytování v "hotelovém" pokoji v backpackers. A asi to nebude moc jiný tady v Evropě. Takže případné půjčení není o úspoře peněz, ale o zjištění, co na tom ty lidí mají

Teda vlastně jsme si to zkusili tak trochu na lodi - na kanále Du Midi. Moc se nám to líbilo, ale třeba tak jednou za  pět let na týden. 

Při našem počtu člověkonocí mimo domov se koupě jednoznačně nevyplatí. Leda až opustíme seriózní zaměstnání a staneme se seniorskými nomády...

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. srpna 2025 11:29

Makara ano, půjčení je drahé, stojí to jak normální ubytování a to ještě minimálně občas zajedeš do kempu, což jsou další peníze. Musí ti vyhovovat ten styl cestování, ne to brát jako finanční úsporu. Já se obávám, že u mně to zůstane ve fázi snění, muž má ještě míň dobrodružnou povahu než já 

Offline Makara
3663 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 11:32

rasaNori díky, ušetřilas mi peníze. Mně se do dodávky úplně nechce a u velkých obytňáků si právě uvědomuji ta omezení, kam ne/můžeš. Navíc mám řidičák jen B, takže by řízení bylo jen na muži a to nepovažuji za bezpečné pro dlouhé cesty nebo kdyby se něco stalo.

Offline Makara
3663 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 11:35

Evaeva no, taky to tak vidím. 

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 11:49
Reakce na monis:

continuity jo clovek se nauci vytesnit vsechno. Nasi bydli v oblasti, kde jsou caste nizke prelety stihacek klidne i v noci a ja uz to vubec neregistruju. Navstevy jsou z toho vypleskle, pro nas mistni kolorit Jedine mi to vadilo v dobe, kdy jsem uspavala v kocare.

​soused mojí kamarádky měl chovnou stanici vlků. Celou noc vyli, když jsem tam spala v přízemí, čekala jsem, ze každou chvíli vlezou oknem dovnitř.
Koukam, ze to po sto letech úřady konečně zakázaly. Už kdysi jsem nechápala, jak to může být dovolený. Bylo mi jich fakt líto. 

Offline continuity
43319 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 11:56

Mrs.Robinson no tohle mám na seznamu , sice byl plán s bydlikem, ale ten se z různých důvodu odložil, ale ty kempy v dunách zní dobře. 

Já se pak poptam. 

Offline rasaNori
8870 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 12:01

Makara no ta dodávka nám teď hodně vyhovuje, a až nám přestane, třeba koupíme něco jiného. Uvidíme. My jsme skoro každý víkend a i hodne času z roku pryč, takže nám se ne přímo vyplatí, spíš nás vyjde šul nul. Teď skotsko nás stálo 5 nádrží nafty, cenu za trajekt z hook van holand do Newcastlu, nějaké vstupy na hrady a parkoviště, jeden kemp, a 3 velké nákupy v tescu. Plus 3 týdny dovolené. Kamarádi tam letěli, tam si půjčili obytnak, polointegral, plus měli 3 noci ubytování v Edinburghu, a rázem máš dovolenou skoro za 150 tisíc...nevím no, taky to žere peníze, ale my ho kupovali s najetýma 20 tis km, dodelavali jsme life-po baterku, pak ten servis když jsme chudáka půjčili v rodině, měchy co nás zachranily v Španělsku...

Offline continuity
43319 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 12:07

rasaNori ono to hrozně záleží, my máme oba omezenou dovolenou, ale slušně placené zaměstnání, takže třeba ty tři dny na cestě ráda vyměním za nějaké peníze. 

A pořizovat bydlika pro 4 dospělé už vůbec není za hubičku. 

Offline rasaNori
8870 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 12:24

continuity my zas často bereme ze i cesta je cíl, vždycky navštívíme kamarády někde po cestě, v každém státě máme někoho, obvykle se návštěva protáhne ve stylu jsem strýc Baloun a budu u Vás bydlet:D to zas ty peníze nenahradí...

Offline Makara
3663 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 12:32

continuity s mými "děťátky" si dovolenou v bydlíku představit nechci. I v apartmánu nechtějí sdílet ložnici, tak jeden z nich spí na sedačce, když je k dispozici. Ale jako trochu je chápu, jsou už prostě zvyklí na samostatné bydlení. Já se taky po dovolené těším, jak se vyspím sama. (Na  druhou stranu jsou schopni spát v hostelu v pokoji pro 8 nebo ve 4 v Mondeu, když cestují sami, takže něco vydrží, když není zbytí.) 

Offline monis
1613 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 12:33

Tabea to je strasny, ja myslela, ze chranena divoka zvirata takhle chovat nesmis, pokud nejsi zoo. Z toho bych taky byla nanervy, predstavovat si ty vlky v kleci.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. srpna 2025 12:45

Makara no vy byste jeli sami a děti by si ho pak rádi půjčili

Offline Tabea
8192 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 12:47

monis

Tam byl problém s tím, že sice úřady potvrdily, že ten chov je nevyhovující, neměli je ale kam umístit. A když s tím začínali, tak to legislativně ošetřený nebylo. Každopádně hnus.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 13. srpna 2025 12:57

Tabea teď, jak utekl ve Zvoli ten lev, tak to řešili v tv. V Čechách je snad pět dalších nepovolených chovů šelem a právě je problém s jejich umístěním jinam. Řeší se to roky.

Offline Jos
příspěvků moje polička 13. srpna 2025 13:06

rasaNori vy jste na to uplne idealni rodina. Muz o koupi taky mluvil, ale beru to jako dalsi z jeho debilnich napadu. Navic kdyz ho nedonutim si v prubehu roku vybrat ani dva tydny dovolene v kuse, tak je obytnak uplne bezpredmetny. My mame oba dost fixni zamestnani. Ja uplne a muz sice muze byt hodne pripojen i distancne ale dobrovolne to tak nechce. Pro nas je nejlip ta Italie na blind autem. Proste jedeme a koukneme na booking kde se nam libi a neco vezmeme. Az budou deti vetsi, tak bych zase rada letala. 

Offline Vari
2223 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 13:21

Evaeva Navíc ve Zvoli je ten zookoutek kousíček od školky, když před pár lety utekla ta puma, tak se sousedovic malá dcerka ptala, co je to za velkou černou kočku u nich na zahradě. On ten chovatel chov moc nezvládá, mamba ho uštkla, dikobrazovi se to říkalo Kajínek, pac se věčně procházel po vesnici...

Offline rasaNori
8870 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 13:36

Jos jeste to mame tak, ze hlavni sezona je u nas jaro a podzim, v lete se delaji prevazne skoly, muz si auto bere i na vyjezdy, pohodlicko a tak:D

Offline Zuzuli
3826 příspěvků moje polička 13. srpna 2025 13:49

Evaeva svagr ma jako souseda zookoutek s tygry a lvem. A ti pred par lety utekli, zrovna v dobe, kdy on makal na stavbe. Otevrena hruba stavba, zadna okna nebo dvere, nastesti si to zamirili do lesa na opacnou stranu.