Celý život jsem žila v tom, že Shout zpívají Depeche Mode. Až teď jsem zjistila, že je to písnička od Tears for Fears.
Tak já taky, právě do této chvíle. ![]()
Ještě jsem si to našla na Spotify, protože to přece není možný. Tak je.![]()
Celý život jsem žila v tom, že Shout zpívají Depeche Mode. Až teď jsem zjistila, že je to písnička od Tears for Fears.
Tak já taky, právě do této chvíle. ![]()
Ještě jsem si to našla na Spotify, protože to přece není možný. Tak je.![]()
stes tak to jsem taky myslela, že jsou DM ![]()
No jo, máš pravdu, nijak zvlášť je nesleduju, tak jak to zní podobně, jsou to pro mě DM. Doufám, že teď už si to teda zapamatuju!
letfenixa To jsem si právě, frajerka, myslela taky..:) Vždyť jsem ještě generace, co žila v Československu, udržuju si kontakt se slovenštinou na Parfumanii a pak se vynoří úplně neznámé slovo. Až zas narazím na něco zábavného jako jatka, tak vám to sem přihodím. ;)
eMja to mám odjakživa jako letfenixa.
Běžně jsem četla v obou jazycích a zpětné si i těžko vybavovala v jaký řeči. Mám v knihovně nějaké klasiky, co jsem chtěla dát přečíst dětem a vůbec nevím jakým jazykem jsou psané, dokud se do nich nepodívam.
Ĺudská pamäť je ošidná , mám príklad z detstva, keď som si s istotou pamätala / pamätám ! / istý konkrétny zážitok, a brat ma s rovnakou istotou presviedčal o tom, že to malo iný priebeh . Ale je to bez dôkazov, takže - kto má pravdu ? Ale nie tak dávno som sa presvedčila, že musím byť s tvrdením : ja si to tak pamätám ! trocha opatrnejšia . Dostala som chuť znovu si pozrieť sovietsky vojnový film Balada o vojakovi ./ Neupodozrievajte ma, prosím z akejkoľvek sympatie k Sovietskemu zväzu, alebo k Rusku . Rozprávala som sa s takmer 18 vnukom, ktorý má dlhodobo záujem o politiku o aktuánych aj minulých vojnách, spomenula som tento film, resp. úvodnú scénu / .V dobe svojho vzniku to bol oprávnene vysoko hodnotený film, pravda, videné dnešnými očami už miestami trochu zastaraný ale stále je to dobrý , ľudský film bez zvláštnych filmových efektov, taký normálny. No a nielen tú silnú úvodnú, ale aj záverečnú scénu som si pamätala trošku inak .
Čtu knížku iráckého autora ve slovenském překladu (páč český není) a zjistuju, jak moc nerozumim slovensky! Jako spadl mi trochu hřebínek, přiznávám. Zatím jsem hledala slova maternica a bitúnok.
My měli doma mraky knih ve slovenštině (vycházelo tam víc resp. lepších knih), takže si dobře pamatuju Bitúnok č. 5!
Tiez si nepamatam ci som knihu alebo film videla/citala v slovencine alebo cestine. Aj deti cestine dobre rozumeju, starsi miluje Spongeboba a ten v slovencine nie je. Teraz sme boli tyzden na chate s kamoskami a detmi a ked si chceli pustit na platne film, ktory bol len v aj a cj, okrem nasich dvoch a jedneho chlapca nikto v cestine nechcel pozerat, ze tomu nebudu rozumiet. Deti bolo 15.
Blanka Dodnes s bráchou vedeme spory, jak se která událost stala, pohledem našich, v té době dětských očí. A rozcházíme se i na chování příbuzných k nám, když jsme byly děti. Například prázdniny u jedné tety a takovejch rozporuplnejch emocí. :D
My měli doma mraky knih ve slovenštině (vycházelo tam víc resp. lepších knih), takže si dobře pamatuju Bitúnok č. 5!
![]()
Mrakoplas já nemám problém s mluveným slovem, děti si dokonce pouští slovenské písničky. Ale s psaným textem je to horší, musím se víc soustředit. Zjišťuju, že s polštinou to mám podobně (rozumím samozřejmě mnohem hůř než slovenštině), musím si předčítat nahlas, abych věděla, o co jde![]()
Evaeva mam to stejne. a to jsem vyrustala v dobe, kdy bylo bezny, ze knizky ktere se nedaly sehnat v cestine, byly doma ve slovenstine. ale jak ctu v cetine hodne rychle, tak slovensky mi to tak snadno nejde a tim padem me to nebavi. to by musela byt nejaka velka motivace, jako tehdy:-)
Hehe. Vono zrovna tohle zní skoro legračně, co?
To já teda čtu stejně v češtině jak ve slovenštině, nevidím rozdíl. A nejen že si doteď doslova pamatuju některý citace z oblíbenejch knížek, ale když jsem si třeba časem pořídila totéž v českým překladu, tak mě to nebavilo resp. nelíbilo se tolik jako ten slovenskej ![]()
Ale já to mám víc zažitý, žila jsem s tou slovenštinou delší dobu než vy, mladý rybízové ![]()
barbucha Jo, zní to vtipně. Ale rodiče měli v knihovně nějakou tuším detektivku jménem Tigria klietka. Mně to z hřbetu přišlo jako něco hrozně tajemnýho vždycky, italskýho, latinskýho?... pak jsem to jednou otevřela a kouzlo bylo vyzrazeno ![]()
Chtěli jsme jít na film Duchoň a ono je to ve slovenštině s českými titulky.
Já vím,že ne každý zažil slovenské pondělky apod., ale to ani neni cilovka tohoto filmu. Na ten půjdou převážně ti, co společnou kulturu zažili a těm neni třeba titulků. No nešli jsme.
stes Buď ráda, že to nemá dabing ![]()
barbucha k mým vůbec, možná naopak,ale byla jsem nějak naladena na retro.
notna nedivila bych se
stes vzdyt ty titulky nemusis cist? Aspon muzes vic koukat na film
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.