Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:13

Já tři velká jídla za den zvládnu skvěle, ale nezvládaj mi to připravovat! Samotnou mě to moc nebere teda:-D

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:15

Moje děti salát nejí, těm nechám pár brambor, které jsem vařila na salát a opeču je na pánvi. Kapra máme radi všichni, a všichni se na něj těší. Dělám každému dvě porce, jednu k večeri a druhou na studeno na druhý den k obědu. 

U nás se odjakživa vařily dvě polívky - zelňačka + houbová omáčka. K obědu rybí, ale spíš jako halászlé. 

K večeři každý ji, kterou chce. Ta zelňačka je ještě dost v pohodě, já ji nijak nezahušťuji, ale ta houbová omáčka je strašná kalorická bomba - jíška na masle, zahuštěné šlehačkou. Ale miluji to, dělám to přesně jen na vánoce a druhý den se o to obvykle nějak podělíme.  Mladší ji tu zelňačku klidně tři dny. (Doma ji jedli k večeři táta a děda). 

Kdybych já něco chtěla zrušit, tak bych nahradila klasický salát vídeňským. Ale to by asi muž nesl dost těžce. 

Jinak u nás se večeři až tak v šest a ještě se během dne kromě ty rybí polévky moc nejí, takže se to nějak zvládnout dá.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:18

continuity už máš větší děti, to už se dá jíst v normálním čase. Salátu dělám hodně, večeříme ho ještě následující dva dny. Ale pak mám zas na rok pokoj.

Ale udělala si mi chuť na tu zelňačku, ale tady to nikdo nejí.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:27

Evaeva my to dřív nestíháme máme pomalé ranní starty a chodime odpoledne procházkou na hřbitov. letos jsme odpoledne chtěli objet nemocnici i tchana.

Jinak se u nás odjakživa jedlo podle toho jak dělal muž. když měl denní, tak v půl sedmé a když noční, tak to byl spíš oběd. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:31

continuity my jsme celé dopoledne pryč, ale na odpoledne si nechávám jen toho kapra. Asi si umíš představit, jak jsou ti malý nedočkaví. Kdy bude večeře se ptali už od dvou:) Snažím se je úkolovat, ale pro tak malé děti není moc možností. Syn chystal cukroví, zdobil strom, prostíral stůl, ale stejně ještě stihl být odpoledne dvě hodiny venku Ale čekání na tatínka se samozřejmě jasné, i když si neumím představit, jak bych s nimi to odpoledne sama zvládla. Asi jedině se špunty do uší.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:31

Karja moje máma třeba celé věky vařila teplé večeře pod heslem: dítě ma mít večer teplé jídlo. a mě to strašně nevyhovuje. 

Starší taky to vařené večer nemusí, mladší si občas da něco, co mi zbylo z obeda nebo si uvaří těstoviny. 

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:36

Evaeva no proto jsme chodívali na ten hřbitov. Já jim většinou nechala ráno pod stromečkem nějaký malý dárek, když byly úplně malinké, jinak bych to s nima sama nezvládla. Toho kapra nějak během dne obalím, já ho peču v troubě, takže se mi to načasuje dobře. Salát teda dělám poslední roky 23., ale zrovna to mi moc nevyhovuje. Já na nějaké rozležení nevěřím, resp. rozleží se klidně od rána do večere. Mě přijde cokoliv s majonézou třetí den už problematické. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:43

continuity mamka někdy míchala jen část na daný den, zbytek byl bez majonézy. Ale mně přijde, že ta kupovaná se tolik nekazí, ale děti to nejí. 

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:45

continuity já salát připravím 23., ale majonézu do něj vmíchám až před podáváním. To rozležení taky nějak nemusím, na mě to spíš než rozleželé působí jako unavené. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:45

continuity my veceriame vzdy presne o siestej, ani neviem preco, ci to ma mama z rodiny ako tradiciu alebo si to tak zaviedla sama. Musim sa jej opytat.

Tento rok sme to teda porusili kvoli tej korone co ma na Štedrý deň dostala. Sambo siel s detmi k mame pre veceru a im to dlhsie trvalo (ja som nemala doma ziadne ingrediencie, mali sme byt u rodicov).

A k teme 3 velke jedla denne - to by ma zabilo. Ja sa musim najest do poloplna, inak som nepouzitelna a chce sa mi akurat spat. Ale mne to vyhovuje, mozem si dat zakusok ku kave. Aj druhej aj tretej

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:50

continuity Jj, naše děti teplé večeře taky nemají rády, pokud nepočítám hranolky nebo špagety. Jako třeba na polévku by se asi nějak naučit daly, ale asi mi to za to trápení nestojí. Mají treba talíř zeleniny, vajíčko a těstoviny, prostě takovej salát bez nápadu:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:54

Karja to je taky plnohodnotná večeře. Já večeře většinou vařím, ale hodně jednoduché, polévku, těstoviny,... Ale mladší dost často skončí u chleba se sýrem. Největší bomba je u nás obložený talíř, z něhož jí jeden jen jeden druh sýra a druhý dva

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:54
Reakce na continuity:

Karja moje máma třeba celé věky vařila teplé večeře pod heslem: dítě ma mít večer teplé jídlo. a mě to strašně nevyhovuje. 

Starší taky to vařené večer nemusí, mladší si občas da něco, co mi zbylo z obeda nebo si uvaří těstoviny. 

​Diskuze teple večere ano/ne u nás jela zrovna dneska. Za mě je to totální nadbytečnost a planeta (i naše zdraví) by nám určitě zatleskala, kdybychom to hromadné zrušili  Muz je tým tepla večere, ale relevantni argumenty nepředložil, podle mě jde spis o ten zvyk a rituál (chudák nešťastná, co je se mnou, teplou večeři měl max v restauraci, nebo když si ji uvařil ). 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:54

MP Meri je to chudinka

Offline žluťásek
8878 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:55

Vy jste tu tak ukazneny všechny. Já právě jim tousty s kozim syrem a asi dojde ještě na vanocku s marmeládou. Potřebovali jsme do půl jedenáctý hrát novou hru a nestihli pořádnou večeři

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:58

Evaeva Je  Zakončil to litanií na tema "chudáci chlapi jeho generace, kteří vyrostli na teplých večeřich od maminky, ale od partnerek už se toho nedočkají"

Ale zároveň je to hrdina, dneska přichystal oběd pro 11 lidí, já jsem jen oskrabala zeleninu a prostřela stůl. Takže budiž mu odpusteno, lopatu bohuzel tasit nemuzu

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 26. prosince 2022 23:59

žluťásek no ukázněný, já jsem jak ten Vinnetou. 

Vecerela jsem zbytek toho Halászlé k tomu pár kousků ovesneho cukroví a mám to. Kdybych si dala toust a vánočku, jsem na tom líp.

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 27. prosince 2022 00:02

MP Meri Tak sambo je tým teplá večeře, dvouchodova nejlepe a pak ještě studená!:-D Jako relevantní důvod beru, ze tolik studenyho jídlo bych taky nechtěla, bylo by to hrozně takový jakože monotónní, pečivo s něčím? A kolik by ho muselo být... a tak no

Evaeva Jj já si právě vždycky reknu, že složení je dobrý a jestli je z toho něco uvařeno nebo je to syrový nebo tak jako základně uvařeny (třeba ony jedí suchou rýží a zeleninu), že to už je jedno  Takze je to jedno:-D

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 27. prosince 2022 00:03

Mrakoplas když jsme na výšce chodili pařit a ráno jsem se vzbudila příliš brzo a už nemohla zabrat, tak jsem sjela výtahem do bufetu,dala si deset deka tresky, dva rohlíky a usnula jsem hned. Lepší než prášek na spaní. 

Já fakt nemůžu jíst moc. K obědu buď polévku nebo druhé. Obojí je moc. Ale zato jim za den tak 6x.

Offline žluťásek
8878 příspěvků moje polička 27. prosince 2022 00:03

continuity no já jsem měla předtím kolem osmý ale ještě tu mini večeři zbylej malej rizecek a trochu salátu. Ale to už jsou 4 hodiny!