A666 mně to nemusíš vysvětlovat. akorát, bohužel, myslitel tvého formátu (a tvůrce osnov) zřejmě netuší vůbec nic o existenci jedinců, kteří sousloví "přímá-nepřímá úměrnost" prostě nejsou sto pochopit. vůbec. nemají šanci. moje babička by to nepochopila. měla jen základní vzdělání. trojčlenku znala. recepty zvládla.
Vše o těhotenství a dětech
A666 zatímco teď jsem se setkala s jedničkářem, který neuměl přepočítat ostatní suroviny v receptu, když jsem místo tří vajec chtěla použít pět.
Tak kvalita výuky je bohužel dost kolísavá, dost záleží na škole a učiteli. To že je někdo jedničkář bohužel nic neznamená. Což je i odpověď pro Gatita
Možná ybch učitelce naznačila, že dítko potřebuje větší výzvy, když to nezvládla zjsitit sama..... Ale tohle se děje nezávisle na metodě výuky, i s běžnou výukou jsou učitelé, kteří nezvládají reflektovat nadanější děti a zabavit je....
A666 mně to nemusíš vysvětlovat. akorát, bohužel, myslitel tvého formátu (a tvůrce osnov) zřejmě netuší vůbec nic o existenci jedinců, kteří sousloví "přímá-nepřímá úměrnost" prostě nejsou sto pochopit. vůbec. nemají šanci. moje babička by to nepochopila. měla jen základní vzdělání. trojčlenku znala. recepty zvládla.
Chceš mi říct, že Tvá babička nedokáže pochopit, že je rozdíl, pokud s přibýváním něčeho něco dalšího musí taky přibývat anebo když to místo toho ubývá? Fakt pochybuju....... Já jsem léta doučovala spolužačku, co fakt byla s logickým myšlením naštíru a zvládla to. Akorát to chtělo fakt hodně času.... zrovna nedávno mi říkala, jak si na to vzpomněla
V tomhle případě zrovna mluvím ze zkušenosti. naučit se dá ledacos.
Nedočkal. Byla to docela podpásovka! Neříkám, že to byla špatná knížka, spíš jsem to nečekala, na přebalu nebylo žádné varování. No a jako z udělání to byla po dlouhé době první knížka (když nepočítám obrázkovky o autech, traktorech, bagrech a jiných pro mě už nezáživných věcech), kterou vzalo mládě na milost, a napjatě poslouchalo, co bude dál
Koukám že to chce přelouskat knížky dřív, než je začneš číst dětem ![]()
A666 sama říkáš že to nakonec spolužačka zvládla, ale chtělo to dost času a úsilí (doučování...) takže ve škole to nestačilo, že? já myslím že kdo vyjde základku tak by prostě ty "kupecké počty" měl umět, včetně jedinců kteří rovnice s x a y prostě nedokážou pochopit. bez toho se dá žít. ale momentálně jsou lidi s maturitou (!!) kteří si ten recept ani nic podobného nespočítají.
A666 Paní učitelka o tom ví, jen teď čekala, protože měli začít dělat v matice ještě něco jiného než jen sčítání a doufala, že by ho to mohla začít trochu bavit. Jinak je paní učitelka je fajn, podporuje to, že dítko se chce už teď naučit něco, co budou probírat třeba až za pár měsíců, ačkoliv ví, že pak bude muset řešit možné zlobení v hodinách.
brrr neexistuje samospasiteľná metóda. Sú len lepšie a horšie a každému môže sadnúť iná.
Inak to dieťa, čo sa nudilo by sa nudilo aj pri "bežnom" vyučovní, dnes je to trochu spomalené a teda ja presne neviem, kedy sa u nás prechádza na väčšie počty, ani jedno dieťa nemám na klasickej škole, ale toto sa dá len pri pochopení toho, že každé dieťa je individualita a teda nutne treba rátať s rýchlejšími, pomalšími.
Pri tej Hejného metóde je zaujímavé, že tvojmu synovi nenechali učiť tých slabších, tak to totiž robia u nás. Proste k výsledku musí prísť skupina spoočne a keď je niekto rýchlejší, vysvetľuje ostaným.
Nemohlo by to byť tak, že len prste pužívajú jeho materiály, ale na metódu nie sú školení/neuplatňujú ju v plnom rozsahu?
A666 sama říkáš že to nakonec spolužačka zvládla, ale chtělo to dost času a úsilí (doučování...) takže ve škole to nestačilo, že? já myslím že kdo vyjde základku tak by prostě ty "kupecké počty" měl umět, včetně jedinců kteří rovnice s x a y prostě nedokážou pochopit. bez toho se dá žít. ale momentálně jsou lidi s maturitou (!!) kteří si ten recept ani nic podobného nespočítají.
No trvalo to déle, ale pamatuje si to doteď a umí to správně použít. Protože jsme na to přišly samy, ne že bych to do ní narvala. A o tom je právě ten Hejný na prvním stupni - navíc kdyžs e vybudují zákaldy, stavís e pak na tom líp...... Já bych nejradši matematiku rozdělila na dva stupně, první by jel hlavně kupecké počty ale s porozuměním (protože zrovna tam je dost důležité, zkus si klasickou trojčlenkou pro přímou úměru spočítat úměru nepřímou), druhý by jel tu vyšší matematiku. Kdyby se z toho prvního stupně vysekaly zbytečnosti, zbyl by čas na to, aby to všichni pochopili.....
viktorka_od splavu Se přiznám, že nemám úplně přehled, jak se učí aktuálně dnes, takže oje zkušenost je vlastně už 15 let stará (proboha
).
Každopádně si myslím, že některé věci prostě nejdde učit jinak, než tak nějak po logických celcích, např. zeměpis, nebo literaturu ... ve škole mi vdy šly nejlíp ty předměty, kde byly učitelky tak nějak "systematické", prostě hodina měla jasný řád, začátek, zkoušení, prostředek, konec. Prostě přírodní poměry v USA, dvojtečka a jedeme. Jako jasně, vrchol zábavy to nebyl, ale mám pocit, že z těchhle hodin jsem si toho odnesla nejvíc.
Naopak takoví ti progresivní učitelé, kteří to tak nějak rozvolnili, z toho jsem měla úplný kulový. Hodiny byly sice zábavné, praktické, uteklo to, ale výsledny efekt byl jedna velká NULA. Jeden čas se nám např. vyměnil učitel zeměpisu. Hodiny probíhaly tak, že většinou vyprávěl o svých cestách, promítal fotky, nosil různé předměty, koukali jsme na videa o dané zemi ... super, paráda, uteklo to a bylo to samozřejmě ultramoderní. Výsledek je ten, že jediné co si pamatuju je, že šplhal kdesi na nějakou osmitisícovku a že přefiknul mojí spolužačku. Naopak druhá učitelka byla klasika stará škola, nabouchala do nás vegetační pásy, geopolitický poměry ve světě 20. století, hlavní města ... je díky ní mi zůstala o většině zemí v hlavě alespoň nějaká informace.
Renusatko pokud je to koncept pro nadané děti /=děti se speciálními potřebami, tak chápu, ale univerzálně vhodné mi to opravdu nepřijde.
Jinak dějepis se učí pokud vím ne každý rok to samé, ale lineárně, jak už tady zaznělo. Jen na gymplu se to pak jede znovu.
slniecko Tak to on možná i vysvětluje ostatním dětem, ale doma se nezmiňuje ("Co bylo ve škole? Nic!"), ale je to mimoň. Stěžuje si, že ho třeba ve čtení otravuje ten a ten, protože se ptá, jak se to čte, atd. ale hlavní je, že paní učitelka o problému ví, jen se teď čekalo, jestli ho nechytí to, co teď začali nově probírat (víc "geometrie").
MP Meri no, dějepis lineárně.. a pak znovu. a stejně tak třeba fyzika. to mi přišlo hrozně nevim jak to říct, nefér? zmatečný? A666 hele já se cítila uplně ošizená nebo jak to říct - když jsme se učili bohrův model atomu, s tím že tak to prostě je, a pak v dalším ročníku najednou bylo všechno jinak a ve skutečnosti to tak nevypadá! (jinak ohledně výuky jak by to mělo být určitě nejsme ve při - jenže já konstatuju jak to v realitě skutečně je)
slniecko Tak to on možná i vysvětluje ostatním dětem, ale doma se nezmiňuje ("Co bylo ve škole? Nic!"), ale je to mimoň. Stěžuje si, že ho třeba ve čtení otravuje ten a ten, protože se ptá, jak se to čte, atd. ale hlavní je, že paní učitelka o problému ví, jen se teď čekalo, jestli ho nechytí to, co teď začali nově probírat (víc "geometrie").
slniecko ono to učení ostatních asi taky není pro každého - já bych to jako dítě a ani teď nezvládala.
MP Meri no, dějepis lineárně.. a pak znovu. a stejně tak třeba fyzika. to mi přišlo hrozně nevim jak to říct, nefér? zmatečný? A666 hele já se cítila uplně ošizená nebo jak to říct - když jsme se učili bohrův model atomu, s tím že tak to prostě je, a pak v dalším ročníku najednou bylo všechno jinak a ve skutečnosti to tak nevypadá! (jinak ohledně výuky jak by to mělo být určitě nejsme ve při - jenže já konstatuju jak to v realitě skutečně je)
Já ten lineární přístup taky nemám moc ráda, smysl by to mělo, pokud dotyčný už dál v předmětu nepokračuje, že by měl první kolo to základní (protože většina si fakt vystačí se zjednodušením typu bohrův model atomu - BTW to jste se fakt učili i něco složitějšího - kvantově -mechanický model? na střední?) a Ti co chtějí pokračovat tak prohlubují......
Jako je fakt, že školství by potřebovalo zreformovat jak prase drbání, ale do toho nikdo nepůjde. odklon od biflování je obecně správný směr, ale musí se to udělat rozumně (věřte, já chodila na experimentální základku a tams e to zvrhlo neuvěřitelně, takže nejsem pro alternativu za každou cenu). jenže to by nesměl peďák pro fůru lidí představovat až poslední možnost, když je nevezmou jinam....
A666 no, já jsem asi prostě divná. zrovna kvantová fyzika mi připadá strašně zajímavá, a hrozně mě mrzí že nejsem s to pobrat z té výpočtové části. ale ano, brali, mám pocit že ještě na základce dokonce. lehce jsme se dotkli toho, že ty elektrony tam neobíhají po těch kružnicích, jak jsme se museli našprtat v předchozím ročníku, ale nějak se tam vyskytujou, u toho rotujou kolem vlastní osy (haha).. no a na střední částice-vlna. mně by vůbec nevadilo kdyby mi někdo hned na začátku řekl, že ty kružnice si tak lidi nejdřív představovali, protože ještě nevěděli.. a ne se to našprtat jako fakt, a pak se dozvědět že to byly nesmysly
Tak to je dobrý
Já si nepamatuju, že by se u nás na gymplu kvantová mechanika vůbec zmínila mimo semináře. U nás teda fyzikářka udělala to, že v druhém pololetí čtvrťáku ani nedělala výklad sama, ale nematuranti měli referáty a písemky jsme psali jen maturanti z maturitních otázek. Dost mě nakrklo, že ani ty referáty nekorigovala, neb někteří kecali fakt blbosti...... BTW výpočty jsou psycho, už dneska nechápu, co jsem zvládla na magistru napočítat, jak to nepoužívám, tak to krní ![]()
Právě proto mi biflování přijde jako děs, ale nevím, jak to udělat, aby se chytali jak Ti silnější tak ti slabší jedinci...
A666 tak ono v matice jsme brali logaritmy, integrály, derivace (bohužel jsem to teda nepochopila a nedělám si iluze že to bylo vinou nesprávné vzdělávací metody;-) a dcera o dvacet let později ani ťuk. když to na vš viděla netušila oč se jedná
A666 tak ono v matice jsme brali logaritmy, integrály, derivace (bohužel jsem to teda nepochopila a nedělám si iluze že to bylo vinou nesprávné vzdělávací metody;-) a dcera o dvacet let později ani ťuk. když to na vš viděla netušila oč se jedná
logaritmy se na gymplu normálně dál berou. je ale fakt, že zatímco za mě byly integrály a derivace součástí běžné výuky a v semináři jsme dělali komplexní čísla, brácha to měl už naopak (stejný gympl o 6 let později)..... je to hodně o tom, že bohužel není dostatečná hodinová dotace, aby se stihlo všechno.
BTW na VŠ bylo ze začátku nejvíc frustrující, když jsme ve fyzice potřebovali matematický aparát, co jsme ještě neuměli...... To je právě problém toho, proč se fyzika musí zjednodušovat, protože prostě ta matematika co na to potřebuješ je dost těžká
A666 jo, tomu zjednoduseni rozumim, jen bych o tom rada vedela (nejen ve fyzice;-)
MP Meri To jsme měli asi divnou základku...lineárně ano, ale každý rok se začínalo pravěkem. A dost podobně na tom byly i další předměty. Vím to úplně jistě, protože nad starším byl při učení nutný denní dohled a vysvětlování všeho dokola a probírání látky znovu doma.
Jinak mladší syn už nechodí na žádnou školu pro nadané děti. Deptání dvojkama, protože z nadané třídy byl nadaný nejméně by ho úplně zničilo. I mně to stačilo. Jste nadaní, tak nebudete dělat nic jiného než celé odpoledne úkoly a projekty...myslím, že tři roky nám stačily. Chodí jen do soukromé, kde jsou děti klasicky namíchané, jak na každé základce.
Myslím, že i tak máte štěstí...základních škol s biflováním je a bude pořád dost. Mně stačilo.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje