Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43120 příspěvků moje polička 27. ledna 2018 22:05

Ounz já prave taky a na sobě vidím, ze to až tak super pro to dítě není. Moje segra se taky hodně vztekala, myslím, ze jim dokonce doktorka poradila sprchování studenou vodou. Vyrostla v celkem normální osobu, ani talíře doma nelétají, takže si myslím, ze jim nakonec ta nervová soustava nějak všem dozraje a budou vice méně normální. Ve škole se pere spis ta starší, ale ta zas v afektu žádné fyzicke násilí typu kopání neprovádí.

Offline Ounz
20530 příspěvků moje polička 27. ledna 2018 22:11

continuity lidi sou holt hodně rozmanitý..

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 27. ledna 2018 22:31

Ounz Nám bylo též řečeno, že jednak dozraje a jednak to trochu dotáhne inteligencí. Je mu 16, tak je to mnohem lepší než to bylo...nejhorší bych viděla dobu, tak 13-15, začátek puberty a kombinace poruchy, to bylo fakt strašné. 

Ale momentálně u nás probíhá šílená scéna, která začala tím, že se nechce jít sprchovat a končí tím, že zítra chce jít s teplotou do jumpparku. Takže se sprchou jsem se rozčilovala a šel, ale s další kravinou jsem řekla jen ne a následují nekonečné dotazy proč. Předpokládám, že do půlnoci se ničeho nedobereme. 

Offline žluťásek
8862 příspěvků moje polička 27. ledna 2018 23:43

DrowRanger Karja 

V zásadě je to látkovými plenami takhle: potřebujete savou část pleny, která absorbuje moč, pak svrchní kalhotky, které vlhkost nepropustí dál a v optimálním případě ještě separační vrstvu, která chrání plenku před hrubými nečistotami a udrží zadeček miminka v suchu. Zkusím to nějak logicky rozdělit a popsat jednotlivé možnosti, jak by se to líbilo mně, kdyby mi to někdo před rokem vysvětlil :-))

Začnu savou částí, protože to je ta plenka samotná. Existuje spousta různých druhů, vezmu je od těch nejzákladnějších k vymakanějším:

- čtvercové pleny (můžete se setkat s pojmem ČČ, český čtverec) - klasická bílá plena, obvykle rozměr 70x70, příp. 80x80, obyčejně z bavlny (může být i bambusová, ale ta se spíš používá na zakrývání, zavinování, jako stínítko ke kočáru atd.). Používá se buď narovno jako obdélník mezi nohama dítěte, nebo existují různé sklady, jak plenku šikovně vytvarovat, aby lépe sála i těsnila kolem nožiček a nepropustila řídkou miminkovskou stolici. Když se rozhodnete pro skládání plenek, je šikovný pomocník tzv. snappi sponka, takové gumové Téčko se zoubkovými okraji, kterou se plenka zafixuje. Čtverce jsou super pro novorozeně, že si je snadno upravíte na potřebnou velikost, rychle schnou, takže jich nepotřebujete mraky (protože to mrňavé miminko kaká fakt pořád, přebalovala jsem před kojením, po kojení i mezi kojeními :) Dají se koupit v různé kvalitě, lepší jsou vícegramážní, lépe sají. Čtverce jsou obecně nejméně savou variantou, pro novorozeně v pohodě, starší děti co už čůrají najednou větší dávky pak potřebují těch plen najednou několik nebo dovycpat jinou vkládací plenkou.
Výhody: nejlevnější varianta látkování, rychle schne, dá se použít na cokoliv dalšího
Nevýhody: potřeba předem nějak naskládat, nejméně savá varianta

- vícevrstevné pleny (VV) - čtvercová plena menší velikosti, ušitá z mnoha vrstev materiálu - obvykle bavlna nebo bambus, prošitá na třetiny. U menších miminek se dá složit a uchytit pomocí snappi sponky a vytvoří se z ní takové kalhotky, u větších dětí najde využití jako vkládací plenka ke zvýšení savosti.
Výhody: celkem levné, dá se jednoduše skládat jako kalhotky nebo použít jako vkládačka
Nevýhody: oproti klasické čtvercové pleně o dost déle schne

- kalhotové plenky (kalhotovky) - plenka už vytvarovaná do podoby jako jednorázové plenky, zapíná se buď na suchý zip nebo patentky, příp. existují i nezapínací, které se zafixují snappi sponkou. Šijí se z různých materiálů, nejčastěji bavlna, bambus, konopí. Díky gumičkám kolem nožiček dobře těsní, snadno se s nimi manipuluje. Většinou se prodávají včetně vkládací plenky na zvýšení savosti (krátká nebo dlouhá, která se přeloží na půl), často má plenka i vkládačka patentek, aby se daly k sobě spojit.
Výhody: snadná manipulace, krásné barvy a vzory!!! pro matky látkové maniačky :-))
Nevýhody: dlouho schne, oproti předchozím variantám o dost dražší, je potřeba mít jich zásobu nebo sušičku

- chobotové plenky (chobotky) - něco mezi kalhotovou a vícevrstvou plenkou, plena vypadá obvykle jako rozepnuté kalhotky s dlouhatánským chobotem mezi nožkama, ten se podle potřeby naskládá spíš dolů pro holčičky nebo víc dopředu pro kluky, plenka se zajistí snappi sponkou
(Osobně s nimi nemám žádnou zkušenost, nehodnotím proto výhody a nevýhody. Málo je vídám, už se asi moc neprodávají.)

- kapsové plenky (kapsovky) - varianta kalhotové plenky, kde se vkládací pleny nepřicvakávají nebo nevkládají dovnitř, ale zasouvají se do kapsy v pleně. Dotyková vrstva má často šikovnou úpravu odvádějící vlkost dovnitř, takže na povrchu je plenka suchá a miminko není v mokru.
Výhody: kapsa schne rychleji než vkládačky, stačí mít méně kapes a více vkládaček
Nevýhody: záleží na materiálu, někdy se dovnitř do té kapsy vkládačky blbě zasouvají a je to otravné, stejně tak při manipulaci s počůranou plenou je potřeba strčit ruku do toho zapařeného prostoru

- plenky All in one  (AIO) - "přebalovací varianta pro tatínky" - plenka se vším všudy včetně nepromokavé svrchní vrstvy, používá se stejně jako jednoráz. Buď existují AIO v tom nejryzejším slova smyslu - nasadit i vyprat celé v jednom kuse, ty hodně dlouho schnou. Nebo je to třeba kapsovka s nepromokavou úpravou těch kalhotek a dovnitř se dává savá vkládačka.
Výhody: snadná manipulace, babičky či tatínci se prostě nemůžou splést, jen nasadí a zapnou stejně jako jednoráz
Nevýhody: obvykle méně savé než třeba kalhotovky, častým praním se víc opotřebovává nepromokavá část pleny (PUL zátěr), pokud někdo látkuje jen s AIO, potřebuje jich fakt hodně

- plenky Snap in one (SIO) - takový hybrid mezi kalhotovou, kapsovou a AIO plenkou. Typický SIO systém má třeba Bamboolik. Jedná se o svrchní nepromokavé kalhotky, ke kterým se přicvakávají savá jádra. Počurané plenky (resp. ta savá jádra) se jen odepnou a pokud svrchní nejsou znečištěné, nacvaknou se čistá.
Výhody: snadná manipulace, nezabírají tolik místa v pračce jako kalhotové plenky
Nevýhody: Zvlášť kluci čůrají dost na šišato a nemusí se trefit do užšího savého jádra než má třeba kalhotová plenka, stejně pak i se stolicí, svrchní kalhotky můžou dostat víc zabrat :)

- vkládací plenky (vkládačky) - cokoliv, co zvýší savost. Jako vkládací plenka se obvykle prodává několikavrstvá vložka krátká nebo dlouhá (ta se překládá napůl). Dá se použít i třeba čč, vv, žínka, ručníček atd. Některé vkládačky se šijí i s patentkem na nacvaknutí do kalhotek, jiné se jen volně vkládají.

Pak tu máme ty svrchní nepromokavé kalhotky. V zásadě se jedná o tři typy:

Kalhotky s PUL zátěrem - rozepínací kalhotky na suchý zip nebo patentky, na omak látkové, vnitřní strana opatřená nepromokavým zátěrem. Nevydrží věčně, záleží na péči, aby vám nezačaly protékat. Na jedno miminko asi úplně v pohodě, na mladšího sourozence při dobré péči taky, ale časem můžou začít provlhat. Neměly by se sušit v sušičce ani na topení. Není to ale třeba, schnou rychle. Stačí jich několik kousků, nevyměňují se po každém přebalování. Stačí je dát provětrat třeba do dalšího přebalování a během dne je můžete znovu použít. Pokud nejsou znečištěné stolicí, stačí je vyprat třeba jednou za týden.

Fleecové svrchní kalhotky - na sucháč nebo patentky, silný fleece. Prodyšnější než PUL zátěr, při větší zátěži může trochu provlhávat (např. se nedoporučují do šátku nebo nosítka nebo třeba do autosedačky, když je vyvíjený dlouho tlak na stejné místo). Velmi rychle schnou, nepotřebují v podstatě žádnou péči. Můžou se ožmolkovat, což nevadí ničemu, jen nejsou tak pěkné na pohled. Celkem často čtu, že miminka nerada fleece a na místech, která se přímo dotýkají pokožky, tj. kolem nožiček a na bříšku, reagují zarudnutím nebo ekzémem.

Vlněné svrchní kalhotky - nejčastěji natahovací, ale dělají se i rozepínací na suchý zip. Nejprodyšnější varianta, doporučují se hlavně na noc. Vlna má samočistící schopnost, pokud nejsou znečištěné stolicí, stačí prát třeba jen jednou za dva tři týdny, i déle. Péče o ně je ale náročnější, aby neprovlhaly, musí se po každém praní nalanolinovat. (S čím nemám zkušenost a bojím se toho, takže vlňáky nemáme a asi ani nikdy mít nebudeme). Některá miminka nesnesou vlnu, ale je jich asi relativně málo.

A nakonec vychytávky, separační plenky. Mají za úkol udržet zadeček miminka v suchu a zároveň zachytit hrubé nečistoty a chránit před tím největším znečištěním samotnou plenku. V zásadě existují dvě možnosti - separačky jednorázové a pratelné.

Jednorázové - z různých materiálů, celulozové, viskozové a bambusové.
Celulozové se skvěle hodí pro novorozence a miminka, co ještě kakají hodně řídce. Nasajou dost vlkosti a oddělí pevnou část té miminkovské vaječiny od tekuté části. Když se dá víc vrstev, údajně nepropustí ani to žluté barvivo na plenku. Počurané se dají několikrát vyprat, cca 4-5, pak se už začínají trhat.
Viskozové - hodí se hlavně pro děti s už tužší stolicí. Netrhají se, dají se mnohokrát opakovaně prát. Výrobci uvádí cca 5x, ale podle mé zkušenosti mnohem víckrát, vlastně jsem viskozovou separačku z důvodu opotřebení nevyhodila ani jednu.
Bambusové - nejlépe odvádějí vlhkost, nedají se prát

Jednorázové jsou jednodušší na manipulaci, pokakané se rovnou vyhodí, počurané se dají prát. Vyhazovat jedině do koše, nikdy do WC. Viskozové separačky se dají používat i místo vlhčených ubrousků, buď jen namočené ve vodě, nebo třeba ve vodě smíchané s olejem (např. olej Medvídek, v lahvičce s rozprašovačem nebo předem připravené a naskládané jako komerční ubrousky z drogerie).

Pratelné separačky se dělají buď fleecové nebo mikrovláknové. Fleecové jsou levnější, existuje riziko, že miminko nebude mít rádo fleece a oprudí se z nich. Dají se koupit už hotové nebo je možné koupit fleecovou metráž s atestem pro děti do tří let a nastříhat si je doma, vyjde samozřejmě o dost levněji. Některé matky hrdinky nastříhají i deku z ikey za pade :) Mikrovláknové jsou dražší, ale údajně mnohem lepší - líp se z nich dostává stolice, jsou hebké, krásně odvádějí vlhkost. Nemám zkušenost, nemůžu posoudit. Z pratelných se vaječina jen osprchuje, pevné hovínko vyklepne do wc. (Nechtějte vědět, co se dělá s takovou tou mazlavou hmotou něco mezi. Proto používám jednorázové :-))

Další povídání o výběru vhodném pro novorozence vs. starší dítě a péči o plenky zas třeba příště, jestli bude zájem. Dejte vědět :)

Offline Pinot Noir
29880 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 10:20

DrowRanger Karja A já doplním osobní zkušenost ke krásnému přehledu od žluťásek (Super!)

Pořídila jsem si pár kousků téměř od každého typu a nakonec zůstala u čtverců a snapi sponky a zhruba od toho roka + vícevrstvé obdélníky (mám froté) vkládané do čtvercovek ke zvýšení savosti. Separační používám jednorázové celulózové, počůrané peru opakovaně.

U ostatních typů mi vadí dlouhé schnutí, nenám sušičku a kvůli plenám, které jsem pořídila kvůli ekologii, ji nehodlám pořizovat ;) Některé kalhotkové zase měly moc silné a tvrdé okraje, malý měl otlačenou kůži. 

Svrchní kalhotky používám s PUL zátěrem a výhradně značku Haipa Daipa, hromady dalších, které jsem vyzkoušela, jim ani zdaleka nedokážou konkurovat ;) Fleecové se mi vůbec neosvědčily, prosákly téměř okamžitě. Vlněné jsem nezkoušela, odradila mě ta ne/péče o ně.

Vlhčené ubrousky nepoužívám, zadek umývám čtvercem perlanu namočeného ve vodě s trochou čistícího oleje (Sebamed, Bübchen) a od té doby, co malý stojí, mu zadek osprchuju rovnou ve vaně, tak mi zbyl perlan ještě na další dítě :)

Vřele doporučuji nekupovat celou výbavu jen jednoho typu a jedné značky, ale vyzkoušet co nejvíc variant a vybrat si tu ideální pro vás.

Jo a na skladování použitých plen velmi doporučuji desinfekci Mio Fresh, která je jako jediná určená přímo na pleny - zkoušela jsem i jiné, ale ten kbelík s plenkami s každou jinou po dni prostě smrdí (skladuji je teda v kyblíku s vodou a tou desinfekcí, kbelík mám přímo určený na tohle, má vevnitř zavěšenou síťku, pak vyjmete tu síťku i s plenkami a celé hodíte do pračky, takže už na ty pleny nemusíte sahat - není to nutnost, ale je to příjemná vychytávka).

Offline Ounz
20530 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 10:47

Renusatko no, na tu pubertu sem zvědavá..

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 10:51

Já jsem látkovky moc nepoužívala, resp. jsem je kombinovala (vadí mi to skladování použitých v kýblu, tak dítko bylo v látkovkách v den, kdy jsem věděla, že bude následovat velké prádlo, tzn. asi každý třetí den). Měla jsem ty "choboty" jak píše žluťásek a k tomu PUL kalhotky. Oboje byly Haipa Daipa. Delší schnutí mi nevadilo, protože jsem je nepotřebovala denně. Když jsem je uklízela do skříně, rovnou jsem si je poskládala se separační plenkou, čímž se urychlilo přebalování. Se sponkou Snappi problém nebyl, ani když je dítě hodně hemživé. Kalhotky vydržely nepromokavé i na další dítě, nebyl problém, že by se nějak opotřebovaly.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 11:11

žluťásek Pinot Noir  Ďakujem krásne! všetko som si už skopírovala a uložila do dokumentu, keď poobjednávam veci typu postieľka a pod., prídu na rad plienky a oblečenie, rady od Vás sú super, hodne mi to uľahčí vyberanie. Neviem neviem, ako by som to sama načítala...

Offline letfenixa
10875 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 11:28

@eless

V cestovnej rubrike som zahliadla Tvoju otazku a nechcem to tam plevelit (ako sa to vobec povie po slovensky?). Kolko ma teraz dieta? Moj syncek tesne pred rokom uplne odmietal prikrmy a zacal jest normalne jedlo. Samozrejme menej slane a menej korenene, ale ziadna flasticka.

Offline Karja
44696 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 11:57

Pinot Noir žluťásek Taky děkuji, je toho hrozně moc. Až se mi znovu prokrví mozek, tak to třeba zvládnu, momentálně tuším, že nejvíc ekologii pomůžu tím, že budu mít jen jedno dítě:-D. Pinot Noir Ale díky za vychytávku na ty čistící ubrousky, to určitě využiju.

brrr Taky díky, já doufám, že si najdu nějaký podobný styl. Skladování použitých totiž taky nebude žádná hitparáda, naše koupelna není největší, já jsem navíc přecitlivělá na pachy. No a mám sušičku a přes zimu ji budu muset používat, jinak bych z toho prádla nikdy nevyšla:-D.

Offline Pinot Noir
29880 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 12:05

Karja Taky nejsem nějaká látková maniačka ;) Kdykoliv hrozí, že budu muset přebalovat mimo domov, použiju jednorázovku. Taky když hlídá babička. A taky na noc. Kamarádka má stejný systém jako brrr. Je třeba si najít, co komu vyhovuje. Jo a látkové jsem začala používat až od 3. týdne, do té doby jsem se na to necítila.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 12:13

žluťásek Pinot Noir ešte ma napadlo, k tým separačným plienkam som čítala, že tie znečistené od stolice sa môžu splachovať v záchode? Je to tak? neupchá to potrubie? žluťásek myslím vyššie písala, že znečistené plienky hádzala do koša?

Offline žluťásek
8862 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 12:14

Na malé miminko bych určitě doporučila čtvercové pleny a pak na vyzkoušení třeba několik kusů vícevrstvých plen a nějaké novorozenecké kalhotkove. (Kalhotkove se dělají většinou novorozenecké a pak rovnou vicevelikostni, které se zmenšují pomocí patentku. Některé značky šijí i několik velikostí pro větší děti). Pokud vám nevadí představa bazarových plen, tak na vyzkoušení jsou podle mě ty z druhé ruky super. Levně vyzkoušíte více typů a když nebudou vyhovovat, v podstatě bez ztráty je zas prodate dál.)

Já používám kalhotkove, co se začal syn více hýbat a vyhovují mi víc než čtverce. Jsou savejsi, nemusím prebalovat každou půlhodinu. Radit značky asi nemá smysl, každému dítěti sedí lépe jiný střih. Osobně bych se vyhnula pouze značce Bobanek, Gaga a Sketch, které se tváří jako české plenky, ale šijí se v Číně. Nejsou tak kvalitní, jako jiné české, evropské, příp. Z USA nebo Kanady. 

České kvalitní jsou např. Bamboolik, petit lulu, majab, breberky, lillybe, anavy, ellas house, haipa daipa, katyv baby a spousta dalších. Z evropských mám ráda švédské imse vimse a britské tots bots, perfektní americké jsou bum genius. Úžasné pleny z Polska jsou značka milovia.

Moje nejoblíbenější svrchnacky pro malé miminko byly bezkonkurenčně imse vimse, perfektně seděly, těsnily a neotlačovaly zároveň.

Offline Pinot Noir
29880 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 12:15

DrowRanger Píše se, že se to může, ale pokud to vydrží 10 a víc praní včetně praní na 90°, tak já bych to teda do WC nehodila ;)

Offline žluťásek
8862 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 12:16

DrowRanger Separační pleny určitě do koše, i když výrobci píší, že se mohou splachovat. I kdyby to přežilo potrubí doma, tak to prý dělá hrozné potíže v čističkách odpadních vod.

Offline žluťásek
8862 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 12:28

Ještě k té péči o plenky a skladování špinavých plen.

Obecně se dnes doporučuje skladovat tzv. na sucho, to znamená ne v kyblíku s vodou, ale házet počurané pleny rovnou do suchého kýble s víkem, pokakané třeba předem osprchovat a pokud jste citlivé na fleky, tak předeprat v ruce, vyždímat a hodit k těm počuraným. Skladovat špinavé by se měly maximálně 2-3 dny, ty tři dny jsou už spíš hraniční, pak by se mohla začít tvořit na plenkách plíseň a taky dlouhodobý kontakt s močí je může postupně ničit.

Skladování na sucho omezuje zápach a taky množení bakterií. Já mám na špinavé pleny koš FILUR z ikea, prostřední velikost. Na víku mám nalepený chomáček vaty, odličovací tamponek nebo něco podobného, na to kapu trošičku éterického oleje (levandule, šalvěj, tea tree). Koš vůbec (ale fakt vůbec) není cítit, nemám ho ani v koupelně nebo na WC, stojí v komoře. Když ho otevřu, voní z něj ten éterák. Nevěřila jsem tomu, ale vážně to nesmrdí. Peru obden, často i až ten třetí den.

Dobrá vychytávka je pytel na plenky ušitý třeba ze záclony nebo nějaký koupený velký prací pytel, který se vloží dovnitř do koše a hází se pak komplet do pračky. Nemusíte se hrabat v těch špinavých plenách. Mně to teda nějak nevadí a radši před praním kontroluju, jestli jsou zapnuté všechny suché zipy, tak pleny stejně beru do ruky jednu po druhé.

Prát by se pleny měly výhradně v pracích prášcích, ne v gelu - zanáší to materiál plenek a nesají potom tak dobře a můžou i při mini počůrání začít smrdět. Nedoporučují se ani takové ty domácí eko prášky z nastrouhaného jelena nebo žlučového mýdla, ze stejného důvodu jako prací gely.

Naopak na předeprání fleků je žlučové mýdlo bezkonkurenční. (Ale teda popravdě, já jsem po třičtvrtě roce neustálého mydlení rezignovala a fleky nechávám, dyť jsou to plíny, ne sváteční ubrus. V létě je spolehlivě umí vytáhnout sluníčko.)

Prát by se plenky měly na 60, sem tam třeba i na 90. Za normálních okolností není potřeba přidávat dezinfekci, já ji používám jen když koupím bazarové pleny a pak třeba když měl malý průjem. Na pleny nepatří aviváž, místo ní se dá používat ocet nebo máchadlo vyrobené z kyseliny citronové (jen rozpuštěná kys. ve vodě).

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 15:58

Karja Minimlaně v DM, ale i v Globusu mají jednorázové ekopleny (dají se vyhazovat na kompost, teoreticky), ale jsou fest drahé (tak 8,- Kč jedna????) a přišly mi takové tvrdší, hůř obepínající tělíčko a obsah vytéká ven (srovnávám s pamperskama). To jen pro úplnost, že nejsou jen látkovky a "pampersky".

Offline Pinot Noir
29880 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 16:48

žluťásek A tobě na plenkách zůstávají fleky? Mně se žluté mapy dělaly jen prvních pár měsíců, po několika praních zase zmizely a teď už se fleky nedělají, vždycky se všechno vypere napoprvé (nic nepředepírám, to bych se teda mohla vyprdnout ;).

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 17:50

žluťásek Pinot Noir 

přidím se s díky k úžasnému výcucu, jsem na tom asi podobně jako  DrowRanger , termín začátkem srpna. A přiznám se že jsem zatím vůbec nic neřešila, ale shrnutí ohledně plínek si taky uložím na později. :)

Jen mě zaujala to, že píšete, že prát plínky je třeba nejdéle do 3 dnů - to není potřeba častěji? Mám hororovou představu, že při té četnosti přebalování to udělá tak pračku denně.

Pokud zrovna nikam nejdete a používáte celý den jen látkovky, jak dlouho trvá než tím naplníte pračku?

Offline Pinot Noir
29880 příspěvků moje polička 28. ledna 2018 17:58

Sairon Tři dny je hraniční kvůli hygieně, jak píše žluťásek, v reálu jen teoretické. Peru cca obden, ale nikoli po 48 hodinách, ale spíš po 1,5 dni. Tj. pokud peru k večeru, tak obden už dopoledne, pak zas třeba už další den večer atd. Do pračky by se toho vešlo víc, ale nechci to tak dlouho špinavé skladovat a taky nemám tak velkou zásobu pkenek. Navíc je žehlím (dobrovolně, není to nutnost), takže potřebuju stihnout i tuto činnost.