Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline žluťásek
8862 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 12:51

AquaB začala jsem v 6,5 měs. Nejdříve dýni, pak postupně brambory, cuketu, mrkev aj. Mixovala jsem jen velmi krátce, možná dva týdny, pak už jsem jen mackala vidličkou nebo dala celý kousek povařené zeleniny do ručky. Po cca třech týdnech jsem začala zkoušet maso, většinou taky na kousky do ruky, občas umixovane. 

Pak měl prcek období cca dva měsíce, kdy mi cokoliv doma vařeného odmítal a nechtěla jsem ho úplně o příkrmy ochudit, tak jsem kupovala masozeleninove skleničky z DM. Teď už zas ji doma normálně.

Co se postupu týče, fajn je doporučení na webu kojení.net, ten je celý soubor ke stažení. Ale přiznám se, že jsem z toho nedělala moc vědu a nechávala ho ochutnat celkem cokoliv, o co jevil zájem. Normální jídla samozřejmě, ne hranolky nebo tatarku :-)) ale moc jsem nehlidala ty rozestupy, nepřidávala suroviny po jedné atd. To jen na úplném začátku cca první dva týdny.

Vařila jsem a vážím doteď max. Na dva dny, třeti den už bych se zdráhala mu nabídnout. Když jsem toho chtěla udělat víc najednou, radši jsem rovnou čerstvé odebrala a zamrazila.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 13:15

AquaB Pinot a zlutasek napsaly všechno, co je třeba vědět. Já byla na začátku dost nejistá, ale brzy se ukázalo, že to zas taková věda není. Začala jsem v polovině 6. měsíce mrkví, cuketou, bramborem, napřed po jednom, pak kombinace...pak další zeleniny...Maso jsem přidala až po měsíci, ale jen proto, že jsme předtím byli na dovolené, kde byla překrásná zelenina, ale maso jsem se tam trochu bála kupovat. U nás byl jen problém, že přestala chtít mlíko, zato ty zeleninky a masíčka by mohla mít furt.

Vařit na dva dny mě  napadlo až někdy minulý týden  

Offline Tabea
8103 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 14:30

eless Nechci te predem desit, ale detske postylky v letadle maji delku jen 75cm a jsou hodne uzke. Nosnost je do 11kg. Pokud syn neni vylozene drobecek, tezko ho tam nasoukate. Kdyz jsem letela posledne, bylo dceri 7m a vesla se jen tak tak a to je prumerne velka. Je pravda, ze jsem videla v postylce sedet i drobnou holcicku, ktere uz rok asi byl. Ohledne jidla se neboj, v 1,5r uz urcite sni tvoje jidlo :). Letusky Emirates mi dokonce nabizely dezerty nebo ovoce navic pro syna. Hipp prodava plastove vanicky od 1 do 3 let. Nikdy po mne nikdo nechtel original zabalene detske jidlo otevirat, maximalne si vzali piti na rozbor. Ani nikdy nikdo nekomentoval mnozstvi jidla v zavislosti na dalce letu. V Emiratech nebo Omanu ani jidlo ani tekutiny videt nechteji, dokonce sami behem bezpecnostni kontroli rekli, at deti nechame spat v kocaru a autosedacce a jen je lehce prohmatli okolo. V Tbilisi dceru v autosedacce taky jen lehce osahali. 

Pri nastupu do letadla jsou rodice s detmi vyzyvani k prednostnimu nastupu, aby se pohodlne uvelebili. Mne vyhovuje spis nastup ke konci, na letiste muze dite behat, jak je v letadle, musi zustat sedet minimalne dokud neni letadlo ve vzduchu. 

Rozhodne bych doporucovala vzit s sebou do letadla nosicku nebo satek, pri delsich letech dostane clovek kocar vetsinou az s ostatnimy zavazadly a ne hned u letadla, i pokud ho az u gatu odevzdal. Na nekterych letistich jsou k dispozici erarni golfky, ne vzdy jsou ale ciste a pokud je dite rozespale, urcite se citi lip u rodicu v naruci nez v cizim kocare. 

Pokud syn v te dobe jeste nebude jist normalni jidlo, zvaz vzeti Hipp vyzivy na cely pobyt s sebou. Nevim, kam letite, ale ve spouste zemi je nabidka sklenicek pro mimina hodne omezena, pro vetsi deti nulova. 

Offline Sweet Potato
40376 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 17:14

AquaB 

Mně se tenkrát osvědčilo namrazit pidiporce v tvořítkách na led.

Offline tina
6317 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 17:30

Vařila jsem na 3 dny a nikdy jsme neměli problém. A jak tu zaznělo, netřeba z toho dělat úplně vědu

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 18:15

Sweet Potato Přesně, dělala jsem to podobně. Další verze byla, třeba maso, atd. dát do mražáku nakrájené na ty miniporcičky a pak jsem vytahovala jednotlivé kousky, různě nakombinovala (většinou podle toho, co mi v mražáku přišlo pod ruku) a uvařila. Záležitost na půl hoďky max (minuty strkání do hrnce a zbytek vaření, takže bezpracné).

Offline AquaB
36 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 19:33
Offline žluťásek
8862 příspěvků moje polička 29. ledna 2018 23:19

AquaB ještě mě napadlo k masu, pokud bys pro miminko chtěla něco extra a běžné vaříš z nějakého "normálního, nebio", tak se mi osvědčilo koupit hezký kus dobreho bio masa, nakrájet ho čerstvé na miniaturní kousky a nadělat si do mrazáku takové jakoby burtiky syrového masa do mrazících sáčků. Vždy jsem pak jen odstřihla jeden burtik, dala vařit do maleho kastrulku, pak k tomu přidala nějakou zeleninu a za chvíli bylo hotovo. Ty pidikousky byly hned uvařené, tak jsem mohla dělat maso vždy čerstvé a v bio kvalitě :)

Offline JankaM
3102 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 10:59

Máte někdo zkušenost s okluzorem pro čtyřleté dítě?  Na brýle si zvykla bez problémů, teď by měla nosit na pár  hodin dopoledne ve školce  i okluzor. Dostali jsme ty obyčejné nalepovaci pod bryle,ale moc si nedovedu představit jak ji to nalepuji a sundavaji. Jiné  možnosti jsem zatim moc nezkoumala, mozna by byl lepší ten navlikaci na brýle? 

Offline 711990
18318 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 11:24

JankaM ja mela jako petileta ten pricucavaci na bryle. Ale zas asi zalepit oko je snazsi, protoze bryle si kvuli tomu muze sundavat. Ja to tak delala:D Jen dodam, ze je docela dobry na to dohlidnout a fakt ho pouzivat. U me to nikdo nepovazoval za nutny a ted mam vadu, ktera brylema nejde korigovat. 

Offline Karja
44698 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 11:40

žluťásek AquaB Přesně, já jsem si jako maluju, že dítěti nic mraženého, protože to sama uplně nesnášim a fakt mi to nechutná (jako vařené mražené). Takže zamrazit syrové naporcované je ideál. Znám i takové případy, co nakoupí, naváží, napočítají výživové hodnoty a složení dle tabulek a zamrazí. Takže dítě ve výsledku jí čerstvé jídlo jednou za tři týdny a pak jede na mrazáku, hlavně, že má napočítaný živiny. To mi přijde hrozný, ale třeba ve výsledku budu mluvit jinak a s plnym mrazákem:-D.

Online Pinot Noir
29880 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 12:18

Karja Hele, ale dýňové pyré nebo batátové nebo mrkvovo-květákové chutná po rozmrazení úplně stejně. Jako nechci ti brát iluze ani mařit plány a už vůbec říkat "však uvidíš", ale víš kolik toho to dítě sní? Zpočátku třeba dvě tři kávové lžičky. A i když už potom jí "hodně", tak je to třeba osm lžiček. Vařit denně takovou porcičku je totálně zbytečná práce, zasereš nádobí, spotřebuješ energie, čas, a nakonec ti takové množství zůstane v mixéru. Průměrnou dýni tímto tempem sní za rok. Nebo bude zbytek rodiny imrvére jíst dýňovou polívku. Mražení nezavrhuj 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 12:27

Karja Ono se to vytříbí...Já mám zamražené malé kousky masa a v tvořítku na led dýňové pyré a jinak vařím z čerstvé zeleniny, občas přebytek zamrazím a v nouzi vytáhnu nebo (v té nouzi) ohřeju kapsičku. Teď už i docela často vařím pro sebe i dceru to samý, akorát ji to vařím a sobě házím na pánev. Zpočátku jsem nevěděla co a jak, ale ve finále šlo akorát o to tu cuketu/brambor/mrkev oloupat, uvařit a předložit dítěti 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 12:32

Doplňuji, že mám opravdu hodně dítě a tím i čas vyvářet, a taky že od začátku jí zeleninu moc ráda, takže jsem hned vařila víc než ty obvyklé dve kavové lžičky. Jinak souhlas s pinot, jako obvykle #

Online Pinot Noir
29880 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 12:55

Mohučanka Synovi to taky chutnalo, snědl toho misku (ovšem uběhlo víc než osm měsíců a jí pořád stejně velkou porci ), ale kamarádka to řeší teď a je ráda, že do dcerky natlačí ty dvě lžičky. Každou novou věc plive, několik dní si musí zvykat na novou chuť. To jsem neznala, náš nikdy nic nevyplivoval a nové zeleniny naopak vždycky snědl víc.

Offline viktorka_od splavu
49351 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 13:02

Pinot Noir mně teda jedno dítě jedlo víceméně co dostalo a kolik toho bylo to snědlo, takže mi nevadilo uvařit bramboru, dvě mrkve a pod. a brzy prostě jedlo to co my s tím, že jsem před dochucením odebrala nekořeněné do misky a zbytek dochutila všem atd, nebo to vařila sice zvlášť ale zároveň, no a druhý zas nechtělo absolutně nic, takže to vaření bylo holá zbytečnost, prostě jsem vzala trochu něčeho co jsme jedli všichni, on to rozházel po kuchyni a bylo;-)

49351 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 13:04
Reakce na Mohučanka:

Karja Ono se to vytříbí...Já mám zamražené malé kousky masa a v tvořítku na led dýňové pyré a jinak vařím z čerstvé zeleniny, občas přebytek zamrazím a v nouzi vytáhnu nebo (v té nouzi) ohřeju kapsičku. Teď už i docela často vařím pro sebe i dceru to samý, akorát ji to vařím a sobě házím na pánev. Zpočátku jsem nevěděla co a jak, ale ve finále šlo akorát o to tu cuketu/brambor/mrkev oloupat, uvařit a předložit dítěti 

​tak nějak. bych z toho zas nedělala atomovou vědu.

49351 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 13:06

Karja máš pravdu, rozmražený jídlo fakt nechutná jako čerstvý, ani náhodou. já bych teda nepozřela ani tři dny starou ohřívanou bramboru.. ale uvidíš sama co vám bude vyhovovat nejlíp, to se dopředu plánuje těžko a hlavně zbytečně:D

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 13:08

so zaradovanim prikrmov bol u nas problem ten ze jednozlozkove zeleninove pyre mu nechutilo. ako tak zjedol samostatne zemiakove a tekvicove. do toho som potom pridala nieco nove aby mal zaklad co mu chuti. teraz ked ma viac druhov zeleniny naraz tak to zje bez vypluvania. zeleninu robim na pare a maso varim pripadne tiez s nejakou zeleninou. do mrazaku uz nedavam lebo to menilo chut.

takze pri vareni pre nas akurat odoberiem nejake mnozstvo pre dieta bez soli a vyraznych korenin a ma to potom na 2-3 dni.

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 31. ledna 2018 13:12

este mam otazku od akeho veku dietata ho mam nechavat sa stravovat samostatne? mam na mysli ked zje viac nez povyhadzuje okolo na podlahu. na ten bordel proste nemam nervy a potrebujem dohliadat aby zjedol co ma lebo u nas sa potravinami plytvat nebude