DruI Ten kdo má čas a vadí mu drobky, jednoduchý![]()
Vše o těhotenství a dětech
dzizisketanedá se všechno přepočítávat na peníze. Můj muž oceňuje, že jsem doma s dětmi, protože on by to dle jeho slov nepřežil. Já si zas cením toho, že kromě finančního zajištění, se mi to snaží ulehčit. Po příchodu z práce se prostě zapojí do chodu domácnosti, většinou si hraje s dětmi, což ocením víc než kdyby vyluxoval. Já pak třeba poklidím, ale často taky nedělám nic. Když se úklid nezvládne přes týden, podělíme se o víkendu. Když obě děti spí, zásadně neděláme nic.
Mutziputzi to o té diskuzi je podle mě to zásadní. Prostě neočekávat, že se něco stane samo, ale prostě se dohodnout.
jsem to proletěla, a mně teda přijde stížnost dzizisketa celkem oprávněná; ujetý mi spíš přijde ten názor, že jsem doma na mateřské s dítětem, tak automaticky mám na starosti celou domácnost - to by mě upřímně nikdy nenapadlo, a nevidím k tomu jediný důvod... něco jiného by to bylo asi u někoho, kdo je skutečně v domácnosti, ale o to tento případ tady nejde...
jiná věc je to rozdělení prací a tak, to už je podle toho, jak to komu vyhovuje... ale to automatické očekávání viz výše považuju fakt za nesmysl...
Mutziputzi
DDo třetice, já nejsem doma kvůli úklidu. Mám svou práci. Od lidí, co pracuji doma, pricetny člověk taky nečeká, že když se fyzicky vyskytují v bytě, mají ho v té době i na starost.
Lidi, co pracují z domova, obvykle ušetří i dvě hodiny času proti těm, co do práce jedou? Nemělo by se aspoň tohle nějak přepočítat? Aby to bylo 100% spravedlivé.![]()
DruI Na matersky jsem delala opravdu vsechno, nevadilo mi to a neobtezovalo me to, po nastupu do prace se to zmenilo. Kazdy dela neco, funguje to.
Evaeva ale jo, ovšem s rizikem, že to druhá strana bude vidět jako já a státem honorované povolání "matka" bude vidět jako legrační nonsens
nolita jak se pozná žena skutečně v domácnosti od té druhé?
Já popravdě ten úklid zajišťuju hlavně kvůli sobě. Jsem s ditetem doma, chci to tu mít hezký. Nevím proč bych měla čekat do večera, až muž vyluxuje, to bych musela šlapat celý den na drobky a do mokra v koupelně. Jemu jsou vyleštěný zrcadla ukradený, mně se líbí. Nerada koukám na prach v policich, on by si ho nejspíš ani nevsimnul. Žádám ho jen o úklid po sobě ve smyslu aby se všude neválelo oblečení, aby na stole nezůstaly sušenky, protože je hned ráno ukořistí dítě, případně aby s sebou cestou ven vzal tříděný odpad, protože s kočárem se to dělá blbě. O mytí koupelny a sporáku se klidně postarám sama, aspoň si malej zvyká, že nemůžu být s ním sto procent času nebo mi pomáhá.
continuity např. tak, že ta, co je opravdu v domácnosti, se už v rámci mateřské nestará o malé děti, prostě nechodí do práce, protože nechce / nemusí - cokoliv... potom dál samozřejmě záleží na tom, jak to mají doma nastavené, zda to, že je doma a nechodí do práce bude znamenat, že se postará o celou domácnost, nebo si to domluví jinak, modelů je asi x.... žena na mateřské ale automaticky není žena v domácnosti...
nolita jak se pozná žena skutečně v domácnosti od té druhé?
Žena v domácnosti je oficiální terminus technikus pro ženu, která nemá žádné zaměstnání ani není doma na rodičovské, nepobírá žádné dávky - je prostě živená manželem. například ve formulářích jsou dvě různé kategorie žena v domácnosti a na rodičovské dovolené
On je rozdíl i v tom, že jako žena na rodičáku (a myslím,ž e se to dá expandovat i přes trvání rodičáku na delší dobu do vyššího věku dítte) máte automaticky placené zdravotní pojištění, jako žena v domácnosti ne.
Jinak jo, někdy se stane, že i žena co oficiálně odpovídá popisu žena v domácnosti má nějakou činnost, které se věnuje - třeba dodělává studium, učí se jazyky, dovzdělává se, ale oficiálně je pořád žena v domácnosti. To už je pak na domluvě.
Skutečná "žena v domácnosti" od které je logické očekávat plnou péči o domácnost je taková, co nepracuje ani se nevěnuje činnostem, které vedou například ke změně práce, nemá na starosti děti.....
žluťásek no s těmi drobky, přesně! mne to někdy přijde, že by ten pracující manžel snad měl rodině vařit obědy. A hlavně fakt je potřeba spolu mluvit a nečekat, že se to samo nějak utrese dle mých představ. A to nemusí být dlouhé rozjímání o úklidu, stačí fakt požádat o vyndání mycky, pověšení prádla nebo cokoliv. On ten druhý většinou pochopí.
nolita Nevim no, není automaticky žena v domácnosti, ale já na tom "v domácnosti" právě nevnímám nic pejorativního jako zřejmě Dzisisketa, co se proti tomu ohradila, v domácnosti pro mě je ten kdo je doma s dítětem, kdo je třeba invalidní, kdo je nezaměstnanej nedobrovolně i ten kdo z vlastní vůle, prostě je doma, tak má podle mě víc času na práce s domácností spojený, viz to ilustrativní luxování, není to povinnost, jak jsem psala, nesnáším "muset", ale nelze se snad na nikoho zlobit, že čeká, že podobný práce bude z valné vetšiny vykonávat ten, kdo se v domácnosti z té valné většiny i nachází.
já to taky nikterak pejorativně nevnímám, ale vnímám zase na druhou stranu ten rozdíl být doma s dítětem a být doma, aniž bych byla na mateřské... jak si to kdo nastaví, co kdo musí a nemusí, to už je na každém, evidentně každému vyhovuje něco jiného... mně tam nesedí to automatické jsi s dítětem doma, takže jsi v domácnosti, takže domácnosti je tvoje starost...
my máme oba poměrně nízký standard úklidu. Takže když mě štve, že něc není uklizeno, už je to fakt špatné
Primárně mě spíš šlo o tu mentální práci - na co nemyslím a co nezařídím já, ať už osobně nebo tak, žeto na něj deleguju, to prostě není. A přitom on žil dlouho s kamarádem, se kterým se o byt starali společně, takže lux, houbička ani pračka mu nejsou cizí; před dítětem jsme si kompetence vyjasnili rychle bez nějakých větších domluv a to myšlení dopředu jsme zvládali oba, ale co to jako ksakru je teď? Už fakt nevím, jak mu to vysvětlit.
To jsou takové klicky, prostě to nepoznáš, kdo je prava a kdo falešná zena v domacnosti. je proto důležité se domluvit.
Taky může být dítě, co se narodí úplný pohodar a matka sedí s vyloženými nohama většinu dne, nebo je to nervacek, se kterým musí pomáhat i tatínek. Prostě to nejde takto rozlišit.
Btw: tady stát platí zdravotní pojištění všem osobám pečujícím o jedno dítě do 7 let nebo o dvě do 15.
U nás se to časem mění. Dokud jsme bydleli v bytě, tak bylo vše půl na půl, po přestěhování do domu jsme měli letni režim, kdy muž dělal hodně kolem domu a zahrady, tak já převzala většinu domácích prací a zimní režim téměř totožný jak v bytě. Po narození dítěte měl muž po příchodu z práce druhou šichtu, protože příšera spala jen v kočáře a jinak řvala, tj v průběhu dne jsem byla maximalně schopná jít na wc a možná i sníst předem uvařené jídlo. Tak od jejího roku jsem tak nějak převzala většinu prací na sebe, protože na to v průběhu dne mám prostor. Když si sama hraje, tak zvládnu obstarat základní úklid, kuchyň, pračku... když spí tak mám "polední pauzu.
Dokud jsme byli ve dvou, tak jsem očekávala, že jemu přidělené věci bude muž dělat automaticky bez připomínání, protože nevidím jediný důvod, proč bych mu měla dělat hlídače a připomínat, že večeři je potřeba začít dělat včas a ne až v době kdy už mají všichni hlad. Teď mi nevadí si říct, co je potřeba, ale hrozně nesnáším, když musím hlídat a časově plánovat i realizaci té práce, v tom je muž expert.
Typicky se dohodneme, že ve sobotu vysaje, přičemž odpo máme nějaký program až do večera a on potřebuje dopoledne "chvilku pro sebe" a po vysavači šahá zásadně v okamžiku, kdy jde dítě spát. ![]()
nolita Mě by prostě jako partnera ženy na mateřský nenapadlo, že se ode mě čeká, že přijdu domu a hele vysavač a vůbec bych to nevnímal, že si teda zřejmě dostatečně nevážím její péče o dítě a dehonestuju jí degradací na paní na úklid. Tím neříkám, že má žena na mateřský mít automaticky na starost všechno doma, ale ten předpoklad, že starost o dítě berou všichni jako řeholi a práci srovnatelnou s prací běžnou, spojenou s docházením do místa činnosti, to mi přijde jako druhej extrém.
žluťásek no s těmi drobky, přesně! mne to někdy přijde, že by ten pracující manžel snad měl rodině vařit obědy. A hlavně fakt je potřeba spolu mluvit a nečekat, že se to samo nějak utrese dle mých představ. A to nemusí být dlouhé rozjímání o úklidu, stačí fakt požádat o vyndání mycky, pověšení prádla nebo cokoliv. On ten druhý většinou pochopí.
Jenomže to se zase vracíme zpátky k tomu "mental load" z komiksu..... Celý ten komiks je o tom, že by bylo fajn, kdyby nebylo třeba delegovat/prosit o udělání něčeho, ale že oba/všichni obyvatelé domácnosti by snad měli být schopní všímat si věcí, co jsou potřeba udělat a udělat je bez nutnosti na to upozorňovat.....
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY