Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline rasaNori
8885 příspěvků moje polička 14. února 2020 08:46

žluťásek v Ostrave 6-7 tis. plus jidlo. 

Offline Mohučanka
7373 příspěvků moje polička 14. února 2020 08:48

Pinot Noir u dcery ve školce mají ještě dětskou skupinu pro děti od 18 měsíců a to by se do těch 10 mohlo vejít.

Jinak tedy souhlasím s tím, že i v Praze si dost lidí musí dobře rozmyslet, jestli dá dítě do soukromého zařízení nebo bude čekat do tří let na státní školku (a u nás neberou ani tříletý). Současně ale souhlasím s Mutzi v tom, že možnost být tak dlouho doma nemá na západ od nás obdoby. 

A my třeba máme firemní dětskou skupinu, kam berou děti od 18 měsíců a bez plínky. Chodí tam tedy mnohem starší děti, protože ta plínka ty mladší prostě vyřadí.

Offline žluťásek
8886 příspěvků moje polička 14. února 2020 08:52

rasaNori no koukám teď na okolí a u nás tak 20-30 tis plus jídlo. To je nářez

Offline Pinot Noir
30065 příspěvků moje polička 14. února 2020 08:53

No já namátkově na pár zařízení koukla a často se píše od 7, 8, 9 tisíc, ale když rozkliknu ceník, tak 9000 je za docházku 8 - 13, někde i jen do 12:30. Většinou plus jídlo, někdy plus příplatek za dítě s plenkami/dítě do dvou let. Reálně je cena za docházku dejme tomu do 15 hodin podle mě dost jiná ;)

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. února 2020 08:54

Mutziputzi Jako jasně, ale v tý době, kdy se tohle řešilo, platila ta stará čísla. Jo, dnes je to o něco lepší, ale zdá se mi, že to interpretuješ dost zjednodušeně. To dítě nestojí měsíčně jen to školkovný, ono se to může (obzvlášť u někoho, kdo to má trochu náročnější) dost prodražit, pár tisíc tě to měsíčně vyjde určitě. 

Kdž bych to vzala na sobě, tak 6600 je školkovný za 0,5 úvazku (nejlevnější v okolí) + strava, tj. 1800. Plus to dítě mě ještě tak řekněme na 2-3 k měsíčně určitě vyjde tak jako tak. Tj. řekněme 5,5 k (za předpokladu, že jdu fifty fifty s otcem dítěte), 11 k pokud to táhnu sama. Můj život stojí měsíčně taky nějakejch 18 k a to si myslím, že jsem ještě celkem skromná, takže to máš celkem 23,5 k. 

Když dáš dítě na 0,5 do školky, tak sama musíš chodit do práce aspoň o hodinu denně míň, jinak ti to nevychází, tj. řekněme, že při mediánu si vyděláš nějakých 13 + 10 rodičák. Takže seš těsně na nákladech a doufáš, že se ti neposere pračka, neonemocní dítě a na dovolenou můžeš taky zapomenout. A to se bavíme o mediánu, jednom dítěti a otci podílejícím se půl napůl! 

Já osobně si nestěžuju, beru víc, takže mně to vychází dobře, ale zároveň je mi jasný, že pro dost lidí to prostě nereálný je. Aby bylo jasno, ták já vůbec nelobbuju za vyšší rodičák, to ani náhodou. Ale podle mě by se měly zlepšit daňové úlevy pro pracující rodiče, pracovat na navýšení míst ve školkách tak, aby aspoň probůh u těch tříletých dětí nebyl problém umístit. S tím jde ruku v ruce podfinancovanost a nedostatek pedagogických pracovníků, pak samozřejmě normalizace homeofficů a flexi pracovní doby ... no problematika je to složitá, co jsem chtěla říct je, že prezentovat to tak, že soukromý jesle jsou běžná záležitost, kterou si může dovolit pomalu každej je prostě mimo.

Offline Pinot Noir
30065 příspěvků moje polička 14. února 2020 08:54

No já namátkově na pár zařízení koukla a často se píše od 7, 8, 9 tisíc, ale když rozkliknu ceník, tak 9000 je za docházku 8 - 13, někde i jen do 12:30. Většinou plus jídlo, někdy plus příplatek za dítě s plenkami/dítě do dvou let. Reálně je cena za docházku dejme tomu do 15 hodin podle mě dost jiná ;)

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 14. února 2020 08:57

Pinot Noir namátkově nějaká Maxíkova školka s několika pobočkama v Praze

Offline Pinot Noir
30065 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:08

Mutziputzi Tak když rozkliknu nejbližší pobočku Maxíkovy školky, tak v .PDF se píše 8:00 - 15:00 cena 12000. Přičemž teda začátek v 8 je nic moc, to začnu pracovat v devět.

20970 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:10

Pinot Noir tohle jsou Modřany

Offline barbucha blogger
36165 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:14

Hele to se jako pobírá ten rodičák, i pokud jde mamina do práce a harant maže do jeslí/školky?

Ale přijde mi v každým případě dost rozdíl, pokud jde někdo zpátky do rachoty protože a) nemůže už doma s tím spratkem vydržet nebo protože b) potřebuje výdělek z existenčních důvodů.

Potom to b) nevychází moc výhodně, myslím teda při cenách soukromýho zařízení... jako že na větší vyhazování z kopýtka to nebude tak jako tak. Nula vod nuly, se mi zdá...

Offline žluťásek
8886 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:20

barbucha momentálně je rodicak 300 tis, dávku si rozloží rodič jak potřebuje. Je tam nějaký strop kolik max měsíčně, dávku můžeš pobírat až do 4 let věku dítěte, i když chodíš na plný úvazek do práce

Offline Kokoska
35192 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:30

barbucha k bodu a) si rikam, kam asi odlozi pubertaka, kdyz s nim doma neni k vydrzeni.

Jako chapu, kdyz treba matka ma povolani, kde rocni nepritomnost zpusobi ztratu kontaktu s prostredim, ktera se pak tezko dohani. Ale strkat rocni, rok a pul "stare" dite do jesli, protoze "uz me to doma nebavi, uz se z toho zblaznim"... 

Offline Pinot Noir
30065 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:34

Kokoska Na internát

Offline Kokoska
35192 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:35

Pinot Noir to vzdycky nejde

20970 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:36

Kokoska si zas řikam, že lepší než frustrovaná matka co jí to doma s prominutim sere, to radši jesle...já například od necelýho roka jsem v nich byla a jaká sem!

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:36

Kokoska Puberťáka odkládat netřeba. Buď je se sluchátkama na uších duchem nepřítomen, nebo je nepřítomen

já byla s dětma doma ráda, ale tohle má holt každej jinak

Offline barbucha blogger
36165 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:36

Kokoska 

Tak ale neřikej mi, že se to nestává

žluťásek 

No tak to je ale hezký. My kdysi o tu almužnu přišly, pokud snad některá šla dřív do práce... tak jsem myslela že to bude totéž.

Cha, snacha dostala na dvojčata asi i víc předpokládám! Ale ta se chystá bejt ty čtyři roky doma  -teda zatím, teď bude mít odkroucený teprve dva roky, tak uvidíme jakou bude zpívat třeba za rok  

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:39

Pinot Noir Betty McDonaldová: "Posílám vám Imogen, vraťte mi ji, až jí bude třicet."

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:46

Mutziputzi zrovna Maxík má ceny pro jednotlivé pobočky dost různé, na některé sehnala dotace, někde jspu ceny podstatně vyšší. Dcera chodila do Maxíka na Petřiny, ta fungovala zároveň jako firemní školka pro zaměstnance UK a díky tomu mohla snížit školkovné na 7000 Kč. Pobočky v centru jsou o dost dražší, začínali na 10k, ale nechce se mi to hledat přesně. Jako mně osobně nepřijde 10k zrovna málo a i těch 7 bylo v rozpočtu docela znát. 

Offline Kokoska
35192 příspěvků moje polička 14. února 2020 09:48

Mutziputzi

At si to kazdy zvazi sam, co je pro jeho dite dobry za dane situace. Asi malokdo ceka, ze se s miminem jeho svet vubec nezmeni nebo ze kazdy den bude zabavny a zality sluncem. Kazdy ma taky jinou miru toho, co je schopen / ochoten snest. Mezi tezkou frustraci a "nebavi me to" taky par stupinku bude. Kdybych v zivote mohla delat jen to, co me bavi...