Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 00:45

Na co potřebuje dítě ve 3. třídě dvojkovou sestavu?

Offline DruI
5590 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 08:08

KokoskaTak manžel už vysvětloval dvojkovou soustavu i naší tříleté :) Ale ta to teda ještě úplně nechápala ;)

Offline MPLee
3033 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 08:25

Pinot Noir žluťásek C&A má svetr i nějaké mikint s teplým fleecem uvnitř

Offline Pinot Noir
29929 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 08:35

MPLee díky!

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 08:54

continuity já vím no, právě:-) a myslím že to nejde vysvětlit, asi jako vysvětlovat někomu s hudebním sluchem že nic neslyšim jsem klasicky v matice byla schopná se nadrtit (nebo napsat si tahák:-P nějakou rovnici, ale neschopná ji pak správně aplikovat - slovní úlohy jsem "řešila" tak, že jsem to dosazovala namátkou do vzorečků co jsme se aktuálně učili a podle výsledku odhadovala, jestli jsem se trefila nebo ne takže teď mám nějaké převody jednotek (nejen v desítkové soustavě;-) nějaké fyzikální veličiny ze kterých musím vymyslet rovnici aby vyšlo co potřebuju, nějaké soubory dat se kterýma potřebuju různě cvičit v excelu, s excelem nemám problém nicméně i když vím, že tam ty vzorce jsou, mám potíž je správně aplikovat. stejně jako ty rovnice samozřejmě už někdo dávno vymyslel, není potřeba objevovat ameriku - nicméně dokud to nepochopím a nesestavím si to sama, tak s tím furt dokola bojuju fakt na úrovni trojčlenky. a když mi muž potřetí vysvětluje rozdíl mezi kilowattou a kilowathodinou tak je mi ho už líto

nakonec to všechno zvládnu a baví mě to, jenže mi to zbytečně dlouho trvá a na to nejsem zvyklá. nehledě na to, že mě to brzdí v rozletu, bych si mohla i služebně polepšit:-)

ouch, koukám že brečim v dětským vlákně, pardon

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 09:22
Reakce na Potrefenáhusa:

Jestli naše dítě bude po nás, tak shánim doučování z matiky nejpozdějc v první třídě

​ja taky:(

U nas to jeste muze zachranit muz, ten je schopny, ale ja byla na matiku vzdycky tvrda, nic neumim a bez kalkulacky jsem nahrana

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 09:27
Reakce na continuity:

žluťásek groše jsou vlastne jinej, trochu podivnej, zápis dvojkové soustavy.  Pochopit to není zas tak složité, počítat s tím už chce trochu praxi. 

​a nevadi jim (resp. v budoucnu jim nebude vadit), ze to zapisujou obracene, tj. zleva doprava?

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 09:27
Reakce na continuity:

žluťásek groše jsou vlastne jinej, trochu podivnej, zápis dvojkové soustavy.  Pochopit to není zas tak složité, počítat s tím už chce trochu praxi. 

​a nevadi jim (resp. v budoucnu jim nebude vadit), ze to zapisujou obracene, tj. zleva doprava?

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 09:36

Syn sa ráno zobudil o pól 6 s tým, že chce ísť do škôlky! a vždy si večer naplánuje, čo tam bude ráno kresliť, tak som úplne šťastná

Offline Fakirka
2226 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 09:46

continuity já vím no, právě:-) a myslím že to nejde vysvětlit, asi jako vysvětlovat někomu s hudebním sluchem že nic neslyšim jsem klasicky v matice byla schopná se nadrtit (nebo napsat si tahák:-P nějakou rovnici, ale neschopná ji pak správně aplikovat - slovní úlohy jsem "řešila" tak, že jsem to dosazovala namátkou do vzorečků co jsme se aktuálně učili a podle výsledku odhadovala, jestli jsem se trefila nebo ne takže teď mám nějaké převody jednotek (nejen v desítkové soustavě;-) nějaké fyzikální veličiny ze kterých musím vymyslet rovnici aby vyšlo co potřebuju, nějaké soubory dat se kterýma potřebuju různě cvičit v excelu, s excelem nemám problém nicméně i když vím, že tam ty vzorce jsou, mám potíž je správně aplikovat. stejně jako ty rovnice samozřejmě už někdo dávno vymyslel, není potřeba objevovat ameriku - nicméně dokud to nepochopím a nesestavím si to sama, tak s tím furt dokola bojuju fakt na úrovni trojčlenky. a když mi muž potřetí vysvětluje rozdíl mezi kilowattou a kilowathodinou tak je mi ho už líto

nakonec to všechno zvládnu a baví mě to, jenže mi to zbytečně dlouho trvá a na to nejsem zvyklá. nehledě na to, že mě to brzdí v rozletu, bych si mohla i služebně polepšit:-)

ouch, koukám že brečim v dětským vlákně, pardon

​Tak tohle přesně jsem i já 

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 10:07

žluťásek Tak teď jsem si tam něco zkusila (hada+) a je nám líto...

jsem teda ráda, že už jsem si tou matikou prošla normálním způsobem.

Netroufám si metodu hodnotit. Moje děti neměly s matikou nikdy problém (zas měly jiný), oba jsou jako já, co si dokážu odvodit, to si zapamatuju. A matematika je úplně boží v tom, jak všechno se vším souvisí, jak se dá jít na věc různým způsobem a dojde se ke stejnému cíli.

Ale stejně, teď po všech těch letech si myslím, že je důležitý umět sčítat, odčítat, násobit a dělit,  ale největší vynález je trojčlenka, tou se dá vyřešit všechno!

49376 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 10:10

Jennyfor a teď si vem že já ubohá prošla zrovna tím experimentem na školních robátkách kdy bylo učení trojčlenky přísně zakázáno a my se to někdy v té sedmé třídě učili pomocí klasických rovnic. který jsem nikdy nepochopila. pak mi babička ukázala ty šipky:-O

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 10:27

Jennyfor když ono je těžký na to koukat takhle vytržený z kontextu. Jako úplně první se učí krokování a schody, kdy si vlastně vizualizuješ a zažíváš, jak na stupnici přibývají nebo ubývají kroky. Sčítání a odčítání pak procvičuje autobus, pyramidy nebo ty hadi.

Mně se právě líbí, jak je to vizualizovaný, že si to jakoby můžeš prožít, líp představit.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 10:33

Ty groše teda nechápu vůbec, ale mám taky za to, že k praktickému životu člověk potřebuje akorát tak tu trojčlenku. Mně tedy šly rovnice i funkce, zlomky ano, ale procenta už ne, prostorové vnímání mám taky, ale na určité věci jsem prostě úplně zabedněná. Jako třeba na slovní početní hádanky (viz vedlejší vlákno, hádanka Sherlock a počet dětí, neumím na to přijít ani když znám výsledek), logické odvozování nebo kdybych někdy nedejbože měla hrát únikovou hru, tak v té místnosti bídně zahynu.

viktorka_od splavu fakt lituju, že jste tu trojčlenku neměli. Tak jednoduchá věc a řeší toho tolik.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 10:34

viktorka_od splavu viď, ty geniální šipky  

Byla jsem jednou na pohovoru v it firmě, 10 lidí v místnosti, já u tabule a řešila jsem testovací příklad, jak zvládám analýzu. 
Něco ve smyslu, kolik je v Praze popelářských vozů, když se odpad vyváží na jednom místě 2x týdně  a jsou tři typy vozů o různém obsahu a každý z nich může vyjet za ten den nejvýše čtyřikrát.
Jediná zadaná hodnota bylo množství vyprodukovaného obsahu Pražáky za den.

Po krátkém zaváhání jsem nasadila trojčlenky a jela jak fretka  a dala jsem to.

Tak prej tam ještě nikoho s trojčlenkou neměli, každej řešil rovnicema o x neznámých a prej mě berou

Ale já jsem se jim na to vybodla, ať si jdou příště s popelnicema někam...

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 10:41

letfenixa tak to je skvělý! mně ráno dcera cestou do školky říkala vážným hlasem: Maminko, prosím tě, nech mně dneska ve školce dýl, abych si mohla pořádně pohrát s Evičkou. Včera jsem jí vyzvedávala o půl páté a prý to bylo moc brzy

Už chodí do školky rok, to je šílený, jak čas letí.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 10:55

Mohučanka toho Sherlocka si můžeš namalovat jako množiny.

Možná se mi Hejný líbí tolik proto, že všechny úkoly vypadají jako šifry a ty já moc ráda

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 11:05

žluťásek Tak asi to pomáhá, já to nerozporuju. Ale s tou vizualizací... to je taky taková spíš dispozice, něco jako hudební sluch. Já tu matematiku od mala jako by  "viděla", a ty mý děti taky.

Kluk třeba ve třech letech když viděl cokoliv ve skupině a byla to "kategorie" - lidi, psy, auta, stromy... tak hlásil počet. Prostě to rovnou viděl. (Teda v tý době tak do desíti kusů, zas génius to nebyl)

A když u nás otevřeliv tý době první Tesco a měli na zemi dvoubarevný čtvercový dlaždice, tak najednou začal násobit, protože ty čtverce přece... a pak už jel malou násobilku bez čtverců, ale v duchu je prostě "viděl". A dcera to samý, slovní úlohy řešila z hlavy, taky si to v duchu představila. 

Zato hudební sluch u nás nemá nikdo. A to je divný, to prý bývá s matematikou spojený. Na škole v ročníku byli kolem mne samý hudebníci.

Jako já věřím, že je to o tý představivosti a že je možný do určitý míry se díky jinému pohledu na věc naučit i to, co tradiční cestou tam neleze.

Měla jsem na vejšce spolužáka, ten teda génius byl, a ten měl perfektní schopnost právě té vizualizace. Třeba jsem se skoro semestr nechytala v nějaký teorii grup a on přišel s perfektní analogií s mandarínkou včetně pecek a bylo vymalováno, najednou jsem pochopila v jeden okamžik celý skripta a jako Heuréka!

49376 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 11:06

Jennyfor chyba, velka chyba. dneska jsi tam mohla sefovat!

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 20. listopadu 2020 11:10

Jennyfor to je skvělý. Mě matematika vždycky bavila, přestože některý typy úloh mi nikdy nešly a nechápu je doteď

Ale co nepoužívám, milosrdně můj mozek vypne, aby se s tím nemusel obtěžovat a zapnout to zas dost trvá