viktorka_od splavu Já se teda obávám, že stejně jako se můžeš na slunci spálit i namazaná, tak stejně tak můžeš lapnout klíště orepelentovaná od hlavy k patě.
Vše o těhotenství a dětech
viktorka_od splavu Ale houby s octem!
Mohučanka No, je to opravdu blbé. Musím si přiznat, že to pro něj asi fakt není nejlepší. A to jsem ultra zastánce časného předškolního vzdělávání. Je to taková lekce pokory, jsem si ty jesle tak hezky zdůvodnila a naplánovala včetně pozvolné zvykací fáze, ale ukazuje se, že to asi mělo ještě čas. Nicméně v září by šel stejně, tak už to nechám být, protože jinak by z toho koukalo akorát tak hledání nové práce a možná i školky. Aspoň, že mám ochotné rodiče, kteří pomáhají a vyzvedávají brzo. Malá útěcha, že tam nemusí být zas tak dlouho.
Dnes mi tu syn vesele předváděl nějaké zpívánky, které z domova nemá, tak věřím, že už se začíná chytat.
slniecko My už tu adaptaci právě měli úspěšně za sebou. Učitelky se mi zdají fajn a tenkrát dobře poradily (dávali jsme mu s sebou hračky, chodil tam často a pravidelně, ale jen na pár hodin - to zafungovalo). Teď byly asi nějaké otrávené a daly manželovi patrně čočku. No uvidíme, zavírám nešťastné okénko a o budoucím vývoji vás budu informovat:)
Dieťa, ktore zaspava o siedmej, si to posunulo na deviatu!
viktorka_od splavu To by som s malym mohla chodit len pekne po asfalte a obchodoch. Zijeme podla mapy v oblasti najviac zamorenej nakazenymi kliestami. Minuly tyzden jedneho chytil. Museli mu ho dovyberat na chirurgii. Stve ma to, som z toho nestastna, ale okrem repelentu co mam este robit?
viktorka_od splavu vďaka!!!
letfenixa co máte furt s tou chirdou? ta hlavička fakt ničemu nevadí. jo, já chápu že na někoho hrozně jdou, a že se to stane, nejde tomu úplně zabránit - ale snažíš se, děláš co můžeš a čas od času nějaký může chytit. rozhodně bych to ale nebrala že to je normálka... asi jako s tím sluníčkem, někdy můžeš mazat a být pod střechou a stejně. přesto se na to nevykašleš a příště budeš mazat důkladněji..
co můžeš dělat s hodně malým dítětem které máš plně pod kontrolou, minimum: používat repelent, i ten na oblečení co jsem dávala výš - můžeš tím nastříkat botičky, nohavice.. vyhýbat se místům kde víš že jich je hodně, a v době kdy mají nejvyšší aktivitu - tzn když je vlhko, tak se držet na cestách a nelézt do houští, do trávy podél potoka apod. jak přijdete domů vše svlíknout, dítě i sebe prohlídnout, vše svlečené hodit do pračky. úplně tomu nezabráníš, ale budeš si jistá žes udělala co šlo.
že klíště bylo - to je špatně!!
Prosimtě neblbni. Já jsem byla vždycky opatrná, co se těch breberek týče, a haranty jsem nechala očkovat na encefalitidu v dobách, kdy se to teprve rozjíždělo (a dělalo se to pouze na klinice pracovního lékařství), ale to bych si bejvala musela zoufat, když klíště stejně - za mého bedlivého dozoru - chytli. Copak můžou chodit ve skafandru?
Nebo maj ty nebohý učitelky nejdřív všechny vysbírat? Že by se jako na tom palouku nejdřív nahý vyválely, aby je pochytaly na sebe? ![]()
se divím, že ty učitelky jsou vůbec ochotný s těma dětma vystrčit nos ven z budovy, o švp nemluvě. jako jestli je rodiče pérujou, že dítě chytlo klíště...
letfenixa prohlizet, prohlizet a naucit se to vyndavat bez pomucek (protoze to klieste najdes v kdyz cura v lese a zrovna je pinzeta nebo kery kram hodinu cesty daleko. nase deti chyti kliste i u babicky na zahrade. loni jsme stravily pod stanem 40 dni, predstava, ze je tyto dny co 4 hodiny strikam repelentem - no spis si na ten sajrajt vypestuji alergie.
ono je pekne svinstvo i borelioza, zvlast, kdyz se nechytne zavcasu a na tu ockovani neexistuje.
viktorka_od splavu Chytil ho na nasej zahradke. Akoze ked spravim vsetko, co si napisala a aj tak ho chyti, mam byt kludna??? Nepodarilo sa mi ho vybrat celeho, tak sme isli. Povazujem to za nirmalne a spravne.
moora Uz za chvilu nebudeme chodit vobec nikam, v ramci Dna Zeme kolegyna vymyslela, ze pojdu do susedneho parku zbierat prirodniny a tvorit z nich umelecke diela. Ale kedze vystrcenim nosa milimeter z uzemia skoly treba mat informovany suhlas rodicov, tak zbierali "kamene" na skolskom pozemku.
viktorka_od splavu no dá, ale to by som musela odosielať niekoľkokrát do týždňa. ko na neho všeobecne strašne ide hmyz, stačí aby v noci vletel do bytu komár, my všetci nič a on celý doštípaný. Ako áno, máme sieťky, máme Raid, ale napriek tomu.
moora no ja ich práve nepérujem, ja len rozmýšľam, čo robiť, aby som čo najviac tomu dokázala predísť.
letfenixa my sme vypisovali všeobecný súhlas na prvom rodičku na začiatu roku, tak by sa to nedalo u vás riešiť?
continuity ako sa dá vybrať bez pomôcky? To si vôbec neviem predstaviť. Ako ja mám pinzetu aj na nožíku, takže v podstate stále pri sebe, ale toto ma zaujalo.
Kdyz uz jsme teda u toho-jak spravne vytahnout kliste? Cim vytahujete?
slniecko ty ne, ale viktorka jo
Klíště vytrhávám rukou. Je milion těch správných způsobů, které se snad každý rok mění, takže to dělám takhle. Ale ty bestie fakt nemám ráda, ble. Už jsem přemýšlela o očkování, ale než jsem se rozhoupala, bylo pozdě. Pokud se nemýlím, nesmí člověk mezi injekcemi chytit klíště, takže jsme prošvihli tu správnou očkovací dobu.
slniecko vykrutit ho zlahucka prstom, ale musis rychlo, pretoze sa svina znova zavrtava. lepsie, ked ti to niekdo ukaze, mna to naucil muz, ktory za sezonu nosi tak 100-200 kliestov a nechape, co na tom vyberani vsetci maju (klieste neznasa). tuna to robia zapalkou, takze je to dobre vidiet. nepamatam sa, ze by sa nam pretrhlo.
alebo potom pokapat olejom, ale to sa raz odporucalo, potom zasa nie a naviac ten olej ho zadusi a vraj sa vyvracia a tym sa zvysi infekcna davka. naviac olej so sebou fakt nenosim. ale ked sa mi doma nedari a muz nie je doma, tak to tak robim, prestane sa branit a je to raz dva.
brrr ja by som uz bola davno zaockovana, ale ockuje sa v zime a v zime mi deti nosia takmer nonstop choroby, takze zacnem kaslat nejneskor v oktobri a plynuje prejdem lahkych jarnych alergickych reakcii. 2x dva tydne zdravia, aby som sa mohla ist nechat bodnut, fakt nehrozia.
brrr ja zas slysela,ze se na ty mrchy nema vubec sahat rukou a jdyz,tak pak dukladne umyt.nezkoumala jsem proc,ale ridim se tim:)
Nam se osvedcil system pinzeta+lahvicka desinfekce vzdy v aute,mame to tam nastalo..na konci vyletu prohlidnout,vytahat,ocistit.
Misto pinzety teda pouzivame takovy podberak z lekarny.je to plastova karticka se zarezem,kterym se to kliste nabere bez krouceni a mackani.
slniecko Aktualne to uz nestaci. Musi sa pred kazdou akciou mimo arealu skoly.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.