999 Hlavně najít dobrou učitelku, která ji dokáže zabavit, odpo kroužky a není problém. :)
Vše o těhotenství a dětech
Pinot Noir No to si taky nesmíš představovat, že mu čtu před spaním Hrubína a on u toho způsobně hajá ![]()
Ty knihy od Horáčka mají v součtu asi tak dvanáct vět. Zajíčka jsem ti spočítala přesně: 30 vět na 14 stranách ![]()
Knížky má moc rád, prohlížíme si velmi často, ale na nějaké dlouhé vypravování je ještě brzy. Půjčujeme si z knihovny knížky, které mají spoustu obrázků a na každé straně třeba jen jednu dvě věty. Ty texty čtu spíš aby si zvykl, že knížka je i na poslouchání. A taky že nemám moc fantazii, abych příběhy vymýšlela vlastní.
Stará Stanová Kůže Zatím je zapsaná do velké státní školy 3 minuty od domu. Tak uvidíme, jak si to sedne :-).
žluťásek U nás frčí ty posouvací Minipedie, hlavně díl o vozidlech, potom knížka Auta z Levných knih s fotkami skutečných aut (popeláři, hasiči, sanitka atd.), pak ty velké obrázkové příběhy podle ročních dob, kde ho opět nejvíc zajímají dopravní prostředky, autoservis a ohňostroj a pak knížka s obrázky z farmy s otvíracími okýnky, kde je schovaný další obrázek. Nejzajímavější stránky jsou pochopitelně ty, na nichž je traktor ![]()
Je to sranda, ako su ti chlapci orientovani na auta. U nas teda prva knizka, kde pocuval verse, bola Masa a medved - Riekanky. Zatial mu necitam ziadne pribehy, ale basnicky uz vydrzi pocuvat, aj z mojho detstva milovanu knizku Moj macik.
U nas teraz buduju novu a lepsiu zeleznicnu trat, vela sa v meste stavia, takze vela pozerame na bagre a domiesavace!
Když večer čteme, nechávám dětem volný program, většinou si hrajou z legem, kreslí. Ono to vypadá, že nevnímají, ale fakt vnímají a vědí o co jde. Ale číst jako fakt číst, jsme začali asi po tom třetím roce, mladší byl teda mladší, ale nic jiného než poslouchat mu nezbývalo. ![]()
Teď u mladšího si to čtení usnadňujeme Pejskem a kočičkou, namluvenými Karlem Högrem, nahranými ze starých praskajících desek na youtube. Působí to na ně úplně stejně magicky jako kdysi na nás.
Pinot Noir Minipedie jsou nejlepší, samozřejmě! U nás nejvíc díl Noc, tam sova srandovně kulí oči a pak taky od Svojtky řada Pohyblivý svět - Na trhu. Je tam stánek s masem a vedle je pohyblivý obrázek, kde se mele maso v mlýnku
Auta ho už taky začínají zajímat i na obrázcích, máme tu několik leporel s reálnými obrázky aut a v posledních dnech si je docela oblíbil.
Absolutní špička je ale Encyklopedie Larousse pro nejmenší. Dostali jsme ji už když měl pár měsíců a tu si prohlíží několikrát denně. Nejvíc ho zajímá dvoustránka s vývojem a narozením miminka, je úplně fascinovaný obrázkem dvojčátek v kočárku a kolem starší bráška a rodiče. Pořád mi je ukazuje dokola a musíme popisovat, kdo tam je a co dělá. Je to roztomilý ![]()
Tak zvukovou kulisu ke hraní nepotřebujou, ne? Když se sami zabavěj, zaplaťpámbu za to. Já jsem četla moc ráda, ale jedině v posteli poklidně spočívajícím harantům. A to jde minimálně až tak od těch tří let, ne-li později.
Navíc mladší by ani nerozuměli složitější češtině klasickejch pohádek... mě ty vyloženě dětský žvásty ve větách holých nebavily, však i předčítač z toho musí něco mít ![]()
barbucha tak já dceři občas jako kulisu předčítám prostě to, co zrovna čtu já. Ona si sice hraje sama, ale potřebuje, abych u toho byla vedle ní :)
Klidně bych byla vedle ní. Není nic lepšího, než dítko hrající si vedle mě, když si čtu. Idylka!
Hele jak se začaly vrtět nebo votravovat, byl konec. To jsem měla pocit, že si toho dostatečně nevážej: tady člověk se snaží, div duši nevypustí - výkon skoro na Oscara... ![]()
continuity barbucha Jasně, že bych byla radši kdyby leželi, ale zjistila jsem, že to u nás nejde. Když by měli ležet, budou u toho většinou dělat bugr. Takhle jsou v klídku a poslouchají, ostatně většinou po chvilce přilezou do postele sami. Když bych nečetla, tak dělají bordel taky (jako třeba teď a já běžím číst Jak vycvičit draky
).
Moje dcera si pamatovala pohádky slovo od slova
haha, moje máma doteď vzpomíná, jak jsem jako malá vyžadovala tu samou pohádku pořád dokola - a jakmile se pokusila něco vypustit, zaječela jsem: "ne, tak to není! znova!" ![]()
Já jsem - kromě osvědčenejch Grimmů - milovala sborník světovejch pohádek, určitě ještě prvorepublikový (značně salátový) vydání s krásnejma secesníma ilustracema... kde krev tekla proudem, vyskytovaly se uřízlý mluvící hlavy (indická pohádka) nebo nebohou Titanii pronásledovala Královna krys (pohádka anglická) ![]()
neb haranti strnule leželi a báli se vystrčit zpod peřiny nos ![]()
Tak. A teď jsem se šla do regálu s pohádkama mrknout, jak se sborník jmenoval, a není tam!! Někdo mi ho ukrad!!!
Kdybych si tak vzpomněla, jak se to jmenovalo, obešla bych všechny antikvariáty... za čas by se mi to hodilo pro případný hlídání dvojčat ![]()
barbucha Milovala jsem pohádky z knížky O kouzelném ptáku Zymyrikovi (těma i/y si nejsem jistá), krvelačné a občas dost WTF?! Vyskytovali se tam dévové a jeden z nich se zhmotnil z hromady vnitřností válejících se uprostřed cesty
Boží!
Pinot Noir ja dostala od meho tatinka na vanoce pohadky bratri grimmu, tu velkou modrou bichli ilustrovanou adolfem bornem, vylozene se trepu az ji budu bare cist:D ted se kolem me motala na gauci, trenovala perovani na kolinkach, a ja ji u toho cetla damy a panove od pratchetta. Strasne se rehtala jak jsem menila hlas SMRTĚ a Jenika Ogga. Tak snad ji bude predcitani bavit.
To zní velmi slibně! ![]()
barbucha Nás pohádky celkem míjejí, ale myslím, že aspoň Kostějě bych jim měla přečíst, dokud je ještě čas.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.