Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline viktorka_od splavu
49357 příspěvků moje polička 28. června 2018 08:41

Lilly_Ku tak mas fajn navstevy, to je prima:-)

jinak puvodne debata zacala tim, ze se budouci matce chteji domu nastehovat na nekolik dni az tydnu pribuzne zeny, aby ji pomahaly. nekdo s tim ma zkusenosti dobre, jiny nikoliv. dle povahy jednotlivych akterek

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 28. června 2018 08:43
Reakce na continuity:

MP Meri ja bych to eko v tomto pripade zas tolik neresila, perlan je ten material, co se treba podklada na vysetrovaci lehatka, pocitam, ze v prumerne gynekologicke ambulanci ho spotrebuji za den mnozstvi, co tobe bude stacit na cely miminkovsky i batoleci vek. 

pouziva se to jako obalovy material, je to cista viskoza, tj. celuloza. to by cloveku musel vadit i toaletni papir. 

​Já vím a chápu, jak to myslíte. Ale to je argument, který pro člověka, který se snaží zamýštet nad produkcí odpadu a svojí spotřebou, fakt neobstojí. To by si mohl říct každý u všeho, to prostě neberu. Výhoda perlanu je v tom, že se fakt relativně snadno rozkládá, ale vyrobit ho taky někdo musí, žeano. 

Pinot Noir O tom praní jsem četla, ale já to myslela jako alternativu pro takové ty nehody, které člověk utře, zacpe si nos a běží to vyhodit, nejlépe do pachově nepropustného pytlíku, snaží se rychle zapomenout a fakt nestojí o to to prát  A pak taky na cestování, návštěvy atd. 

Na "pratelné" příležitosti chci něco, co je praní líp uzpůsobené, nějaké látkové ubrousky asi, něco jako http://www.latkovky.cz/doplnky-k-plenam/petit-lulu-latkove-ubrousky-5-ks-uplet nebo http://www.latkovky.cz/doplnky-k-plenam/bioflanelove-cistici-ubrousky-12-ks-zahrada.

Offline Sweet Potato
40401 příspěvků moje polička 28. června 2018 08:44

viktorka_od splavu Tak pořád někdo vykřikuje, že těhotenství není nemoc, narozením dítěte se život nemění, z porodnice rovnou domů, jaképak srovnávání s nemocnicí. Ale vážně - to jsou dvě různé věci, nedokázat odmítnout dav tetiček, a už předem vykřikovat, jak bude vlastní matka nesnesitelná, protože si dovoluje mít na něco názor.

Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 28. června 2018 08:45

Lilly_Ku Ty neznáš moji tchýni - i když ona je extrémní případ... Každý den se k nám do dvoupokojáku nastěhovala na několik hodin, přebalování se jí hnusilo, což musela květnatě komentovat, divila se, že manžel musí pomáhat, když já jsem celý den doma, naturálie vozila jen co jí doma zbyly, plínky samozřejmě ne - jsou strašně drahý!, prostě tam několik hodin denně jen tak seděla a kvákala. K zešílení.

49357 příspěvků moje polička 28. června 2018 08:47

Sweet Potato jo to nemuzu slouzit, ja si nic takovyho nemyslim. prave naopak. a uz jsem to nekolikrat schytala, kdyz jsem kritizovala adoraci nejakych modelek co tyden po porodu pobihaji po molu atp. 

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 28. června 2018 08:54

MP Meri To nejhorší jsem čistila normálně hajzlpapírem a pak už jen dočistila tím perlanem. Ale používala jsem (v 18 měsících jsem skončila) látkové pleny, takže jsem ty použité ubrousky nemusela nějak složitě skladovat, ale jen hodila do kýble k plenám a nejpozději druhý den vyprala. A u těch kojenců tyhle smradové bomby jestě nejsou, kojené děti skoro nesmrdí ;) Ale jo, určitě i v případě, kdy to vyhodíš, to bude lepší než ty vlhčené. Ty jsou na tom podle mě s ekologií pořád hůř.

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 28. června 2018 08:55

Sweet Potato Myslím, že tohle jsem tu ještě nikoho vykřikovat neslyšela ;)

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:04

barbucha nuž, neviem aká ste Vy, ale tak bohužiaľ u nás je to tak ako to je. Inak som dobré dieťa, volávam s mamou skoro každý deň (vyžaduje to ona, inak sa urazí), na návštevy s mužom chodíme n celý víkend minimálne raz do mesiaca (napriek tomu, že moji rodičia nedokážu ani počas tehotenstva obmedziť fajčenie v mojej prítomnosti), k svokrovcom takiež chodievame na víkendy alebo len tak pozrieť. Ale myslím, že mám právo vyjadriť svoj názor na to či chcem alebo nechcem, aby sa mi na mesiac niekto nasťahoval domov, najmä keď viem, že toho človek bude štvať, že nebude môcť fajčiť v byte, že mu bude liezť na nervy pes, že mu bude chýbať televízia, ktorú nemáme a navyše, že si klasicky po 2 dňoch začneme liezť na nervy, čo skončí epickou hádkou s mojou mamou, v rámci ktorej padnú ostré slová, ja sa rozplačem, ona sa urazí a miesto starania sa o dieťa sa budem musieť starať o to ako ošetriť city mojej mamy. Myslím, že vzhľadom na to, čo čítam, že sa deje po pôrode, mám aspoň trošku právo si povedať, či mi návšteva príde domov hneď alebo po 2 týždňoch alebo podľa toho, ako sa budem cítiť a či ju privítam aspoň oblečená, osprchovaná a s umytou hlavou (áno, svokrovci ma raz prepadli doma v garsónke s črevnou chrípkou, zjavili sa doslova pri dverách bez zazvonenia, len zaklopali, hodinu a pol som sedela na posteli v nohavičkách s kŕčami a nutkaním na zvracanie, lebo proste nebolo kam ísť a ako sa obliecť ). Nehovoriac o tom, že moji rodičia boli u nás v byte na návšteve 2x, elbo sa tu necítia komfortne (otcove slová), nikdy tu nespali a viem, aké napätie sa vie vytvoiť u nich v byte, keď sme tam na návšteve, čiže...Podľa mojich prepočtov a odhadov by to bola veľmi výbušná zmes. Chápem, že každý to môže mať inak, ja to mám bohužiaľ takto.

A v prvom rade...ja budem rodiť, nám sa narodí dieťa, tak by bolo fajn, keby sme si najprv na toho krpca zvykli my + pes a zaviedli si aký taký režim, v ktorom dokážeme fungovať a nie aby som potom počúvala, že nemám doma poriadok, nemám opraté a pes nám tu skáče po hlave...

Offline Sweet Potato
40401 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:20

jinak puvodne debata zacala tim, ze se budouci matce chteji domu nastehovat na nekolik dni az tydnu pribuzne zeny, aby ji pomahaly. nekdo s tim ma zkusenosti dobre, jiny nikoliv. dle povahy jednotlivych akterek

​Myslím, že původně debata začala stížností “matka mi radí, že dítěti nedělá dobře změna prostředí” a reakcí “tak jí ho pak nepůjčíš na chatu, páč změna prostředí přece, kyškyš”

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:28

​Souhlas. Já když tady někdy čtu příběhy o nejbližších rodinných příslušnících, tak se mi chce jít políbit máme ruku a tátovi na hrob zapálit svíčku, fakt že jo. Některé věci, ktere se zjevně v některých rodinách dějou, jsem si nepredstavila ani ve snu.

49357 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:30

Sweet Potato aha, tak to uz jsem davno zapomnela:-) co pisu ted se tyka navstev po porodu. 

ohledne nevyzadanych rad k peci a vychove - az/ jestli budou moje deti mit deti, tak doufam ze se udrzim

49357 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:30
Reakce na Mohučanka:

​Souhlas. Já když tady někdy čtu příběhy o nejbližších rodinných příslušnících, tak se mi chce jít políbit máme ruku a tátovi na hrob zapálit svíčku, fakt že jo. Některé věci, ktere se zjevně v některých rodinách dějou, jsem si nepredstavila ani ve snu.

Offline barbucha blogger
35876 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:36

Tak já jen nevidím důvod, pokud mám jinak nesnesitelnou matku nebo tchýni, ji vůbec někdy pouštět domů, ať už po porodu nebo po záchvatu tance svatýho Víta. To se snad dá ošetřit prostou větou V následujícím měsíci/roce/desetiletí si nepřejeme žádný návštěvy!

Ale pomoc - s vařením, úklidem, venčením kočárku... případně i finanční, plenky... to každá strpí, že jo. Jen teda u toho dotyčná babička nesmí moc votravovat! 

Beru to z pozice tý babičky samozřejmě  Jsem zvyklá, že u zřítelnice jsem velmi vítaná (bodejť by ne, když jsem připravená na povel kdykoliv přisvištět přes půl Evropy), na druhou stranu ke dvojčatům chodím - po předchozí domluvě - třeba jen na čtvrt hodiny. Jo, nabídnu přinýst hotový jídlo, plenky... vyvenčit haranty... většinou nic není potřeba, pročež vypiju kafe, zkontroluju stav mimin a nazdar. Na plky mladýho pána (těch jsem si v životě užila dost) nebo detailní výklad kvality jejich stolice zas nejsem zvědavá já  Ale kdybych tam měla otročit a pak se domákla, jak jsou rádi když vypadnu... už by mě v životě neviděli. 

Prostě buď vemu bábu se vším všudy, když si od ní nechám pomoct, nebo ne...

49357 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:42

barbucha pointa nyla v tom, ze pomoc nektere nejenze vubec nechteji, ale ani se zadna nehodla dostavit:-)

taky ovsem znam pripady, kdy se babicka muze pretrhnout, a snacha na ni nenecha nit cistou... tak ja bych treba byvala byla rada, kdyby mi tchyne hlidala deti, bohuzel nic takovyho nebylo v nabidce. a kdyz jsme prijeli na navstevu tak se starala hlavne aby fakan nerusil pejska:-) (kojenec prosim pekne, nezebych nechala batole tyrat psa)

1333 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:49

viktorka_od splavu Naše tchýně třeba nabídla, že vyzvedne vnuka ze školky - dorazila tam sice, ale pak si vypla telefon, nic neoznámila a na několik hodin s ním někam zmizela.

Nebo jsme se domluvili, že se sejdeme u lanovky a půjdeme na výlet. Čekali jsme na ni na rozpáleném parkovišti 2 hodiny, madam vypnutý telefon, prý si potřebovala doma uklidit (žije sama, návštěvu nečekala). No a dorazila na túru po Krkonoších ve vysokých podpatcích - to už mi začalo docházet, že to možná i dělá naschvál...

No a takovýhlech příhod mám s její pomocí mraky.

49357 příspěvků moje polička 28. června 2018 09:57

Stará Stanová Kůže mno a podle ceho usoudila, ze na ni ty dve hodiny budete cekat?:-O to by me vubec nenapadlo na nejake misto srazu prijit po dvou hodinach, to by prece nikdo necekal?

1333 příspěvků moje polička 28. června 2018 10:04

viktorka_od splavu Asi usuzovala, že my jsme takoví hodní blbci. No a měla pravdu. Jenže  to ti od začátku nedojde, nejsi na takovéhle lidi připravená, teda já nebyla.

Pomlouvala mě všude možně, manželovi o mě lhala, co nám slíbila, to nedodržovala. Po jedné takovéhle příhodě mi došla trpělivost, byla jsem navíc hrozně unavená - doma pětiletý nestandardní kluk plus jednoletý kluk, dotoho práce, nemocný pes, stavba...

Vyhodnotila jsem, že tenhle vztah opravdu nemá smysl a od té doby se s ní nestýkám, už to jsou 4 roky.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 28. června 2018 10:10

barbucha tak ale tu nejde o to, že nechcem budúcu babičku pustiť na návštevu alebo ju na decko nenechám siahnuť. Ide skôr o to, že vzhľadom na to, že poznáme jedna druhú a vieme, že sa neznesieme dlhšie ako 2 dni vkuse, ja nechcem, aby sa ku mne mama sťahovala na mesiac do 2-izbového bytu, kde by spala v obývačke (alebo so mnou v spálni na manželskej, aby sa muž vyspal v obývačke ak pôjde do roboty?).

Budem veľmi rada, ak ma prídu pozrieť do pôrodnice a budem veľmi rada, ak prídu napr. po 2 týždňoch čo budem doma a z najhoršieho vonku na víkend, ale tak, aby som bola schopná sa postarať o nich aj dieťa a hádam už nebudem v takej zmäti hormónov ako všade čítam (alebo to už budem vedieť trošičku ovládnuť?). Predstava, ako mi moja mama doma varí alebo mi upratuje byt sa mi prieči - práve pre to, že to je moja mama, ak bude treba, niekoho si na to zaplatím.

A inak, pre dokreslenie obrazu, napriek tomu, že som mame už asi 20x povedala, že nechcem, by po pôrode prišla, naďalej všade rozpráva, ako sa ide ku nám po pôrode nasťahovať a brať si dovolenku v práci, sestre žijúcej v zahraničí oznámila, že ideme mať krstiny v určitý dátum, ktorý vyhovuje mojej mame (a nie, krstiny vtedy nebudú, lebo mužova sestra nebude na Slovensku a nemohla by sa zúčastniť a mama to veľmi dobre vie) a že si má sestra ako krstná mama nachystať určitý finančný obnos, ktorý má dať krsňaťu (toto uviedla v mojom mene, bez môjho vedomia a sestra sa ma na to včera vyplašene pýtala, či má začať šetriť...predtým sestre povedala, opäť v mojom mene, že nám má kúpiť kočík za cca 1400,-Eur, aj keď vedela, že chceme kočík z druhej ruky a kupujeme si ho sami...), napriek mojej výslovnej žiadosti, aby už nekupovala ďalšie detské veci, pretože ich už skladujem v krabiciach a nemám ich kam dať mi pri každej návšteve donesie niekoľko nových tašiek s vecami (vrátane už napr. 3 teplomeru na meranie teploty vody, lebo si nepamätá, že  ďalšie už kúpila, hračiek ktoré dieťa bude využívať až keď bude mať rok a viac...). Síce viem, že to všetko myslí v dobrom a napr. som jej ozaj úprimne ďakovala za perinky a vložky do nich, ktoré netuším kde zohnala či za fusak do kočíka z ovčieho rúna, ktorý odložila ešte po nás, ale...je toho už veľa a bohužiaľ sa to z jej strany neukľudňuje ale stupňuje (okolie sa smeje, že moja mama je tehotná spolu so mnou...).

Čo a svokry týka, táto je omnoho miernejšia, asi aj preto, že mama si ku mne ako k dcére viac dovolí (navyše je poverčivá, takže nekupuje na dieťa nič, aby to neprinieslo smolu), ale teda rady čo mám robiť, vrátane toho ako sa mám ako tehotná cítiť sú na dennom poriadku, vrátane cepovania môjho muža, aby mi pomáhal (pomáha, veľmi, vrátane upratovania), z čoho je už chudák tak nervózny, že sa bojí dvihnúť telefón a samozrejme netreba zabúdať na šepkané vety mužovi, že by sme už mali dať preč psa, lebo ako bude dieťa vyrastať v byte so psom (na toto našiel muž systém, vždy jej povie, nech to ide povedať mne, že ten pes je môj ).

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 28. června 2018 10:13

Stará Stanová Kůže Tohle s dětmi ani tchyněmi nesouvisí, ale vzpomněla jsem si na tetu, která kdysi taky vyrazila na túru po Jeseníkách ve vysokych podpatcích, ještě k tomu to byly pantoflíčky 

49357 příspěvků moje polička 28. června 2018 10:13

Stará Stanová Kůže chapu. ja jak se pomalu blizim k tomu obdobi kdy tchyni budu ja:-) dochazi mi, ze pokud chci aby me deti rady vidaly, a kdyz chci videt ja je, tak se k nim proste musim chovat hezky... a jako k dospelym lidem. no bude to jeste boj:-)