Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Stará Stanová Kůže
1333 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 20:29

letfenixa a partner nebo rodina neprotestovali? (znám z okolí jen tu možnost, že děti mají příjmení po tatínkovi)

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 20:30

Hele, ale dneska už to tak moc není, většinou volají buď dítě, vás oslovují "maminko" nebo tak nějak....myslím, že těch matek s dětmi jiného příjmení je spousta, přijde mi, že jsou na to už všude zvyklí, u lékařů, ve školkách a tak...já se teda představovala příjmením dětí, když jsem jednala "v jejich zájmu". Přijde mi to jednodušší, než vysvětlovat "dobrý den, já jsem Garfiová, maminka od Ditětové..."

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 20:34

Garfie no ale já nevidím důvod proč? proč bych se měla vydávat za někoho jiného?

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 21:23

viktorka_od splavu Protože jsem se nechtěla unavovat mluvením  Přišlo mi to rychlejší. 

Offline viktorka_od splavu
49359 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 21:28

Garfie no když mě mluvení ani trochu neunavuje

Offline brrr
12358 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 21:32

Naše děti se jmenujou po  tatínkovi a já je mám v občance, teda to první, pak to zrušili. Bydlíme v mojí rodné vesnici, každý mě tam zná, muž se tam jenmihá, takhle je šance, že mu dítko vydají ve školce

Offline brrr
12358 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 21:34

žluťásek Hele máme, ale není to jitro, nýbrž nějaká zřejmě německá. Vypadá v zásadě stejně, akorát spodek má řešený jinak (není do zet, ale dole se rozdvojuje). Bohužel židle stojí u Ostravy, jinak ji klidně přenechám.

P.S.: Jo a není žlutá

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 21:36

viktorka_od splavu  to víš, já jsem lenoch od přírody 

Offline letfenixa
10883 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 21:48

Stará Stanová Kůže 

Partner s tym samozrejme suhlasil, na rodnom liste je normalne. A rodina? To je predsa vec mna a partnera.

Offline žluťásek
8866 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 21:51

brrr děkuju, já bych nejraději tu jitro. Z Ostravy by asi doprava byla zbytečně komplikovaná :)

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 22:17

Me se na jednom krouzku zeptala lektorka jestli ma dite prijmeni moje nebo tatinka. Ja na ni koukala a nechapala, ona na me "aha, vy jste vdana" . Rekla bych, ze dneska je to fakt uz jedno. 

Online Pinot Noir
29902 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 22:50

Tak jako za chvíli jdu spát a DrowRanger furt nic, jo? Jsem napnutá, toto mi nedělejte, ženy!

Offline slniecko admin
19583 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 23:01
Reakce na Tak Betty:

Moje babička se jmenovala Serena a děda Markus. Nikdy jsem je nepoznala. Byli z podkarpatský rusi.

​Karpatský oblúk . Tam sa usádzali v niekoľkých vlnách uhorskí Nemci, preto si nemecká menšina na Slovensku hovorí Karpatskí Nemci. Od úpätia Karpát pri Bratislave, cez malé Karpaty (tam predovšetkým Habáni - viď habánska akka modranská keramika, ale nielen), cez banské mestá až po úplný východ, tam im zas hovorili Mantáci. 

Moja babička so sestrou z maminej strany sa volali Vilma a Irma a až prednedávnom som na nejakých starých dokumentoch videla, že v skutočnosti Wilheim (som doteraz netušila, že taký tvar vôbec existuje) a Irmgard.

Offline Tak Betty
6144 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 23:25

slniecko Po okupaci ukrajiny skončili v koncentračním táboře v Osvětimi. Byli židé.

Hodně jsem toho o té době načetla.

Offline slniecko admin
19583 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 23:48

Tak Betty aha, tak takto. Židia si často dávali tiež nemecké mená, pasovali k ich - jozefínskym - nemeckým priezviskám. Navrch často mali židovské prvé mená a pre bežné použitie a do matriky sa dávali také "občianskejšie", ktoré začínali rovnakým písmenom. Je to často vidno na neologických cintorínoch u nás, že jedna strana dosky - v hebrejčine - má iné krstné meno ako druhá strana dosky v latinke. Pokojne to mohli byť napríklad Moše a Sára. Ale aj nemuseli. Moji druhí starí rodičia - takmer jediní preživší zo svojich rodín - sa volali Eugen a Alica, ale nenašla som zatiaľ žiadnu zmienku o tom, či mali aj iné mená.

Offline slniecko admin
19583 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 23:54

Vlastne, keď tak nad tým rozmýšľam, tak jediný, kto mal u nás v týchto starších generáciách "normálne" meno bol starý otec Štefan, vďaka ktorému sa stále môžem tváriť, že mám aj nejaké slovenské korene .

Offline slniecko admin
19583 příspěvků moje polička 16. srpna 2018 23:55

A neuveriteľne zaujímavé debaty sa tu rozbehli len vďaka tomu, že Drowranger nie a nie porodiť ...

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 17. srpna 2018 07:56

Ja tedy nic moc zajimaveho nemam, jen jednu babicku Roswittu (puvodem rakouska nemka, ale z Novebo Jicina, uz ani neumi nemecky), druha se podruhe provdala za Šuka (a ja na to prisla, az kdyz se smaly deti ve skole, do ty doby mi na tom nebylo nic divnyho).

Offline Lamicka
14199 příspěvků moje polička 17. srpna 2018 08:10

Moje prababička byla svobodná matka a moji prarodiče se nikdy nevzali. Vždycky mi to přišlo jako odvaz na tu dobu, ale máma tím jako malá dost trpěla.

Offline Garfie
28569 příspěvků moje polička 17. srpna 2018 08:24

Lamicka Ty jo, hodně zajímavé-a žili spolu? Třeba byl dědeček už někde ženatý.... Moje kamarádka pracuje jako nemocniční kaplanka na LDN a taky často vypráví zvláštní historky...ti umírající stařečci se jí svěřují s různými traumaty z dětství, dospívání a tak, občas je tam někdo z katolické rodiny nekřtěný (třeba u ročníku 1919 to hodně překvapí....) a podobně.