Josefa MP Meri Ja mam taky libstatske a jsem s nimi moc spokojena, pak mam jedny nejake polske z detskeho trendy obchodu a jednh z Lidlu a samozrejme to je jak nebe a dudy.
Vše o těhotenství a dětech
MP Meri Tyhle pleny jsou dobré, mám tedy nebělené. Na novorozence jsou až moc silné. Resp. to je asi otázka vkusu, mně se ten balík na zadku už zdál příliš velký. Takže prvních několik měsíců jsem balila do plen s nižší gramáží a tyhle používala na různé podkládání, do kočárku, atd.
Na ty libštátské jsem taky koukala, ale neměly tak po netu dobré hodnocení.
Měla jsem je tedy v plánu používat jako takovou tu utěrku na všechno, pod hlavu, do kočáru atp., vy jstedo klasických čtvercových i přebalovaly Pinot Noir ?
MP Meri mne ses sice neptala, ale ja prebalovala i do tech klasickych ctvercovek. Bylo to jednoduche-do PUL kalhotek jsem vlozila 2 pleny slozene na obdelnik. Novorozenecky sklad jsem delala jen nekdy, byla jsem celkem flink:) na male miminko bych volila mensi pleny, pak je te latky moc a hrne se. Ty pul kalhotky jsem mela tusim od anavy a unuo, mely hezky design a takivy zahyb,kam sla ta plena zastrcit,aby drzela na miste.
Vetsinou jsem ale davala jednorazove pleny, pampers a tak. Latkove jsem davala spis jen pre den na doma.
MP Meri já taky kojence do čtvercových. Přišlo mi, že tím jak čůrají často a relativně málo (alespoň teda ti moji), tak že to čtvercová udrží, je to rychle suché a těch jsem měla hodně.
Práve som sa pohádala so známou, ktorá nechce pochopiť, prečo môj muž odmietol ísť budúci týždeň na ich svadbu, snažila som sa jej vysvetliť, že jednoducho som psychicky dosť blbo na tom, lebo nám malý celý deň reve, nespí a nechce jesť, že proste sama, po cisárskom, 8 hodín s dieťaťom a psom zatiaľ nedám a ona si len húdla svoje, že nech proste ku mne na celý deň a noc príde svokra...Cítim sa teraz ako debil, volala som mame, či by nemohla prísť ona, ale sú preč a bohužiaľ v mojom rozpoložení a nervozite by som sa asi so svokrou škaredo pohádala (ona je milá, chce pomôcť aj všetko, ale má tendenciu stále dávať rady a hovoriť mi, aby som sa ukľudnila, lebo malý nervozitu zo mňa cíti, čo je pre mňa momentálne ako červená handra pre býka, navyše nemá rada nášho psa a vadí jej, keď je pri mne a pri malom).
Takže sa cítim ako neschopná matka, lebo neviem svoje dieťa nakŕmiť, uspať a ešte navyše aj ako semetrika, lebo "nechcem" muža pustiť na svadbu 200km z domu...
DrowRanger no.. popravdě chybu jsi udělala, a to v tom, žes tu krávu neposlala do ha..je rovnou![]()
a) je to věc tebe a tvého muže
b) nejsi povinná jí nic zdůvodňovat!
DrowRanger Skús sa tým netrápiť, nie si povinná nikomu nič vysvetľovať. Nie si neschopná matka, proste si v novej situácii a je to ťažké. A nie si ani semetrika :) Nechápem, ako môže niekto lanáriť muža od rodiny s pár týždňovým bábätkom na svadbu, ktorá je ďaleko, takže tam bude musieť stráviť deň aj noc...
DrowRanger Je to fakt kráva, vůbec to neřeš.
MP Meri Jo, do 18 měsíců jsem používala látkové pleny, jenom čtvercovky a PUL kalhotky.
Pinot Noir Koukám, to mě do teď vůbec nenapadlo
Já mám naopak zděděnou (nepoužitou) sadu látkovek, ale jsou to ty vkládací vložky + svrchní kalhotky jakoby bavlněné, nebo prostě propustné, nebo jak bych to řekla ... Podle typu plen jsem to nikde nenašla, je to šité na zakázku. Teď vůbec nevím, jestli k tomu musím dokoupit ty PUL (to je přeci blbost, ne, aby pak měl dvoje kalhotky na sobě??), nebo jestli se to používá samostatně s tím, že po určitém čase to holt proteče ... ?
MP Meri Nepropustná vrstva být musí, to by ti prosáklo hned. Moderní plenky mají tenhle kalhotkový tvar, může se do nich vložit další vrstva. Ale svrchní nepropustnou potřebuješ.
DrowRanger Ja myslim, ze pani ma nervy ze svoji svatby:-D. Vubec to neres a vykasli se na to a nic ji nevysvetluj, mate proste s malym hodne prace a tecka.
DrowRanger A proč to vůbec známá řeší s tebou? Odmítl tvůj chlap, svéprávnej snad je. A ty se tím vůbec netrap, jsi teďka v tak náročné situaci, a máš takový priority, že zalamovat se problémama jinejch lidí je pro tebe zbytečnej luxus.
MP Meri to co máš ty se jmenuje kalhotkova plena, ta vložka dovnitř je vkládací plena. Potřebuješ ještě svrchní nepropustnou, to je buď pul, fleece nebo vlňáky. Pro minimimi bych doporučila pul, je s tím nejmíň práce a jsou spolehlivé, nic nepustí.
Pinot Noir Ríša už je bez plen? Nebo jste přešli na jednorázové?
Pinot Noir žluťásek Aha, aha. Takže potřebuju ještě toto https://www.ekobroucek.cz/katalog/latkove-pleny/svrchni-kalhotky/pul-svrchnacky/vicevelikostni/polyesterky-batoliniplus-svetle-zlute-121132 ? Kolik jich tak potřebuju? stačí třeba troje - když to budou ty rostoucí? Těch spodních kalhotkových plen mám 6 ks a jsou to ty rostoucí ...
teda zase mám pocit, že se ptám jak tatar, jsem opět objevila netušené obzory ![]()
MP Meri 6 kalhotových je žalostně málo, rozhodně jich budeš potřebovat víc. Ale dá se to samozřejmě kombinovat s těma klasickýma čtvercema, ty jsou pro novorozeně stejně nejlepší.
Rostoucí, ať už kalhotovky nebo svrchní, budou novorozeněti pravděpodobně ještě hodně velké a budou dělat obrovský balík, svrchní nebudou těsnit.
Kdybych ti do toho mohla kecat, tak bych nakoupila hlavně čtvercové pleny, ty využiješ každopádně a třeba dvoje až troje svrchní novorozenecké. Jinou značku než Batolini určitě, to jsou takové igeliťáky neprodyšné. Úžasné jsou svrchní Imse Vimse a hodně spokojená jsem teď taky s Haipa Daipa, oboje jsou hezky měkké a poddajné.
A na zkoušku bych možná zvážila i pár novorozeneckých kalhotkových plenek, případně vícevrstvých plen (několik vrstev v malém čtverci, buď se složí na nudli nebo z toho snadno uděláš kalhotkový sklad).
K těm čvercovým plenám jsou dobré snappi sponky, takové silikonové téčko se zoubky, zafixuje plínku na místě a nic se nerozpadá a nerozlézá.
Kdybys chtěla nějak víc poradit nebo do toho proniknout, ráda ti s tím pomůžu. Nechci to tu na tebe chrlit :D
MP Meri A pokud ti není proti srsti představa plen z druhé ruky, tak ti velmi doporučím FB skupinu Poradna pro látkovačky - bazar. Tam můžeš levně nakoupit pleny různých značek, ozkoušet, co bude tobě i miminku dobře vyhovovat a zas to tam po čase prodáš dál.
Jinak pokud chceš začít látkovat už malé miminko, tak bych rozhodně volila tu novorozeneckou velikost. My jsme začínali až někdy po šestinedělí a stejně ještě byly synovi ty jednovelikostní hodně velké.
Pokud do toho nechceš zbytečně vrážet moc peněz, tak bych šla cestou těch čtvercových plen, jednu až dvě snappi sponky a cca troje novorozenecké svrchní PUL kalhotky.
Kdyby ses pak chtěla trochu rozšoupávat, tak šikovné jsou i pleny typu AIO, all in one, třeba na cestu k doktorce nebo když přebaluje tatínek nebo babička. Někteří tatínkové jsou totiž i po roce a půl schopni dát dítěti svrchňáky naruby nebo použijí jen kalhotovku bez svrchních... ![]()
žluťásek když už to tu řešite, vecpu se s dotazem . Když malou zabalím do ctvercovych plen do novorozeneckeho skladu, má to téměř od podpaží až po kolena- dokáži přes to navléci ty PUL kalhotky?
Chci do budoucna určitě latkovat,ale zatím jsem byla líná si k tomu něco načíst (mám ale uložený ten skvělý rozbor co jsi tu nedávno psala) takze zatim malou dávám do těch ctvercovych když jsme doma a na noc a ven do jednorazovek.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.