Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:00

MP Meri ja jsem byla hodně na prášky po prvním porodu, teda až tak po půl roce, kdyz se spaní pořád zhoršovalo. Rady v lékárně: musíte to vydržet, všechny vydržely mi teda nedodaly.

Ale já mám toto z nevyspání vždy. Teď jsem se sypala při problémech s mužem a opravdu špatně to začlo být ve chvíli, kdy jsem přestala spát. U ke je jedno, jestli je ta nevyspalost způsobena nějakým stresem nebo mi něco nedovolí spát.

Co chci ale říct, že druhé dítě bylo úplně v pohodě, protože prostě spalo. To se fakt nedalo srovnat, doteď spí hodně a celkem jí je jedno kde a co se kolem ní děje. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. července 2022 22:08

Gatita kamení

ne že by se to synovi stát nemohlo, ale zatím si batůžek asi nosit nebude, kapsy má kamením narvané pořád. Mladší neujde ani metr, když mám sebou kočár. Tady budeme nosit asi převážně krosnu, takže vidím, jak každých padesát metrů zastavujeme, protože si bude chtít prohlídnout něco u země

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:27

continuity Pro mě je ten spánek alfa omega, někdo to tak nemá a ten má v tomhle jednoznačnou výhodu. Mne to přišlo fakt nelidský, to vstavani co dvě hodiny není k žití. Se vším přes den se dokážu vyrovnat, ale ta směna, co nemá konec v podobě noční regenerace a jede nonstop až do rána ...  Rady kamarádek ve smyslu - se s tím smíř, to jsou proste mimina, můj vstává taky co dvě hodiny, ale já to akceptovala ... ve mne vyvolávaly akorát pocit, že jsem nedostatečná matka, když to nedovedu přijmout a v tu chvíli jsem nebyla schopna vidět, ze je to blbost. 

Mam známou, možná už jsem zminovala, s autistickym synem. Je v peci psychiatru od 6 (!) měsíců. Ve dvou letech poprvé začal mluvit o sebevraždě ... atp. Tak ten spal denně 2-3 hodiny. 2-3 hodiny. Mě by to jistojiste zabilo, regulérně. A ona si v jeho ani ne 2 letech pořídila druhy, protože chtěla vždycky děti blízko u sebe. Příroda proste ví, komu co muže naložit. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:30

žluťásek Díky, ukládám a doufám, ze to nikdy nebudu potřebovat :)

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:33

MP Meri ono to podruhe stopro bude jiny (coz nutne neznamena lepsi ale verim ze ano), ovsem dobry je akceptovat ze nemusis. treba ze nemusis kojit. nemusis rocni dite krmit co dve hodiny. atd..prijmout to muze byt ale vic stresujici nez se prizpusobit

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:41

MP Meri No hele, mě ta u které jsem byla říkala, že ona je taky nepředepisuje, ale ať se na ni obrátím, že me někde urgentně objedna nebo prostě přes své kontakty vyjedná a budu to mít hned;-). Ta tvoje by tohle jistě taky udělala, domluvte se předem jak budete postupovat. 

žluťásek Tak nějakou podobnou aplikaci na psychické zdraví jsem si nedávno stáhla a jako bylo to dost pro teenagery. Nejvíc mě zaujala funkce ,,zahraj si hru at přijdeš na jiné myšlenky,, a tam něco jako Tetris:-D. Tuhle prozkoumam! 

Offline notna
9470 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:41

MP Meri Ta moje kamarádka mimo jiné taky špatně zvládala to nevyspání. Ale podařilo se jim tohle vyřešit přestěhováním dítěte hned po šestinedělí do jeho pokojíčku. Ona přestala slyšet sebemenší šustnutí, hlubší nádech apod. a začala víc spát. 

Myslím, že jenom to, že už jsi si vědoma, co tě může potkat a máš se na koho obrátit, je fajn.

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:42

MP Meri co na tom, že člověk je z nevyspání úplně vyřízeny, lze akceptovat?

V osmi.mesicich si dítko prostě tři noci povrvalo a pak spalo. Každý má ty hranice jinde. Jediné, čeho dnes lituji, že jsem to neudelala tak o dva měsíce dřív. 

Jinak už jsem to sem psala, to utýrané nebozatko je psychicky odolné až tak, že ho nevyvedie z míry vůbec nic. Když ji doprovázel muž na přijímačky, tak uklidňovala ona jeho

Zato to druhé, které jsme nikdy nenechali brecet ani minutu, je prakticky uzlíček nervů. Takže ani nelze říct, že když je budeš opečovávat vychováš nějaké odolné jedince. U nás je nakonec víc v pohodě to dítě, které jako malinké prakticky non-stop brečelo.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. července 2022 22:44

MP Meri ta známá teda

Pro mně je spánek taky hodně důležitý, velká výhoda teda je, že mi nevadí, když je přerušovaný, zároveň děti se budili jen třikrát za noc a na chvilku. Ty nespavé děti mi přijdou k nepřežití. Ale pravdu má viktorka, že všechno nemusíš. Pokud prostě ti ta daná věc víc bere než dává, nemusíš to tak dělat.

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:45

Jinak teda nevím, jestli jsou řešením zoufalství z nevyspání antidepresiva? To je asi potřeba se fakt poradit, ale spíš bych se snažila vyřešit to spaní za každou cenu. 

Offline notna
9470 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:47
Reakce na 711990:

tMP Meri notna ja myslim ze je velka skala v ramci poporodni deprese a uzkosti a nemusi bejt vsechno laktacni psychoza. Melo by se o tom vic mluvit, ja jsem predem upozornovala samba a davala mu instrukce, aby vedel a kdyztak zasahnul. A nejaka zakladni kontrola psychickyho stavu by mela byt soucasti poporodnich kontrol.

​Kontrolují to porodní asistentky, když si domluvíš její návštěvu po porodu. Nevím, jak teď, ale když se mi narodila dcera, tak jsem za dvě návštěvy nic neplatila, proplácela to pojišťovna. Aspoň mi to tehdy moje PA říkala. Přitom v porodnici ani gynekolog mi nic takového neřekli. A měla jsem vlastní soukromou PA, ostatní péči jsem platila.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:55

viktorka_od splavu Mas pravdu. Já mám část těch kamarádek dost ezo-bio-kontaktní. Normálně mi to ani trochu nevadí, naopak to mám ráda, davaj mi zase jinej pohled na svět a vezmu si z toho to, co se mi líbí. Ale zrovna časté noční buzení jim nikomu nepřišlo jako dostatečný problem, který by se třeba mohl vyřešit ukončením kojení, naopak se všechny shodly, ze je to normálni stav, kterej je potřeba přijmout. Pohár u mě přetekl asi ve 12 mesicich, pak uz jsem proste odstavila na noc a bylo. Zpětně vidím, ze to šlo i jinak, ale v tu chvíli jsem nejakyho nadhledu nebyla schopna. A bojím se, ze zase nebudu, asi si to teď za strizliva někam sepíšu, abych to měla k ruce, až to racio zase vypne

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. července 2022 22:57

Evaeva Ona teda přiznává otevřeně, ze bez medikace se to u ni taky neobeslo. Oni jsou dost zajímavá rodina, umělci, všichni vysoce inteligentní, muž a syn geniální. Ale psychických diagnóz mají slušnou sbírku, "prášky na hlavu" u nich berou 4 členové rodiny ze 4

Prerusovanej spánek mne bohuzel vadí moc, mám z nej migrény

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 12. července 2022 23:05
Reakce na continuity:

Jinak teda nevím, jestli jsou řešením zoufalství z nevyspání antidepresiva? To je asi potřeba se fakt poradit, ale spíš bych se snažila vyřešit to spaní za každou cenu. 

continuity zamenujes poporodni depresi zpusobenou hormonama s nevyspanim. A prave tyhle bagatelizace vedou k tomu, ze zensky nevyhledaj vcas pomoc, protoze si myslej ze se to da prezit nebo vyresit tim, ze nechas mimino brecet v pokojicku a ono si zvykne. Pritom by v tu chvili mohla pomoci prave terapie nebo vhodna lecba.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. července 2022 23:07

MP Meri no ty migrény musí být šílené! Každopádně ti chci říct, že podruhé to to tělo všechno zvládalo lépe. Všechny ty fyzické projevy rychleji odešly, dítě spalo spíš hůř než první, ale přes den jsem neměla potřebu si jít lehnout, což poprvé nebylo,... Všechno naskočilo víc automaticky. A ty si teď tvoříš krizový plán, takže budeš vědět, co případně dělat a mám pocit, že se můžeš spolehnout na podporu rodiny, kdyby šlo do tuhého. Bude to dobré

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 12. července 2022 23:19

711990 jenže u mě to ale bylo nevyspáním. Hlavně to vím proto,že po porodu vlastně až do těch třech měsíců jsem sice byla unavená, ale zvládala jsem to psychicky v pohodě. 

Hroutit jsem se začala ve chvíli, kdy mi došlo, že samo se to nespraví. Práve teze, že mimino se za žádných okolností nemá nechat brečet, mě dostala do té situace. 

Nakonec mi to poradila laktační. S tou morální podporou jsme to všichni dali za tri noci. Možná to má jiné, lepší řešení, ale upřímně zkoušeli jsem lecos a nefungovalo nic. 

Mluvíme teda o dítěti, které se v osmi měsících budilo tak po 40 minutách od půl noci do šesti. Od devíti do půlnoci a od šesti do pul osmé něco naspala. Nevyspala matka, nevyspale dítě. Peklo v noci i přes den. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 12. července 2022 23:39

MP Meri ja som po prvom porode bola tri mesiace uplne v prdeli, uzlik nervov, co uz aj vo zvuku pustenej sprchy pocul plač, čo jedno rano "vstal", isiel sa osprchovat a tam asi hodinu striedavo plakal a striedavo sa chcel utopit. Bolo to totalnym nevyspatim, kedy som (najma kvoli synovmu refluxu) spala v noci 1x 2 hodiny a dva krat po 1 hodine (medzitym aj dvojhodinove bdele okna)..doslo to az do štádia kedy som nevedela spat vôbec. Zachranil to nakoniec syn, jak je nejedak, tak sa mi podarilo jeho intervaly medzi jedenim predlzovat a v tych zhruba troch mesiacoch uz prespal (myslene bez mlieka) noc. Zrazu som bola v pohode (no ak sa to u mna da tak nazvat :)). Druhy syn sice prespal noc az v dvoch rokoch ale bolo to vsetko oveľa jednoduchsie aj spankovy deficit som uz lepsie zvladala, pripravovala som sa na najhorsie a ono nenastalo. Tak ti zelam, nech je to druhy krat ovela lepsie, verim, ze urcite bude :)

Offline dzizisketa
9000 příspěvků moje polička 12. července 2022 23:39

MP Meri 

Jako já nechci nijak malovat čerta na zeď, ale u mě je to s druhým horší, jsem unavenejsi a psychicky vycuclá fakt víc. Asi věk, nebo prostě celková opotřebení organismu. A to i to druhé je hodné a prospívající a přes den spí a v noci taky, kojení ve spánku a v polospánku nepočítám. Vzhledem k mým partnerským zkušenostem bych to ještě probrala s mužem, že tvé zdroje po porodu a v prvních měsících mohou být velmi limitované, a nebude to tvá chyba.

Offline dzizisketa
9000 příspěvků moje polička 12. července 2022 23:53

Jo a jinak jméno jsme našli v kalendáři, teda muž si myslí, že on. Já ho sice navrhla o měsíc dříve, to se na ně moc netvářil, ale hlavně že nakonec klaplo. A jednoho malého Rostíka, o něco staršího, už jsme potkali. U nás ve vsi byl kluk tak o pět roků starší, včera jsem viděla ve vedlejším městě parte jednoho šedesátníka a dneska jsem se s dalším šedesátníkem seznámili prostřednictvím jeho kočičky. Ale Slováků Rastislavů jsem potkala víc, na Slovensku je to očividně populárnější než u nás.

Offline continuity
43219 příspěvků moje polička 13. července 2022 00:02

dzizisketa na Slovensku je to Rasťo a je to opravdu vcelku běžné jméno.