Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. července 2022 20:06
Reakce na notna:

MP Meri Kamarádka si zpětně myslí, že při prvním dítěti měla lehčí laktační psychozu.

Moje okolí si to o mne mysli taky. Já sama to nejsem schopna posoudit, moc nevím, kde je ta hranice nějakého běžného šoku a nevyspání a kdy už je to diagnóza. Na terapii určitě chci probrat nějakou prevenci. Ale popravdě nevím, jestli tam zvládnu docházet i po porodu, ačkoli samozřejmě si teď maluju, ze by to bylo skvělý. 

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 12. července 2022 20:21

Pinot Noir no teda. ked tak citam tak som si myslela ze moj syn je na tom s oneskorenym vyvinom reci zle ale v porovnani s tym chlapcom je to asi este fajn tj je mu rozumiet ale kasle na otazky a furt si mele o svojej gulickovej drahe uplne kazdemu aj cudziemu na pockanie

betsey mne na ne vyskakuje reklama uz davno a teda som si kukla stranku s ponukou nasej mestskej casti. uz vidim ako mi do toho brble muz a budem to calovat zo svojho ale on NIKDY nebol so synom na ihrisku a to uz ma 5 rokov! a to ze sama bez dietata nikam nechodim ani nemusim spominat. naposledy som bola vecer z domu prec na par hodin minuly rok na jar a potom pred 2 tyzdnami a oba pripady boli stand up vystupenia. samozrejme sa to neobislo bez frflania

Offline betsey
4257 příspěvků moje polička 12. července 2022 20:34

elessno je to na porazenie. Ja som to pozerala už dávno a stále sa presviedčala, že to musím zvladnuť sama, ale popravde už ma to nebaví zvládať stále sama. Máme len jeden život

Offline letfenixa
10909 příspěvků moje polička 12. července 2022 20:37

eless to je hrozné, veď je to aj jeho dieťa

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 12. července 2022 20:49

MP Meri notna ja myslim ze je velka skala v ramci poporodni deprese a uzkosti a nemusi bejt vsechno laktacni psychoza. Melo by se o tom vic mluvit, ja jsem predem upozornovala samba a davala mu instrukce, aby vedel a kdyztak zasahnul. A nejaka zakladni kontrola psychickyho stavu by mela byt soucasti poporodnich kontrol.

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 12. července 2022 20:54
Reakce na letfenixa:

A ja som tu teraz vybuchla, lebo syn sa zobudil z denného spánku úplne protivny,  uknourany a všetko mu vadilo. Po mojom výbuchu je z neho slniečko

​hele já teď na holky kolikrát tak rvu. Ale mě to vůbec nebaví, já nejsem rvaci typ, ani si tím jako nevybiju, jenž na ně to nějak funguje. Než si zvyknou asi:-D. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. července 2022 20:59

711990 souhlasím jak s tou kontrolou, tak s instruktáží:)

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:02

711990 Když ono já vlastně nevím, co by se s tím dalo dělat. Léky bych určitě nechtěla, vylučují se s kojením. A jinak se toho kromě terapie moc dělat asi nedá (s tou jak říkám tentokrat počítám, pokud to aspoň trochu půjde). Já ani nevím, co to bylo, ale byla jsem proste strašlivě vyčerpaná a z toho na nervy, i běžný věci mě staly hrozně sil. Všechno se dost zlepšilo po roce, kdy jsem přestala kojit v noci. Najednou úplně jinej život. (Pak teda přišel covid, ale to už je jiná písnička )

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:07

betsey Držím ti palce ať někoho najdeš. Já si představím, že bych na ně byla sama v tom období toho prvního roku a půl a mám úplně staženej žaludek. 

letfenixa To že musí chodit někam všichni společně měl i manžel moji kámošky. Jenže ona má děti 4 a 2 roky a teď je znovu těhotná. Tak mu to nějak vysvětlila,  zrovna v naší lokalni bublině chodí ti otcové dost. 

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:12

MP Meri Hele já jsem to nějak probírala preventivně před tím druhym porodem. A nevím jak to bylo s těma lékama, k čemu jsme se dobraly, jestli se mohou nějaké s kojením či ne.... My jsme se nějak dobraly, že když mi bude spatne ať volám, že to hnedka nadopojume. Ale já bych je ve výsledku teda rozhodně chtěla, i na úkor kojení:-D. Ale hele vůbec jsem to neměla při tom druhém, fakt vůbec. Jakože byl to masakr ale když už jsem měla nějakej ,,problém,, tak z těch vnejsich objektivních důvodu nebo jak to nazvat, který když pominuly tak bylo líp. Nebylo to takový ,,všechno je špatně a nevím proč,,:-D:-D

Offline letfenixa
10909 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:13

Karja on to berie tak, že si chce užiť čas s nami oboma.

Offline 711990
18323 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:14

MP Meri Jsou antidepresiva co muzes i pri kojeni. Jinak podle me terapie, medikace a celkove uvedomit si svoji situaci.

Offline Karja
44778 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:17

letfenixa No jasny, taky dost pracoval. Tenhle to nějak bral,jakože rodina má bejt pohromadě nebo tak něco:-D 

711990 No vidis, já si taky matné nějak vzpomínám, že mi říkala že i při kojení se dá něco brát. Snad to už nikdy nebudu potřebovat. 

Jako vy tady vždycky rozvirite nějakou debatu a mně se udělá úplně fyzicky nevolno, od toho uspávání po tu psychózu....mám úplně staženej žaludek:-D

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:32

Karja Jo, moje terapeutka teda žádný léky předepisovat nemůže, takže to je pasé. Takze to bych stejně musela řešit jinak.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:37

MP Meri kdyby bylo zle, antidepresiva může některá předepsat i obvoďák a existuje už dost bezpečných při kojení. Zrovna jsem četla nějakou studii minule, byl tam i přehled těch účinných látek a jejich srovnání bezpečnosti. Já ti to najdu.

https://www.researchgate.net/publication/358903823_Moznosti_farmakoterapie_poporodni_deprese_pri_zachovani_laktace

Offline Gatita
8648 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:39

MP Meri to, co popisujes, jsem mela taky. Po prvnim porodu. Trvalo to dlouho. Bala jsem se, ze se to bude opakovat....a ono nic!! Mozna to bylo tim, ze druhe dite bylo velmi nenarocne, hezky spalo, jedlo, moc nebrecelo. Ale zas do toho byly lockdowny, strach z nakazy, skoro cely rok zavrena skolka, takze celou dobu jsem mela doma starsiho syna, ktery neni zrovna pohodar, vlastne dost zatezova situace. Ale ja byla tak v pohode, ze jsem si rikala, ze mi snad neco slehli do narkozy. Tak ti preju, abys to mela taky tak. Vydrzelo mi to tak rok a pul, ta dobra nalada.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. července 2022 21:45

MP Meri terapeutka je podle mně dobré řešení. Kdyby viděla, že to bez léků nezvládáš, minimálně by ti to řekla a pomohla tě někam nasměrovat, si myslím.

Offline žluťásek
8868 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:46

A ještě kdyby to někoho zajímalo, tak autor toho článku co jsem odkazovala v předchozím příspěvku, je zároveň autorem aplikace Kogito, která má podporovat psychické zdraví žen po porodu a na mateřské.

Mě to například zaujalo dost a chtěla jsem si ji stahnout a prozkoumat, ale mám zasekanej mobil milionem fotek a musím si nejdřív udělat místo

Offline Gatita
8648 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:52

Evaeva verim, ze bude chodit pekne. My ted byli na svatky v Krkonosich a to nase batole uslo kolikrat cely vylet pesky a jeste chtelo tlacit kocar. Usel min 6 km v kuse. Starsi taky chodil, ale nebavilo ho to. Pak jsem teda na konci tury zjistila, ze ma plny batoh kameni. Mohlo vazit tak 2 kg a pry si ho nalozil hned na zacatku, jak jsme slezli z lanovky, aby zjistil jestli ujde 15 km s kamenim. Tak to mozna vysvetluje, proc se celou dobu tvaril jako kdyby ho mucili.

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 12. července 2022 21:59

betsey ak mas k dizspozicii akukolvek pomoc tak ju vyuzi. nie si stroj

letfenixa no a este k tomu ako cez kopirak aj jeho povaha. uz som zmierena s tym ze ak raz pojdeme od seba tak sa ani na tu striedavku nemozem spolahnut v ramci oddychu lebo ako on povedal tak syn ho nepotrebuje. predtym som to nevedela pochopit ale teraz to vidim. je to clovek ktory nikdy nemal mat deti. a ked to bude velmi zle tak som si vedoma aj toho ze ostanem bez chlapa nikdy nebudem mat dalsie dieta pretoze aj keby som nahodou stretla niekoho normalneho a dostali sme sa k dietatu tak uz budem mat 40 a to je sakra velke riziko ked som mala problemy uz v prvom tehotenstve. ja som slaby kus na to byt slobodnou matkou 2 deti tak vedome ostavam pri jednom nech ma nedrbne uz uplne z tohto genofondu