Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Garfie
28597 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 02:23

Potrefenáhusa My jsme měli na fyzioterapeutku fakt neuvěřitelné štěstí, dokonce náš doktor mi zakázal chodit jinam a osobně u ní intervenoval, aby nás vzala. Tohle všechno mi vysvětlila ona, taky mi zakázala očkování dva týdny před a po letu letadlem a navíc mi řekla, že mám speciální dítě, což do dnes úplně přesně nevím, jak myslela. :-) Ale přesně mi popsala, jaké bude mít potíže se psaním ve škole, bylo mu 10 měsíců, když ho viděla! To je zajímavé, co píšeš o naší generaci, to mě nikdy nenapadlo, ale máš pravdu. Zvlášť ty chodítka, to bylo čiré peklo. 

Offline 711990
18326 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 05:15

Evaeva potvrzuju, co pise Potrefenáhusa . Ve 2 letech jsem si vyzadala u pediatricky zadanku na logopedii, protoze po peknym nabehu na mluveni Tonda uplne prestal pridavat slova, neskladal ty jednoduchy vety nic. Na vsech logopediich v okoli me odmitli s tim, ze maji plno a ze tak maly dite nebude spolupracovat. A ze mu mam cist knizky a prestat poustet televizi. To me malem jeblo, protoze cely dny jen cteme a na televizi kouka jednou za mesic u prarodicu. Takze jsem proste jen cekala a rozmluvil se pred mesicem cca. Kazdopadne tedka si zas poprosim o zadanku a zase to budu zkouset, protoze nerika spravne zadny hlasky. A vsadim se, ze to zas bude velkej problem. 

Offline letfenixa
10912 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 06:40

711990 a ja mávam problém získať od pediatricky aj to doporucenie,  bolo to tak s ocnym vyšetrením, aj s alergologiou normálne to musím podať tak, že:Sme objednani, napíšte mi doporucenie. 

Offline 711990
18326 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 06:57

letfenixa to je strasny

Offline Pinot Noir
29959 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 07:12

Potrefenáhusa ráda bych tě s tou řečí nějak uklidnila, řekla, ať nad tím mávneš rukou, ale sama vůbec zatím nevím, jak to bude u nás. A vím, jak je to na prd, tyhle nestandardní vývoje člověku v hlavě sedí, i tomu největšímu flegmatikovi, když to potom trvá dlouho. A potvrzuji, že do tří let nikdo nic řešit nechce, člověk by asi musel u těch doktorů sehrát echt megeru, ale zas nechceš být za hysterku, když sama nejsi přesvědčená, že nějaký problém existuje. U nás se něco pohnulo vlastně tím, že v té výživové poradně napsali do zprávy "možné autistické rysy". 

Offline MPLee
3039 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 07:31

Potrefenáhusa naše zase vůbec nechce dělat takové to "jak dělá pejsek" přitom někde žaštěkal pes a ona hned křičí hafi! A začne štěkat. Slova nestačíme zírat, jaký umí vyslovit, ale většinou to předvede jednou nebo 2x, pak doma používá zkomoleninu a u cizích teda vytasí to slovo celý. Třeba zmrzka, helma, brusle, pivo a sůša říká normálně, ale malina umí ale říká "maaa", místo pálí "paaaa", rajčátko řekla jednou a používá "čátko". U našich nebo mezi dětma to řekne normálně. A hrozně mě baví její asociace. Rybníku nebo jakékoliv vodní ploše říká "Pití" když prší tak "cáká"  Ale teda většinu slov přidala z ničeho nic během měsíce a je to neuvěřitelný

Offline Potrefenáhusa
38937 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 07:43

MPLee no prave tyhle popisy řeči o 7 měsíců mladších děti mi nepridavaj, podobně jako když v 19 měsících stále ještě jenom lezla po čtyřech a vaše tou dobou bude davno jezdit na kole a na bruslích

je to trochu narocny jak píše Pinot Noir mít dite na konci vývojový tabulky - já o ni fakt nepochybuju, je chytrá jak opice, všemu rozumí, ale je proste zabržděná

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:05

Potrefenáhusa Evaeva ja se o tomhle bavila s logopedkou a ona rikala, ze do 3 let nema smysl vubec chodit, ze je moc brzy, ze hodne deti se opravdu rozpovida az kolem 3 let a udela velky skok. Ptala jsem se kvuli synovci, kdyz jsem tam chodila v 6 letech se synem. Synovec nerikal slova vubec, jen obcas nejakou slabiku. Pak kolem 3 roku zacal najednou mluvit.

Stejne tak na logopedii nas nikdo neobjednal pred 5.rokem a je fakt, ze jsme to vsechno v pohode stihli napravit do zapisu v 6 letech (poctive jsme kazdy den cvicili, mel toho plno).

Offline Kokoska
35057 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:12

Zina jak jsem psala, vnucce Adelce byl ted rok a nechodi, dneska si pry poprve stoupla v postylce. A nerika zadne smysluplne slovo, obcas tatata, ale urcite to neni táta. Taky neco, co znelo jako etě, kdyz jsem s ni dovadela, ale nevim, mozna jsem si to spatne vysvetlila. Bud v klidu, na vsechno ma cas.

Rhaenys staci se tu zminit, rano mi pristala v mobilu fotka vysmate stojici holcicky v postylce :)

Offline Vari
2223 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:20

Potrefenáhusa V klidu, mam podobne stary deti a junior umi auto, zkomoleninu slova traktor, par zvirecich zvuku a velmi durazne mama, kdyz neco chce. Hodne deti se rozmluvi az pozdeji, ja bych si z toho nedelala tezkou hlavu. :-)

Offline eless
2039 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:25

711990 u nas to je s logopedmi rovnako. je ich malo a maju plno a s dvojrocnymi sa nechcu obtazovat. poznam jednu jedinu doktorku ktora sa venuje prave najmensim a pokryva vsetko od motoriky cez logopediu az po vyvin co sa tyka ucenia a znalosti. mne syna vzali na logopediu az ked mal 4 a tristvrte. vobec nepomohla diagnoza oneskoreneho vyvinu reci pretoze akonahle zistili ze je autista tak davali ruky prec a zbytocne som im vysvetlovala ze spolupracuje vyborne. nikto mi ho nechcel zobrat. lekarka ku ktorej chodi ma tiez upozornovala ze s takymi detmi nema skusenost ale vzala ho a sama uznala ze ozaj pekne spolupracuje.

a nez sme logopeda nasli tak som si nakupila rozne logopedicke pomocky a trenovala s nim doma. uz mam doma 4 rozne sady a idem kupit asi aj piatu

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:32

Potrefenáhusa ono ty rychlo děti taky nejsou žádná výhra, tuhle jsme museli často v zimě vysvětlovat, že jsme malou na lyže nepostavili násilím, ale že tak dlouho prudila že chce taky, až jsme podlehli. Teď už teda jezdí na kole, což je taky magorina, protoze období vzdoru, včera jsem ji z toho kola stáhla a nasekala ji na zadek, protoze mě schválně vjela do protisměru na cyklostezce, a málem se stretla s kolobezkarem. Kdyby ji to nevyšlo, tak neřeknu ani popel, ale to bylo A pojedu tam, mámo! V autě neustále poslouchám Teď mluvím já, ty nemluvici děti mají něco do sebe! ( samozřejmě nadsázka...) 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:36

711990 Potrefenáhusa možná je ta situace ještě horší než si myslím. Ségra chodila na logopedii od dvou let, ale bylo to před 25 lety. A měla diagnózu, no.

Offline letfenixa
10912 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:41

711990 a práve som sa dozvedela, že momentálne vďaka synovej hospitalizácii mám nárok nielen na 14-dňovu OČR platenú, o čom pediatricka nevedela, či môže byť, či nemám mať len 10 dní, ale dokonca môžem mať predlzenu na 90 dní! Stále ma liečbu,  už mám teda odvcera dovolenku, ale keby neboli prázdniny,  tak akože čo?!

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:42
Reakce na Potrefenáhusa:

, myslím, ze za půl roku snad na to budu se slzou v oku vzpomínat, jaký to bylo krásný, kdyz pouzivala svých par slov 

​Do kamene tesat!!!

Offline MPLee
3039 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 08:56

Potrefenáhusa no já hlavně chtěla říct, zme je sice v něčem napřed, ale zase dělá spoustu věcí, co jinel děti jejího/mladšího věku. Prostě každé dítě dělá něco jinak a byla bych v klidu. Hlavně když se domluví a dosáhne svého, tak proč by se snažila, žejo  

Jinak ono je mi jasný, že když dítě čeká s dovedností až na nejzašší termín, kdy to má umět, že je to o nervy. Ale tyhle turbo myši jsou taky někdy na palici. Já třeba spoustu věcí chtěla dělat jinak, ale prostě se nedá zastavit. Takže to je jako u @rasanori že na nás okolí kolikrát kouká jak na magory co si léčí mindráky na batoleti a chtějí po něm neadekvátní věci, generuje to spoustu nebezpečných situací a každou chvíli taky od něko slyším "aby nebyla nějaká divná/autista" a ať s ní zajdem k psychologovi, že je divná slýchám taky x krát do měsíce

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. srpna 2022 09:06

MPLee proboha, kdo ti to říká?

Tvoje malá mi přijde, že je napřed tak nějak celkově, nejhorší mi přijde, když fyzické schopnosti předbíhají ty mentální. To musí být fakt na palici hlídat střeštěné mimino.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 09:11

Zrovna včera jsem se bavila o vývoji dětí s fyzioterapeutem, ke kterému chodím cvičit, a jak nemam hlídání, tak se tam mimino se mnou válí na dece. Samosebou že vždycky pozoruje kromě mě i mimino a komentuje pokroky

Tak on prý řešil "správný" vývoj kvůli vlastní ratolesti, studoval různé zdroje a došel k tomu, že do těch tří let je ta různorodost ve vývoji tak značná, že by to nechal na těch dětech. Jako příklad uváděl, že u nás je hranice chození 11-18 měsíců, ale v USA 13-20 měsíců. Mluvil teda o fyzickém vývoji, ne výslovně o mluvení.

Já teď řeším to, že moje miminko po pár cvičeních udělalo takový pokrok, že je teď zas moc napřed

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 09:18

Zina skoro si říkám, jestli neuvažovat o změně doktorky. Tohle musí být strašně stresující, zvláště ve vaší situaci. Taky jsem tomu čelila/čelím, v pondělí bude prohlídka a už se stresuju, jak zase sprásknou ruce "ta je dlouhá, ale jak je hubená"! Já sama doktorku nezměním jen proto, že jsem jednak líná a taky při druhém dítěti už vím, že jí vadí jen váhově "netabulkové" malé miminko, u větších dětí je bezvadná.

První dcera začala mluvit ve třech letech, chodit v 15-16 měsících a doktorka neřekla ani popel. Důležité je to lezení po čtyřech, jak říkala myslím Husa.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 03. srpna 2022 09:25

rasaNori na nás se taky dívali divně, že stavíme dítě na lyže ve 2 letech, ještě snad měla i plínku. Ukazovala prstíkem na lyžaře a křičela taky taky. Upřímně jsme si mysleli, že až jí nazujeme lyžáky, začne řvát a hned to zabalíme, ale ona se v nich vydala pěšky ke svahu a pak použila téměř celou tehdejší slovní zásobu (taky, eště, sama) k tomu, aby na tom svahu mohla být co nejdéle.