Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline dorota
1206 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:25

ZuzuliMedzi známymi a kamarátkami mám tiež deti s menami, ktoré sú viaceré tradičné a nadčasové, ale aj tie, ktoré sú trochu exotickejšie, napr. Anna, Helena, Emília, Mária, Veronika, Monika, Kristína, Katarína, Karolína, Alexandra, Laura, Ester, Sofia, Paulína, Magdaléna, Júlia, Lujza, už spomínané Gréta, Margaréta, Mia, Alma, Vilma.

Napr. Nina je na Slovensku asi v prvej päťke mien, ktoré sa dávajú za posledné roky dievčatám, je dosť frekventované, to ako zvláštne meno nevnímam, jednu máme aj v rodine. K najčastejšie dávaným menám dievčat patria podľa štatistík z poslendých rokov Nina, Sofia, Eliška, Ema, Viktória, Natália,Nela, Sára, Mia, Olívia. Dosť často sa stretávam aj s Rebekami. Dominikami.

Nepáčia sa mi ani niektoré tradičné mená ako Ján, Pavol, Jana, Eva, Zuzana, tie by som tiež svojim deťom nedala.

Offline Gatita
8420 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:27

MP Meri bud v klidu, skolka je az az, pokud vylozene po necem netouzi, nebo z nej nechces mit olympionika:)

Osobne jsem byla z nabidky krouzku pro deti nadsena, tech moznosti! Nejradsi bych ho byla prihlasila vsude, od juda pres vytvarku az po sachy, aby se jako v necem nasel. No tak nechtel nic ani zkusit. Trochu jsme ho natlacili do 1 sportovniho, ktery ho chytl, a sam chtel pokracovat. Ted by chtel chodit vsude mozne (bude mu 8), ale to zas nedavame my kvuli praci. Takze ted jsem brzda ja. Krouzky teda nakinec ma ty, co chtel, ale treba anglictinu v dobre jazykovce nezvladame a odkladame. Hodne znamych uz se nevracelo do prace nebo delaji na part time prave kvuli tem krouzkum. Mne to treba neprijde uplne ok, ale obcas mam taky ujimani. Ale ty jo, mne se asi nechce travit 20 hodin tydne cekanim a hledanim mista k parkovani, a mit jen pulku platu.

Offline dzizisketa
8733 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:27

Evaeva 

Nela se teď dává často.

Offline eM
1710 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:28

viktorka_od splavu Fakt? Já mám třeba mezi známými tři Dorotky ve věku 50+, 30 a 4 roky. Ta nejstarší je teda Dorothea a její rodiče měli trochu problém to prosadit, prý byla tři dny po narození oficiálně "novorozenec Nováková" než jí zapsali jméno do rodného listu.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:31

dzizisketa já jsem jich pár za život potkala, ale dítě žádné takové neznám. Přiznávám, že iracioálně mi to jméno přijde takové zvláštní asi jako Lola, Ella,... vidím v tom Lolitku, nevím vůbec proč

Offline Mohučanka
7301 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:31
Reakce na MP Meri:

A ještě se priznam ... synovi bude na podzim 5 a nemá žádný kroužek Loni chodil teda jednou tydne na svoje prani na tvoření do své staré soukromé školky. Jinak ni vždycky přišla skolka (kam chodí rad) jako dostatečný program.

Tak já nevím, mám se ještě po něčem rozhlizet? Ani nevím, kde ty kroužky berete, někde v okolí?  

​Já bych zůstala v klidu. Dcera měla v pěti letech jeden mimoškolkový kroužek - miniatletiku na doporučení fyzioterapeutky, kvůli posílení těla. Naštěstí to nemáme daleko. A pak v pololetí, vlastně chvíli před šestým rokem, jí kamarádka zlákala na tanečky (v komunitním centru v naší čtvrti). Ve školce měla určitě super program a milovala to tam.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:33

eM babička to jméno měla zapsané jako lehkou holku, ale třeba moje mamka už nad tím významem kroutila hlavou

Offline Zuzuli
3549 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:34

eM jednu ctyrletou Dorotheu taky znam

Offline dorota
1206 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:34

Zuzuli Vincenta máme v rodine, ale má už vyše 70. S menom Vincent sa stretávam skôr v strednej a staršej generácii (volá sa tak manžel mojej kolegyne či manžel mojej spolužiačky z VŠ), nepoznám však osobne žiadne dieťa, ktoré by sa tak volalo (a nepáči sa mi tá domáca podoba mena - Vinco, Vincek, v češtine som videla Víňa, to mi tiež príde divné). Podobne aj meno Eduard mám spojené so staršou generáciou, nie s malými deťmi.

U nás v dedine nájdete na cintoríne z divných mien meno Eudoxia (to som tiež nikdy predtým nepočula), volali ju Tonka. Inak sú na cintoríne väčšinou mená ako Ján, Jozef, Martin, Michal, Pavol, Peter, Mária, Anna, Ľudmila, Paulína, Helena, Karolína a pod.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:36

Gatita rozhodně bych kvůli kroužkům dítě nevozila po půlce Prahy. Ideálně najít něco, kam se ze školy třeba od druhé třídy přemístí sám a ty ho vyzvedneš až po konci třeba (to už bývá v zimě tma), jinak je to fakt spousta pročekaného času a to nemluvím o tom, že to s tebou pročeká i to mladší dítě. Vídám teda dost rodičů, co si tam otevřou notebook a ještě pracují.

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:39

Evaeva že psychickou námahu prostridaji fyzickou mi přijde správné. Děti to dělají intuitivně, já jsem teda nebrala, že jsou unavené, ale přišly prostě dělat něco jiného. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:44

continuity oni jsou fakt unavení, lítají jak bez mozku a je to po náročných dnech. Jinak samozřejmě lítají taky, ale je to úplně jiné, v rámci hry, tohle fakt vypadá akorát jako snaha se zrakvit Jinak běhají spíš venku, ale stejně po chvíli skončí spíš na písku nebo v křoví

Offline Gatita
8420 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:46

Evaeva to je plan, ze na ten tenis casem bude chodit sam. Ted se nam to podarilo chytit od 18h, tak ho tam muzu doprovodit. Ale pristi rok asi bude muset sam, je to 10 min pesky. Blba je ta anglictina, chtela jsem kurz s dobrymi lektory, aby naposlouchal vyslovnost, ale smula. Nasla jsem misto toho neco tady blizko v lepsi cas, ovsem cena stejna jak ten british council, ale uci tam ceske studentky. Je to takovy kompromis, no.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:50

Gatita jo, té angličtině rozumím, to je škoda no.

Moji kluci už jsou právě takhle pozdě (v 18h) na kroužek příliš unavení, to už se jim tam nechce,... Letos mají dva hned po školce, to mi přijde pro nás jako dobrá varianta, ale já to mám blízko, klidně potom půjdu s miminem domů, když to bude potřeba (a samozřejmě kvůli tomu neprchám z práce)

Offline Aranel
6271 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:52

Evaeva Já mám kolem sebe ze 6 lidí 4 Martiny včetně samba, už jim musíme vymejšlet přezdívky, takže tomu nefandím ale Radovan se mi líbí! I ke zbylým jménům.

A Kryštof a Cyril. (i když u Cyrila nevím, jak s tím dvouslabičným oslovením)

dorota Timotej je zvláštně krásný jméno, v ČR se podle mě vůbec nedává.

Offline Vari
2146 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 10:59

Aranel v rodine mame dvouletyho Cyrila a rika se mu Cirďa.

Offline Gatita
8420 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 11:01

Evaeva od 18 mi to prijde naopak super:) Prijde domu, stihne se nasvacit, udelat ukol, zkouknout par videi na YT a jde se. Prijdem v 19.20 a v devet spi jako dudek. Jinak tu litaji jeste v jedenact, a to nechces

Offline žluťásek
8784 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 11:02

Gatita zkracovat si úvazek kvůli kroužkům dítěte z prvního stupně mi přijde fakt úchylný.

MP Meri byla bych v klidu, syn taky na žádný kroužek ve školce nechodil. Myslím, že za to dopoledne mají různorodý program, odpoledne na volnou hru mi přijde ideál. 

Offline 711990
18254 příspěvků moje polička 08. zaří 2023 11:04

Vari chces rict, ze tvoje dvojcata se nejmenujou Sasa a Lexa? to je zklamani!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. zaří 2023 11:08

Gatita oni jsou v osm v posteli, jiný druh no. Usínají po půl deváté. Ale myslím, že v těch 18, což znamená v zimě za tmy, by se jim už ven nechtělo, i když starší by to asi zvládl. To bysme museli být venku od čtyř.