letfenixa ten rok je strasne moc. Stejne jako mezi dvou a triletym, vidim to ted na tech nasich mrnatech. Adela je ve dvou letech nerizena strela, trileta Ema ma taky svy slaby momenty, ale uz se s ni da mluvit jako s clovekem, vysvetlit, nechat ji vybrat si apod. Fakt skokovy rozdil.
Vše o těhotenství a dětech
Maly dítě se dnes seklo anglictinarce, že si mi i postěžovala, prý ať si s ní popovídám. Třídní prohlásila na můj dotaz, že u toho nebyla, ale že dnes všechny děti byly na zabití, nikdo neusnul, holt vedro, a že angličtinarky je taky někdy dost:D S malou jsem si promluvila, říkala že byla unavená, aby ne, když místo v 7 šly spát včera v 9, tak uvidíme.
MuslikJestli jdete do te "naši" školky, tak tam ani adaptaci za přítomnosti rodiče nevedou. Reditelka je propagatorka "čistého řezu", což se třeba u nás osvědčilo. Jinak volají, když je fakt zle.
Já jsem dneska trochu rozčarovaná z třídních schůzek. Naše nová skolka nemá nově třídní fond (nejdřív jsem se zaradovala), ale chce po rodičích, aby založili spolek. Hledají dobrovolníky do vedení, pak se všichni rodiče musí stát členy, spolek misi vést účetnictví atd. Do spolku budou rodiče přispívat, skolka bude pak nabízet aktivity navíc (den s IZS, dárky na Vánoce atp.) a rodiče si vždycky prohlasuji, na co uvolní peníze a na co ne. Prý jim to takto doporučila inspekce.
Všichni rodiče z toho byli dost zaražený, moc nevím, co si o tom myslet, v životě sem neslysela, ze by to tak někdo měl.
MP Meri to mi přijde jako úplnej úlet, určitě bych tomu chtěla věnovat čas
u nás zaplatíme 250 srpš na pololetí a nazdar...
MP Meri My teda rodičovský spolek máme, ale pokud se člověk nestane dobrovolníkem ve vedení, tak pro něj členství opravdu znamená jen to, že platí příspěvek. A teda na třídních schůzkách říkali, že to má v podstatě každá školka, tak je to nejspíš opravdu běžné.
monis Hele, ale srpš je taky spolek, ne? :o)
DruI jasně, ale nikdo po tobě v praxi kromě peněz nic nechce![]()
MP Merinějak se to na ty spolky muselo převést kvůli legislativě zhruba v čase, když chodili do školky moje děti. Je divne, že ta vaše školka to řeší až teď.
No jedna věc je platit, s tím nikdo problem neměl. Ale druhá věc je ta povinnost vstoupit do spolku, na to už se spousta netvářila. No a na předsednictví už vůbec.
MP Meri u nás to několikrát zmiňovali, že kdyby rodiče chtěli, můžeme založit oficiální spolek pod vlastním IČO, bez toho máme neoficiální - řadu rodičů, máme taky výbor, občas se schází, příspěvek a pár dalších věcí se schvaluje jednou ročně na plenární schůzi.
DruI záleží, jak je to vedené, jestli pod ičem školky, tj. to zaštiťuje školka, peníze jdou na jeden z jejích účtu, i když vedení toho spolku určuje, co se za ně koupí. Nebo se založí vlastní právní subjekt, ten bude mít určitě větší zodpovědnost.
DruI jo, u nás to ředitelka pokaždé zmiňuje, že kdyby se našli aktivní rodiče s takovým podtónem buďte rádi, že nemusíte
Popravdě by mi přišlo neuvěřitelné, kdyby do toho někdo šel už jen kvůli té zodpovědnosti. A pak v té školce toho mají všichni dost, buď mají ještě mladší děti doma nebo se naopak snaží skloubit práci, péči o školkové a bůhví jaké další děti. A za tři roky ten rodič školku spolu s dítětem opustí a co pak....
MP Meri ten spolek je nutný, aby si mohli rodiče příspěvek uplatnit jako odečitatelnou položku z daní. My si naštěstí odhlasovali, že na daňovou uznatelnost kašleme, takže je vše při starém.
continuity ty daně, to je ale novinka. Do loňska jsme platili příspěvek SRPŠ a dostali od školky potvrzení o úhradě uznatelné pro daně. Od letoška to jde jen uplatnit jen u těch spolků s vlastním účetnictvím. Tak to tedy podal ředitel školky a naštěstí hned připojil to hlasování a bylo vyřešeno, spolek nikdo kvůli pár korunám nechtěl.
Pinot Noir setkala jsem se s tim, ze chteli prispevek na ruzne ty aktivity a drobnosti (v podstate srps) a pod tim byla poznamka, ze to je dar a ze si to clovek muze uplatnit. Zaujalo me to, proc dar a ne srps, tak to bude asi kvuli tomuhle?
Evaeva No, u nás se o spolek starají matky, co mají ve školce těch dětí postupně víc, takže kontinuita zaručena :o)
DruI to u nás celkem taky, ale jakmile by to byl ten vlastní právní subjekt, tak věřím, že by byl zájem menší
Já se ještě na chvilinku vrátím k těm jménům ;-) Evaeva
Kamarádi teď mají Tamiána (volají Tami, Tamíku), taky se mi líbí Tobias, Florian, Daniel. Sousedka má Eliase. Jeden Korbinian u mě teď studuje, ale to se mi moc nelíbí ;-) Ještě mě napadlo jedno úplně boží jméno do té vaší trojkombinace, ale než jsem dočetla zbytek stránek, tak jsem ho stihla úspěšně zapomenout :-D
Pinot Noir Viktor je krásné jméno
Muž i syn jsou Viktorové, bylo to jejich rodové jméno (ufff, kdo se vdá do Rakouska a vyvdá rodové jméno Viktor, má imho docela štěstí, mohla to být teda horší hrůza
).
A s tím Vikym Cabadajem: muž je narozený už v Rakousku matce Češce, takže mluví česky jako Čech, ale nezná moc takové ty klasické reálie, kterými si u nás člověk prošel v 80. a 90. letech. No a samozřejmě, když jsem ho poprvé dotáhla v ČR mezi kamarády, tak po pár sedmičkách vína samozřejmě došlo na "Teda ty máš ale péro, Viky!" Muže, neznalého kontextu, to teda dooost překvapilo ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY