A ta učitelka se tak na mě podívala a říká "znáte její rodiče? Kdybyste je znala, taky byste raději nosila samé jedničky...".

Prosím tě a to srovnávání škol v Japonsku má nějaký vliv na jejich kvalitu? Protože tady no name taky a kromě toho,že ambicióznější todice se snaží dítě dostat na lepší školu, neevidují žádný tlak na zřizovatele, aby se to někam posunulo.
Někdy je to opravdu zoufale, třeba ředitel bývalé základky vyhlásil, že není jeho úkol připravovat devataky na prijímačky. Na prípravu existuje akorát kroužek, který měla mít učitelka občanky(!) Nakonec se rodiče vzbouřili a to personální obsazení se změnilo. Vs. naše aktuální škola, kde dcera nosí úkoly k prijímačkám už teď.
Pinot Noirpodle me si pro Ríšu udělala dost výběrem školy. Já bych se o něj nebála. Ono v nějaké chvíli už je lepší nechávat na ty děti, stojí to méně nervů a alespoň se naučí trochu samostatnosti. Ten balanc se někomu hledá obtížně, ale je to důležité. Třeba moje starší je určitě samostatnejší než jsem byla v jejím věku já a ač nemá samé jedničky, zdá se mi to pro život lepší než na ni pořád dohlížet jak dráb.
Evaevajá bych třeba dítě, které na osmiletý gympl nechce samo, do ničeho netlačila. Zůstat na slušné základě není žádná katastrofa a motivace rodičů mít ty přijímačky za sebou dřív, dokud je ještě čas, mi přijde úplně ujetá.