Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Gatita
8507 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 07:33

Pinot Noir ode me jsi kartac jiste nedostala, ja jsem ztelesneni uzkostneho rodice:))

Offline Karja
43928 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 07:44

Pinot NoirJá si to taky pamatuji, a dokonce teď sambo říkal, že bychom tam mohli jet (a to je co říct, on tyhlety akce nemá rád), protože tam má kamaráda a já poučena ,,nene, na pekle říkali, že to takhle pro malé děti není vhodné,,. Ale už jsem si jen pamatovala, že se to tu řešilo a kdo jak proč už ne. Ale já tohleto přesně jak popsala Gatitanezvládám. Mraky lidí, oči furt na stopkách, mám ráda výlety, kde si i sama odpočinu, že je tam pěkne prostředí a trochu klidu a ne že trnu jakou kterou nohu mám teď přidržovat a kde je či není dítě. Takže já pro svoje děti dělám hodně, ale tohle ne:D:DNastesti nic podobného v okolí ani není, takže to holky neznají ani z vyprávění. 

Offline Myrtila
5129 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 08:39

Ještě k těm gymplům, jsem podobný předrevoluční ročník jako většina tady a chodila jsem na místní okresní čryřletý gympl, byl tam jen jeden, výběr žádný. A hlásilo se nás 62, brali 60, pak v půlce udělali čáru a podle ní nás rozdělili do dvou tříd. A až na jednoho kluka z vedlejší třídy, co dost hulil, jsme všichni v klidu odmaturovali a všichni se dostali na VŠ, většina hned první rok na ten vysněný obor, ať to byla medicína, psychologie, nebo technika. Třídní nám pak na srazu říkala, že jsme studijně jako celek nijak nevynikali, ale že málokdy se celý ročník takto dobře dostane. Většina z nás to i dostudovala, máme dobrá zaměstnání. 
Ty počty, že se hlásí třeba 150 dětí a berou 60, mi připadají u SŠ takové demotivační, nebo jak to říct, nevím, jestli kdyby to tak bývalo i za mě, tak bych to předem nevzdala, že tohle nemám šanci dát. I když jsem tím celým systémem včetně přijímaček na VŠ, kde nás brali třeba i jen 8 z cca 150, nakonec úspěšně prošla. V patnácti jsem na toto prostě neměla to sebevědomí. Pak se nedivím, že někdo třeba svoje dítě tlačí na ten osmiletý, aby už tohle šílené přijímačkové síto mělo to dítě za sebou. Sama se asi budu muset držet, abych to neudělala jednou u syna. 

Offline Vari
2173 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 09:06

Ja jsem dvojcatum po prvni navsteve Funparku zirafa koupila naramky na ruku, dokazali se mi ztratit i tam.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. zaří 2023 09:13

Potrefenáhusa oni zase nejsou úplní magoři ale zkoušejí, co dokážou, závodí na kole, šplhají po stromech... prostě kluci. Nejvíc vždycky trnu na tom kole, aby jim nevběhl do cesty pes nebo třeba dítě. Ale dovoleno mají vylézt kam dokážou, ale musí počítat s tím, že já tam nepolezu, takže musí umět i slézt. To je učím od mala, nikdy jsem je moc nechytala, ale ani jim nijak moc nepomáhala Já v takových situacích úzkostná nejsem, při nejhorším koukám jinam. Nicméně modřiny a odřeniny fakt nosí denně.

Offline Potrefenáhusa
38381 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 09:19

Evaeva já v tohle taky ne, ale naše dite je prirozene opatrný, tyhle sebevražedný sklony vůbec nemá 

ten chlapeček ze školky je fakt naprosto silenej

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. zaří 2023 09:24

Potrefenáhusa některý ty děti jsou fakt šílenci;) to kluci ne, opatrní nejsou, ale řekla bych, že vědí, co zvládnou. Mladší se pohybuje víc na té hraně, taky každou chvilku potřebuje politovat

Offline Gatita
8507 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 10:20

Karja ja se podobnym zarizenim vyhybam, nesnasim davy, fronty, hluk, predrazene smazaky...jsem takova nepohodova a nervozni i v beznem provozu a na podobnych mistech jsem uplne vycerpana. Ale to Mirakulum mi prislo moc pekne, proste obri hezky vymyslene hriste, castecne v lese, takze je tam i stin. Neni to nijak prehnane podbizive, deti se tam vydovadi dost prirozene. Ale pokud rodic nechce zesedivet strachy, tak to vidim tak nejdriv pro predskolaky. A idealne ve vsedni den.ja tam byla s kamaradkou se stejne starymi detmi, tak jsme to mely jednodussi, ze kdyz se rozdelily podle veku, ze je mohla vzdycky jedna z nas sledovat. Nebo se o to aspon snazit.  Ale byl to hardcore, ta jedna prolezacka se tahla strasne daleko, x pater, podzemi, kde bez baterky nevidis na krok. Kdyby se tam ten mladsi ztratil brachovi, nebo se zranil, bylo by to uplne v pytli a trvalo by, nez bych vubec zjistila, ze se ztratil a pak nevim, jak bych ho hledala i v ramci te jedne atrakce. Byly tam davy, tak by se nejspis placiciho ditete nekdo ujal a zavolal mi, ale i tak je to desna predstava. Ale on tam spravne vubec nemel byt. Ja tam asi prvni hodinu lezla s nim, ale proste jak lezes v podrepu nejakou trubkou, tak oni ti utecou

Offline Pinot Noir
29511 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 10:46

Gatita jo, to je přesné. Dva dospělí jsou na dvě děti, které se ještě neumí zorientovat, vlastně málo, když východů je X a některé v úplně jiné "ulici". V pěti letech ještě Ríša nebyl schopen na bráchu nějak účinně dohlídnout. 

Offline 999
19522 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 11:13

continuity Já jsem to tady nečetla celý, reaguju na to, že dítě bez přípravy se nemá šanci v Praze dostat na víceletý gympl. Nevím, co myslíš tou přípravou, pokud myslíš nějaký přípravný kurz, tak se dítě klidně bez něj obejde. Jestli jde jen o vysvětlení principu, jakým způsobem jsou ty testy postaveny + si jich pár vyzkoušet, to je každopádně fajn. Naopak si myslím, že tohle je ideální dítě pro víceletý gympl, půjde mu to určitě líp než tomu, koho musí na napřijímačky nadrilovat. 

Offline letfenixa
10777 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 16:30

Prosím Vás, kde mám kúpiť softshelky s bambusom vnútri? Evaeva mala nejaký tip. Ďakujem 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. zaří 2023 16:40

letfenixa já kupovala klukům už dvakrát na fleru od andamoda. 

Offline Karja
43928 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 17:04

Gatita No,tak to o tom nemluvíš pěkně:D. Ten náš kamarád tam docela často chodí se stejně starýma dětma co máme my, ale bydlí tam, tak bych řekla, že prostě všední dny a už to mají nějak vychytané. Já mám ráda aktivity, kde nemusím moc dávat pozor, děti si hrají a já koukám do sluníčka;-)

Offline žluťásek
8802 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 19:09

My jsme dneska vyrazili vlakem do Poděbrad, jen tak na procházku městem a podél řeky k soutoku Labe a a Cidliny. Měl to být jeden z těch low cost výletů, ale trochu se to vymklo, město slaví 800 let své historie :) středověký jarmark, šermíři, milion lákadel na kolonádě. Syn byl ale děsně statečnej, teď koukám, že jsme nachodili bezmála 20 tis kroků. Možná jsme mu ten třetí meč měli koupit

Offline Pinot Noir
29511 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 19:40

Viktorova potřeba být v opozici za každou cenu je únavná, ale občas vtipná. Před chvílí jsem slyšela muže, jak říká:

Viki, nebouchej tím semaforem, vždyť si ho rozbiješ. To by byla škoda.

A Viktor: Není škoda, ale Mercedes! 

Offline luciole
1209 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 20:14

999 

Jistě, do přípravného kurzu dítě chodit nemusí, ale úlohy jsou i z učiva, které se na zš ještě neprobíralo, ale v testech už obsažené je, takže se to dítě musí buď doučit samo, nebo ho to někdo musí naučit. A taky není moc času na nějaké delší přemýšlení, je nutná i určitá strategie, takže nakonec v těch CERMAT testech ti nadrilovaní často přeskočí ty přemýšlející, bohužel...

Offline 999
19522 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 21:52

luciole Jestli to tak je, tak bohužel. Ale já mám ve svém okolí pár fakt chytrejch dětí, který se tam dostaly i bez přípravných kurzů. A myslím, že ty víceleté gymply jsou pro tyhle mimořádně  chytrý děti.

Offline continuity
42029 příspěvků moje polička 30. zaří 2023 22:51

999 záleží taky, v kterém roce se tam dostali, protože to, co píše luciole je každý rok jenom horší. 

Speciálně v Praze je to spíš výsledek snahy rodičů než dětí, bohužel. Lze to bez těch kurzu a nějakého speciálního tlaku, nakonec dceři by to povedlo, ale pak to musí být extra motivované (nebo v covidu nudící se) dítě a rodič minimálně s tiskárnou. Ať si říká, kdo chce co chce, toto spíš zvládne devatak. 

Offline Garfie
28109 příspěvků moje polička 01. října 2023 00:17

999 Já s tebou pochopitelně souhlasím! :-)

luciole Dcera do žádného přípravného kurzu nechodila, ani se nijak zvlášť nepřipravovala doma, prostě zhruba jednou měsíčně o víkendu si napsala test z minulých let, dostala stejný čas jako je na přijímačkách a pak jsme to jen zkontrolovali. Ano, bylo tam učivo, které v té době ještě nebrali, ale na samotných přijímačkách se to nestalo, šlo o učivo, které brali třeba v prosinci a ona dělala zkušební přijímačky třeba v říjnu.

continuity Jednou měsíčně myslím člověk donutí i nemotivované dítě (koneckonců moje dcera na gympl nechtěla), ale ta tiskárna teda bohužel potřebná je, to je fakt. 

Chápu, že ta Praha je ale jiná liga, moje dcera byla první na všech olomouckých gymplech, ale když jsem se dívala na výsledky v Praze, někde by nebyla ani v první desítce. Na druhou stranu, dostala by se všude. 

Stejně se mi ale, jak už jsem tu psala, i po téhle debatě začíná čím dál víc zamlouvat americký systém školství, zvlášť dnes, kdy je třeba ty děti naučit i praktické věci, běžnou práci s PC, prezentace, pohybovat se v online prostředí, vidím některý předměty, co se učí moje děti tady a myslím, že bychom je potřebovali jako sůl. Delší školní docházka by nikomu neuškodila, aspoň by i ti slabší vycházeli ven jako plnoletí. 

Odpadly by ty stresové přijímačky v době puberty. A třeba u syna teď úplně vidím, že by na gympl neměl šanci, přitom vlastně objektivně je možná inteligentnější než jeho ségra, minimálně mu to zapaluje rychleji a často najde nějaké inovativnější řešení. 

Offline 999
19522 příspěvků moje polička 01. října 2023 08:25

Garfie Přesně pro takový děti, jako je tvoje dcera, jsou víceletý gymply.

A s tím americkým způsobem školství taky souhlasím.