Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 10:46

DruI přesně, pořád jsem měla pocit, že mladšího někam vleču. To už se trochu zlepšilo, jak nespí přes den, ale stejně nutnost být někde na čas generuje stres. Ráno by potřebovali čas na pomalý rozjezd, když mají odpoledne kroužek, tak je zase tahám z hřiště (i toho, čí ten kroužek je), večer rychle spát, ať ráno vstanou.

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:06

Byl jste nekdo na fonitrii s ditetem? Ceka nas to pristi tyden, synovi byly 3 v zari. Uz ted mam nervy, tedy z toho jeho nemluveni jsem spatna uz pul roku. Na logopedii nespolupracoval, podle vseho to vypada na nejakou formu vyvojove dysfazie, ale tezko rict. Ze slov na B, ktera trenujeme, pridal jen bubáka a bob. Takze na vsechno rika jen, já ne, to bubák. Neopakuje po me vubec, jak se ho snazim rozmluvit, nastve se a jde si po svem. Rozumi dobre. Ve skolce pry funguje dobre. Evidentne si i nasel kamarady. 

V prosinci mel u doktorky discizi podjazykove uzdicky, a k te same doktorce jdeme na foniatrii. Mrzi me, ze jsme to nesmikli uz davno. Takze se bojim, ze se mozna rozplace nebo spis se do me zabori a skoncili jsme. Ceka nas i detsky neurolog, ale to trochu odkladam, nemyslim si, ze ma syn nejakou poruchu autistickeho spektra. 

Offline Zuzuli
3758 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:08

Taky mi z toho mailu cisi bezradnost ucitelek. Ja ve skolce jeste nebyla, az dneska odpoledne, tak uvidim. Podle dcerky byly vcera na oranzove ctyri deti, dve z toho cizinky. Kdy jedna z nich zatim cesky nemluvi, i kdyz uz celkem rozumi. Mi to prijde jeste silenejsi. Ucitelka se nedokaze ani po trech mesicich nejak dohodnout s triletou italkou, tak ji strci na oranzovou.

Len ja vubec nechci rict, ze to je spatna skolka, mala je tam moc spokojena. Ale dost deti odtud pak po roce prechazi na velvarskou a nebo na hanspalku, kam narozdil od nasi neberou kvuli pretlaku starsich deti moc ty trilete. Ja jako rodic nemam rozhodne problem s fungovanim skolky a programem, ale s komunikaci skokky a domluvou velky. 

Offline Suya
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:20

Jos Muzu se zeptat, jak jste dosli k tomu prestrizeni uzdicky? Vyslovnost nekterych hlasek, nebo? Dekuju, uz si nevybavim, kdyz se to tu resilo... 

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:29

Suya Castecne i vyslovnost, on proste nedal jazyk na patro. Uz v porodnici mi rikali, ze ji ma kratkou, ale ze se to resi, pokud maji deti problem se treba prisat. To nemel. Obecne by uzdicka mela delat problemy s vyslovnosti, ne tvorbou reci. Poradit by mel pediatr nebo i zubar, ale ani jedne doktroce se do rozhodnuti nechtelo, i logopedka chtela jeste nejake masaze. Ale ja uz rekla ne a jsem rada, foniatricka (ORL odbornost) byla hned pro a byla to akce na 5s. 

Offline Pinot Noir
29843 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:38

Jos na foniatrii jsme nebyli, je nutná spolupráce a neřvat, což je u nás stále neprůchodné. 

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:38

Jos ja někdy nechápu tohle to otálení se zákroky, které jsou na pět minut a bez následků. Místo toho se dělají kadejake obezlicky a kdovíco, které člověka dále stresují, místo toho,aby se to vyřešilo jednou provždy. 

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:43

Jinak jak tu řešíte tu řeč, tak ségra má kluka 7 let, který ještě pořád neumí r, ale už je to prý na dobré cestě. Rok před nástupem do školy neuměl vyslovit půlku abecedy a příčina byla, že má oslabené nějaké svaly na jazyku. Nebyl schopen dát jazyk do správné polohy, nebo ho tam neudržel dostatečně dlouho.

No a co mě zaskočilo, že prý to mívají děti, které jsou dlouho kojené (tento kousek konkrétně do 2.5 let). Vycvičili to, ale fakt na tom makali dost poctivě, určitě několikrát týdně. 

Offline Potrefenáhusa
38782 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:54

continuity to slysim prvne, naopak se to vycita dudliku a dlouhýmu piti ze savicek 

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:56

continuity Ja neumela ř, tak jsem chodila na logopedii a od te doby rackuju . Tohle me v zivote nijak nelimitovalo, akorat se nemuzu zivit jako moderatorka no. Vlastne o tom ani v bwznem zivote nevim. Ale desi me, jestli syn zacne nekdy vubec mluvit. Kdyby na nem jinak neco bylo, ale on je proste normalne se chovajici kluk a ja si porad rikam, kde jsem udelala chybu, neco zanedbala, malo mluvila...Samozrejme na nwj tlaci uz cela rodina, okoli.. a i se za to nemluveni iracionalne stydim. Uz ho vidim ve zvlastni skole a jak to bude cele hrozne. Omlouvam se za vylev. 

Pinot Noir Doktorka se tvarila, ze to pujde. No tak asi ne, spolupracovat po tom minulem boji o jazyk urcite nebude.

Offline ziginka
726 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:05

continuity Potrefenáhusa Neda se to zobecnovat, ale moje dite, ktere bylo temer od narozeni na savickach a dudliku, se naucilo vyslovovat vsechny hlasky ve 4 letech samo. Druhe dite, ktere bylo kojene skoro do 3 let a bez dudliku, jeste v 6 letech ma problem s vyslovnosti nekolika hlasek.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:20

Když jsme u toho, kdy se řeší ř? Syn umí vše kromě něj. Na logopedii ho brát zatím nechci, je mi jasné, že by si ho tam "nechali". Ve školce měla být disputace, ale nebyl zájem.

Offline Potrefenáhusa
38782 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:22

ziginka no nedá, to je jak se vsim.  Já si taky myslím, ze jsem nic nezanedbala a výsledkem bylo tříletý nemluvici dite....

Jos ja te chápu....u nás se to zlomilo až k tem 3,5, teď mu přijde, ze řekne všechno, výslovnost je sice celkem špatná, ale zaplatbuh za to

minulej tejden tady byla mama s kytkou a nase dite ji reklo, ze ta kytka smrdí jako hovno, takže asi tak 

Offline DruI
5574 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:29

Jos Tak můj malej bude mít tři v květnu a taky ještě pořád nemluví. Jenom já mám to štěstí, že kvůli tomu okolí nebrblá (narozdíl od neustálých připomínek, že bychom ho měli odplenkovat :o), protože tchyně pořád vzpomíná, že muž začal taky mluvit až ve čtyřech letech (a dotáhl to až k doktorátu ;o)

continuity Tak dcera taky ještě v září neuměla půlku abecedy a nedělám si moc iluze, že bychom před nástupem do školy zvládli r, ale jazyk má a měla vždycky mrštný a vycvičený (to bylo docela legrační sledovat ji jak se na sebe s logopedkou šklebí a vyplazujou jazyky :o) ona zase neměla zralé nějaké sluchové vnímání.

Offline continuity
42925 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:30

Potrefenáhusa ne mě to právě také překvapilo, ona mi to nějak vysvětlovala, že má oslabenou tu prostřední část jazyka na úkor těch bočných, či co. Prostě to znělo docela rozumně, že ta logopedka věděla, kam se má koukat. A hlavně to pomohlo. 

Já jsem děti taky kojila docela dlouho a možná to vědět, tak jsem to v pěti letech řešila na logopedii - nakonec se rozmluvily hezky sami, i když chvilema jsem pochybovala, že dělám dobře. 

Offline Potrefenáhusa
38782 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:31

DruI jo, já myslím, ze důvodu, proč to drhne, muže bejt milion 

Offline Potrefenáhusa
38782 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:34

continuity podle mě to nedava smysl, aby to příroda takhle zařídila 

a jsou tam i jiný faktory v tom přijmu potravy, třeba jestli dite kouse pevnou stravu nebo ji mixovanou, a tak 

Offline letfenixa
10856 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:35

Jos u Lukaska stale všetci riesia jedenie/nejedenie, hrozne to je

Offline Tabea
8080 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:36

continuitydcera taky neumí český r, tím pádem ani Ř. A taky je to tím, že nemá dostatečný tonus v jazyku. I L má pro češtinu nedostatečný.

Offline Potrefenáhusa
38782 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:38

Jos foniatrie nás teprve čeká, v říjnu nás objednali na duben 

dite má  sestrenici s pozdním nástupem řeči a z neurologickýho vyšetření jim prý vylezl nezraly nervový systém, takže to asi umí i jiný věci než zjištění autismu, prý pracovali podobně, jako kdyby měla dysfazii, ale tu nemá - teď má kvůli tomu odklad nástupu do 1.tridy (je ale taky na konci srpna), ale já ji v pohode rozumím, i když ji vídám parkrat za rok