dzizisketa Melo, od podzimu je ucinna zmena zakoniku prace, osoba pecujici o dite do deviti let ma nárok na HO, pokud mu ho zamestnavatel neda, musi mu to oduvodnit.
Vše o těhotenství a dětech
dzizisketa Jenze jsou tam ty provozni duvody. Pod to schova bohuzel ledascos. Mne tohle treba moc nepomuze
. A asi milionu dalsich profesi taky ne. Vzdycky mi prijde, ze se predpoklada, ze kazdy muze delat distancne na HO.
Jos nemyslím, že se tohle předpokládá.
Ono těch vážných provozních důvodů zase tak moc není, jak ukazuje praxe. Taky jsem byla překvapená, když jsem zjistila, že se tahle úprava dává i v zaměstnáních, kde bych si řekla, že to nejde.
Potrefenáhusa U nas neni problem v technice, ale v lidech, nejsme moc progresivni spolecnost :-D.
A nas je to stejne, technologicky firma na vysoke urovni a konzervativni reditel, ktery si mysli, ze HO je kryci manevr pro flakani, jsem z takoveho pristupu uz hodne otravena.
A nedavno me lanarili do jine firmy, podminky dobre, ale pristup k HO stejny jako u nas a navic pevna pracovni doba.. Pevnou pracovni dobu jsem mela pred hodne lety v prvnim zamestnani po skole, byla jsem tam tenkrat jeden rok a potom vzdycky pruznou. Jasne, ze jsou profese kde to nejde, ale proc trvat na pevne pracovni dobe a zakazu HO tam kde to jde to nepochopim ( a ani pochopit nechci).
Zrovna se mi mění lidé v týmu a na pohovorech, když se kolegyně z HR ptá, proč naše společnost, od všech na prvním místě zaznívá, mám to blízko. Dnes jsem to říkala šéfovi a ten se strašně divil, že si myslel, že se už lidí snad naučili cestovat za praci. On není příznivcem HO ( naštěstí během covidu nám všem dali dodatky s úpravou 3+2 a dodatek se blbě mění, byť se sef snaží udělat, co může, aby HO bylo co nejmensi). Já HO moc nevyuzivam, neb to mám kousek. Mít to dál, tak si ho vybírám.
Černá kočka s přístupem vedení k HO=nicnedělání taky bojujeme. Přitom u nas stačí ukázat emaily, telefonáty v mobilu, že to není pravda. Ale když to nechtějí slyšet, je to těžké.
Malvin Ja sama bych HO asi prilis nevyuzivala (krome covidu), ale povazuju tu moznost mit HO kdyz je potreba za dobrou vec . A nejsou to jenom male deti nebo dojizdeni. Kamaradka je ted rada, ze ma v praci HO, omezeny teda na polovinu pracovnich dni v mesici a vyuziva to k tomu, ze muze dohlizet na tchyni s Alzheimerem a strida se s manzelem, ktery dela na smeny. Jinak by to nezvladlii a jeden z nich by vypadl z pracovniho procesu.
Malvin Švagr takhle při pohovoru zdůrazňoval, že to, že bydlí blízko, je vlastně výhoda pro zaměstnavatele, protože kdyby byla nějaká velká krize, může dorazit do deseti minut ;o)
Vidím to z první ruky, když člověk nepracuje, je pro zaměstnavatele skoro lepší, když to dělá doma, než když vytáčí zbytek oddělení/týmu ![]()
dzizisketaodmítnutí HO u osob pečující o děti do devíti let akorát musí zaměstnavatel písemně zdůvodnit.
Nárok na to podle nové úpravy není.
Byla jsem na semináři, kde se tohle podrobně probíralo, už před čtyřmi lety, a pro HO to platilo i tehdy, ovšem podrobnosti si nepamatuju, mě tam zajímalo trochu jiné téma.
dzizisketa no máme teď zbrusu nový zákon a je to tak, jak píšu.
Třeba tady.
Černá kočka Nebo já to vidím teď, když jsme pořád nachcipani, tak je fakt lepší být doma. Člověk je v teple, dělá jeden caj za druhým a prostě na tohle je to super:D.
Karja no jasně, protože jinak by si buď nakazila půl kanclu a nebo si došla pro neschopenku, případně jedno po druhém. HO je pro zaměstnavatele výhodnější ![]()
Kolegyně je týden na osetrovacce, neb ji nestojí za to dohadovat se šéfem. A ten je spokojený, že plní zadání těch nad ním, že by si někdo bral delší HO. A práci kolegyně udělame ostatni, neb se to udělat musí. To, že lidi odcházejí jim nevadí. Však je to normální, že lidi střídají práce.
Malvin kamaradka zase mela opak, u nich byla obrovska podpora HO, po kovidu vyrazne zmensili kancelare a kdo do ni chtel ten den prijit, musel se predem nahlasit, aby mel vubec kde sedet. A tam nechteli, aby si lidi brali neschopenky a osetrovacky, kdyz jsou stejne doma. A kdyz ten rok uz ponekolikate s triletym ditetem se ctyricitkou horeckou na jedne ruce resila call a druhou rukou tukala do klavesnice, tak se definitivne nastvala, jestli tohle ma zapotrebi a dala vypoved.
Zuzuli každý extrém je špatně. Naše kancelář, kde jsme 4, byla koncipována pro jednoho. Když je tu stehovali po covidu ( já byla tehdy v jiném oddělení), tak tvrdili, že to nevadí, že se budou střídat a ve 4 lidech tam budou minimálně. Teď jsme tu ve 4 často a i ve 3 lidech to není pohodlne. Jenže nás nemají kam dát.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články