Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 08. února 2024 11:14

U nás doma to vždycky byla mamka a táta, ani teď neumím o mamce přemýšlet jako o mámě, takže mě by mymka určitě nevadila. S čím trochu vnitřně zápolím, je, že stejně citově zabarvený slovo bysme měli mít i pro biologickou matku, takže když já mamka, tak ona biomamka (nebo pro menší děti se používají opisy), tam mi ta mamka teda nejde moc přes pusu.

Offline continuity
42858 příspěvků moje polička 08. února 2024 11:25

Zina nemůžete používat jiny výraz, třeba ta maminka?

Často se to používá u prarodičů, že jedna je babička a druhá babina nebo u nás starká. 

Nerozlišuje se tím úroveň náklonnosti, jen ten fakt, že jde o jinou část rodiny. 

Online Tabea
8072 příspěvků moje polička 08. února 2024 11:34

Zina dcera moji kamarádky, teď už celkem čerstvě adoptovaná, mluví o biomatce jako o "první mamince" (erste Mama). 
Ta současná je maminka (Mama).

Offline Potrefenáhusa
38750 příspěvků moje polička 08. února 2024 11:38

continuity moje kolegyně takhle jedny babičce (už nezijici) rika bába, to mne hrozne tahá za uši (když tu ještě bydlela bába, má byt po bábě...)

Naše dite to pojmenpvalo samo jako čičibabi a hafbabi, někdy to taky zní všelijak

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 08. února 2024 12:06

Tonda mi nekdy rika "maminko moje sedmitečná", ale nevim jak na to prisel:D babicku mame jen jednu, je to "babi" a dedy rozlisujeme jmenama. Deda Venda a deda Pepa:D 

Offline Garfie
28494 příspěvků moje polička 08. února 2024 12:15

continuity Haha, to jsme jednou taky měli....Martin říkal....myslíš pana učitele Novotného?  Ale to byla tak ve třetí třídě!

Jinak mě teď dcera oslovuje: "mother", kupodivu, když jí láskyplně odvětím, "copak daughter", vypadá nasupeně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. února 2024 12:35

711990 taky prarodiče rozlišujeme jménem, ale dětem se to plete, tak říkáme ještě co má kočičku/pejska Potrefenáhusa 

Offline Mohučanka
7356 příspěvků moje polička 08. února 2024 13:26

Garfie mě dcera občas láskyplně oslovuje Mummy Pig, ale když jí odpovídám anglicky, tak se taky nasupí 

Offline žluťásek
8848 příspěvků moje polička 08. února 2024 13:27

Já jsem syna cíleně učila mami, tati, protože oslovení mámo ve mně evokuje Otesánka, mámo já bych jed'

Syn říká máma i maminka, táta i tatínek, oslovuje nás mami a tati, občas tatínka jménem

Kamarád mluví o rodičích jako o mamče a taťuldovi, to mě vždycky rozesměje:-))

Offline Raduza
příspěvků moje polička 08. února 2024 13:50

Mě syn (18), někdy říká jménem, když si ze mě tak tochu utahuje nebo matko a otče, jinak mami, tati. Mamku bych nevypustila ani pod pohrůžkou smrti, stejně tak mamču a maminu. Jo a taťku. 

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 08. února 2024 13:52

continuity maminka mi právě u biomatky nejde přes pusu

Tabeato je docela dobrý, zkusím si to zapamatovat :-)

Potrefenáhusa čičbabi a hafibabi jsou ovšem nejlepší :-))

Offline Kokoska
34807 příspěvků moje polička 08. února 2024 14:05

Rodina známých měla babičky rozlišené podle bydliště - Dejvičková a Bohničková

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 08. února 2024 14:30

Mně je jedno, jak mi dítě říká, hlavně ať nepoužije „ty vole" Ale pamatuji si na tátu táty, kdy mi na „ahoj dědo" říká: Já nejsem děda, já jsem dědoušek. :D Časem už z toho byla hra, vždycky se uculoval, on měl krásný melodický hlas totiž, takto napsané to nevyzní.

Online Tabea
8072 příspěvků moje polička 08. února 2024 16:25

Zina Ha, vlastně to bylo ještě trochu jinak. Říkala mi, že až půjde domu, budou telefonovat s Michelle. Když jsem se ptala, kdo to je, tak řekla, že první maminka. Takže křestní jméno by třeba taky šlo. 

Offline slniecko admin
19537 příspěvků moje polička 08. února 2024 18:23
Reakce na continuity:

No starší teď nově oslovuje svého zploditele: otče. Což on dává s přehledem, ale včera mu do telefonu řekla otčíme.

Dále nám oznámila, že bude říkat učitelům křestním jménem, aby to bylo osobnější. Takže vůbec nevím, o kom mluví.

Počkaj ešte, to nemusí byť koniec. Môj brat cca v tom veku prešiel na "pán továrnik, náš chlebodarca" a vždy to vyslovil s patričným pátosom...

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 08. února 2024 19:09

Jsem jedina, koho dite oslovuje matko? Uz jsem si zvykla, ale lito mi to bylo.

Offline continuity
42858 příspěvků moje polička 08. února 2024 20:33

Ginger me teď v pubertě i matko, nějak mi to nevadí. Mi i přijde divné, když dospělá žena nebo muž mluví o své matce jako o mamince, ještě dávám mámu. ať si ji v soukromí oslovuje jak chce, ale třeba u chlapa mi maminka přijde výslovně varovná. Beru to teda jako součást dospívání a furt lepší než mamko nebo mamčo.

Děti se v tom taky mění, starší už více méně používá buď základní anebo zkrácenou, ale nezdrobnelou, verzi jmena a mladší už tu dětskou zdrobnělinu toleruje jen od nás. Používá teda tu formu, co konci -ča, ale já jí tak neříkám. 

Offline Gatita
8606 příspěvků moje polička 08. února 2024 20:42

Ginger to je o zvyku... matka je dustojne. Moji prababicku tahalo za usi, kdyz jsem o nasich mluvila jako o tatovi a mame. Rikala mi, ze se ji to nelibi, ze bud maminka nebo matka. Cokoli jineho ji prislo nepekne.

Kluci si na tu nehu asi moc nepotrpi? Maminka u nas nezaznela asi nikdy. 

Offline SunEclipse
3478 příspěvků moje polička 08. února 2024 21:06

a kvízová otázka - kdo své rodiče nazýval "jo ten" a "vona" ?

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 08. února 2024 21:19
Reakce na SunEclipse:

a kvízová otázka - kdo své rodiče nazýval "jo ten" a "vona" ?

​No ty dvě puberťačky z ostrova Vashon.

Anka a Janka McDonaldovy