Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Archivářka
příspěvků moje polička 08. února 2024 21:22

Dvě z dcer nás oslovují mamičko a tatíčku, případně kapitáne a generále. I tak o nás mluví s kamarády...

Tchán oslovuje oba své syny Bobe!

Offline dzizisketa
8936 příspěvků moje polička 08. února 2024 21:33

My sourozenci mamce říkáme mamka nebo mamča. Hlavně nikdy máma!

Offline tv
4197 příspěvků moje polička 08. února 2024 21:56

Syn, deset let, často chodí na záchod. Měl to tak včera ráno ve škole, teď večer zase. Chce se mu čůrat, ale vyčůra se jen trošku. Může to být zánět mocaku třeba? Neboli ho to při močení, teplotu nemá, akorát asi týden měl bolesti v krku a minuly týden zvýšenou teplotu.

Offline continuity
42858 příspěvků moje polička 08. února 2024 22:59

tv

U zánětu močáku teplota vůbec nemusí byt, hlavně v začátku. Nemá nějaký výtok?

Ale u kluků to není zas tak časté. Pokud máš brusinky, dala bych mu je, tím se nic nezkazí. 

Offline Slu.
14 příspěvků moje polička 08. února 2024 23:22

U nás byli donedávna babihaf/dědahaf a babihú/dědahú - ne snad že by druzí chovali sovy, ale jezdíme k nim vlakem, tak se to vyvinulo z š-š-hú. Teď už vývoj řeči trochu pokročil, citoslovce se z oslovení vytratily, ale vlastně to působí docela zmatek, každou chvíli se doptáváme "která babi", "kterej děda"?

Offline Potrefenáhusa
38750 příspěvků moje polička 09. února 2024 04:35

continuity vypovídající hodnotu to mít nemusi, moje mama mluví o svy máme jako o mamince před cizími lidmi, kdy je mama nevhodný a matka se ji zda moc tvrdy, vztah k ni měla komplexni love and hate. 

Slu. Naše dite má dědu jen jednoho, vida ho docela často a stejně při zmínce o něm nasazuje udivenej vyraz a dotaz "A kerej?"

Offline continuity
42858 příspěvků moje polička 09. února 2024 07:39

Potrefenáhusa no však právě. ta "maminka" může (podotýkám nemusí) znamenat nějak narušený/posunutý vztah s matkou. U životního partnera pro mě indikace k dalšímu zkoumání, jak to vlastně maji. Protože stav: dokonalá milovaná matka a zcela nemožná nevěsta (později manželka) je často způsoben nějakou komplikací ve vztahu matka - syn. 

Offline JankaM
3096 příspěvků moje polička 09. února 2024 07:44

My jsme měli babičku z Bystřice a babičku z Vamberka. To se ovšem nedalo praktikovat u rodin, které bydlely v jednom městě nebo vsi, což bylo u nás na maloměstě časté .

Moje děti mají taky babičku a dědu z ...x a z ...y.

Offline Garfie
28494 příspěvků moje polička 09. února 2024 08:02

SunEclipse No ale to je strašně jednoduchý!

Ale "vona" už říká i dcera, když telefonuje s kamarádkou....

A syn mi říká ma'am, jako takovou slovní hříčku mezi Mum a Madam. Reaguje tak hlavně na povely "Yes, ma'am!"  Přijde mi to vtipný. 

Offline SunEclipse
3478 příspěvků moje polička 09. února 2024 08:59

Garfie no kdyz koukam neco, kde je us army, oni mi prijde to vyslovujou taky ma'am

Offline Kokoska
34807 příspěvků moje polička 09. února 2024 09:13

My jsme rodice oslovovali mami, tati. Kdyz oni o sobe mluvili ve vztahu k nam, rikali mamka a tatka (rekni si mamce, dones to tatkovi), ale vzajemne se oslovovali jmenem. Babicce, ktera bydlela s nama, muj tata (jeji zeť) cely zivot vykal. A kdyz prijeli jeho rodice, tak mama s "domaci" babickou jim vykaly taky.

Offline Potrefenáhusa
38750 příspěvků moje polička 09. února 2024 10:35

continuity no podle mě to žádná indikace prave není, protože ty slova maj proste v ty který rodině různou váhu a různý citový zabarvení, i krajově, generačně

vzdyt je to vidět i tady 

Offline Garfie
28494 příspěvků moje polička 09. února 2024 11:07

Kokoska U nás to bylo úplně stejný. :-) Až na ty prarodiče, děda z jedné strany a babička z druhé umřeli než jsem se narodila a druhý děda, když mi byly tři. Aspoň že poslední babička mi vydržela, dožila se deseti pravnoučat a poznala obě moje děti.

continuity Trochu chápu jak to myslíš, je zvláštní slyšet dospělýho chlapa mluvit o "mamince", pokud není nějak úplně stará nebo nemocná. U ženských mi to tak nepřijde. Ale fakt je, že v reálu to má prostě každý jinak, Potrefenáhusa má pravdu. 

Offline continuity
42858 příspěvků moje polička 09. února 2024 11:22

Potrefenáhusa Garfiejá taky ani neříkám, že s ním má jedna okamžitě rozejít. Ale já bych za sebe tu maminku chtěla určitě lépe poznat a hlavně vědět, jak se synáček postaví k případnému konfliktu maminky s nevěstou. 

Ale každý ať si to řeší po svém, jen je pak blbý, když se zjistí, že "maminka má vždycky pravdu" až ve chvíli, kdy se bytem batolí dítě. 

Offline Karja
44561 příspěvků moje polička 09. února 2024 11:24

Kokoska To vykání si s tchány je poměrně časté, moje rodiče si také nechávají vykat. Můj tchán ovšem, kterému já tykám, vyká ještě i vlastním rodičům...a to je mladší než ty. Hustý co.  S vnoučaty to už nedrží, ale to si vydobili ti rodiče (jakože ty vykající děti, že si to nepřejou pro ty svoje děti)

Offline Karja
44561 příspěvků moje polička 09. února 2024 11:26

continuity Hele já ti nevím, sambo se s mámou nikdy nemazlil, prostě měl jí jakoby na banánu, moc si od ní nenechal nic říct, od té doby co je dospělý a nemusel je poslouchat. Jenže mi došlo, zhruba v té době, kdy se bytem batolilo batole, že uplně přesně tohle dost stejný chování, zkouší na mě. Takže já bych možná nějakého toho "maminka mi volá" možná brala:-D:-D

Offline continuity
42858 příspěvků moje polička 09. února 2024 11:49

Karja

To mi dělá i muž, teda poslouchá mě a občas udělá i co mu říkám, ale kvůli tomu, CO říkám a ne KDO to říká. Ale já jsem si ho kvůli tomu vybrala, že má svůj názor a postaví se jak sebe,tak i za nás. Že to ne vždy je podle mých představ, je jen druhá strana jedná mince. 

Každopádně konstelace má na salámu obě mi pořád přijde významné lepší než uspořádání má na salámu manželku a mamince splní, co jí na očích vidí. Nakonec nikdy nevíš jestli se tu autoritu z maminky povede převést na manželku.

Offline Karja
44561 příspěvků moje polička 09. února 2024 11:53

continuity na salámu, já psala na banánu:-D Já se směju sobě....

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2024 11:54

continuity to z toho oslovení fakt nepoznáš. Mně třeba za uši tahá i ta matka

Offline continuity
42858 příspěvků moje polička 09. února 2024 11:54

Karjamě to přišlo roztomilý. Jsem. si říkala, že to je zajímavé, že se to někde používá i takto.