Vše o těhotenství a dětech
Anema Tak náš mladej taky nebyl zralej jít do kolektivu ve dvou letech, to snad každá soudná máma pozná, za to nemůže Herman, ne?
Kan Zalezi jakeho kolektivu. V USA ten kolektiv praktikuji prakticky od narozeni. A ze by cela jejich populace byla zavazne poskozena se nezda. Je fajn, kdyz si muze clovek trochu vybrat a neni nucen do jedne nebo druhe varianty jen okolim (a ekonomickou situaci na strane druhe).
Jos ty USA by me zajimaly. Myslim, ze tam resi mental health issues u deti/mladych delsi dobu nez u nas. Nebo to strileni na strednich skolach...zajimalo my me, jestli se to tyka spis deti, co s nimi byly matky na full time doma do sedmi let a la Marge Simpson, nebo tech, co mely chuvu od dvou mesicu...ale to asi nezjistim.
Jos Jo, já jsem ráda, že jsme si mohli zvolit variantu do čtyř let doma, teda já šla do práce, doma byl manžel. Popisuji situaci přes 25 let starou, tak aby zas někdo neměl tik a ujímání.
Gatita To asi nezjistime. Trochu bych rekla, ze chuvu od dvou mesicu ma hlavne stredni trida, kde by jen muz neutahl celou domacnost, plus zena ma nejakou stabilni praci. Celkem mi ted site nabizeji ruzne prispevky lekarek a to je mazec, 6T doma a pak maji rezidentky 80-100h pracovni tyden. Vlastne nechapu, kde to dite celou dobu a je. Po rezidenture kapku lepsi, ale opet, nemaji garantovanou treba zadnou materskou, takze doma nejsou prakticky ani tri mesice. V USA pry automaticky dostanes od pojistovny odsavacku a mazej ke strojum. To bych teda nedala, ale zase sedet doma 3-4 roky taky neni idealni. Ale to uz jsme odbocili
Kan Hele ja bych byla za skandi model. Ze se rodice rozdeli, plus jsou dostupna zarizeni i pro mensi deti, castecne uvazky...Taky maji dobrou porodnost.
Kan já jsem taky kluky dala do státní školky až prakticky ve čtyřech letech. Ale do DS chodili od dvou let, takže vím, že záleží hodně i na zařízení. Mně by se líbila větší flexibilita a hlavně zařízení, kde je jedna učitelka na pět dětí a ne na 25.
Už se ví, že sekundární pečovatel dítě nijak nepoškozuje, pokud si to dítě na něj dobře zvykne, nejlépe v přítomnosti primárního pečovatele. A je jedno, jestli je to chůva, tatínek nebo učitelka v jeslích. Fakt se nemusí o dítě starat 3 roky někdo jen proto, že ho porodil. Dokonce, když někdo dostane do péče novorozence, naskakují u něj stejné hormony jako u rodičky.
Jos já myslím, že to USA a podobné modely se docela řeší. Pro dítě to ideální není, resp. V těch 6 týdnech to prostě znamená, že přilne k někomu jinému než matce. Čímž teda nechci říct, že dítě má být do 3 let 24/7 s matkou doma. Ale třeba ředitelka naší MŠ říká, že když se zavedla ta čtyřletá možnost být doma a ten první rok to hodně lidí využilo a do školky šli až čtyřletí, nebyl potřeba žádný adaptační týden, že ty děti jsou prostě zralejší.
Anema akorát mi přijde, že když ve dvou měsících to dítě se sekundárním pečovatelem stráví 8 hodin denně, teda skoro veškerý bdělý čas, tak se že sekundárního pečovatele stane primární. Pro svoje dítě bych to nechtěla, akorát oni teda nemají moc na vybranou.
Evaeva Me by vlastne i zajimalo, jake vztahy v takove bezne americke rodine vlastne jsou. Protoze kdybych sve dite videla dejme tomu hodinu bdeleho casu denne, a ono me, vytvori se vubec silne vazby? Asi ano, jak pisu vyse, ta spolecnost normalne funguje. Kazdopadne bych toho Hermana poslala plkat do statu, at vidime, jak tam pochodi ![]()
Jos podle mě si ty děti silné vazby vytvoří k tomu pečovateli. Ale ono je důležité, aby dítě mělo možnost si jí po narození vytvořit s někým, protože později je schopno si jí vytvořit i s někým jiným. Ale ten vliv se hrozně těžko posuzuje, jak zjistit, jestli různé psychické potíže pramení z odloučení v kojeneckém věku nebo jsou vrozené nebo je za tím ještě něco jiného. Za tou krátkou mateřskou je ekonomický zájem, zájem dítěte je až na dalším místě.
Jos videla som video, ako o 8 večer doviezli bábätká dvojičky z jasli, fakt malé, nemali ešte ani 1 rok. Tá matka ich zobudila a udrzovala bdele do.polnoci, aby si ich užila. Ráno do jasli ich viezla okolo 9.
Dnes na náboženstve sa L. učil o svadbe v Kane galilejskej a mali nakresliť svadobnú hostinu. Takže KEBAP a PUNČÁK. ![]()
Jos tiež sa mi ten škandinavsky model páči najviac.
Ano, ale nejcastejsi model neni osobni chuva, ale spis daycare. Proste jesle ruzne kvality. Tam mas spis stridajici se ucitelky na spoustu deti.
Jos což je v podstatě kojeňák, mi přijde. Já nevěřím, že to na ty miminka nemá vliv. U těch starších dětí, řekněme od roka třeba, bych řekla, že pokud je jich na jednu učitelku nějaký rozumný počet, tak si tu vazbu vytvořit můžou, i když se těch učitelek střídá víc. Babička taky může chodit jednou za týden a dítě se s ní bude cítit spokojené.
Evaeva moje děti chodily do jeslí, kde bylo 13 dětí a 3 vychovatelky/pečovatelky. Teď jsem koukala, že tady do tří let mají být 3-4 děti na jednu dospělou osobu.
Berou teda děti zhruba od roka, synovi bylo 10 měsíců.
Tabea jo, to mi přijde dobrý. Kluci začínali v té DS, kde jsou dvě učitelky na max 12 dětí, které ale přijdou všechny tak možná první den, kolikrát jich tam bylo třeba 5. To pak není problém, aby se jedna učitelka intenzivně věnovala dítěti, které třeba úplně nedává odchod rodiče. Teď ve státní školce je ráno učitelka jen jedna (kromě prvního týdne). Synova učitelka se vážně snažila, ale když jí tam pět dětí brečí, všechny musí zapsat, dvě po sobě házejí kostky a tři jdou čůrat, je to celkem bezmoc ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články