Mne rvalo srdce dat do jesli dvouletyho, natoz dite kolem roku. Kdybych do te prace nemusela kvuli penezum, byla bych klidne s detma doma, nez by sla mladsi tak do treti tridy. Trochu uz mi teda z toho hrabalo, kdyz byly dceri ty 4 roky, ale v praci mi hrabalo taky a jeste jsem doma nestihala a poslouchala blby kecy, jak to spatne vedu.
Vše o těhotenství a dětech
Evaeva V naší DS je to podobný. Dětí většinou do deseti, a na první měsíc tam na ně byly učitelky tři, takže těm smutným dětem se fakt hodně věnovaly. Ve státní jsou tu na pětadvacet dětí dvě, jestli ještě nastávají situace, že je tam jen jedna, tak to tam musí být těžký pro obě strany.
Šárce budou příští měsíc dva a kdybych měla něco dostupného, vrznu ji tam na dva dny a valim do práce raz dva!
Zina no v běžném režimu je tam ráno jedna paní učitelka a jedna "provozní" (uklízí po dětech, ale občas s nimi i pomáhá), druhá učitelka přichází kolem svačiny (před procházkou), po obědě odchází první. První týden tam jsou ráno obě. Samozřejmě těch 25 dětí tam taky není každý den.
dzizisketa jo, ty dva dny byly tak akorát. U nás je ta skupina při DDM fakt levná, ale bylo to jen do oběda (bez něj), takže spíš pro práci na HO.
Tak jsem si k tomu našla nějaký odborný studie, přiznávám, četla jsem to jen letem světem a nehledala nějak systematicky, někdy jsem četla jen abstrakt. Kdyby to někoho zajímalo víc, v USA k tomu mají velký dataset, je to přes 1000 dětí narozených v roce 1991 a sledovaných až do dospělosti, viz tady odkaz na databázi článků s tím spojených, je tam těch výstupů asi 1200 - https://www.icpsr.umich.edu/web/ICPSR/series/00233/publications
Takže mé možná zkreslené pozorování: signifikantní vliv centralizované péče na pozdější problémové chování dětí a nebo na vztah matka-dítě našli jen v některých studiích, v jiných nebyl žádný rozdíl... Ale vždycky to bylo instutuce vs. individuální péče (matka, otec, jiný člen rodiny nebo chůva, nebo dokonce "domácí" péče jinde než doma). Mezi druhy té individuálnější péče tam nešli rozdíl snad nikdy. Někdy měla vliv kvalita té institucionální péče, hlavně poměr dětí vs. pečovatelů, jejich citlivost a reakce na dětské potřeby, někdy kvantita, tj. kolik času tam děti trávily. Zajímavé, že někde tam měla podobný vliv i citlivost péče od matky. Takže to zřejmě není tak, že všichni, co porodí, jsou nejlepší a jediní vhodní pečovatelé (to tvrdí Herman). A navíc si dokážu představit, že matka, co si "odpočine" pár hodin v práci, pak na potřeby dítěte reaguje citlivěji.
Za sebe jsem neskutečně vděčná, že moje dítě do instituce nemusí, i když už mu byly 3. Považuju to za velký privilegium. Akorát se bojim, že i nástup v září je v našem případě utopie a budu muset shánět chůvu.
Anema Já na sobě jednoznačně vidím, že když přijdu domů (mám zkrácenej úvazek), fakt si ten čas s dítětem mnohem víc užiju a víc se mu věnuju.
Len a myslis, ze by nesla ani nejaka soukroma respektujici skolka?
Gatita ve Francii, Belgii ty děti chodí taky klidně od 3 měsíců do jeslí. Hodně jich začne v jesličky do jednoho roku. A hromadne střílení se tady neděje. Takže tohle bych tedy nedavala dohromady.
A všeobecně k debatě. Pokud chce někdo zůstat doma do 4 let dítěte nebo déle, tak klidně. Pokud chce jít do práce dříve, bylo by fajn mít tu možnost. A ta teď v CR prakticky neexistuje pro děti do 3 let věku. Někde místa budou, ale ten výběr vlastně není
U nás taky byla školička u DDM. Od letošního školního roku zrušena ![]()
MaeGandal Ja si ale nemyslim, ze na tom zapade to je az tak snadne. Kolikrat ty jesle stoji treba vic nez polovinu vyplaty zeny. A kdyz se zena brzo nevrati, prijde o praci i pojisteni, takze jim noc jineho nezbyva. Ne ze by se tam nadsene vsechny hnaly....U nas je to druhy extrem, kdyz vydelas dost, muzes dat deti chuve taky, ale je to tak financne narocne, ze se to skoro nikomu nevyplati. Plus zamestnavatel na tebe ty roky proste pocka. Idealni by byla statni zarizeni, dotovana, v tomto pripade podminena zamestnanim rodicu anebo firemni jesle/skolky. Ja mam firemni skolku, cca od 3 let, ale je temer jistota, ze ti dite vezmou uderem 3.narozenin. Hodinove flexibilni, i pres prazdniny, do vecera...Ale kdyby podobne hlidani bylo uz od roka, jiste by nemocnice nakonec vydelala, protoze zeny tvori uz drtivou vetsinu zdravotniku. Firemni jesle ma treba Skodovka. Kolegyne tam davala syna od pul roku na treba dva dny v tydnu. To mi prijde fajn
dzizisketa to je pech!
MaeGandalNo od dvou let tady berou všechny dětský skupiny a ta částka je zastropovaná do 5000, respektive něco málo pod. A může dítě chodit 2, 3, 4 nebo 5 dní v týdnu, takže když to dává, tak už se to s nějakou prací kombit dá.
dzizisketa A jinou dětskou skupinu tam nemáte? U nás na malomestě je jich minimálně pět. Malý chodí na 2-3 dopoledne v týdnu, občas tam i spí, když potrebuju něco vyřídit.
Zina ty "komerční" skupiny ale stojí o dost víc. Já těch 5000 platila za tři dopoledne za školní pololetí, tj. cca 4,5 měsíce. Já pracovala nárazově, z domova, nebyl to hlavní účel toho pobytu, takže jsem nechtěla platit tolik.
Ono je to tady 5000 za měsíc. Což taky není pro každýho málo, ale když se někdo už chce/potřebuje vrátit do práce, tak se to dá, z práce většinou přineseš víc. Samo když na to prtě má, u nás jsou ty 2-3 dopoledne tak akorát, některý prckové tam ale fakt jsou 7:30-16:30 pět dní v týdnu.
Zina o zastropovaných cenách jsem nikdy neslyšela, to fakt existuje? Takovou možnost tady v okolí vůbec nemáme. Školka, kam chodil Ríša od 15 měsíců, aktuálně stojí 10.800 za tři dny v týdnu, tak tam docházel Ríša. Moc mi z výplaty tehdy nezbývalo, spíš skoro nic.
A nemluvíš o školce? On je rozdíl mezi DS a školku, ty tu máme taky a cenově jsou taky úplně jinde? U těch DS by fakt měl být strop, jak jsem psala, ale kouknu na to, třeba si to blbě pamatuju.
Pinot Noirpokud na to chtějí ty dotace od státu, tak to platí. Ale různě se s tím čachruje, protože je daná ta doba, na kterou musí to dítě přijmout. Po té době (třeba od tří odpoledne) můžu nastřelit ceny jaké chtějí. Takhle by mělo fungovat i to sousedské hlídání.
Jasně, že tu jsou jiné jesle a školičky, ale soukromé, tj. pěkně za komerční ceny, takže i když bych šla do práce aspoň na půl úvazku (jinak to u nás nemá moc smysl), tak bych furt byla finančně v mínusu. Je to trapné, že jako vysokoškolsky vzdělaná státní zaměstnankyně nemám možnost se vrátit do práce dřív než půjde dítě do státní školky, ale je to tak.
Evaeva aha, tak to tady z okolí vůbec neznám.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články