Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. února 2024 15:57

711990 před tím byly dotace z EU. Pak ten program nějak skončil a místo toho vzniklo tohle.

Offline Jos
příspěvků moje polička 29. února 2024 16:07

Tabea Tak je dobre, ze hlavne ta moznost je. A cekala jsem to teda horsi. Vychazi to lip nez prazske skolky....Mne hlidala mamka a ted mam zamestnaneckou dotovanou skolku. Nejlepsi benefit ever. V tech nasich detskych skupinach tady mi nevyhovoval cas. Treba od 7.30-15.30. Ja nejpozdeji v 7.30 potrebuju byt fyzicky v praci a v 15.30 kolikrat jsrm jeste na sale. Takze treba lesni  skolku jsme obcas vyuzili, ale ne abych sla do prace. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 29. února 2024 17:27

Jos ale já si raky nemyslím, že je to snadné, že chce každá na západě ve třech měsících dítěte do práce. Ale ta možnost tam je. 

My v Belgii platili za jesle 600eur za měsíc (7h30-17h30/18h otevírací doba) + jsme nosili vlastní pleny. Ale je to 8 let zpátky. To byly soukromé. 

Pro nizkorozpoctove budou jesle městské se zastropovanou cenou. A některé děti jdou až do školky, protože se tomu rodiči vůbec nevyplatí pracovat a dávat dítě do jeslí. 

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 29. února 2024 17:32

Jinak z CR máme v rodině dvojitou zkušenost. Jedna máma se úderem třetích narozenin vracela do práce a dítě, které nemělo místo ve školce, hlídali prarodiče, než se na začátku dalšího školního roku místo udělalo.

Další se chtěla vrátit dříve na castecny úvazek,  takže tam to lepili taky prarodiče z obou stran, protože pro 1,5 roku vůbec nebyla šance nebo by to stálo mnohem více než plat. A dítě šlo až do státní školky ve třech letech. A to není nízkorozpoctova rodina, ale na soukromou teda neměli ani nahodou

Offline Karja
44552 příspěvků moje polička 29. února 2024 17:36

Tak jsme dneska byly v té poradně, dcera splnila všechno asi tak na 95%:-D Vyšvihla obrázek hodný snad 8letému dítěti, přesně tohle zadání "nakreslit taťku" před 14 dny v podstatě hodila učitelce na hlavu, řvala div se školka nezbořila a doma spřádala plány, jak to dělat nebude, jak to roztrhá, spláchne do záchodu, zadupe, zapálí....." a to byl takový závěrečný impuls na tu poradnu. Jako fakt jsem si tam připadala jako přehrocená matka, už když jsem vyplnovala dotazník pro rodiče, protože najednou když člověk zaškrtne ty kolonky, napíše tu anamnézu rodinnou, tak je tam vlastně uplně ideální stav na tom papíru. Ta paní říkala, že je hezké vidět dítě, co všechno splnuje a její chování, nechut k nějakým ukolům, nespolupráci třeba s lékaři, tak to prý máme trénovat...No to je rada. Máme se snažit domluvit se a učit jí dělat kompromisy....:-D:-D

Offline dzizisketa
8936 příspěvků moje polička 29. února 2024 17:55

Já dnes zažila legendární mateřský voser - záchvat křiku v metru. A musím říct, že lidi kolem byli podporující, jedna paní s větším synem se Šárku pokoušeli rozptýlit a jiná paní mi pak nabídla pomoc a slova podpory při výstupu. To bylo milé.

Offline letfenixa
10849 příspěvků moje polička 29. února 2024 18:16

Evaeva ja toto nechápem,  prečo sa tak strašne akýkoľvek stupeň školstva zanedbáva. 1 učiteľka na 25 malých detí to len chlapi môžu schváliť. 

Offline Potrefenáhusa
38742 příspěvků moje polička 29. února 2024 18:20

letfenixa u nás je reálně těch dětí tak pulka. Krom učitelky je tam ještě asistentka 

Offline Gatita
8606 příspěvků moje polička 29. února 2024 18:26

Tabea ty ceny jsou za mesic nebo za tyden? Jestli za mesic, tak prazsky skolky jsou drazsi. A vydelky asi jinde nez v Bavorsku. My to loni meli v prepoctu za 600 (s jidlem a jednim krouzkem), obyc skolka, zadni ponici nebo bilingvni prostredi. 

Offline continuity
42851 příspěvků moje polička 29. února 2024 18:32

letfenixa

Ony jsou tam na tu třídu papírově dvě. Jenže nemůžou tam být od rána do večera, takže jsou dvě jen na část dne. U nás to bylo zařízeno tak, že tam dvě byly od doby, co se ráno rozdělila sběrná třída do nějakého brzkého odpoledne. Trochu to bylo dáno tim, že měli na patře ještě takovou pultridu, kde byla papírově jen jedna učitelka, ale ta by s nima nemohla sama ani ven. 

25 děti najednou tam nikdy nebylo - nemoce + dopoledne měli předškoláci přípravu, odpoledne jde část děti domů hned po O a další mají kroužky. 

Offline letfenixa
10849 příspěvků moje polička 29. února 2024 19:00

continuity ale veď ja viem presne, ako to je. A je to na hlavu. V šk.zakone je ako dozor nad žiakmi 1 učiteľ na max 25 žiakov. A čo ked sa niečo stane učiteľovi? A čo ked 1 žiakovi? Tých 24 bude kde?

Offline Tabea
8067 příspěvků moje polička 29. února 2024 19:16
Reakce na Evaeva:

Tabea a nějaké "státní" jesle máte? Respektive, co dělá ten, co si nemůže dovolit být po tom roce doma zadarmo ani nemá na tyhle jesle? Ten systém, že po nějakou dobu můžeš být doma zadarmo tu, myslím, taky byl, nějak v době, kdy jsem se narodila (konec 80. let), ty tři roky se zaváděly nějak brzy po revoluci.

​jo, jesle jsou státní, církevní (katolický/evangelický), pak od zaměstnavatelů nebo soukromý. 
Myslim, že po roce jdou spíš do práce ti, co je to vytrhne do práce jít. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. února 2024 19:32

Karja super! Je dobře, že si šla, aspoň budeš v klidu.

Offline Tabea
8067 příspěvků moje polička 29. února 2024 19:33
Reakce na Potrefenáhusa:

Tuhle řešili v kavárně lidi s dvouletym ditetem, ze nemaj lizatko, takže bude řvát v autě

​nemysleli třeba tohle?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. února 2024 19:36

letfenixa u nás samozřejmě taky nikdy nepřijdou všichni a jedna učitelka je tam jen třeba dvě hodiny ráno a pak po spaní, kdy je těch dětí ale už půlka. Asistentka u nás není ale k ruce mají tu provozní/uklízečku, takže vyloženě sama tam není. Ale je to obrovský rozdíl oproti té DS, kde jich bylo na dvě učitelky deset a to ještě, když byli všichni zdraví. V podstatě všechny věci, co mi na státní školce vadí, vyplývají z toho počtu učitelek. Potrefenáhusa 

Offline Jos
příspěvků moje polička 29. února 2024 19:38

Evaeva Syn ma na tech cca 20-25 deti ucitelky dve. Od 5:30 je pro ty ranni deti jeste nocni teta a nekdy kolem treti ucitelky odchazeji a vystridaji je ty odpoledni. A snad nikdy nebyli v plnem poctu. Ty mrnata vecne chybi. Trida je od nejmensich po predskolaky.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. února 2024 19:40

continuity u nás to taky není přesně tak, že druhá přijde až na svačinu. Půltřídy máme taky, ty běží jen do oběda, jedna třída je scházecí, dvě rozcházecí, tak mají tu úvazky poskládané různě. Půltřída chodí ven s tou třídou vedle. Ale i tak je tam většinu dne jedna učitelka na osm až deset dětí, takže o nějakém individuálním přístupu se nedá mluvit.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 29. února 2024 19:41

Jos kluci právě od dvou do čtyř chodili do DS, kde jich bylo max 12 na dvě, takže mám srovnání a je to fakt velký rozdíl. 

Offline Tabea
8067 příspěvků moje polička 29. února 2024 19:47
Reakce na Gatita:

Tabea ty ceny jsou za mesic nebo za tyden? Jestli za mesic, tak prazsky skolky jsou drazsi. A vydelky asi jinde nez v Bavorsku. My to loni meli v prepoctu za 600 (s jidlem a jednim krouzkem), obyc skolka, zadni ponici nebo bilingvni prostredi. 

​za měsíc. Všechny jesle, školky družiny jsou spolufinancovaný státem (u nás bavorsko) a obcí. Jídlo v naší školce je bez masa, myslím že všechno bio, ale jen oběd. Svačina se nosí vlastní, plíny taky. Naše školka je bilingvní, zřizovatel je sdružení rodičů. Vznikla jako iniciativa anglicky mluvících rodičů.  
Jak říkám, v Mnichově jsou ty ceny dost jinde. 
Ale i tady i v Mnichově je o místa v jeslich velkej zájem. Vyšší než nabídka. 
Kdo nesezene, může dát dítě k Tagesmutter. Ta musí mít nějakou průpravu a má u sebe doma max 5 dětí. 

Offline žluťásek
8848 příspěvků moje polička 29. února 2024 19:58

Doprkýnka zas horečka přes 39, ještě odpoledne přišlo ze školy zdravý veselý dítě, nadšený že dostal jako třetí ve třídě na psaní pero.

Teď usnul na gauči s horečkou, neumytej, bez večeře, bez vyčištěných zubů

Kdy tohle skončí?!?!