Garfie to je bozi ![]()
Vše o těhotenství a dětech
K čemu chodit do Azie. Byla jsem minulý týden na workshopu, kde se systematicky mluvilo o nějakém Bobovi. O přestávce jsem se zeptala kolegu, kdo to proboha je a on to Slobodan, kterému tak začali rikat někdy mezi koncem ledna a půlkou února.
Hlavně, že my s ohledem na cizince nepoužíváme ty české zkraceniny. Asi to přehodnotim a to bude teprve maglajz. ![]()
Garfie to je mazec, ta jmena ![]()
Mame v praci Vietnamku, ma jmeno slozene ze tri casti a jako prvni pise prijmeni, to v Japonsku nyslim delaji taky? Takze nam po nastupu musela vysvetlit, co je co a jak ji vlastne mame rikat. To prijmeni nikdo nedokaze spravne vyslovit, takze i klientum se predstavuje krestnim a ma ho i ve firemni mailove adrese, kde vsichni maji normalne prijmeni. Ona tu zije od detstvi, vystudovala matfyz a mluvi perfektne cesky.
Potrefenáhusa Kokoska tak co vaše "nudle moť"? Viktor taky trochu soplí a mně bolí v krku víc než normálně, se už picnu, fakt. ![]()
Pinot Noir kluk už lepší, možná i půjde v pondělí do školky, když teda nepřitáhne něco z víkendu na chalupě u druhé babičky, kam chce mermomocí jet s tátou. Adélka prý má tu rýmu nějak zalezlou v dutinách, v noci kašle a je celá ufňukaná, taky prý "bíško boí moť ", ale to je asi od toho kašle. Já kašlu jak tuberák a z nosu mám vodovod, a to máme na zítra lístky do O2 Areny. No asi to bude beze mě.
Kdyby to někoho zajímalo, takhle vypadají ty knížky z Ríšovy školy. Začal je dostávat někdy v polovině prosince, má ji doma vždycky týden a měl by ji přečíst denně, nebo aspoň pětkrát. Po týdnu si ho učitelka, rodilá mluvčí, která nemluví česky, poslechne a buď mu opraví výslovnost a nechá mu ji další týden, nebo vymění za náročnější, kterou spolu projdou, popovídají si o ní... Ríša zatím donesl každý týden novou, tuhle dnes. My jim věty a jednotlivá slova nemáme překládat, jen si s nimi máme česky povídat o tom, co je na obrázcích.
Svou bídnou angličtinou na ně mluvit pokud možno vůbec nemáme. ![]()

Kokoska to je škoda, se vstupenkami. ![]()
Kluky taky bolívá u rýmy břicho, z těch hlenů. Brrr, to je fuj. ![]()
Pinot Noir ale aspoň mám pocit, že je to taková "obyč" rýma, v lednu mi bylo blbě celkově, i ten krk mě bolel a všechny svaly a klouby. No stojí to za ..., už je těch nemocí fakt dost.
Pinot Noir moje děti by to v půlce první třídy nepřečetly ani česky.
Jak to děláte?![]()
continuity já nevím, přijde s tou novou knížkou a přečte ji plynule, s perfektní výslovností. MNOHEM líp než česky. Nechápu to.
Pinot Noir no ráno měla 39,5, pak to srazil Nurofen a teď večer je úplně bez teploty (nic dalšího už nedostala), ale nos má jak vodovodní kohoutek už chudacek úplně rozedrenej
Nám teraz krcna namiesto klasickej konvicky, ktorú L. nezvladol, odporučila Respimer, to zvláda, tak snáď to pomôže.
Potrefenáhusa jediná masticka, ktorá ma zachráni od rozodraneho nosa, je Saloos detsky nosny balzam.
letfenixa ten máme a mazeme, ale já to porad teče, má to cerveny i tak
Potrefenáhusa achjo, tahle vodovodní fáze, to je vždycky děs.
Potrefenáhusa Dite mi minuly patek reklamovali, ze se jim nezda, ryma a tak. Byl tam pp dvou tydnech 4.den. Dnes mame logopedii a uz by se skolka vazne hodila. Takze hned rano obri zluta nudle! Tyden byl doma, strasny. No snad mi ho nevyhodi mezi dverma.
A mame druhou logopedku, ta nova neni klinicka, je to taky mlada slecna moc mila. A jak neni na pojistovnu a je "jen" logopedka, tak ma castejsi terminy (a taky je tesne po skole a zacina). No ale tahle synovi sedla na prvni dobrou, minule jsem odesla v prubehu sezeni a dnes s ni sel syn z cekarny sam! Mam bradu dole jeste ted. S tou druhou skoro nekomunikuje...
Pinot Noir To je borec! Vubec bych se nezlobila, kdyby tu anglictinu ovladl jako hlavni jazyk![]()
Pinot Noir To je borec! Vubec bych se nezlobila, kdyby tu anglictinu ovladl jako hlavni jazyk![]()
Jos za tohle bych já u svyho ditete úplně rada nebyla, ale bilingvne, proč ne
Jos to je skvělý, ze jste narazili na někoho, kdo mu sedi! Naše dite si tam teď konečně bylo ochotný sednout samo na židli a i mluvila! I ve školce říkali, ze už s nima mluví!
Nechcete někdo jít zítra odpoledne místo nás na dětské divadlo Dobrodružství kocourka Modroočka? Máme 3 vstupenky, ale jsme nemocní, tak to nejspíš propadne... Je to Divadlo Gong v Libni. Kdyžtak pošlu mailem.
Pinot Noir je hrozne sikovny a ta skola ma asi dost dobry metody!
Ja se zrovna pozastavovala nad ctenim v nasi skole...ty citanky jsou hrozny. Mame jich nekolik a prijdou mi vsechny divne. Jedna ma sice skvely koncept - jsou to kratke texty s otazkami na porozumeni. Ale na tech textech mi porad jakoby neco nesedelo,sroubovany jazyk, obcas i realie....no a pak koukam, ze jde o preklad z anglictiny. Dalsi citanka ma zas hezke texty z detskych knizek, ale jak jsou vytrhane z kontextu, tak synovi to nic nerika. On vubec nezna ty klasicke knizky a moc se nechyta, kdyz je tam neco o Kremilkovi nebo Rumcajsovi...nevi, ze to byl loupenznik, tak mu to nedava jako zacinajicimu ctenari moc smysl. To ale trochu beru jako chybu na nasi strane. Ale i tak mi to prijde nestastne, nepracuje se s tim dobre a syna to dost prudi.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články