Garfie Pokud je ta rodina znalá poměrů a situace v Rumunsku, tady by to pro ně nebyl kulturní šok. Dřív bych taky nechápala, jak může někdo, kdo není z východního směru, se dobrovolně stěhovat k nám. Ale poslední dobou narážím na příběhy, kdy jsou tady cizinci spokojení. Nedávno jsem trochu poznala rodinu jednoho anglického vojáka vyšší šarže a ten bydlel s rodinou už pár let nedaleko Brna, děti chodily do školy v Brně a těm se hodně nechtělo stěhovat zpět do Anglie. Byli v ČR moc spokojení. Předtím žili i v jiných zemích Evropy. Ale tady chtěli zůstat. Nevím, jestli se jim to podařilo, protože já se účastnila ze strany pronajímatele domu, kde bydleli a ten dům šel do prodeje, oni se stěhovali jinam.
A pak jedné známé syn chodí do třídy a kamarádí se s Američanem. Rodiče se přištěhovali sami od sebe, vybrali si z Evropy Brno. Jsou tu přes 10 let, tuším. Ti to udělali, protože nebyli v USA spokojení. Dle jejich slov tady máme větší svobodu, dobré zdravotnictví, bezpečnost. Děti chodí do českých škol.
A pak zrovna včera jsem mluvila s paní, která má vazby na International School of Brno a tam právě jsou většinou děti rodičů, kteří jsou tady kvůli práci a to prostředí je hodně mezinárodní. Jsem si při tom vzpomněla na tebe, protože paní mi líčila, že se účastnila jejich nějakého dne, kde rodiče vařili jídla své země. Říkala, že tam byla zastoupena Korea, Indie, Amerika a další.
Nejsem znalá poměrů v Ostravě, ale vzhledem k průmyslu tam, bych to zkusila prozkoumat, jaká je tam komunita cizinců a možnosti školství apod. Pravda ale já jsem ten typ, kdy blízkost rodiny by byla pro mne asi velkou prioritou.