Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Kokoska
34875 příspěvků moje polička 03. července 2024 08:44

Potrefenáhusa viktorka_od splavu neodpiram detem zadne jidlo, kdyby ten chleba nebo housku mala chtela, dostala to. Je fakt, ze jsem to psala spis z pohledu sveho jidelnicku.

Offline letfenixa
10866 příspěvků moje polička 03. července 2024 08:45

Pinot Noir ja sa smejem tak kŕčovito.

Offline Potrefenáhusa
38823 příspěvků moje polička 03. července 2024 08:47

notna my šunku kupujem aspoň bez dusitanovych solí

no, starší dite se mi dařilo držet zkratka o dost dyl než mladší, ta už se ošidit nedá, když něco vidí 

Offline 999
19808 příspěvků moje polička 03. července 2024 08:54

notna Já si to pořád nedokážu představit, ten kuskus se salátem. Jako suchej uvařenej kuskus a vedle listovej salát? Nebo ta samotná pohanka. Vždyť do ní stačí nadrobit brynzu, ochutit třeba stroužkem česneku a přidat rajčata. To je pro mě odfláknutá večeře, protože tři minuty vařím, pak to šoupnu do peřin dojít a zbytek ingrediencí je připraven hned.

Offline notna
9425 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:01

PotrefenáhusaS tím mladším je to nemožný udržet, aby něco nejedlo, když to má už starší. U prvního nebo u jedináčka je to jednoduchý. Co doma nevidí, to nejí. U nás to nastalo s příchodem do školky.

Šunka se dá koupit fajn, ale třeba u nás na vsi mají jednu, úplně obyčejnou. Ale i tak jsem ji dítěti dlouho tajila. Ale je to taky daný tím, že já šunku nijak nemiluju a běžně jsme ji doma vůbec neměli ani pro nás dospělé. Pak jsem si ji teda pár let užili, kdy ji dítě chtělo do školy každý den :-)

Offline continuity
43013 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:07

Potrefenáhusajá píšu speciálně o těch luštěninách, tam se často říká, že to je dobrý zdroj bílkovin. No jenže on je dobrý, pokud jsou k tomu obiloviny (protože dohromady mají všechny esenciální aminokyseliny) a potřebuje to být víceméně v jednom jídle. Pokud jsou luštěniny samotné, ta využitelnost je horší. 

Offline Potrefenáhusa
38823 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:15

continuity naše děti luštěniny neji, neprišla jsem zatím na způsob, jak je zařadit, projde max malá hrst cerveny čočky v hrnci polivky, ale nesmi ji byt moc 

Offline viktorka_od splavu
49272 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:16

999 ja bych teda nepozrela ani ten samotny listovy salat, jako to listi bez ochuceni:-) jako jo potraviny to jsou, v nouzi se to snidt da, ale davat to vlastnim detem+navsteve jako standardni veceri bych teda uplne nechtela. leda v ramci nejakeho vycviku preziti:-)) Karja tvy holky budou vycviceny dokonale

Offline notna
9425 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:20

999 Ano, jsem schopná sníst suchý kuskus, pohanku, rýži, quinou nebo těstoviny apod. K tomu klidně listový salát,  osolím a zakapu olivovým olejem a citronem. V nouzi. Běžně to takto nevařím. Ale zase mi to nepřijde úplně divný. Když bylo dítě starší, třeba si na to nalilo kečup. Dokud neznalo kečup, jedlo to taky.

Jo, do toho kuskusu apod. se dá  rychle nasypat celkem cokoliv. Nejčastěji tam dám nějakou mraženou zeleninu, nebo sušená rajčata, nastrouhat sýr. Těch možností je hodně a samozřejmě mnohem lepší. Ale někdy fakt nemám morál udělat ani o jeden pohyb víc. Jsou to situace jednou za x-měsíců. Třeba když jsem byla sama s malým dítětem, obě nemocný, apod. Teď někdy úplně KO z celého dne. Najíst se musím, jinak je mi blbě, začne bolet hlava asi jak mi hodně spadne cukr. Přitom jsem zdravá.  Teď už teda umí vařit dítě, takže můžu delegovat. 

A taky bydlíme v horní dolní, kam až do nedávna nejezdil nikdo s jídlem. Muž pryč nebo taky padl nemocný. Tak se prostě někdy jí u nás takto.

A pro jistotu ještě jednou. Fakt to nepovažuji za běžnou a vyváženou stravu. Jen jsem prostě napsala, že mi to nepřijde úplně mimo a už jsem něco na ten způsob k večeři taky spáchala. A sním to raději než rohlík se šunkou /běžnou/. Dobrou šunku od kosti si taky ráda dám. Ale to bych zase nedávala dítěti a taky ji doma nemám běžně narozdíl od zásob ve spíži.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. července 2024 09:21

Potrefenáhusa kluci jedí pomazánky z luštěnin. Starší sní občas čočkovou polévku a mladší tři fazole z minestrone. Ale do těch pomazánek se dá schovat lecos.

notna já šunku tajit nemusím, i bych byla ráda, kdyby si občas dali

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. července 2024 09:23
Reakce na Potrefenáhusa:

no, starší dite se mi dařilo držet zkratka o dost dyl než mladší, ta už se ošidit nedá, když něco vidí 

​Mladší včera rozsypal lentilky. To se mimino mělo, když jednu našlo

Offline notna
9425 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:27

Evaeva Tak naše dítě jedlo nejdřív velmi dlouho jen pár lžiček brokolice a to ještě musela být jedna kupovaná. Takže při nabízení ostatního jídla jsem si hodně rozmýšlela, co mu nabídnu, aby se z toho zase nestala jedna výhradní věc, kterou jí. Co jsem nepovažovala za vhodný, aby to jedla každý den, to jsem jí nenabídla. 

To takhle jednou kamarádka osladila vývar, aby ho dítě jedlo. No, tak ho snědlo. Ale pak ho musela sladit ještě několik měsíců. Touhle cestou jsem nehodlala jít.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. července 2024 09:30

notna to je jasný, to si taky rozmýšlím. Taky záleží o jakém věku se bavíme. Šestiletý syn teď nejí téměř žádné maso, tak by mi nevadilo, kdyby aspoň ten sýr občas výměníl za šunku. Dvouletému batoleti bych ji taky nedávala.

49272 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:36

notna listový salát,  osolím a zakapu olivovým olejem a citronem.

no ale o tom nebyla rec. to je normalni jidlo a nikdo by se nad tim nepozastavil. holy listy salatu to je jak vyhnat decka na pastvu:-))

Offline notna
9425 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:39

viktorka_od splavu Psala jsem hned v těch prvních příspěvcích, že dítě ten salát mělo mívalo jen samotný než jsem jí začala solit. A bez oleje se líp kouše. Když byla malá, tak listový salát, který měl zálivku nebo olej, tak se jí hůř kousal a lepil napatro a z toho se jí navalovalo. Takže dítěti listový salát jen tak.

Offline 999
19808 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:41

notna Ok, jen bych teda ten suchej kuskus nepovyšovala nad rohlík se šunkou :-). Rohlík s máslem a plátkem šunky, plus teda třeba kus papriky mi tedy přijde jako celkem vyvážená svačina. Já to počítat neumím, ale určitě tam jsou tuky, sacharidy i bílkoviny :-).

49272 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:48

notna akorat ze deti od karja jsou pred/skolaci

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. července 2024 09:48

notna hele, ale ta neteř je starší než karji holky, takže solí určitě normálně a salát se zálivkou nejspíš taky zvládá. Ale obdivuju tvojí dceru, že byla ochotná to jíst, listy salátu jsou u nás utopie zálivka nezálivka.

Offline Karja
44633 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:51

999 ja bych teda nepozrela ani ten samotny listovy salat, jako to listi bez ochuceni:-) jako jo potraviny to jsou, v nouzi se to snidt da, ale davat to vlastnim detem+navsteve jako standardni veceri bych teda uplne nechtela. leda v ramci nejakeho vycviku preziti:-)) Karja tvy holky budou vycviceny dokonale

​Jo, jednou takhle pobavil sambo někde na fotbale, vytáhl svačinu a každá z holek dostala papriku a snědly to prostě jakože to okousaly a ten jadřinec vyhodily, prostě jako jablko. Ony jsou tak zvyklé, že se jí všechno ovoce a zelenina takhle.

Jo a večeře..no jo, já mám ještě tu výhodu, že to uplně v pohodě zaspim, ale o to větší hlad je ráno, ono si moc nepomůžeš, to jen posuneš;-)

Offline notna
9425 příspěvků moje polička 03. července 2024 09:52

A někdy máme k večeři a to úplně záměrně, protože nám to chutná, pečené brambory a k tomu taky ten listový salát nebo nějakou jinou syrovou zeleninu. Ale teda je fakt, že k tomu máme dip z jogurtu a česneku. Tak to asi už není takový bizár.

Ale z dětství si pamatuju jednou ročně byly pečené brambory v popelu a ty byly jen osolené. Nic k tomu. Nebo jsem v létě večeřela, co bylo na zahradě podle sezóny. Hrášek, jahody, maliny, angrešt. Pak jsem teda už vůbec neměla hlad. A dceři taky nedávám už nic na vyvážení stravy, když "spase" půl záhonu hrášku nebo jahod. Považuju to za fajn večeři.