JankaM já bych řekla, že před sedmi lety ti už dělali ten screening. Triple testy dělali mamce před 15 lety, mým kamarádkám už dělali ten placený screening v prvním trimestru, takže někdy mezi 15 a 9 lety se začal víc využívat. Ono to stojí pár stovek, je to odběr krve a ultrazvuk.
Vše o těhotenství a dětech
Zuzuli jak kdy no
většinou jen protočím oči v sloup a vymáčknu ze sebe nějaké zbytky utěšování a někdy slyší to já to říkala a kdybys tak někdy poslech
Zuzuli Nejdřív zaječím (většinou strachy, protože se bojím, co se stalo) a pak utěšuju.
Já se nesměle zeptám - když tu čtu, jak těhotným ženám ve věku cca 32 - 38 let špatně vychází nějaké ty prvotní genetické testy (byť je to později ok), co se dělá s těhotnými, které jsou 40+? Existují nějaké lékařské stránky, kde je možné se dočíst, co takové těhotenství obnáší (myslím tím ty testy, vyšetření a tak)? V blízkém okolí mám docela dost takových žen (x po čtyřicítce, 2× 42, jedna 44 a jedna dokonce 46), ale nejsou tak blízké, aby bylo vhodné se jich zeptat
Mermaid dělá se to samé, co mladším. Ten screening v prvním trimestru a pak se vidí.
JankaM ten uzv screening byl relativně novinka, když jsem byla těhotná se starší. Takže 16 let. Tehdy na to byly nějaké granty, takže jsem neplatila nic, s mladší tuším něco jo.
Ale já jsem měla dost progresivního gynekologa, co dělal i v nemocnici, tripple test byl tehda běžný, ale už mi ho vůbec ani nenabízel. Že je blbost nepřesnějším testem potvrzovat výsledky přesnějších vyšetření.
Mermaid Kamaradka byla poprve tehotna ve ctyriceti, krome klasickej screeningu byla na odběru plodovky a nejakym podrobnejsim genetickym vysetreni, zjistili ji poruchu srazlivosti krve, tak byla vic hlídana i z tohoto hlediska. On ten vek ve vypoctech dela dost, ja byla tehotna ve 32, podle UZ a krve mi vyslo riziko snad 1:16000, po zapocteni veku 1:600 a to mi pritom jeste nebylo tolik. Ten test z krve jsem si i chtela pro klid zaplatit, ale u dvojcat by to stejne bylo k nicemu.
Mermaid no dělají se ty samé testy.
Ségra byla těhotná s třetím po 40, už ani na žádné screeningy nešla, rovnou na tu krev, ale platila si to. Dítě chtěla, ale ne za každou cenu.
Ja teda vôbec neviem názvy tých testov, viem, že najskôr bola krv, a potom medzi 12. až 14.týždnom som bola na špeciálnom ultrazvuku kvôli možným genetickým ochoreniam, keďže som bola staršia-riziková prvorodicka. A dieťa má už 8 rokov, takže to funguje dlhšie.
Vari ty jo, to docela koukám, mně vycházely nízká čísla i teď ve 34. Ale nevím, jestli se nějak započítávají i předchozí děti ![]()
ambre
bude to dobrý!!
continuity v těch třiceti je nějaký zlom taky, kluci měli úplně stejné číslo a mimino jiné, prý právě kvůli věku.
To mi nedošlo s těmi dvojčaty
Evaeva continuity Schvalne jsem vytahla zpravu z prvniho screeningu a tam je jen napsany, ze vysledek je platny pro plod s vyšším rizikem. Ale treba u tretiho screeningu se mala schovala tak, ze nesla ani vysetrit, takze mi primarka jen rekla, ze budeme spolehat na predchozi vysetreni, ze ted uz s tim stejne nejde nic udelat.
Mermaid já jsem měla první dítě v 35 a druhé ve 40, dělaly se úplně ty samé testy - u mě teda jen ty "základní", hlavně podruhé mi to číslo vyšlo tak dobré, že doktor nechtěl věřit, že mi je tolik, kolik mi bylo...říkal, že věk ten výsledek zhoršuje opravdu hodně a že u mě by byly další testy ztráta času, případně peněz.
Kamarádka po horším výsledku šla na placený krevní test, ze kterého se zjistilo všechno, naštěstí i to, že dítě je zdravé.
Já se nesměle zeptám - když tu čtu, jak těhotným ženám ve věku cca 32 - 38 let špatně vychází nějaké ty prvotní genetické testy (byť je to později ok), co se dělá s těhotnými, které jsou 40+? Existují nějaké lékařské stránky, kde je možné se dočíst, co takové těhotenství obnáší (myslím tím ty testy, vyšetření a tak)? V blízkém okolí mám docela dost takových žen (x po čtyřicítce, 2× 42, jedna 44 a jedna dokonce 46), ale nejsou tak blízké, aby bylo vhodné se jich zeptat
Mermaid Já jsem matka 40+ a nic navíc ve srovnání s mladšími matkami se u mě nedělalo. Akorát při prvotrimestrálním screeningu bylo haló, protože nejdřív vyšly výsledky spatně a už mě objednávali na odběr plodové vody, abych si ve zprávě při odchodu všimla, že je tam jiné datum, než bylo toho dne. Takže jsme na to jen tak pro forma upozornila, že mají v sytému zadané špatně datum a když ho opravili, tak najednou moje výsledky byly v normě. Protože ten systém počítal stáří plodu ve vztahu k datu vyšetření. Takže žádný odběr plodové vody nebyl potřeba.
Všem díky za info
Jak byla dcera v cervenci v letni skolce spokojena, tak ted je to kazde rano s placem
je ted teda v jine tride, ale ma tam svou oblibenou ucitelku ze stare skolky.
A tam ma chodit jeste i cely pristi tyden. Snad to da. Protoze ja mam ted v praci projekty, co musi byt do konce srpna odevzdane, takze ji nemuzu nechat doma a nebo ji vyzvedavat po obede. Je mi ji fakt lito. Uplne jsem zacala premyslet o tom, ze ji dam do nejake soukrome skolky, kde funguji celorocne, abych ji nemusela v cervenci a srpnu kazdy tyden posilat nekam jinam, jen proto, ze statni drzi prazdniny.
Zuzuli musím říct, že v tomhle soukromou školku prostě velebim. Prázdniny neprazdniny jedou pořád a zvlášť v těchto vedrech to oceňuji, v klidu si pracuji a nemusím řešit nějaká prazska koupaliště a podobná místa, která z hloubi duše nenavidim
(Ale po sebemenším výpadku při pár dnech dovolené je u nás taky pláč no)
Zuzuli u nás je skolka zavřena na 5 tydnu úplně a žádná náhrada není. Taky maj okna na jih, žádnou klimatizaci, v létě je to tam strasny
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články