Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 20:38

Ja som chcela tiez davat euro na tyzden, ale vacsinou zabudnem a oni nepytaju

Offline continuity
43127 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 20:49

711990Ops, jo. 

No ono to fakt závisi asi od konkrétních podmínek, co si z toho dítě platí - moje děti mají zaplacené telefony s prakticky neomezeným paušálem + běžnou dopravu + Spotify, Netflix - mnoho děti to má v kapesnem, ale já to nemám moc jak udelat. Plus mají cca těch 1500 na půl roku na dárkové kartě na Zličín. 

Plus máme domluvu, že když si včas odhlásí oběd ve škole (aktuálně 50,-) tak to prostě refunduji můžou do toho fast foodu. Oni většinou na obědy chodí, ale občas chtějí s kamoškama na bagetu, ale potřebuji, aby si ten oběd odhlasily. 

Offline continuity
43127 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 20:52

notna asi to už víš, ale právě jsem vytáhla ze schránky liebebrief od VZP, že nám přihlásit dítě k zdravotnímu pojištění jako pojištěnce státu. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:06

continuity těch 1500 mají každá? To totiž docela zvedá to kapesné. (Ne že bych do toho chtěla vrtat, když si nestěžují, tak jim to stačí)

Offline continuity
43127 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:25

Evaeva jj, každá dostává k Vánocům tu dárkovou kartu, pokud je mají vyčerpané dostanou k svátku a narozkám v červenci další, ale letos ani loni se to nestalo. Já jsem to myslím psala už v tom prvním příspěvku. 

Jako tisícovku to neuděla, ale tisícovka se mi zda prostě hodně. 

Ona je starší taková docela aktivní, občas si nějakou kačku vyděla třeba hlídáním děti nebo byla pomáhat na závodech, teď bude akce, kde můžou mít děti stánky, tam můžou něco upéct a mají vše, co utrží. Jsem ji říkala, že když bude chtít, může taky někoho doučovat, zrovna tady lokálně je to celkem běžné. 

Offline Karja
44701 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:26
Reakce na Evaeva:

continuity jo, to jsem si právě říkala, že dneska mládež do kina tolik nechodí. 

​do kina nechodej, do hospody nechodej:D. Já jsem od prváky chodila každý pátek nekam, i do 5 do rána, jezdil mi o půl 5 bus domu:D (se těm rodičům divim teda, kolikrát jsem přišla domu v 7 ráno a oni mi nic neřekli! Taky jsem pak ve dvaceti už byla každej pátek doma a kalení na koleji bych spočítala na prstech jedné ruky, a rasmus byl ve třiadvaceti jak ta čajová party matfyzu:D:D) Ale asi mi stačilo málo, nebo jsem se spoléhala, že mě někdo pozve;-). 

Já to kapesné zatím dávat nebudu, protože dcera nikam sama nechodí, a já jsem taková, že co uzije, to ji koupím, co mi přijde jako blbost, to jí nekoupím. Úplně mi tento systém vyhovuje, klidně bych ho protáhla tak do 10 let:D

Offline Karja
44701 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:27

continuity A tou dárkovou kartou je to fakt dobrý nápad, takový užitečny i jako je to naučí s tím hospodařit. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:31

Karja když to tak čtu, tak jsem taky nechodila do hospody Já chodila tak na hodinku po tréninku

Offline Karja
44701 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:33

Evaeva Jo to vis, sociální sítě nebyly a já vždycky měla hodně co sdělit světu:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:37
Offline continuity
43127 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:39

Karja no původní úmysl byl úplně jinej (měly si za to koupit nějakou dražší věc, na kterou jim nestačil limit na platební kartě a nechtěla jsem jim dávat ty peníze hotově), ale nakonec se to vyvrbilo docela užitečně.

Já si osobně myslím, že tvoje děti jsou na kapesné ještě malé, my jsme s tím začly  někdy v půlce druhé/třetí třídě? A byl to teda boj. Mladší někdy kolem čtvrté třídy vše obratem utratila za plastové krámy u Vietnamců. no co ti budu vyprávět, dost jsem trpěla.

Ale nějak si to sedlo, úplně žeby měly přehled o svých penězích, se nedá říct (přístup do bankovní aplikace jsem už odblokovala každé tak 3x a furt jim odněkud z kapes a batohů padají bankovky.) ale mám obavu, že zrovna navýšení kapesneho tento problém fakt  nevyřeší.  

Offline notna
9446 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:39

continuity Telefon, Spotify, Netflix apod. to taky platíme my. Máme ty rodinné účety, to by mě ani nenapadlo to nějak nechat platit ji.

Jinak bych řekla, že na těch devíti stovkách /stovku posílá na spoření/ za měsíc skoro taky budete, když ke 300 mají kartu do kina, fastfood občas taky zaplatíš. Ale třeba se mi to jen zdá. Já jsem zvědavá, jak to bude u nás fungovat. Těch 250 bylo fakt málo. A doplácením některých věcí jsme pak neměli přehled nikdo, kolik vlastně utratila. Když to bylo 200,- na kino, pak někdy nějaké jídlo apod.

Z toho Bubble tea taky nejsem nadšená, svoje jsem jí k tomu řekla. Ví, proč si to musí platit sama. Ale nechodí tam ani jednou měsíčně, dává si nějakou verzi s menším obsahem cukru /ne že by to nebyla bomba i tak/, tak zakázané to nemá a myslím, že to berou spíš jako módni věc, kterou musí mít než že by jim to tak strašně chutnalo. A časem to přejde. Jinak běžně pije jen čistou vodu, tak to nechávám být. Jen jsem to uvedla ve výčtu věcí, které si musí platit sama. 

Evaeva Těch 250 měla na základce a právě v 9. třídě, když už začala chodit sama s holkama do města, to stačit přestalo. To jsme jí přispívali právě na to kino nebo dárky pro kamarádky apod. Tak to teď zkoušíme s vyšším a bez našeho doplácení něčeho.

To kino fakt není jednou měsíčně, jak píše continuity Spíš sjíždí ty různé platformy.

letfenixa Jj, to tomu tvému systému odpovídá.

Offline continuity
43127 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:48

notna tak jsem to spočetla a udělá to 525. Teď ji to navysim o dvě stovky, tak těch 700.

Mně by to bubble tea vadilo ne kvůli cukru, ale protože je to módní věc. Mít například denně na kafe v kelímku není žádný standart a dost pravděpodobně jednou přijde doba, kdy si to nebude moct dovolit

Jinak s tím telefonem a MHD, je to jedna z věcí, které se dají zahrnou do kapesneho, s tím, že si s tím dítě samo hospodaří a za to trochu učí nejakému finančnímu plánování, ale když mám možnost, aby měly za pár stovek prakticky neomezený paušál a lítačka na rok stojí pomalu půlku než 12 měsíčních, tak tady zas nebudu dělat kejkle a zahrnout do toho obědy mi přijde vyloženě nezdravé. 

Offline notna
9446 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 21:51
Reakce na continuity:

notna asi to už víš, ale právě jsem vytáhla ze schránky liebebrief od VZP, že nám přihlásit dítě k zdravotnímu pojištění jako pojištěnce státu. 

​Vím to, ale děkuji, že jsi si na nás vzpomněla. Nepsala jsem to sem, ač jsem si na tebe vzpomněla, protože než jsem sem vlezla, měla jsem už zpětnou vazbu od kamarádek, které jsem na to upozornila. A cítila jsem se trochu blbě, že zbytečně plaším. Jsem se nestačila divit. Některé kamarádky valily na pojišťovnu hned v pondělí a třeba ZP MVČR na pobočce řekla, že to není potřeba hlásit. Některé kamarádky mají i starší děti a ty se docela vyděsily, protože někteří jsou třeba letos už maturanti. A při kontrole na pojišťovnách pak v aplikacích zjistly, že mají normálně statut studenta, ač tam s nástupem na střední nic nehlásily. Tak jsem to už dál nešířila ani nepsala sem. Nicméně, ač to není žádná novinka, povinnost hlásit nástup na školu po ukončení ZŠ už je roky a dokonce některé pojišťovny si to fakt hlídají, posílají upomínky apod., tak osvěta se spustila až letos a v médiích to jede od úterý. Aspoň já jsem to teda zachytila poprvé v úterý na radiožurnálu.

Offline dzizisketa
8960 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 22:00

Dneska jsme měli v Rostově školce schůzku, letos jim paní učitelky založí portfolio, dostali jsme domů desky, které si mají děti výtvarně podle své fantazie dotvořit, a vyplnit tam své údaje, nalepit fotku a pořídit otisk ruky a nohy

Škoda, že Rostík to má jen na rok, letošní mláďátka budou mít za ty tři roky super vzpomínky.

Offline continuity
43127 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 22:12

notna tak je to do osmi dnů tuším a hlavně před apku jsem to vyřešila za dve minuty. 

V tom našem dopise se píše, že škola to hlasit nemusí, ale často to dělají. Že si to máme ověřit. No než si dopisovat se školou, tak jsem to tam naklikala (potvrzení o studiu máme). 

Od úterý jsem byla v Rakousku, schůzky až do večera a jsem ráda, že jsem zvládla zaplatit obědy, natož nějaké média.

Offline notna
9446 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 22:14

continuitySe budu normálně stydět , ty víš přesně 525 a já účetní nevím, kolik jsem dítěti doplácela, když měla to kapesné těch 250. Jsem to chtěla dát do kupy, ale něco jsem dávala i v hotovosti jen tak a to na korunu přesně nedám.

Teď jí to půjde všechno jen na účet, jsem zvědavá, jestli se rozšoupne, když bude mít víc nebo jestli se bude držet ve stejných kolejích a ty peníze budou stačit nebo i něco ušetří navíc k té 100,-

Srovnávat jednou za čas bubble tea s kávou každý den, to by mě nenapadlo. Já to beru jako třeba fastfood. Taky nic zdravého, ale jednou za čas klidně. A nemyslím si, že by tam začala chodit denně. Zrovna ty fastfoody už nemusí vůbec. Tam jde jen výjimečně, když na tom někdo z kamarádů trvá.

Offline Tabea
8103 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 22:14

dzizisketa u nás dělali dětem šanon v jeslích i ve školce. Jsou v něm fotky s popiskami, pár výtvarných děl a pak třeba písničky, co se učili. Dostali to po ukončení jeslí/školky a prohlíží si to rádi i teď.

Offline notna
9446 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 22:20

continuity Ano, je tam oznamovací povinnost do 8 dnů. Do 31.8. za ně platil zdravotní stát, protože prázdniny se počítají do školní docházky. Nicméně zdravotní pojišťovny pozdní nahlášení nijak nepenalizují.

Tak jestli to tu někdo čte a má obavy, jestli to stihne, tak v klidu, nahlašte to, jak budete mít potvrzení ze školy. Některé školy to prý nevystavují obratem, tak není nutné se nervovat.

Offline Karja
44701 příspěvků moje polička 05. zaří 2024 22:24

dzizisketa To portfolio měla starší a teď i mladší ve školce a je to fakt super. Úplně na těch obrázcích pak člověk vidí, kolik tam strávili času a jak projdou těmi obrázky všechna roční období a vyznamne udalosti v roce..