continuity já mu nic nenesla, naopak po vyzvedávání mu něco chybělo, tak jsme pro to šli. Samozřejmě s přednáškou, že příště už to nepůjde, už jen proto, že bude chodit z družiny. Třetí den školy mu ráda pomůžu, když můžu, se svačinou tam ale fakt lítat nebudu.
Vše o těhotenství a dětech
Evaeva U nás vrátnice není a ani za mě nebyla. Když se chceš dostat do školy, musíš zazvonit na sekretářku, ředitelnu, sborovnu a doufat, že se někam dozvoníš. Když ne, obejdeš školu a zaklepeš na okno třídy, co je v přízemí. Blbé je, když chceš do instituce dostat dítě, které bylo třeba ráno u zubaře. Odpoledne se zvoní na družinu při vyzvednutí dítěte, jinak bývá otevřeno všude.
Jo a ani na gymplu vrátnice není teď ani dřív.
Teď se mi vybavilo, že na mojí střední škole jsme drželi ve dvojicích služby u vchodu jako studenti, každý týden jedna třída. Člověk pokaždé zameškal cca tři hodiny.
Evaeva No dcera už si stihla ve škole zapomenout klíč od skříňky, čip na oběd a naposledy celou aktovku ;) ale teda něco si vyřešila sama uvnitř a na aktovku jsem ji obrátila ať si pro ni dojde sama. U nás je jenom blbý, že si dítě vyzvedáváme na čip a když uvnitř něco řeší, tak je člověk venku nervózní proč jí to tak dlouho trvá. Ale vrátnici máme :)
DruI aktovku jsem jednou zapomnela diteti ja. Pred hospodou![]()
Nase skola mela loni kapacitu 400 zaku, neni uz uplne mala, ale lide se tu dost znaji, chodi sem hlavne mistni. U hlavniho vchodu je vchod a vychod, vchod je zavreny a vychod je jednosmerny, takze kdyz vybehne ven skolak a ve vestibulu zjisti, ze vevnitr zapomnel telocvik, uz se nedostane zpatky. Pokud je tam vratna, pusti ho zpatky, ale jenom dite, rodice ne. A kdyz tam vratna neni, tak smula. Me to docela prekvapilo, ze me nepustila, zna me od videni.
Lamicka dekuju, to musim mit![]()
DruI on potřeboval do třídy a tam netrefil
ale běžně to dělat nebudu, nicméně člověk občas může potřebovat se tam dostat.
Evaeva žádná škola, do který jsem chodila (základka 4 paralelní třídy) ani gympl (3 paralelní třídy) neměla vrátnici.
Ve škole mých dětí taky není vrátnice. Zvonek vede k sekretářce a druhej do školní družiny.
Tabea když jsem tam chodila já, taky tam vrátnice nebyla
Evaeva no tohle teda neexistovalo v žádné z našich škol. Žeby tam rodič nějak chodil ať už s dítětem nebo bez něj. Když byly první rodičovské schůzky, museli mi děti vysvětlit, kde mají třídu (první den probíhal v školním sálu). Druzinarka posílala děti na vyzvednutí se starším spolužákem.
Evaeva a co ten vrátnej dělá? Otevře v 7, zavře v 8 a čeká, jestli někdo zazvoní? Co se změnilo, že dřív tvoje škola vrátnýho nepotřebovala a teď jo?
Tabeasyn chodi do stejne skoly jako ja pred 30 lety. Vratnice tam tenkrat myslim nebyla, ale stal tam skolnik a koukal, kdo chodi. Pak asi skolu zamknul. Ten skolnik byl takovy spravny, vypadal prisne, umel houknout, kdyz kluci nekoho prudili, ale byl moc mily a me si pamatoval jmenem, zdravili jsme se jeste donedavna (nedavno zemrel). Ted tam je takova budka a sedi tam starsi pani, asi uz v duchodu. Myslim, ze pousti deti, kdyz treba uprostred vyucovani odchazeji k lekari a podobne, nebo chodi odemykat skrinky, kdyz si nekdo zapomene klice. Spis bych rekla, ze to je takova trochu umela pozice, protoze skolnika ma skola taky.
Na zš byla ve vrátnici školnice do půl 9. Pak se škola zamkla. Odchody řešila službu konající učitelka v přízemí o přestávkách. I na příchody se mělo čekat na přestávku nebo tam byl zvonek na sekretariát. Jak se to řešilo odpoledne si už nepamatuji, zda tam někdo seděl celou dobu nebo holt byla škola otevřená.
Na gymplu vrátnice nebyla. Měli jsme čipy. Případný rodič bez čipu by se dozvonil na kancelář.
Kdysi dávno v pravěku, když jsem chodila do 1. a 2. třídy, jsme měli výuku na vedlejší střední škole, protože do ZŠ jsme se nevešli, a tam u vstupu do šaten každé ráno "hlídala" dvojice studentů té školy. V kontextu těch útoků nožem, co se v posledních letech udály, jsem si na to kolikrát vzpomněla, jak blbý řešení to tehdy bylo. Ale zase pak na ZŠ nehlídal nikdo a kdokoli se dostal dovnitř i ven.
Teď tady na ZŠ je otevřený vestibul, ale dál do školy je už nutné zvonit na konkrétního člověka, je tam kamera, takže je vidět, kdo chce dovnitř.
Ty jo, já si teď přijdu strašně stará, protože my neměli vrátnici ani na jedný základce, nikde se nezamykalo a na gymplu taky ne. Když jsme se byly před pár lety s kamarádkou podívat u nás na gymplu, tak jsme na ty vrata na čip dost koukaly a litovali studenty, že teď už asi není tak lehký se nepozorovaně zdekovat ze školy.
My sme na gymnáziu mali vrátnicu už pred viac ako 25 rokmi. Ak sme potrebovali ísť k lekárovi počas vyučovania, púšťal nás von vrátnik.
Tabea podle mě se tam dřív po té čtvrté vyučovací hodině, kdy končí první děti, dostal každý. Na gymplu to pak bylo úplně otevřené, mám dojem.
Zina u nás ty čipy chtěli zavádět nějak krátce po mojí maturitě. Ale vůbec nevím, jak to dopadlo.
U nás teda gympl zamykal už za mých času, což půlka spadá ještě před samet. Odemykal školník a kdo chtěl zdrhnout, musel oknem v přízemí ![]()
Vím, že se dost řešila polední prestavka, jestli můžem ven nebo ne a nemohli jsme. Teď má dcera vstup na ISIC a přijde mi to rozumné, vstup do práce máme taky na kartu, a jak dělám v těch firmách co řeší bezpečnost, tak odjakživa. Představa, že zrovna škola, která je dost citlivé prostředí je průchodak, se mi celkem příčí.
Na VS to bylo jinak, nikdo nic nehlidal ani na intraku. Tam byla sice vrátnice a papírově i nějaká pravidla, ale člověk tam pretahl i slona, natož návštěvu. Ale vím, že máma říkala, že za jejich časů se museli návštěvy psát do knihy a v deset vysmahnout. U ségry na ekonomce to bylo nějak podobně, z čehož profitovaly pokoje v přízemí, které běžně vybíraly nejaké mýtné .
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.