Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:23

Jos takhle přesně mluví moje druhá ségra. Akorát že ta je začátkem října, takže šla jak měla, akorát skoro v sedmi. A přesně spolužáci jí přišli blbý, nechápala, proč čtou tak pomalu, rušila všechny okolo....

Online Pinot Noir
29888 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:23

monis jsem proti preventivním odkladům u dětí, které to objektivně nepotřebují, protože to velmi komplikuje život nám, kteří to potřebujeme opravdu. Jsme pak automaticky jsi v podezření, že "vyběháváme pro dítě papír, abys mělo snadný život". V Ríšově třídě je jen jeden chlapec s odkladem, ale je z dvojjazyčné rodiny, má opožděný vývoj řeči a celkově mě vůbec nenapadlo, že je ve třídě nejstarší. Nevím, jestli ti velcí předškoláci jsou všichni odkladoví, ve školce jak u Ríši, tak u Viktora ve třídě jsou prostě děti, které jsou o hlavu větší už od tří let. 

Offline monis
1611 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:24

Potrefenáhusa no o ten kolektiv ve starších ročnících mám taky trochu obavy. Přesně jak píšeš, jedna si ještě hraje s barbínama a o rok a půl starší spolužačky řeší kluky a pod.  

Nejde mi ani tak o ten vzrůst, ale spíš to byla první věc, co mě v té šatně praštila do očí a pak už se rozjel overthinking

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:24

Evaeva tohle podepisuju a jsem asi podobna jako tvoje segra. Taky nejsem socialne uplne zdatna, tedy proslo to s vekem a zkusenostmi ale zpocatku jsem spolecenska nebyla. Nicmene ten rok mi chybel. Kor treba u te mediciny, kde i clovek resi deti a kdyz je chces az po kvalifikaci, tak to treba s rokem na Erasmu muze znamenat dva roky rozdil. Prijde mi to uz dost. Ale asi tu budu s timhle nazorem skoro osamocena. Ale presne, kluka mam zarijoveho a tam jsem rada, ze pujde az skoro v sedmi. I v porovnani s vrstevnicemi ma ten start pomalejsi. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:28

Evaeva ja je nerusila, dostala jsem priklady navic nebo si cetla knizku. Ale paradoxne se pak uvazovalo, ze bych dalsi rocnik preskocila . Jak rikam na gymplu se to uz srovnalo. Ale ta zakladka me tezce minula. A to jsem logo vadu i mela, dodnes rackuju. Ale to vubec nema vliv na zadne dalsi studium nebo zivotni uplatneni. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:30

Jos zrovna tahle říjnová ségra je sociálně zdatná až moc proto rušila ty ostatní

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:32

Jos ráčkování je prd, ale některým těm pětiletým šestiletým dětem je těžce rozumnět a to pak na odklad je, protože jim to komplikuje čtení i psaní

Offline letfenixa
10879 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:36

monis ja som odklad dávať nechcela a potom sme boli na zápise a bolo to úplne príšerne, držal sa ma, nič nepovedal. Takže mal odklad, aj keď mal perfektnú reč, vykreslenu ruky, bez problémov sa vedel sústrediť, ale sociálne (a vzrastom) bol úplne pozadu. Nakoniec aj poobede spaval do 6 a štvrť roka, tak to neviem ako by sme v škole realizovali (je koniec júla). 

O rok na zápise to už bolo iné kafe.

Online notna
9449 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:36
Reakce na monis:

Potrefenáhusa no o ten kolektiv ve starších ročnících mám taky trochu obavy. Přesně jak píšeš, jedna si ještě hraje s barbínama a o rok a půl starší spolužačky řeší kluky a pod.  

Nejde mi ani tak o ten vzrůst, ale spíš to byla první věc, co mě v té šatně praštila do očí a pak už se rozjel overthinking

​Pubertu bych do rozhodování o první třídě vůbec nezahrnovala. To je úplně nevyzpytatelné. Její nástup je u dětí v rozestupu i několika let. To se spíš smíř s tím, ze tam ty rozdíly proste budou. 

Offline Garfie
28561 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:39

monis Já jsem odpůrce odkladů, ale žiju v realitě a chápu tvoje obavy. :-) Dcera je zářijová, chtěla jsem ji dát v pěti, ale ve školce mi to rozmluvili. Asi bych se poradila hlavně ve školce, zvlášť jestli půjde většina dětí do stejné školy. Oni nejvíc vidí, jak jsou na tom děti ve srovnání s kolektivem. Myslím, že moje dcera do té školy jít klidně mohla, ale ideálně zralá byla tak po půl roce. Zato syn by si odklad zasloužil, ve třetí třídě mu diagnostikovali jasnou školní nezralost, bohužel je v dubnu (navíc už ve školce normálně četl), takže to nikoho ani nenapadlo. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:40

Evaeva Evaeva rackovanie tiez neriesim ( jadoteraz rackujem), to sa da naucit aj v 6-7 rokoch. Syn ma v triede viacero spoluziakov, ktori este R nevedia. Ale mladsi ma tie sykavky stale velmi zle a unho sa zda, ze ani nepocuje rozdiel medzi S a Š (skusame jedno logo cvicenie na rozpoznanie). 

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:42

DruI Jasne, však my máme to dite v některých ohledech taky zabržděný

Offline Garfie
28561 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:44

Makara Ona bude mít IB maturitu, bohužel bez českého jazyka, takže se musí ratifikovat, bez toho není některými českými VŠ uznávaná. Kdyby tu češtinu měla, bylo by to jednodušší. Mě to napadlo proto, že při IB maturuješ ze šesti předmětů a naše škola nabízí, že jeden z toho může být cizí jazyk učený samostudiem, jako příklad uvádí mandarínštinu nebo korejštinu. Když jsme se zeptali na češtinu, zjevně jsme je uvedli do rozpaků, prý to musí zjistit....dceři se ta přestava docela líbí, zvlášť když uvažuje, že by šla studovat japanologii, zrovna tam by asi tu češtinu vyžadovali....(kdyby teda šla studovat do ČR).

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:48

notna tu pubertu řešila kamaradka, když zvazovala, jestli nedat podzimní dite o rok driv 

Online DruI
5585 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:51

Mrakoplas Dcera ty rozdíly taky pořádně neslyší. Nemá podle logopedky zralý fonematický sluch. A ke cvičení sykavek jsme se dostali skoro až po dvou letech docházení na logopedii.

Ale teda naštěstí není ve třídě jediná se špatnou výslovností, tak to tam snad tak strašně nerazí ;o)

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 10:57

DruI no na mna idu uplne mdloby ked si predstavim, ze zase rok cvicit fonematicke uvedomovanie atd. Len nedavno s tym skoncil starsi a uz je to tu zas! Ale jemu prave tieto veci isli lepsie ako starsiemu, napriklad hlaskuje s nim. No fakt neviem kam  s nim, vsade plno a nikde nas nechcu zobrat. :/

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:00

Garfie Můj syn studoval kompletní IB program na škole v Praze (skončil před dvěma lety). Nyní studuje v zahraničí a studium na zahraniční univerzitě plánoval, vůbec se nehlásil na českou vysokou školu. Přesto ale, kvůli tomu, aby měl před českým státem ukončené středoškolské vzdělání, tak si dělal českou maturitu z českého jazyka - tedy opravdu "klasika" - písemka a ústní zkouška... Nezval a Kundera a tak:-) Úplně něco jiného od od stylu IB studia. Ostatní se "uznalo", ale na základě čeho přesně, to nevím. Vím, že jeho škola Nový PORG to pár let s ministrestvem školství řešila.

Pokud platí to, co platilo před dvěma lety, tak vaše děti nebudou mít pouze s programem IB před českým státem ukončené středoškolské vzdělání. Nebude tedy moci na české VŠ japanologii studovat. Ale třeba v Americe ano:-)

Nic ve zlém, ale na v diskusním fóru na internetu, vám lidi budou psát spíš nějakou svoji zkušenost (která v detailu může být velmi odlišná od té vaší situace) a nebo budou psát dojmologii - viz nedávná debata o dědění ....

Potřebujete, si myslím, oficiální stanovisko českého státu, tedy ministerstva školství. Tahleta oblast je opravdu dost živelná a jak lidé žijí a studují po celém světě, tak se to hodně "aktualizuje". 

Jen z vlastní zkušenosti - vím, že Nový PORG na ministerstvu školství zařizoval, aby mohla být čínština na seznamu cizího jazyka v rámci české maturity.... Můj syn řešil na ministerstvu školství potvrzení pro svoji zdravotní pojišťovnu jakousi "certifikaci", že vysoká škola v zahraničí, na které studuje, je z hlediska českého státu vysoká škola, protože zdravotní pojišťovna ji neměla na svém seznamu či co... 

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:05

Našemu mladšímu je 11,5, doteď neumí říct dobře K, R, Ř a G, v první třídě je neřekl ani náhodou. V životě nikoho nenapadlo, že by měl odklad, domluví se kdykoliv a kdekoliv. Ze začátku občas nějaký spolužák pomohl, když mu paní učitelka nerozumněla. Měl štěstí, že se mu to nepletlo při psanén projevu (místo K říkal totiž T). Jen chci říct, že fakt není nutné, aby dítě nešlo do první třídy jen proto, že neumí vyslovit třeba R.

Online DruI
5585 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:07

Mrakoplas No vidíš, starší s tím procvičováním ještě neskončila a už se taky chystám, že budu muset k naší logopedce upíchnout i mladšího. Ale tak si říkám, alespoň máme praxi ;o)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:13

brrr kvůli R ti ani nikdo odklad nedoporučí