Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:24

monis

Já půjdu proti proudu.

Ten věkový rozptyl není důležitý jen z pohledu puberty, ale i jiných věcí, často se po těch dětech chce nějak sformulovat vlastní názor, nebo něco vyargumentovat. Mám pocit,že k těmto soft skills věcem mladší dozraje, vždy tak po půl roce od doby, co to po nich chtějí. A je to u nás neustálým zdrojem stresu.

Odklad jsme nedali, dítě v první a druhé třídě nemelo žádný problém,  v sedmé jsme skoncili u psycholozky. Doteď má známky dobré až výborné, ale nedává ten tlak, který se u těch starších dětí považuje za přiměřený - testy, zkoušení, referáty, obecně ta samostatnost.

Takové to, že menstruovat začala ze třídy úplně poslední asi po půl roce po všech ostatních, bylo sice divné, ale nakonec se dítě vlastně potěšilo. 

S jiným dítětem by to možná bylo jiné, ale po těchto zkušenostech bych zvažovala odklad u letních děti vždy. Jediné mi u těch holek jako validní argument přijde ten ztracený rok. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:27

Zuzuli

první rok v distanční výuce je jedna věc, ale ty děti byly fakt sociálně neobratné. Ségra má jednoho kluka mnohem mladšího než zbytek smečky a po covidu se zjistilo, že absolutně neumí mluvit a hrát si s rovesniky. Za ty tři měsíce to vůbec neměl šanci dohnat. Že dítě umí počítat (tento uměl do sta) není jediné kritérium nástupu do školy. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:32

continuity já si myslím, že je to fakt strašně individuální a že odklad může hodně ublížit stejně jako hodně pomoct 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:40

Evaeva

Ty si někdy potkala dítě, kterému odklad výslovně ublížil? Protože já fakt ne.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:43

continuity ta říjnová ségra už odpor ke škole nikdy nepřekonala. Myslím, že kdyby byla prázdninová a šla tím pádem dřív, bylo by to jiné 

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:53

Ještě k tomu, jak tady mají někteří obavy z velikosti dětí, tak u mladšího ve třídě je nejvyšší kluk, co je z nich nejmladší (je červnový). Fakt je to hrozně různé.

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 17:54

Jo, mimochodem, otec je prosincový a šel vlastně o rok dřív. Naštěstí, protože na vš potkal ve stejném ročníku mamku.

Offline letfenixa
10880 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:01

Synovec je novembrovy, ale v Poľsku sa chodí v roku, keď dieťa dovŕši 6 rokov, takže by išiel ako 5-ročný a keďže to svagrina nechce, tak bude mať odklad, zatiaľ čo tu by išiel normálne. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:04

Tady je ten článek dost zkratkovitý, četla jsem mnohem podrobnější rozbor, dělali to po měsících a právě z toho vyšlo, že děti, které jdou do školy trochu starší mají v tom školním systému prostě výhodu. Hledali I další korelace, nejenom začátek školního roku, ale když vyházeli všechny statistické biasy, zůstalo jim tohle. 

https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/veda/225701-jak-nas-ovlivnuje-datum-narozeni-tento-mesic-zarucuje-ze-lide-budou-v-zivote-uspesni

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:05

continuity To je ale spis povahove dane. Bud je nekdo uzkostnejsi nebo neni. Ja ten odklad mela a stres nesu celozivotne spatne. Gympl me sice naplnoval, ale zaroven jsem byla silene nervozni z kazdeho jednotliveho testu, zkouseni. Z autoskoly, FCI, vysoke, statnic....proste ten stres nesu blbe, ale zaroven do vseho jdu strasne naplno. Neuspech se nepripousti a mam to trochu jako drogu, prekonavani sama sebe. No a menstruovat jsem zacala skoro ve 14 a fakt si nepamatuju, ze by se to ve skole jakkoli resilo. Kdy zacali ostatni nejspis taky netusim. Jak to souvisi? 
Co ale je validni argument je mentalni zralost pri rozhodovani o nasledne stredni skole. Hlavne chlapci muzou byt znevyhodneni ze jsou zrovna v telecim nezralem veku a takova supersvedomita psychopatka jako ja je prevalcuje na body, protoze tomu venuje veskerou energii. 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:16

Jos no ono se to zjevně dneska mezi holkama dost řeší, ten začátek menstruace a může se to stát i nástrojem šikany. Za nás to tak taky nebylo. 

Offline Malvin
1648 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:16

Já jsem na konci června a odklad jsem měla. Rodice to chtěli už na konci 80. let, ze budu jinak patřit mezi nejmenší. V PP řekli, že jsem ještě dost dětská, tak proč ne ( to mi zůstalo. I dnes čtu ráda pohádky a dětské příběhy). Přesto jsem vzrůstem vždy patřila k těm malým.  Ten rok na to neměl žádný vliv

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:21

Jos já jsem dubnová a stres z těhlech věcí jsem nikdy extra nepociťovala, ještě jak jsem optimista a zároveň jsem neměla potřebu mít samé jedničky nebo tak, tak jsem prostě vždycky věřila, že to dobře dopadne Jít na SŠ z devítky, možná by mně převálcoval kde kdo. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:22

Mohučanka Vidis, to je pro me novinka. A sikanovany je kdo? Protoze dneska nektera devcata menstruuji uz treba v 9 a to verim, ze musi byt tezke. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:25

Jos

Holky tu menstruaci teda řeší ve škole hodně, zrovna tohle se dost proměnilo. Já si to taky nepamatuji, ale za mě to bylo už totální tabu.

Zrovna tak se hodně řeší ta výška. To jako handicap pociťuje I dítě, které má jinak sebevědomí na rozdávání. Meldujeme do nich, že to fakt není důkaz ničeho, hlavně tento národ je nadprůměrně vysoký, takže všude jinde na světě už budou spíš průměrné a stejně je to trochu trápí. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:28

No tak u nas na zakladke sme zacali menstruovat kazda uplne inak, rozdiely boli aj dva roky. Ako posledna zacala jedna spoluziacka az na strednej a to bola jedna z najstarsich. 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:32

Jos

O šikaně bych ani nemluvila, ale z pohledu teď pozdějších: dva roky rozebírají, co je to za hrůzu, takže jim dva roky v hlavě roste menstruační bubák, o kterém nic neví. Pak se to překlopí a cítí se rok divně, že k tomu ještě nemají co říct a co je s nima špatně.

Ale obecně si toho děti řeknou ve škole hodně, může to být fajn, pokud ten kolektiv nějak funguje. Třeba díky tomu dcera nějak akceptuje ty rovnátka na roztahování čelisti. Chvílemi doma fakt blbý, ale pak jsem si vzpomněla, že už je předtím řešila se spolužákem, tak jsem ji poradila, ať to probere s ním. 

Offline brrr
12341 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:37

Jos continuity To mi připomínáte synovu spolužačku, která začala menstruovat fakt v těch devíti. Jak byla ještě taková dětská, tak to nahlásila celé třídě, třídní i panu učiteli hudebky. Nestalo se nic, všechny děti to v zásadě nějak přešly. Teď jim je jedenáct a asi by už to neudělala, jak jdou všichni do puberty.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:41

continuity ale tu výšku někdo nedožene nikdy, to mi přijde jako blbý důvod k odkladu.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 18:56

Jos no posmívají se, že jedna už jo a druhá ještě ne...Ale ono se nakonec najde cokoli, když se chce. Já jen že teď už menstruace opravdu není mezi holkama tabu. Ale tyhle moje kusé zkušenosti ze současnosti pocházejí od holek až tak 12-14.