Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Garfie
28561 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:24

Victoria Já zhruba tuším, jak to je z hlediska zákona, i když se to pořád mění. :-) Natudovala jsem si stanovisko ministerstva. S IB je to jak píšete, není automaticky uznaná jako maturita, musíte žádat o nostrifikaci, dodat učební plán a pokud ministerstvo uzná za vhodné, musíte složit notrifikační zkoušku (ve které ale paradoxně není čeština!). Nevím jak je to přesně s IB češtinou (protože IB program nabízí i zkoušku z české literatury), ale na stránkách škol, které u nás IB nabízí, tvrdí, že se považuje za rovnoprávnou české maturitě, ze stránek ministerstva to ale nevyplývá, pokud jsem četla pozorně. 

Mě by spíš zajímalo, jestli se IB z českého jazyka dá složit i v zahraničí, zvlášť pokud ji daná škola nenabízí, o tom nikde nemůžu objevit ani zmínku. 

Ona tedy dcera nakonec, pokud by se rozhodla pro japanologii, zacílí spíš na Londýn, předpokládádm, ale teď má takovou představu, že by ráda na českou univerzitu, asi je v tom hodně stesk po domově. A možná jí připadne, že ta čeština by byla snažší varianta, jinak ji čeká IB z japonštiny a to tedy bude dost masakr. 

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:38

brrr

Ty jednotlivý hlasky asi nevadí, ale u sestrenice děti s opožděným vývojem řeči to byl hlavní důvod, proč odklad dostala (je na konci srpna) - teď je cerstve v 1.tride a doted ji nerozumim tak 80%, když se nesoustredi 

jinak naše dite se rozmluvilo, přijde mi, ze mluví fakt srovnatelně s vrstevníky, ale velkou spoustu hlásek vůbec nerika, navrch to cvičení s ni je fakt utrpení, teď jsme dostali na logopedii termín až za 3 mesice, ze třeba k ty spolupráci trochu dozraje

Ale je to fakt tezky trénovat s nespolupracujicim ditetem, resp ona spolupracuje, dokud ji to jde a co ji nejde, to vůbec nechce ani zkusit (což teda je její standard snad od narozeni)

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:47

Garfie Tohle je ta synova diagnóza a chci jen napsat, že i v rámci toho je strašně moc rozdílů, jakej ten člověk vlastně bude. Že to není jen "spektrum", jak se běžně uvádí, ale je to takovej salát, do kterýho se zamíchá strašně moc faktorů. Sama jsem zvědavá, jakej jednou bude. Já jsem nejvíc vděčná za to, že syn mluví a že se děje nějakej sociální vývoj, jeho deficit mimochodem ve všech těch hodnocených kategorií trčel úplně nejvíc (i když i v ostatních oblastech už vždycky hraničně spadá do PAS). Na kontrolu na tu psychiatrii jdeme teď na podzim, tak jsem zvědavá, co se dozvím. Mně ta diagnostika normálně ohromně pomohla, hlavně v pocitu, že se to nikam nehýbe a nemůžu s tím moc udělat (pokroky z ergoterapie nějak dlouho nebyly a zrovna jsme byli v  pro mě hodně náročný fázi). A dostala jsem se díky tomu ke skvělý psychoterapeutce.❤️ A je fakt úlevný moct si o tom popovídat s člověkem, kterej ví.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:51

Potrefenáhusa je, starsi (alebo skor jeho hlava) mi nespolupracuje pri fyzio, mladsi pri logo. Ja som z toho kazdy den taka vystavena, ze mam obcas chut za sebou prasknut dverami.

Offline notna
9449 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:54
Reakce na Potrefenáhusa:

notna tu pubertu řešila kamaradka, když zvazovala, jestli nedat podzimní dite o rok driv 

​Možná mám na to špatný náhled, ale ze zkušenosti vidím, ze ta puberta je věc nejistá. U kamarádek dcery a dcer mých kamarádek bych řekla, ze tak 50% bude kolem 12. roku ten nástup. A pak ta druhá polovina různě jinak.  není žádnou výjimkou dnes už i 9-10 let nebo až těch 14-15. Ale je to jen postřeh z mého okoli.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 11:58
Reakce na Garfie:

Victoria

Mě by spíš zajímalo, jestli se IB z českého jazyka dá složit i v zahraničí, zvlášť pokud ji daná škola nenabízí, o tom nikde nemůžu objevit ani zmínku. 

​No, pokud systému IB rozumím správně, tak pokud škola předmět IB čeština nenabízí, pak z něho student nemůže dělat IB zkoušku. Vždyť IB testy student píše na škole, na které studuje. A IB zkoušky se píšou v podobném termínu na celém světě a ten test je stejný. Pak se mohou porovnávat výsledky a úspěšnost jednotlivých škol na světě.

Jako on ten IB systém není úplně legrace. Škola s maturitou IB musí garantovat tu výuku před organizací IB (se sídlem ve Švýcarsku), mít na ten předmět certifikovaného učitele IB, který prošel výukovým programem IB (ti učitelé jsou docela drazí), z čehož vyplývá, že pro jednoho studenta ten dvouletý program dělat nebudou. 

Můžete si určitě na stránkách IB organizace najít, zda se vůbec na nějaké škole na světě vyučuje čeština jako jeden z předmětů IB. A přesněji, ten předmět není ani český jazyk, ale Czech Literature, což třeba Nový PORG nabízí, ale rozhodně, jak už z názvu vyplývá, to není ekvivalent české maturity z češtiny.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 12:11

Len ta řeč mi přijde strašně důležitá, to je vážně super, že syn mluví

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 12:27

notna já souhlasim 

(Ale nesouhlasím s davanim ditete do školy před 6.narozeninami, protože ty rozdíly můžou bejt vidět pozdejc - a nemusej, jako všecko)

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 12:29

Len to je skvělý, ze jste se pohnuli z místa

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 12:35

Potrefenáhusa já myslím, že to je dneska hodně obtížné dát dítě před 6. rokem do školy. Že za nás to bylo jednodušší.

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 12:37

Evaeva Jo, my jednu takovou spoluzacku měli 

(ta moje kamaradka to řešila u ditete, které letos maturovalo :-)

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:05

Evaeva ba ne, není to tak těžké, pokud rodiče chtějí,  školka řekne "ano" a v poradně se dítě jeví jako standardní. Máme příklad v rodině, pozdější vývoj ukazuje, že to nebylo úplně ideální. Školka řekla: zlobí, ať jde do školy, PPP řekla: ok, školka to doporučuje, nechte mu ale nějaký čas odpoledne na hraní. Ale být ve třídě s dětmi až o rok a půl staršími prostě není ok...

Já nesouhlasím ani s tímto, ani se (zbytečnými) obklady, v tom naprosto souhlasím s tím, co napsala Pinot Noir . My jsme třeba v bublině lidí, kteří hodně cestují, a dost z nich vyjednalo dětem odklad kvůli tomu, aby mohli cestovat o rok déle...

Offline rasaNori
8845 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:09

Malý dítě je 29.8...a je mrnava, divoká, paměť má jak akvarijní rybka, ideální materiál na odklad. Počkám do prosince a pak se začnu poptávát ve školce, co by řekla nejvyšší

Online Evaeva
příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:15

Mohučanka aha, fakt?

Ono teda je to dítě může být narozené 1.9. a půjde, až za rok, zatímco dítě narozené 31.8. půjde. Takže to nemusí být tak, že všichni jsou o rok a půl starší. Nevím, jestli to někoho napadne, i když má dítě narozené v únoru Většinou když má to dítě výrazné nadání v jedné oblasti, tak jinde zase chybí.

Online Sweet Potato
40386 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:17

monis U nás rozhodlo, když odbornice v poradně řekla "jen ji do školy dejte, ona to zvládne! Bude to mít těžší, ale zvládne to."

Proč bychom to měli vlastnímu dítěti dělat schválně těžší?

My teda naopak řešili, jestli nemá jít dřív. Za ten rok nesmírně dozrála emočně a volně. Do školy nastoupila v rovných sedmi a byly tam děti, kterým bylo třeba už v příštím lednu osm!

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:21

Sweet Potato no přesně, dcera je dubnová, do školy šla v 6 a půl a od Vánoc chodila domů s tím, že ta nebo ten měli narozeniny a bylo jim 8! 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:27

Evaeva nojo, bylo to dost snadné. On teda ve školce opravdu hrozně zlobil a navíc je chytrý, tak mu dali dobrý posudek a měli ho s relativně čistým svědomím z krku. Ale já si myslím, že při zkouškách na osmiletý gympl mu ten věk chyběl. 

Jinak mezi našimi známými mají odklady děti narozené od dubna dál.

Offline monis
1611 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:29

Sweet Potato ten možný věkový rozptyl v první třídě je strašnej a mít stejné nároky na dítě, kterému je 6 roků+ 2 týdny a 7+5 měsíců mi nepřijde normální...

Díky všem za odpovědi. Já jsem ráda, že na naší základce je nultý ročník, takže kdyby to na ten odklad nakonec bylo, tak by se alespoň nemusela další rok flákat ve školce...

Offline dzizisketa
8961 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:34

Odklad je můj strašák, osobně si myslím, že Rosťa je průměrný pětiletý kluk s odpovídající školní zralostí

V květnu mu bude šest a opravdu nerada bych, aby mu byl odklad doporučen.

Offline Garfie
28561 příspěvků moje polička 26. zaří 2024 13:40

Victoria Ano, proto mi právě moc nesedí, že by to měl být ekvivalent české maturity. 

IB má novinku, cca dva roky starou a nabízí i kurzy online. Nevím úplně přesně, jak to probíhá, zatím jsem se tím nezabývala, ale škola nám nabídla takto tři jazyky (v druhé skupině) a k tomu "School Supported Self-taught Literature" (v první skupině), ale byla to jen stručná prezentace v rámci otevřených dní školy, takže podrobnosti nevím. V lednu budeme mít kvůli IB schůzku, tam se určitě dozvím víc. 

Pochopitelně všechny ty ostatní jazyky, které při prezentaci zmínili, jsou asi schopni zajistit i na výuku ve škole (mandarínština, korejština...), češtinu těžko.