Victoria Já zhruba tuším, jak to je z hlediska zákona, i když se to pořád mění. :-) Natudovala jsem si stanovisko ministerstva. S IB je to jak píšete, není automaticky uznaná jako maturita, musíte žádat o nostrifikaci, dodat učební plán a pokud ministerstvo uzná za vhodné, musíte složit notrifikační zkoušku (ve které ale paradoxně není čeština!). Nevím jak je to přesně s IB češtinou (protože IB program nabízí i zkoušku z české literatury), ale na stránkách škol, které u nás IB nabízí, tvrdí, že se považuje za rovnoprávnou české maturitě, ze stránek ministerstva to ale nevyplývá, pokud jsem četla pozorně.
Mě by spíš zajímalo, jestli se IB z českého jazyka dá složit i v zahraničí, zvlášť pokud ji daná škola nenabízí, o tom nikde nemůžu objevit ani zmínku.
Ona tedy dcera nakonec, pokud by se rozhodla pro japanologii, zacílí spíš na Londýn, předpokládádm, ale teď má takovou představu, že by ráda na českou univerzitu, asi je v tom hodně stesk po domově. A možná jí připadne, že ta čeština by byla snažší varianta, jinak ji čeká IB z japonštiny a to tedy bude dost masakr.