Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 23. října 2024 11:36

Allysa já mám jedny prarodiče na Moravě a z druhé strany už je jen babička, která spíš už sama potřebuje péči. Ale od několika dětí ze školky vůbec rodiče neznám a vidím je vždycky jen s babičkou, nebo dědou. Takže každý je nemá ve vedlejším paneláku, ale to neznamená, že nikdo. Každý nemá zkrácený úvazek, ale někdo ano. Každý nemá chůvu na vyzvedávání, ale někdo ano. Každý nemá ke školkáčkovi ještě mimino, ale mnozí ano.

Těch odpovědí na otázku "jak to ti lidi dělají" je hodně, některým prostě nic jiného nezbývá, třeba  mně , ale mám pocit, že tady pořád chcete slyšet nějakou univerzální odpověď. 

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 23. října 2024 11:38
Reakce na Allysa:

Pinot Noir No já jo, i tady se občas objeví, že učitelky ve školce nebo v družině... Plus stačí, že prostě zavřou/nemají provoz.

​Tak to je o konkrétní učitelce, nikoliv o systému.

Komplet uzavření na celé prádniny problém samozřejmě je, ale to jsem říkala hned v prvním příspěvku na toto téma.

Offline DruI
5587 příspěvků moje polička 23. října 2024 11:39

Zuzuli No tak toho nejmladšího pak chodí vyzvedávat nejstarší sourozenec ;o)

A jinak, my sice máme čtyři prarodiče v důchodu, ale stejně nemají čas (a energii) chodit nějak pravidelně vyzvedávat ze školky.

Offline Allysa
897 příspěvků moje polička 23. října 2024 11:41

Pinot Noir Já se neptala, jak to ti lidi dělají, je mi to fuk, ale chapu, ze se nekdo diví,  protoze proste on a jeho okoli ty moznosti nema.Já bych ocenila, kdyby s tím počítal školní/skolkovy systém, protože ten se tak chová. A pro nas to třeba znamená, že se normálně do práce prostě nevrátím. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. října 2024 11:45

Allysa jasně, školní prázdniny je problém pokrýt, to určitě. Taky nemám ani jedny prarodiče v důchodu. Pak holt přijdou na řadu tábory a ho. Ale začalo to poledním vyzvedáváním a to mi prostě nepřijde scifi pro všechny rodiče, ale jen pro část.

Offline Karja
44723 příspěvků moje polička 23. října 2024 11:47
Reakce na Pinot Noir:

Allysa

Těch odpovědí na otázku "jak to ti lidi dělají" je hodně, některým prostě nic jiného nezbývá, třeba  mně , ale mám pocit, že tady pořád chcete slyšet nějakou univerzální odpověď. 

​Ne, tady jedině uspokojí to nasycení odpovědmi jako mám já, kdy přesně vim, kde kterej rodič jakého dítěte odkud je, co dělá za práci, co dělají jeho rodiče za práci nebo jestli jsou v duchodu a prostě víš teda, co se za tím skrývá:-D:-D.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. října 2024 11:47

Pinot Noir no přesně, část dětí prostě má ty mladší sourozence, část má babičky v důchodu a část má tatínky hasiče, co dělají 24h a pak můžou dvakrát po obědě do školky. A zbyde část, co bohužel nemá ani jedno.

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 23. října 2024 11:49

Pinot Noir Mě hlavně zajímá, jak to lepí ostatní, čistě ze zvědavosti, časem to taky budu řešit. Vyzvedávání po obědě mi sice nevyhovuje, ale taky jsme si to tak zařídili kvůli synovi, kterýho do odpoledne fakt nechávat nemůžu. Mnohem horší čekám řešení všech těch prázdnin, a to navzdory tomu, že jediná hlídací babička je učitelka a přinejmenším vykryje část léta. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. října 2024 11:50

Allysa já se taky na 8h dlouho nevrátím. Ale já s tím počítala už než jsem ty děti měla. Od té doby se dost posunuli ty možnosti ho navíc (a nemusíte psát, že ne každý si ho může vzít)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. října 2024 11:51

Len ono je to naštěstí fakt pár let. Pak nastane doba, kdy budou mít děti tolik akcí, že bude problém návrat tam dovolenou a když ne, zvládnou to sami doma.

Offline Karja
44723 příspěvků moje polička 23. října 2024 11:51

Len největší harakiri dělala ta jedna moje kámoška a ta si děti brala do práce, nebo měla ona či její muž po obědě HO, taky její mamka si je brala nějak když byla po noční, její brácha taky když měl protisměnu, švagrová občas o prázdninách a občas ještě druhá babička. Mně to vždycky přišlo jako takovej brutus, že bych snad zařvala, že tam jako spát prostě budou, hodila za dveře pyžamko a nazdar:-D:-D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. října 2024 11:52

Zuzuli no to je jasný, když bydlíš v Dejvicích, těžko si můžeš dovolit další dítě a poloviční úvazek

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 23. října 2024 11:56

Karja no jo, jenomže pak třeba nafasuješ takovýho Viktora, kde ti hrozí, že to ve výsledku nebude dávat vůbec, a pak jsi ráda, že teda kolem chodíš po špičkách, aby zvládl aspoň to dopoledne. A vyškemráš si různé divnoúvazky, abys teda nějakou práci měla, ale kromě volného odpoledne se tam ještě vešly všechny ty logopedie a psychologové... Do toho nikdy zvenčí nevidíš. I když na té vsi asi o trochu víc.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 23. října 2024 12:00
Reakce na Evaeva:

Mrakoplas tak třeba když si pořídíte další dítě

Offline continuity
43138 příspěvků moje polička 23. října 2024 12:03
Reakce na Mrakoplas:

Netreba za tým nič hľadať ani vzťahovať na seba, len by som chcela vedieť ako to robia, aj ja chcem :) Nie je to výtka, ale čistá závisť :D

Ja už jsem to sem psala, muž delal na směny, takže děti po noční vyzvedával brzo a když měl volno, třeba tam vůbec nešly. 

Jako to vypadá z pohledu jiných super. akorát s tím souvisí, že jsem sama uspávala dvě děti s rozdílem dvou let 8x do měsíce prakticky od porodu a každý druhý víkend jsem je mela na krku sama (jeden z nich opepreny tím, že nesměly doma dělat hluk - takže to znamenalo nekam vyrazit nejlíp na celý den/vikend) Nikdy nemůžeš mít vše prostě. 

Zuzuli lidi s pevnými úvazky často dělají od brzkého rána nebo na směny. To zas organizujes jinak. Právě bych taky řekla, že lidi, kteří musí každý den být u píchaček v osm a sedět tam do půl pátý zas tolik nebude. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 23. října 2024 12:09

Podle mě je za tím podivováním závist a taky trochu zvědavost, alespoň u mně. 

Ja jsem dřív patřila do skupiny "9-17 job", takže jsem upřímně taky nechapala, jak to ty lidi delaj. Ted jsem trochu nakoukla pod pokličku skupiny "freelancer" a musim říct, ze uz trochu chápu. A jak uz jsem tu zmínovala, neni den abych neuvazovala, do ktere skupiny se po RD zařadit, protoze jsou to totálně odlišný vesmíry a každej má něco. 

Offline Karja
44723 příspěvků moje polička 23. října 2024 12:14

Pinot Noir No to bych určitě věděla!:D:D Ne hele zrovna ta kámoška má děti dost v pohodě, ale nechtěly a ona je taková, že jim fakt hodně vychází vstříc. Letos jí do toho někdo hodil vidle, do toho schématu, asi manžel:-D.

Offline Pinot Noir
29890 příspěvků moje polička 23. října 2024 12:16

Karja to se nedivím, jako dobrovolné schéma to zní hrozně.

Offline Jos
příspěvků moje polička 23. října 2024 12:17

continuity nebo mas pevnou dobu ale zkraceny uvazek jako ja a velka cast kolegyn. Proste jsem si dite poridila starsi a muzu si trochu diktovat, ze tam nebudu 5xtydne. Plus presne nocni a muzes si i dite nechat doma. Dva lidi s pevnou dobou to maji proste nejhorsi. 

Offline notna
9450 příspěvků moje polička 23. října 2024 12:18

Já už to vím, jak to ti ostatní rodiče dělají. Prostě si většina nějak překope život. Dřív jsem si taky říkala, jak můžou všichni stíhat u nás v kotěhůlkách vyzvedávat nejpozději v 16,15 hod? A to většina odešla do 15,30. My jsme to měli pokryté pěkně, v pohodě, dokud muž neodjel na pár dní pryč. To jsem pak vyzvedávala dítě v 16 hod jako poslední. Původně jsem si myslela, že tady fungují ty babičky. Ale jak si tu vidíme všichni do talíře a postupně jsem se i s rodiči ostatní dětí seznámila, tak jsem získala přehled. 

Kromě pár vyjímek s ochotným prarodičem, většina si ten život překopala jako my. U nás jsme pracovali míň oba a já se už nikdy nevrátila do své kanceláře na krásné adrese ve středu města, někdo měl toho mladšího sourzence. U těch mladších pak vím, že jedna máma zůstala doma až do 7 let, druhá se nevrátila na původní místo v práci, ale zůstala pracovat v místní rodinné firmě, další máma se taky nevrátila do své práce, ale vzala jinou ve firmě, kterou založila máma malých dětí a pracovaly tam samé matky, měly pochopení a různě se vykrývaly. V místní škole/školce byly učitelky a vychovatelka, které tam nastoupily až po mateřské se svýma dětma, taky se nevrátily k původnímu zaměstnavateli. Jedni rodiče zaměstnali na brigádu místní studentku, která vyzvedávala a hlídala děti u nich doma. Když nad tím tak přemýšlím, tak těch, kteří se vrátili na svoje místo po mateřské znám míň než těch, kteří po mateřské nastoupili do starých pracovních kolejí. 

Taky byli rodiče, kteří měli směny proti sobě a jedna dceřina spolužačka se sama včetně buzení vypravovala do školy už od první třídy. Někteří rodiče taky chodili, teda jeden z nich, na 5,00 do práce. To jsem vidívala jednu paní u nás v ulici. Když jsem občas končila s prací nad ránem, viděla jsem ji jít na autobus 4,20 hod.

V podstatě vy, které stíháte původní práci, i když s posledním dítětem ve školce, jste vlastně na tom dobře, stíháte to!

A my jsme třeba brali ze školky dceru pravidelně 2xtýdně po o, protože měla cvičení očí a ortoptika termín po 13, hod dávala jen školním dětem. To jsem si tehdy fakt uvědomovala, jaké máme šťastí, že jsme schopni si to zařídit, protože určitě existují rodiče, kteří tohle nemohli zvládnout. Ještě ke všemu to není hrazené zdravot. pojišťovnou.

edit: vidívala je správně vydívala, že?