Já už to vím, jak to ti ostatní rodiče dělají. Prostě si většina nějak překope život. Dřív jsem si taky říkala, jak můžou všichni stíhat u nás v kotěhůlkách vyzvedávat nejpozději v 16,15 hod? A to většina odešla do 15,30. My jsme to měli pokryté pěkně, v pohodě, dokud muž neodjel na pár dní pryč. To jsem pak vyzvedávala dítě v 16 hod jako poslední. Původně jsem si myslela, že tady fungují ty babičky. Ale jak si tu vidíme všichni do talíře a postupně jsem se i s rodiči ostatní dětí seznámila, tak jsem získala přehled.
Kromě pár vyjímek s ochotným prarodičem, většina si ten život překopala jako my. U nás jsme pracovali míň oba a já se už nikdy nevrátila do své kanceláře na krásné adrese ve středu města, někdo měl toho mladšího sourzence. U těch mladších pak vím, že jedna máma zůstala doma až do 7 let, druhá se nevrátila na původní místo v práci, ale zůstala pracovat v místní rodinné firmě, další máma se taky nevrátila do své práce, ale vzala jinou ve firmě, kterou založila máma malých dětí a pracovaly tam samé matky, měly pochopení a různě se vykrývaly. V místní škole/školce byly učitelky a vychovatelka, které tam nastoupily až po mateřské se svýma dětma, taky se nevrátily k původnímu zaměstnavateli. Jedni rodiče zaměstnali na brigádu místní studentku, která vyzvedávala a hlídala děti u nich doma. Když nad tím tak přemýšlím, tak těch, kteří se vrátili na svoje místo po mateřské znám míň než těch, kteří po mateřské nastoupili do starých pracovních kolejí.
Taky byli rodiče, kteří měli směny proti sobě a jedna dceřina spolužačka se sama včetně buzení vypravovala do školy už od první třídy. Někteří rodiče taky chodili, teda jeden z nich, na 5,00 do práce. To jsem vidívala jednu paní u nás v ulici. Když jsem občas končila s prací nad ránem, viděla jsem ji jít na autobus 4,20 hod.
V podstatě vy, které stíháte původní práci, i když s posledním dítětem ve školce, jste vlastně na tom dobře, stíháte to!
A my jsme třeba brali ze školky dceru pravidelně 2xtýdně po o, protože měla cvičení očí a ortoptika termín po 13, hod dávala jen školním dětem. To jsem si tehdy fakt uvědomovala, jaké máme šťastí, že jsme schopni si to zařídit, protože určitě existují rodiče, kteří tohle nemohli zvládnout. Ještě ke všemu to není hrazené zdravot. pojišťovnou.
edit: vidívala je správně vydívala, že?