dorota U nás se dort dělal při každé oslavě a pro každého, protože to měla moje babička jako hobby, oslavenec si mohl vymyslet úplně cokoli a ona mu to splnila
máme to tak spojené, že na narozeniny je prostě dort
ale poslední dobou to držíme už skoro jenom u dětí, nebo teda spojujeme ty oslavy a dort bývá dětský, my dospělí se s tím svezeme.
Vše o těhotenství a dětech
Moje sestřenice má narozeniny den přede mnou a její matka, cukrářka, vždycky upekla nádherný dort, ona se s ním mohla vyfotit do alba a druhý den se vezl k nám jako dárek. Dodnes mi to na narozeniny připomíná :-).
Evaeva kazdej nastroj je v tom úvodu (mnohaletým) pri cvičení strasnej, ty housle zvlast, ale ta příčná flétna teda taky, plus je hodně průrazná
999 Tak to je drsný! Kam se na to hrabe vánoční papír. To vubec nechápu, jak muze někdo dítěti udělat ![]()
To je drsný teda!
notna Pinot Noir My se tomu dneska smějeme, ale jak to tehdy prožívala, nevím. Je o pár let starší, tak jí asi řekli, že to vezou malé holčičce, ale drsný to je. Každopádně ho mohla jíst se mnou :-).
999 Strasny, to clovek chce, dostat neco, co mu hned seberou. A dite obzvlast, divim se, ze do toho dortu neslapla. To je jak vedle ve vtipech vanocni stromecek u psychiatra - nakonec se ukazalo, ze ty darky nebyly pro me.
Potrefenáhusa já mám pak zkušenosti s zobcovou flétnou a klarinetem a to bylo v pohodě. Na klávesy a kytaru byla ségra samouk, to taky nebylo nijak blbý. Ale ty housle ![]()
Potrefenáhusa kytara je za mě vcelku v pohodě s ladičkou obzvlášť ![]()
Myrtila u nás se taky dort dělal pokaždé. Na ty spojené oslavy se teda dělá jen jeden, pokud nejde o děti.
dorota U nás jsou ty dorty pro každého dané tím, že máma to má jako koníček, peče moc ráda a taky se to u nás sní. Z rodiny jen dva lidi nejí sladké. Mně i dceru pečení taky baví, takže je to radost. Když to někoho nebaví nebo to nejí, tak je jasný, že dort není. Taky znám rodiny, kde dorty vůbec nevedou a trauma z toho nemá nikdo. Spis by bylo trauma z toho, co s tim dortem, kdyz by se tam objevil ![]()
notna já mívala trauma z dortu od babičky
. Dělala takové ty těžké dorty, ořechové těsto + žluté těsto, se spoustou bílého krému z másla a mouky, nazdobené těmi pusinkami z něj, z toho se mi úplně navalovalo, když část těch ozdob odpadla, tak to zůstalo ležet v nezměněné podobě, jak byl ten máslový krém tuhý... Eh, velmi se mi ulevilo, když se narodili noví bratranci a sestřenice a dorty se přesměrovaly jinam. ![]()
Pinot Noir přesně takový dort jsem vždy chtela. Krém a těsto. Hodně krému. Jen krému. babicka ho tedy dělala moc dobrý. A jelikož jsem na konci června, vždy tam přimíchala nějaké ovoce, většinou jahody. Čímž mi to zkazila a já to nejedla. Tak mi je péct přestala.
Dodnes jim jahody se šlehačkou ze dvou misek,v jedné jahody a v druhé šlehačka ![]()
Pinot Noir orechovy dort byl u nas klasika, ale delame piskotove testo a cast mouky se nahradi jemne mletymi vlasaky, takze to vubec tezke neni. A krem je maslo nastavene pudingem, taky nic drastickeho. Pres leto, kdy maji vsichni narozky, pecu jen klasicky piskot s lehkym kremem nebo jen se slehackou a ovocem , ten s orechy je novorocni (cukrovi pecu jen malo a na Novy rok uz jsou jen zbytky).
Pinot Noir taky tyhle dorty nemám ráda, babička mi často k svátku dělala bananovej nepecenej, dodnes je to jeden z nej dortů, muž ho vyžaduje k narozeninám
zrovna dneska teda jdu péct zlutaskuv cokoladovej ![]()
Letos jsem z casti lineckeho vykrajela male stromecky, slepila marmeladou s mletymi orechy a ze to z pulky namocim v cokolade a posypu nejakym bilym zdobenim. Predevcirem odpoledne jsem to nechala na lince v kuchyni, ze to druhy den dodelam. Tak vcera vecer uz nebylo co dodelavat, zustalo jich tam asi 10 a dneska rano se tam boji dva!
Kokoska ten máslovo-pudinkový dělá moje máma, ten mi chutná. Ale babička dělala z másla a kaše z mouky, to bylo dost hrozné. Když jsem chtěla sníst aspoň těsto, které nebylo špatné, zůstaly na talířku tvrdé pláty bílého "krému", uf, doteď je mi z té představy šoufl. ![]()
Přitom babička třeba pekla spoustu výborného cukroví, byla vedoucí školní kuchyně, vařit uměla. U dortů ale měla svůj styl prostě. ![]()
Potrefenáhusa jaky je bananovy nepeceny? to zni dobre
baltik u nas takto: piskoty namoceny ve smesi cervenyho sirupu, rumu a vody, vyskladat vrstvu do formy, na to vrstva bananu, vrstva slehacky, vrstva namocenejch piskotu, nechat do druhyho dne slehnout a propojit se, druhej den vyklopit a domaznout povrch slehackou, dozdobit. Detem bych to nemacela v rumu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.