Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Archivářka
příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:07
Reakce na Kokoska:

Letos jsem z casti lineckeho vykrajela male stromecky, slepila marmeladou s mletymi orechy a ze to z pulky namocim v cokolade a posypu nejakym bilym zdobenim. Predevcirem odpoledne jsem to nechala na lince v kuchyni, ze to druhy den dodelam. Tak vcera vecer uz nebylo co dodelavat, zustalo jich tam asi 10 a dneska rano se tam boji dva!

​Asi to bylo dobrý!

Ale vážně. Holička si zoufala, že jí synové snědli během dvou dnů všechny perníky. Tady vyjedené cukroví. Nechápu, že ti žrouti nemůžou respektovat prostou větu: Je to na Vánoce, dala jsem si s tím dost práce. Nechte to prosím do Vánoc...

Stát se to mě, tak prostě už další cukroví neudělám. Jestli chcete další, upečte si sami.

Offline Aranel
6617 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:11

Mně taky jednu dobu to skládání papírů připadalo trapný, no ale dneska se to pomalu každej rok objeví na Instagramu jako obrovskej objev, že POZOR, velký kusy papíru (nemluvě o taškách!) se dají uložit a použit víckrát! 

Jmenovky taky máme, některý snad třicet let starý a na některejch už jsou nežijící lidi nebo aspoň jejich písmo...

Offline Pinot Noir
29909 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:20

Archivářka já zas nechápu to schovávání na Vánoce a bránění svým nejbližším, pro které se s tím vlastně crcám, jíst to, co jim chutná, tehdy, kdy je to nejchutnější. 

Offline Myrtila
5346 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:25

Malvin Takový dort jsem přesně vždycky chtěla taky, žádné ovoce, jenom piškot, do něj ořechy, kakao, čokoládu, k tomu marcipán a krém Bratr chtěl naopak lehký světlý piškot, ovoce a navrch želatinu. Ale naše babička to plnila přesně podle zadání A vzájemně jsme dort toho druhého samozřejmě nejedli  

Offline continuity
43151 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:27

Archivářkamusí pect později, pokud chce, aby to vydrželo.

Letos jsem perníkového těsta koupila čtyři kilo a zatím vypadá, že to bude nejak stačit. (Hlavně díky tomu, že jsem ho pořídila až v půlce adventu). 

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:30

Pinot Noir Máslový krém s moukou jsem nikdy nepochopila, jak může někomu chutnat. Chápu tu potřebu nastavit máslo, ale tím pudikem je to tisíckrát lepší. 

Archivářka Bud rada, ze jim to chutná. U nás se cukroví jí i před Vánoci . Dcera si ho bere i v krabičce do školy. 

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:31

Já to pečení na vánoce vlastně už vůbec nechápu v dnešní době. Jako jo, asi to někoho baví a asi to budu jednou i já, až budu mít čas:D

Ale naše děti mají tento advent tak narvané šuplíky, že se těším, až 24. zaklapnou ty kalendáře, zahoděj poslendí obal z balíčku od mikuláše a zas tady chvíli bude nějaká normální hladina cukrovinek, a ne, že tady se bude ještě na stolku povalovat talířek s tři tejdny starým cukrovím:-D:-D

Offline Pinot Noir
29909 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:31

notna že? Hrozná kombinace.

Offline Potrefenáhusa
38884 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:40

baltik 2 žloutky a 6 lžic cukru se utře do pěny, 2 zakysané smetany a 1 ušlehaná šlehačka (origo recept praví se ztuzovacem, to nedávám) se vmíchají do utřených žloutku, k tomu se přidají 2 balíčky piškotů. Dortová otvírací forma se vymaže máslem a vysype strouhanými ořechy. Doku se rozetře vrstva piškotové hmoty, na to vrstva banánu na plátky a tak stále dokola, dokud není forma naplněna, aby nahoře byla piškotová vrstva, může se pomazat kusem odložený smetany. Uhladí se a dá na 24 hod do lednice.

pro děti nedávám syrový žloutky 

Ted jsem to dělala narychlo, aby chudák maly dítě na ty narozeniny, ktery budem slavit o týden pozdejc) aspoň něco dostalo a jen jsem v misce piškoty a banány proložila šlehačkou, ale nenasákly ty piškoty pořádně ani přes noc v lednici

Offline baltik
4988 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:44

Potrefenáhusa mooradiky obema, to by me nenapadlo, ze muze byt dobre, u nas se zakysana smetana a piskoty vzdycky kombinovali s mandarinkami nebo ananasem z plechovky :)

Offline Potrefenáhusa
38884 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:45

baltik mne ten bananovej chutná nejvíc, ale nepečeňákem nepohrdnu v jakýkoliv podobě 

babicka jeste dělala takový jabka v žele a piškotama a šlehačku až nahoru 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:49

Pinot Noir měla jsem pocit, že si Kokoska zoufá.

Jasně, že si dcery brávaly cukroví do školy na besídku, beru do práce na ochutnání. Ale nesežrat všechno najednou! My jsme doma spíš konzervy - stromeček až na Štědrej den, betlém taky a cukroví dtto. Prostě ta jedinečnost aby se úplně nevytratila.

A chápu, že je to jinde jinak. Každý si má udělat Vánoce, jak ho to těší.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 12. prosince 2024 10:59

Archivářka souhlasím s tebou, pro mě je to jak sníst dort před oslavou. Vždyť ani nemáme všechny druhy u nás to tak bylo vždy a vůbec neznám, že by to po svátcích nikdo nechtěl. Ochutnáme při pečení, vezmeme na besídky a zbytek počká.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 12. prosince 2024 11:02

Karja já jsem naopak ráda, že se to trochu rozvrství. Ten Mikuláš je totiž masakr a to jsme fakt byli umírnění. Jenže to je tady Mikulášská, tady taky, něco od babiček...

My teda momentálně máme akorát neozdobené perníčky, takže ani staré to moc nebude.

Offline Karja
44729 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 11:05

Archivářka Jo, já to chápu, že někdo čeká třeba 26. návštěvu a chce jim nabídnout cukroví a děti to sežerou 18. hladový protože jsou líný namazat si housku se salámem. Asi takhle se to podle mě děje....a to by mě taky štvalo;-)

Offline Zina
6324 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 11:11

Já peču až chvíli před Vánocema, nějak se mi nechce jíst tři týdny starý cukroví (obecně - chápu, že některý perníčky se musí rozležet), ale schovávat to musím hlavně před sebou a mužem, my bysme to oba dokázali vyluxovat raz dva.

Offline Pinot Noir
29909 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 11:17

Zina já to staré taky nemusím. Začala jsem péct už teď, ale vůbec mi nevadí, že se to obratem sní. Nepotřebuju mít na talířku vyskládaných 8 druhů najednou, když přijde návštěva tento víkend, dostane ke kávě perníček a pracky, když přijde o týden později, dostane linecké a kokosky a když přijde na Vánoce, možná budu mít druhé kolo pracek, nebo ještě zbyde linecké, nebo budou všechny druhy, nebo taky žádný a ke kávě bude bábovka a ořechový dort. Nějak jsem si přestala dělat násilí, že to musí být vždycky všechno najednou a pro všechny. 

Online Zuzuli
3790 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 11:22

Pro me je cukrovi spis adventni pochutina, treba ty pernicky. Kdyz se neco v prubehu prosince upece, jsem rada, kdyz to hned zmizi. Vsechno je urcene k prime konzumaci a nic se neschovava na stedry den. 

Me se vlastne to cukrovi pecene uz treba v listopadu nebo zacatkem prosince a pak skladovane treba na balkone do vanoc hnusi. Na navsteve, krom par vybranych jedincu, kteri ho maji fakt cerstve, pro jistotu ani neochutnavam. A po svatcich ho uz u nas taky nikdo jist nechce. Nejpozdeji do silvestra musi byt vsechno pryc.

Takze jsme nakonec zavedli, ze se u nasich sejdeme vikend pred stedrym dnem a spolecne neco malo upecem. Kazdy rok toho je min a min.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 12. prosince 2024 11:24

Pinot Noir přiznávám, že vánoční dort mně nikdy nepřestane fascinovat

Online Zuzuli
3790 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 11:26

Pinot Noir souhlasim. U nas by ta navsteva o vanocich dostala treba vanocku, kterou peceme cerstvou minimalne trikrat a muz s dcerou ji sni mnohem radeji, nez cukrovi. Ale vetsinou nase vanocni navstevy ocenuji spis syr, sunku a zeleninu, nez dalsi a dalsi sladke