Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline letfenixa
10888 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:22

continuity aj na Slovensku  chodí Mikuláš s čertom a anjelom, na besiedkach, v školách, my sme boli pred CVČ, ale ten čert len tak postáva, točí chvostom. Keď som začala učiť, tak čerti v školskom Mikuláši boli strasni, s reťazami, trieskali po dverách, hulakali, až sa to pomaly stoplo a buď nie je vôbec, alebo len tichucky.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:41

continuity u nás doma taky Mikuláš předává bezkontaktně. Ale ten čert může být různý. K nám do školky vůbec čerti nesmí, u muže v práci byli čerti úplně mimo, kdo chtěl, mohl za nimi. Dřív prý ta družina byla mnohem větší, takový masopust Jako symbol dobrého a špatného v nás mi anděl a čert přijdou fajn, ale řeči o hříchách a nošení do pekla mi vadí neskutečně.

Offline continuity
43151 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:42

letfenixa no to jo, já jsem chodila na základku za socializmu, tak nevím, ale v ČR je to fakt jiné. 

v ČR je tradice, že všichni tři přijdou k dítěti domů a mají ho postrašit. V tech školkách to pak vypadá všelijak, ty historky jsou mnohem horší než že dělali hluk, je to kolikrát osobní, protože se bere jako součást tradice, že čert děti straší. 

Ve školách už jsou děti dost velké, u nás čerta dělají devataci prvnímu stupni. V podstatě zachrasti řetězem a rozdají bonbóny. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:46

continuity já myslím, že od těch návštěv doma už se upouští, já vlastně nevím o nikom, ke komu chodí. Ale taky už jsem slyšela různé věci - půjdeme sem zase za rok? Teda doufej, že si tě ten čert letos nenechá a dostaneš další rok

Offline continuity
43151 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 11:48

Evaeva no vzhledem, že v naší facebookove skupině se na to pořád někdo ptá,tak nevím. Ale ja to neřeším. Nikdy mě ani nenapadlo zrovna tuhle tradici adoptovat na rozdíl od některých jiných. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:11

continuity mně se líbí ty mikulášské, vyrábění, úkoly...pak teda ten Mikuláš a doma čeká nadílka 

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:48

K nám domů za dcerou chodil s Mikulášem i Anděl i čert. Muž je odchytával na ulici, když jsme ještě bydleli ve městě. A než došli do bytu, dal jim instrukce. A nenapadlo by mě, že se dítě bude bát. K nám v dětství čert taky chodil a nebali jsme se. Ale naši nás nestrašili. My dceru taky ne. I v těch pohádkách jsou ti čerti většinou milí.

Ja naopak nemam rada ty hromadné besídky, kde prave někteří dospělí melou nesmysly, deti pláčou apod. Toho jsme se neúčastnili. Jen ve školce, tam byli taky i čerti, ale učitelky to měly zvládnuté.

Offline letfenixa
10888 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:49

Objavili sme (vďaka aplikácii ReadMio) knihy Braňa Jobusa a sú super. Zatiaľ Chrontulienka a Zrnko, ale už kupujem aj ďalšie. Pre mňa úplne neznámy autor, doknca aj pre kolegyne slovenčinarky.

Offline letfenixa
10888 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:52

notna kolegyňa má 3-ročnú neter a v škôlke ju (aj ostatné deti) strašia učiteľky čertom, cez spánok ich nepustia na wc a malá sa začala pocikavat. Učiteľky sú mladé. Intervenciu matky odbili slovami, že vedia, že je psychologicka, ale ony nič zlé nerobia.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:58

notna já kluky taky nestraším a myslím, že ani nikdo v okolí, vědí, že to jsou jen převlečení lidé, ale stejně se do určitého věku báli. Resp. mladší se bojí pořád, starší si s čerty šel zahrát kostky Já se nedivím, i jen trochu zamaskovaný čert prostě vypadá divně Jeden náš kamarád hraje divadlo v přírodě, v létě jsme tam byli, jeho čert je vyloženě zmatený (vůbec nejde o Mikuláše), bavili jsme se s ním potom jako s kamarádem, ale stejně se mladší držel v uctivé vzdálenosti

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 12:58
Offline JankaM
3106 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 13:02

Nenapadá vás nějaký hodnotnější dárek pro holku 11 let, když synek dostane dražší auto na ovládání? Lego ne, to jen složí a pak se to někde válí a už si s tím nehraje. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 13:28

letfenixa Braňo Jobus je dosť známy spisovateľ pre deti, viackrát som videla, že jeho knihy odporúčali pre deti v čitateľskej skupine. Zdá sa mi, že jeho knihy odporúčali aj nejaké pani, ktoré sa odborne zaoberajú detskou literatúrou. Keď som bola v našej dedinskej knižnici požičať nejaké knihy pre synovcov (7, 9 rokov), knihovníčka mi ich tiež odporúčala, že ich deti radi čítajú. Podľa jeho knihy spravili v SND aj operu pre deti. B.Jobus je inak spevák nejakej alternatívnej skupiny, známy je aj tým, že verejne hovoril o svojom boji s alkoholizmom.

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 15:52

letfenixa To je blby, jestli učitelky straší. To by se mi taky rozhodně nelíbilo.

Evaeva Jj, některé děti nedají ani cizího člověka bez masky. To chápu. Ja jsem reagovala, jak někdo psal, ze by čerti neměli ani chodit do domu, jestli jsem to správně pochopila. Nemusí to byt trauma. Proto mi přijde fajn, když je to zcela pod kontrolou rodiče.

Offline continuity
43151 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 16:05

notna k nám domů prostě žádné potvory nechodily. Navíc starší se sice nebála ani v noci v lese, když byla s námi, ale z těch zamaskovaných lidí - a to klidně u rybníka za bílého dne, měla panickou hrůzu, I když jsem ji držela v náručí. 

Já mám zásadu, že doma má mít člověk úplně bezpečné prostředí - proto třeba ani já sama nekoukám doma na horory. Když už jdu do kina nebo někde na chalupě. Těch dětí, co se v noci boji samy na záchod není úplně málo a vzhledem k tomu onu, že já v noci potřebuji spát, jsem se tomu snažila všemi silami zabránit. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 16:13

notna ano, já v tomhle souhlasím s continuity , že by domů chodit neměli. Když tak zůstat přede dveřmi a to vyloženě zdůraznit před tím dítětem. Ale souhlasím, že to má být pod kontrolou rodiče, proto jsem taky ráda, že v naší školce čerti nejsou. Když jdeme někam na akci, tak to prostě koriguju a samozřejmě vybírám akce, kde čekám pěkný přístup.

continuity a pak uděláš tu chybu, že si do koupelny pořídíš větrák Ale tohle dítě se samo bojí v pokoji i za bílého dne, ráno ho chodíme do postele vyzvedávat.

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 16:27

continuity Evaeva Však já to nerozporuju, pokud ti není pro dítě ok. Ale psala jsem o situaci, když z toho dítě žádné obavy nemá. U nás bylo vždycky velké těšení a radost, když přišli.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 16:31

notna jo, staršímu bych se teď už taky nebála je pozvat domů. Ale nepozvat je je jistota, tím se nedá nic zkazit

Offline notna
9452 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 16:31

JankaM v tomhle věku by u nás už bodovalo něco z módy nebo kosmetiky, co bych normálně nekoupila. Nějaké dražší tenisky, mikina nebo voňavka nebo batoh.

Online brrr
12363 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 17:32

U nás chodili dovnitř, čert byl upozadněn, ale měl i pytel s dětskýma nohama čouhající ven. Kluci dodnes litují, že už k nám nechodí. 

Jsem tým, ať si každý udělá doma mikulášskou podle odolnosti potomka.