Jsem trochu pozadu, tak jen než to zapomenu, já myslím, že to mikulášské násilí je ale taky až nějaká novota, když jsem byla já malá, čerti chodili, ale myslím, že nebylo zvykem, aby se vůbec dítěte nějak dotkli, možná tak vyhrožovali. I tak jsem se teda dost bála, pamatuju si matně scénu, kdy jsem vlezla pod postel a odmítala vylézt a Mikuláš u mě klečel, vysvětloval mi kdo je kdo (strejda Mirek, teta Jarka...) a že se nemám bát. Dodnes si pamatuju jaké měl boty, to jediné jsem z podpostele viděla.....
Moje děti žádné trauma nemají a Mikuláš a jeho parta k nám chodili každý rok.
A co se těch odkladů týká....Lamicka do kamene tesat. :-) Taky myslím, že je zbytečné to řešit nějak moc dopředu. Myslím, že ani není důležité co umí, spíš jak jsou vyzrálí mentálně, jenomže dítě v šesti letech připadne nevyzrálé skoro každému rodiči.
Třeba syn se naučil sám číst, vůbec nevím jak, protože se nikdy ani nevyptával na písmenka, prostě jsme jednoho dne zjitili, že čte. Ve školce z něj byli unešení, jaké má znalosti, o odkladu nikdo ani na vteřinu neuvažoval...a bum, v poradně nám řekli, že je tam naprosto jasná školní nezralost (bohužel už byl ve třetí třídě).
brrr Hustej!!!