Karja to u nás vůbec není, všechny akce byly zdarma, přispěla jsem jen na dárek pro učitelky (u nás hromadné, dobrovolné a anonymní - peníze se shromáždí na jednom účtu a zvolená osoba nakoupí společný dárek).
Vše o těhotenství a dětech
Evaeva oni to nevi ani pet minut po tom, co darky obdrzi. Aspon mamka vzdycky rika, ze v tom chaosu tridy nestiha nejak zpracovat, co ji kdo dal a nedal. Takze kdo to dela kvuli uplatku, ma smulu ![]()
Pinot Noir hromadný dárek u nás funguje stejně. Ve škole máme akorát vyrábějí a tam platíš materiál vždycky ten který výrobek - od deseti koruny po stovku třeba
Tenhle systém dárků mě osobně obtěžuje, protože když už teda mám něco někomu koupit, tak se sanžím, aby to byl opravdu dárek, který udělá radost. Pak trávím čas píděním se, jestli učitelka pije kafe nebo čaj, presso nebu turka, čaj ovocný nebo černý. Nebno jestli raději vonnou svíčku apod. Kolikrát to stejně člověk nezjistí a kupuje věc s tím, že to možná skončí v koši. Pak si představím to množství nevhodných nakoupených dárků a ahoj ekologie! K tomu ještě koupit jedné učitelce nebo více? I asistence třídy? V malé škole to bylo i pro kuchařky. Jako já jsem na tohle asociál. Jde zkusit nic nekoupit. Taky jsem na to několikrát zapomněla, protože jak je mi tenhle systém nesympatický, tak jsem si prostě nevzpomněla, že mám něco pořídit. Ale pak to dítě, který je nešťastný, že bylo v kolektivu za exota, protože každý něčím paní učitelku obdaroval. Tudy cesta nevede, když člověk nemá za dítě osobnost, který je to fuk. Ještěže je to moje dítě už velký a řeší si to samo.
Dřív to byla aspoň jen kytka a drobnost na konci školního roku. Teď už jsou to Vánoce, svátek, narozeniny učitelky. A už jsem zažila, kdy to nebyly drobnosti. Ale skládalo se na zlatý šperk, víkendový pobyt ve wellness. Občas se najde někdo, kdo to poděkování takhle vyšroubuje do tisícových výšin.
Za mě by bylo dostačující napsat e-mail, kde jsem vypíchla to, co se mi nebo dítěti líbilo a poděkovat. Jeden učiteli, jeden řediteli. To děláme každý rok. Ale mám to tak i v práci, že jsem radši za zpětnou osobní vazbu než láhev vína.
notna ono když se skládá dvacet lidí, tak máš pár tisíc hned.
Kuchařkám teda nedávám ani ve školce, ani těm "provozním" které s dětmi taky tráví dost času. To až na konec docházky v rámci společného dárku, samotnou by mně to nenapadlo.
Kokoskajasne, že i my dostáváme poděkování za spolupráci. Je to koloběh. Ale já nejsem v pozici ho zastavit.
Pinot Noir Jo u nás je to podané, jakože se udělají ty jarmarky, což přinese fakt hodně peněz do kasy školy a školky (ta zařízení jsou společná), které se využijí na výlety a pod. To super. Ale je to tak jakože nakoupim a seženu nějaké materiály, pak si to koupím víceméně ve výrobku. Evaeva hezký čas s dětmi to bezesporu je, ale všechno začíná ve tři hodiny, což je reálně v práci do pul 3. Jasně, nemusíme se učastnit, stejně jako všeho, ale děti to chtějí, člověk se snaží tak nějak rozumě vyhovět. A to jsme jednu akci zazdili a už mi volala nějaká paní, co to organizuje, jestli se nemůžeme podílet?!:-D:-D.
notna Pravdu máš!
Zuzuli ok, píšu si, úplatky podepsat ![]()
Karja u nás se myslí na pracující, třídní schůzky máme od šesti, vyrábění od pěti do osmi. Na nás je to spíš pozdě
Ale máme před Vánoci jen tuto jednu akci. Žádné jarmarky a pod.
Pro mě to bylo fajn, protože mimino zůstalo doma a lidí tam bylo pomálu. Navíc neznám skoro žádné spolužáky (a rodiče), tady jsem zase někoho poznala. Což u vás na malém městě je asi jinak.
notna Já s tebou absolutně souhlasím. Kluci větsinou na konci roku ani nedavají kytku, protože vím, jak to s nima často dopadne. Snažím se vymyslet nějaký dárek, ale nejradši jsem když se vyberou peníze a koupí se něco hromadně, třeba poukaz do zahradnictví pro paní učitelku nadšenou zahradnici, atd.
Malvin ja s tebou souhlasim. cely na hlavu.
notna presne
Mne tie kvety na konci roka radosť robia.
notnato by mě taky obtěžovalo, máme ten hromadný anonymní systém příspěvku na společný dárek, to mi vyhovuje. Ale zároveň ráda na ten společný dárek přispěju. Kuchařkám a dalším zaměstnancům školky dárky nedáváme.
Mně nevadí dárek učitelkám na konci roku, obzvlášt pokud si ho zaslouží. To je mi i jedno, jakým je to systémem, hromadněXindividuálně. Ale jako ještě k vánocům?!?! Tam to prostě nějak postrádá u mně smysl, zvlášt když se jedná o malé děti, co třeba ještě věří na ježíška:-D.
notna je teda fakt, že se to hodně rozmohlo. Za mé školní docházky to byla pro učitelku kytka na konci školního roku, v 90% případů ze zahrádky. U mých dětí asi taky, pokud si vzpomínám. Už teda koupená a na konci devítky nějaký společný dárek. Na střední odmítali cokoli nosit, myslím, že se taky složili na nějakou společnou kytku. Ale Vánoce a další příležitosti se vůbec neřešily. O narozeninách vyučujících přehled rozhodně nebyl, maximálně na svátek některých učitelů se z iniciativy třídy koupily nějaké bonbony s dodatkem Když máte svátek, tak prosím nezkoušejte - takže vlastně v tomhle případě jasný úplatek!
Moje mama dostava darky primo od deti, je tam treba napsano ze ji maj radi, nebo ze se jim libi ve tride nebo ze chtej aby mela hezky vanoce...a protoze vedi, ze ma rada zelvy, tak ji kreslej a vyrabej zelvy. A ona z toho ma radost. A spoustu tech zelv ma fakt doma vystavenou. Tolik k uplatkum. Nekomu proste darek udela radost jako darek.
Evaeva Dvacet lidí na víkendový pobyt bylo 450,- Kč. V běžné základní škole, kde je široké spektrum sociálních vrstev, to může být pro rodinu problém. Obzvlášť, když máš ty děti třeba dvě nebo tři. U nás ve třídě si tipuju, že tam pro jednu maminku to muselo být hodně těžké. Dala to. A nedivím se jí. Ač se to posílalo anonymně, tak jí asi bylo blbý nepřišpět. Je to nutný tyhle dary? Podle mě není.
Jak píše Malvin Tohle člověk neporazí, je to rozšířené a oblíbené. Podařilo se mi aspoň vyvolat debatu, ale nakonec se hlasovalo. Člověk si přečte "empatické" komentáře, že nemusí přispívat, jestli nechce nebo na to nemá. a většina byla pro dárek. samozřejmě se napsalo, ať přispěje, kdo chce. Ale ten tlak je velký a přišpěli jsme všichni. Nám to rodinný rozpočet nenabouralo, vadí mi to z principu. Jak už jsem napsala. Dokážu si představit, že pro někoho to není jednoduché.
Pinot NoirPro mě je tohle v pohodě akorát na konec školního roku a tam, kde si to můžou dovolit všichni rodiče.
Karja nám to víru v Ježíška nenabourává. Ale jako nějaký společenský tlak by na to být neměl.
notna nutné to určitě není. U nás se přispívá tajně a dobrovolně, kdo přispěl kolik, ví jen dva rodiče ze třídy. Loni jsem byla jedním z nich, skládali jsme se na všechny zaměstnance školky (asi 13 lidí) a příspěvky byly od několika málo set po několik tisíc. Až potom se rozhodujeme, co se pořídí.
711990 my dali na gymplu odcházející učitelce jednu růži za každého, takže pěkný pugét. Plakala, že tolik růží nikdy ani od manžela nedostala. Byla to teda vážně skvělá učitelka ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.