JankaM ty jo vůbec, jsem odpůrce svačení! ![]()
Vše o těhotenství a dětech
monis ano! A ještě se většinou dočkám pohoršení, jestli fakt na hodinu na kolech potřebují svačinu a pití
Jako nechala jsem je už i se vypravit samotné samozřejmě, ale nedopadlo to slavně.
monis jsou občas kouzelni, co?Muž ve středu poté, co jsem mu komplet nachystala všechno vcetne nakupu na apaluchu do chodby, obdržel telefonát že jeden známý by potřeboval asap odstěhovat sedačku na inzerat, a on úplně v klidu však klidně, rasa bude doma tak vám přijede s vozíkem nebo dodávkou pomoct. Tvl a ještě byl dotčen když jsem mu řekla že je tydyt...
U nás dostanou děti dvě známky, jednu za snahu (je v tom jak se připravují na hodinu, plní úkoly, jsou aktivní) a jednu za znalosti. A slovní hodnocení má tři části, v první učitel shrne co ten půl rok dělali, pak napíše nějaká pozitiva a pak nějaká negativa. Někteří to píšou jako souvislý text a někteří (hlavně matikáři, haha) normálně jako body s odrážkami.
A taky bych byla pro neznámkování výchov a v mém případě teda i náboženství. Ale všechno se tady známkuje dost seriozně, v těláku dělají i různé projekty, píšou i písemky, třeba na pravidla nějaké hry, nebo vymýšlí vlastní míčové hry, nebo natáčí video o nějakém sportu....
Garfie Ty jo mně teda nenapadlo, že by mohlo být ještě něco praštěnějšího než známkování výchov, ale známkování náboženství teda vede ![]()
Ale teda rozdělení známek na znalosti a snahu mi zase připadá fajn a že to alespoň o něčem vypovídá.
Evaeva Jako já si dovedu představit všechny tyhle předměty učené víceméně mezidisciplinárně tak, aby tam bylo co známkovat. Jenže prostě pokud vezmu svou žitou zkušenost, tak je to známkování směšné a o ničem nevypovídající. U Garfie ve škole to předpokládám mají provedené tím lepším stylem.
Muž se kvůli cestovní pojišťovně ve středu vydal s nemocnýma dětma k lékařce. Dostal tam hrozny cerez, že tam nebyli už dřív a spoustu léků. V pátek mi volal, že se mu ta menší nezdá, že je total unavená a taková nic moc. Prijela jsem večer domů a zjistila, že kromě erdomedu a sinupretu (které jsem jim dávala i sama) měly napsanej dithiaden (3x denně půl tablety). Tak jsem ho zabavila a děti jsou najednou živé a v pohodě. Už vcera jim kromě nějakého zbytkového kašle nic nebylo, mažou zitra do ústavů.
Já k těm doktorům s dětma moc nelezu, pokud není fakt zle a tady to bylo jen kvůli potvrzení, že opravdu nemohly cestovat, ale to se fakt teď dává dětem na virózu?
Evaeva u nas musí mít každý žák buď náboženství (katolické/evangelické/islám) nebo etiku. V náboženství se učí o tom jednom náboženství, v etice základy všech náboženství (i třeba buddhismus) a k tomu principy fungování společnosti. Známkuje se to jako každý jiný předmět.
U nás se ve výchovách rozhodně neomezují na jedničky a dvojky. Klidně dají na vysvědčení trojku. Za co ty známky jsou, nevím, písemku z hudebky si pamatuju jednu ve třetí třídě, ve čtvrté nic. Z výtvarky nepsali písemku nikdy.
continuity nikdy jsme nic takového nedostali. Akorát sinupret, mucosolvan, jednou aerius a nebo pak atb, když se to zkomplikuje
Tabea my jsme na druhém stupni v hudebce měli učiva hodně, skladatelé, noty, poznávačka hudby... To náboženství si představuju tak, jak píšeš. U nás byly běžné i trojky z tv, když jsme nezvládli předepsané výkony, což mi teda přijde dost úchylný, byly přísné.
Evaeva já jsem jednou málem dostala dvojku z tělocviku na vysvědčení kvůli čtyřkám z hodu krikeťákem a z běhu na 100 m a že jsem neuměla volejbalové podání vrchem. Že jsem uměla hrát basket a plavat nikoho nezajímalo, to jsme nikdy nedělaly
naštěstí jsem měla vytrvalostní běhy mezi nejlepšími a uměla jsem lyžovat, což mě údajně "zachránilo".
Mohučanka já jsem dvojku měla běžně. Plavání jsme měli dvakrát týdně a stejně jsem byla za dvojku ráda. Dělala jsem atletiku, takže ta a gymnastika za jedna, ale volejbal a basket za dvě. Ale nejhorší bylo to plavání, to už jsme pak neměli, tak jsem mívala celkově za jedna. Ale moje vysvědčení to teda nekazilo ![]()
Mám teď takový téma, co mě dost žere. Základka je v Bavorsku 4 roky a potom děti odchází na GY, reálku nebo mittelschule podle průměru známek na vysvědčení z němčiny, matiky a něčeho jako vlastivěda. To vysvědčení není v pololetí ale začátkem května. Školní rok je do konce července.
Gymply a reálky lze vybrat, mittelschule jsou spádové.
U nás ve městě jsou gymply státní (zřizovatel je město). Reálek je ve městě 9, z toho 1 waldorfská, 2 jsou jen dívčí, 2 městské, 4 diecéze. Ty diecézní jsou sice většinově (85% stát, plus něco město) financovaný mimo církev, církev ale požaduje, aby děti, co tam chodí, měly náboženství. Děti si vybírají na základě pohovoru s dítětem a rodiči. Takže rodiny kluků, pro které je výuka kat. nebo evangel. náboženství, modlitba na začátek dne a školní bohoslužby no go, jdou do těch dvou městských škol. Ty nemají dobrou pověst a kruh se uzavírá.
Evaeva já jsem na konci třeťáku potřebovala průměr (alespoň jsem si to tehdy myslela), takže kdyby mi to zkazil tělák, asi bych byla dost naštvaná. Dvojky jsem měla rezervované pro přírodovědné předměty, výchovy musely být za 1 ![]()
Já si myslím, že se ty známky trochu přeceňují. Stejné známky na vysvědčení neznamenají stejnou úroveň vědomosti ani u stejného učitele a stejného dítěte, natož u jiného dítěte nebo dokonce v jiné škole.
K těm prijimackam na střední je pak uplne jedno, co si o dítěti myslí paní učitelka na zs. Jsou na to i výzkumy, že stejný výsledek že sciotestovani může klidně znamenat jeden i dva stupně rozdíl v hodnocení. Je to dobré akorát pro babičky. Mnohem víc by se mi líbily procenta, když už. Nebo zohlednění výsledků z celostátního testování.
Naštěstí SŠ už těm známkám že školy dávají mnohem menší váhu než kdysi. Na střední je to už z tohoto pohledu chválabohu jedno.
Kdybych měla jen slovní hodnocení, asi by mě orientačně zajímalo, jak si dítě číselně stojí, čistě proto, abych se vyhla překvapení, až jim ty slohy ve čtvrté/osmé tride převedou na cisla. Lidé obecně mají poměrně značné konfirmační zkreslení a nijak nekorigovana představa o malém geniovi může nadělat pěknou paseku ve chvíli, kdy už je pozdě.
Mohučanka některé střední školy to dnes řeší tím, že se bere průměr, ale jen z vybraných předmětů. Výchovy tam pak nejsou téměř nikdy ![]()
Pro mě bylo vždy jednodušší se naucit biologii (o fyzice nemluvě) než hodit kriketkou a zabehnout dobře dlouhou trať. Nedala jsem to dobře ani v období fakt slušné kondicky, po několikaměsíčním běhání, když už se to mělo 3x zlomit. Prostě nejsem na to od přírody vyrobena.
Tabea to by mě žralo taky, hlavně když vidím jak se na těch školách ve skutečnosti známkuje a co se vlastně hodnotí.
Mladší minule přitáhla trojku z fyziky, což by nebylo v jejim případě zas tak frustrující :) problém byl fakt, že celé okolí, kterému se slovní otazkou poradila, mělo hodnocení toho konkrétního úkolu lepší.![]()
A to se bavíme o exaktní vede a exaktních odpovědích.
Kritéria pro známkování čtenářského deníku a slohu jsou v mlze úplně.
Mně hodně dlouho vysvědčení "kazila" dvojka z tělocviku. Pak už to bylo učitelce blbý a ačkoli jsem pravidelně získávala čtyřky za šplh nebo za skok, tak na vysvědčení jsem stejně měla jedničku ;) Takže já si fakt myslím, že to známkování výchov je fraška.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.