Pinot Noir chápu! Přijde mi to teda trochu na hlavu mít navazující studium na druhém konci Prahy. Ta druhá pobočka je taky blíž k vám, ne?
Vše o těhotenství a dětech
Pinot Noir syn chodí na obří základku, tři třídy v ročníku, ale je to překvapivě v pohodě. Už má kámoše i mezi paťáky a šesťáky
U nás moc výběr není, spádovka je ještě větší a ta jediná malá škola je navíc alternativnější, takže skoro bez šance na přijetí nespádových. Takže my jsme šli po konkrétním učiteli. Ale na druhém stupni už jsou ty děti otrkanější, vem si, že kde kdo jezdí někam na ten gympl třeba a to taky nejsou malé školy.
Evaeva u nás je pět tříd v ročníku!
Jo, toho přestupu se až tak nebojím, ale změna to prostě bude. Ale jak říkám, kvůli nutnosti změny bych to nevzdávala už před nástupem, ty první roky ve škole mi přijdou hodně důležité.
Anema U nás je to tak, že je škola do 5. třídy a pak se přechází bud na základu či gympl. S tím, že když je ten ročník malý, to tak je, že někdy jsou to 4 děti, tak jdou všichni společně do jedné třídy na té základce. Nás bylo 13, tak nás rozdělili na tři skupiny a šli jsme do tří tříd. Nepřišlo mi, že bychom někdo měli problém se začleněním, ono když už přecházíš s někým, koho aspon trochu znáš, tak je to jiné, než třeba přejít sám z nějaké základky na jinou. A třeba neteř ted tak přecházela, šlo jich asi pět a ona se třeba od 7 třídy stejně vůbec s těma předchozíma spolužačkama nebaví, už se ty party uplně rozházely.
Jako mě ta malotřídka hrozně vyhovuje, jasně, nemůžu to srovnávat s tou školou co mají Pinotovi nebo tak, ale když to srovnám s tou běžnou městskou, tak je tohle super a myslím, že pro ty děti, které nejsou uplně moc průrazné je to ideál. I mi tam přijde fajn, že mají kontakt ti nejmenší s největšima, samozřejmě to generuje i problémy (že ti mladší se dostanou k nějakým věcem dřív), ale přijde mi, že pozitiva převažují, že dcera třeba nemá problém s těmi staršími kluky tolik, je otrkanější. A prostě tak nějak vidíš blíž to prostředí, znáš víc ty pedagogy, i děti, prostě taková malá společnost no.
Pinot Noir Karja rozumím, že záleží na spoustě faktorů, ale tady zase není takový rozdíl ani v kvalitě té malé školy a 1. stupni velké (tam je to možná dokonce i z mého pohledu lepší, protože mají jednu třídu s matematikou Hejného), ani v dostupnosti (2 zastávky vs. 4 zastávky jednou linkou MHD). A hodně to záleží na povaze dítěte, pokud je malá od Potrefenáhusa stydlivá, brala bych to prostě do úvahy, i když taky nemám ráda předjímání věcí takhle do budoucna.
Evaeva to chápu, že ty třídy nezůstanou nezměněné, ale vždycky se budou mezi sebou znát aspoň trochu.
Pinot Noir ale souhlasím s tebou, že kvalita školy je strašně důležitá. A s Evaeva, že ten dobrý začátek je podstatný. V ideálním případě půjde ještě na jinou základku s nejlepším přístupem k žákům v okolí, ale tam ji budou muset vylosovat, protože není naše spádová a zájem o ni je velký...
Anema zároveň z té malé základky někam přechází všechny děti, takže je pravděpodobné, že někoho znát bude.
Anema no ja to do úvahy prave beru a vychazi z toho nejlip ta skola v sousedním městě, kde ale jsou ty dalsi veci ke zváženi (plus teda taky neni jisty, ze ji tam vezmou) - napr. spojeni vlakem, dve maly deti v různých městech apod
Karja mně ty malotřídky přijdou hrozně super. Jednak tím, že se všichni znají, ale i mi přijde (možné jsem teda naivní), že to přitahuje učitele, kteří to chtějí dělat dobře. Protože ten styl výuky musí být jiný než v klasické škole. Ale zároveň jim to dává možnosti využít toho, že tam mají děti z různých ročníků.
Evaeva ale musela by to být aspoň holka, úplně přesně si vybavuju svůj vztah ke klukům v tom věku
.
Potrefenáhusa ta logistika bude otravná, to je určitě potřeba zvážit. Vlakem sama jen tak nepřijede
Anemajá nevím, jestli se to trochu nepřeceňuje. Já šla na gympl se dvěma spolužačkami, nebyly jsme velké kámošky před tím a ani potom. Zaroveň si myslím, že to nebude jedno dítě. V té malé základce skončí 25 dětí a všechny někam půjdou a těch možností obvykle není 15, ale spíš 5 třeba.
Jako je to věda, ty školy. Úplně mě polívá horko, když si představím to rozhodování za rok s Viktorem.![]()
(Zrovna sedím v čekárně v SPC. Slyším logopedku, ale občas i nějaké nesmělé špitání, tak snad trochu komunikuje.)
Potrefenáhusa ta logistika bude otravná, to je určitě potřeba zvážit. Vlakem sama jen tak nepřijede
no abysme tu logistiku zvládli, no, my jsme na to sami
Pinot Noir s Viktorem asi budete muset vybírat fakt obezřetně ![]()
Potrefenáhusavždyť jo, tak to píšu
Pinot Noirdržím palce ![]()
Pinot Noir myslim, ze jste udelali dobre. Ta vase skola vypada skvele, R. tam ocividne vzkveta a navic je to skola zamerena i na hard skills, takze i kdyby sel brzy jinam, bude umet anglicky lip nez vetsina mistni populace, to mu nikdo nevezme.
Navic ani na zakladce, kde to mas posichrovane na 9 let, neni zaruka, ze druhy stupen nebude velka zmena/prusvih. Toho se bojim ja u nas. Jsme moc spokojeni, syn ve skole taky vzkveta, i mi prijde, ze toho pres tu stressfree formu dost umi, socialne vsechno super... jenze po pate tride udelaji ze 3 komornich trid 2 masovky, zpretrhaji se vazby, dostanou jine ucitele a bude zmena srovnatelna prechodem na gympl (kam ho nedostanu).
Evaeva obecně asi jo, tady konkrétně bude ve třídě tak 15 dětí maximálně, je to fakt malá škola, a možností je tu plné sídliště, už teď ve školce vidím, že každý rodič zvažuje úplně jiná kritéria. Ale to je jedno, nejvíc fakt záleží na povaze dítěte a jestli je aspoň trochu dědičná, tak by to byl fakt zbytečný stres. Když ta naše malá základka fakt není nic extra.
Potrefenáhusa podle mě ještě důležité zvážit, jaké má pak šance sourozenec, protože to by pak bylo už úplné peklo. U nás třeba má extra bod takže přeskočí všechny ostatní nespadové, a navíc je vedení školy silně proti spádové turistice, takže nehrozí, že najednou bude těch "spádových" moc.
Já teď zjistila, že ta naše spádová je jedna z těch oblíbenějších tady na sídlišti, a navíc jsem si ověřila předpoklad, že nabízejí hodně sportovních kroužků (akorát naše judo ne), a ještě i modelářský kroužek a legorobotiku. A hlavně ji máme fakt kousek přes park.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.