Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Kokoska
35019 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:09

Evaeva ale sama vidis, jaky je v tom i tady zmatek, co je co. A presto jsou ty deti vychovavane dobre, si myslim. Rekla bych, ze je to hodne o citu pro situaci a vuli udelat pro dite v dane chvili to nejlepsi, i kdyz nebudu vedet, pod jake nazvoslovi to zrovna spada. Ale to asi nejsme v rozporu.

Online Karja
44748 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:10

999 Mně přijde, že někdo to má prostě v sobě. Víš, že já znám třeba jen jedny sestry 40+, které byly vychovány v takové jakože modernější "dnešní" výchově, že se o všem doma povídalo, že tělesný tresty jsou prostě uplně mimo, nejen pro dívky, ale i pro chlapce. Já takových moc lidí neznám, vlastně ted si vzpomínám jen na tyhle. A přijde mi, že dnešní ty "vědecké" věci jsou prostě pro lidi, co to v sobě nemaj, tak jako rodiče těch holek nebo tvoji rodiče. Nemáš to, neumíš to, tak si to přečti, tak to někde slyš. 

Ta křehkost nevím, zda pramení z chování rodičů, jestli dřív ty mladí dospělí taky nebyli křehcí, jen to drželi hodně uvnitř.

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:22
Reakce na Evaeva:

rasaNori hele a dá se to nějak dopředu zjistit nebo rovnou objednat Čecha?

​cerstva zkusenost: Ja psala do 2 skolicek v obci, kam jedem. Z jedne mi napsali, ze maj ve flotile instruktoru i Cechy, ale ze to nemuzou garantovat. A z druhe totez, plus nabidku soukrome lekce s Cechem/Slovakem, ale to je jednak o dost drazsi a taky mam zkusenost (s prvim ditetem), ze skupinovy kurz je efektivnejsi a taky zabavnejsi. Takze zkusime 1 den standardni  lekce a kdyz to bude blby, tak mu pak holt zaplatim hodinu v cestine.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:29

999 já si myslím, že ta křehkost nebude respektující výchovou, protože ta je i v naší generaci v menšině, jak to tak pozoruju v okolí, natož v rodinách mladých dospělých. Tady na Parfu je to fakt zvláštní bublina.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:31
Reakce na žluťásek:

​Já si teda myslím, že dítě přiměřeného věku vyrůstajíci v respektující rodině normálně v sedm večer pochopí, že nemá sahat na kamna a padat do sklepa i bez názorný ukázky a přednášky všech následků. Úplně stačí říct, že jsi unavená a nechceš to teď řešit, že si o tom můžete říct víc ráno. 

Online Karja
44748 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:35
Reakce na Anema:

999 já si myslím, že ta křehkost nebude respektující výchovou, protože ta je i v naší generaci v menšině, jak to tak pozoruju v okolí, natož v rodinách mladých dospělých. Tady na Parfu je to fakt zvláštní bublina.

​přesně to si taky myslim, i jsem to chtěla napsat, že většina rodičů se stejně chová hnusně, jestli to spíš nebude tím:-D. Když jsou rodiče v pohodě, tak se stejně aspon rozvedou, stejně se furt těm děckám něco děje, taky bych tu respektující výchovu za tím nehledala. 

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:42
Reakce na Evaeva:

notna ideální je, když si ty pravidla nastavíte společně. Ne, že řekneš, k tý díře nelezte, ale hele, tady je díra, jak zajistíme, aby se nikomu nic nestalo? Ale reálně to samozřejmě takhle nejde. Důležité ale je, aby děti ty pravidla chápaly (proč to chceš, co se stane, když...). 

​já s tebou víceméně ve všem souhlasím a nechci zpochybňovat tvůj postoj nebo znalosti, ale právě proto by mi přišlo zajímavé diskutovat detaily s někým, kdo toho o tématu hodně ví:-) Protože v té respektující výchově, jak ji chápu já, by tohle byl prostě jen jiný způsob, jak ho natlačit do něčeho, co chci já.

V mé modelové situaci řeknu já:

"Nechci, abys lezl k téhle díře, bojím se, že tam spadneš a zraníš se"

Dítě buď řekne ok a bude to respektovat a nebo tam má vlastní zájem a tak řekne třeba:

"ale mě strašně zajímá, co je dole"

nebo "ale já potřebuju kolem ní běhat, protože jinak se nedostanu do támhletoho pokoje"

a pak společně vymyslíme, jak to udělat, třeba si posvítíme dolů, aby to viděl, nebo to zkusíme nějak zabezpečit, nebo mu přinesu, to co ho zajímá za tou dírou, nevím, moje fantazie už končí . Já prostě vždycky věřím, že má nějaký důvod ta pravidla porušovat. Ale musí to být fakt moje vnitřní hranice, kdyby mi ta díra nepřišla nebezpečná, tak bych ho s tím neprudila, ale to si myslím rozumíme.

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:44

Karja no, to spíš ten šílenej tlak ze socek, s tím má problém i spousta dospělých, natož hledající se puberťáci

Online Zuzuli
3802 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:46

Karja Anema @999 ja bych spis rekla, ze ta krehkost dnesni generace bude i o tom, ze uz se za ni tolik nestydi. Protoze za celkem krehke bych oznacila i me vrstevniky, dnesni petatricatniky. Jen v nasi tride na gymplu byl kluk, co pred maturitou skoncil na psychiatrii s depresi a pozdeji se na vysoke pokusil o sebevrazdu. Holka, co mela cele roky anorexii a uspesne ji skryvala, dostala se z toho, az kdyz se odstehovala na kolej z jeji dysfunkcni rodiny. Nebo holka, co az v dospelosti po terapii prestala skryvat jizvy po sebeposkozovani. A nikdo z nich nemel zadnou benevolentni vychovu. Nakonec i ja jsem na te terapii s uzkostmi a panickymi atakami skoncila a vsechny tim prekvapila, vzdyt ja byla vzdycky tak sebevedoma a silna a vsechno jsem zvladala...

Takze za me at pusobi krehce jak potrebuji, pokud to v sobe nedusi timhle zpusobem.

Offline letfenixa
10902 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:47

Janulik03 nebola si nepríjemná. A keď to matke dieťaťa prišlo v poriadku, že dieťa robí bordel, tak výchova chýba už jej.

Online Karja
44748 příspěvků moje polička 10. února 2025 14:48

Anema Zuzuli Jojo plně souhlasím s oběma.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 10. února 2025 15:37

Já teda nevím, co si představit pod tím, že jsou mladí křehcí, ale v práci vidím ty 25- 35 a ty se teda hroutí pod každým úkolem, ale né všichni, jsou i tací, kteří to maj dost na salámu a dokáží 4 hodiny nepracoval, protože jim ,,nejede,, počítač a že by to někomu řekli, to je,  světě div se vůbec nenapadlo. Jinak mi přijdou dost v pohodě, ty co znám já.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. února 2025 15:42

Anema jasně, ale tady to začalo skalama. Jsou situace, kdy ho prostě potřebuješ "někam natlačit". Ale jde o to, jak to uděláš.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. února 2025 15:45

Gatita aha. Mně překvapuje, že někde učí začátečníka ve skupině. Kluci měli vždycky individuál (mladší byl teda jen jednou, on ha to není typ). Moje děti, aspoň ty starší, určitě k cizinci nepůjdou, zároveň naše ochota jezdit do Čech stále klesá, tak to u mimina možná bude brzy aktuální. (Nebo se to naučí sám jako mladší )

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 10. února 2025 15:50

Evaeva jo aha, já si furt představovala nějakou díru v ty chalupě

Offline 999
19828 příspěvků moje polička 10. února 2025 15:54

Karja Já se bavila s ředitelem jednoho gymnázia a říkala mu, že učím ty křehké studenty,že to bude proto, že jsou to umělci. Řekl mi, že i na gymplu mají stejná čísla. Počet lidí na antidepresivech, pokusy o sebevraždy, dokonané sebevraždy. A věřím, že už jsou vychováváni více respektujícími rodiči a je to prd platný :-(.

Online Karja
44748 příspěvků moje polička 10. února 2025 15:56

Kan Já si myslím, že 25-35 nejsou ti mladí, že tím 999 myslela fakt ty ted čerstvě dospělé.

V té věkové skupině, co zminuješ, to vidím poměrně shodně co ty. Prostě v pohodě, někdo se hroutí a někdo to má na salámu, víc než by bylo vhodné. 

Online Karja
44748 příspěvků moje polička 10. února 2025 16:01

999 Kamarádka učí na základce, která výběrová není ani dětmi ani sociálním prostředím, odkud ty děti pochází, a potvrdila by ti to samé. Ty vlivy na děti jsou asi jiné, a silné, a styl výchovy to zřejmě nezachrání. A jak píšu rodič může mít respektující výchovu a zároven na to dítě kašlat nebo se chovat nějak jinak vůči němu špatně. To pusobení rodiče na dítě, není asi jen stylem výchovy.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. února 2025 16:59

999tady je fakt taková bublina. Když si vezmu, co často slyším ve školce nebo na hřišti. Spousta rodičů se k dětem pořád chová hnusně, protože to znají z dětství a nenapadne je, že to jde jinak. Nebo třeba tělesné tresty pořád uplatňuje většina rodičů. 

Ta křehkost prý souvisí s rychlostí doby a samozřejmě taky se sockama. Rodina má sice velký vliv, ale pořád ne jediný.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. února 2025 17:01

Anema jako ve S tebou mně baví svět? Tam nakonec ty důsledky maminka pocítila na vlastní kůži