Evaeva 999 Kokoska já třeba tu respektující výchovu jako dítě měla. Nikdy se na nás nekřičelo, o všem jsme mohli diskutovat, nikdo nás nikdy fyzicky nepotrestal. Zodpovědnost jsme měli velikou, ale hranice samozřejmě existovaly. Jako děti jsme litovali vsěchny spolužáky, co na ně rodiče zvyšovali hlas nebo je nějak trestali, a podobně. Fakt jsme považovali naše dětství za super skvělý. Ale teď je nám s bráchou kolem 30, on je na tom uplně nedobře (nezaměstnaný, bez špetky nějakého smyslu pro povinnost, vztah s rodinou 0), já si neumim pořádně vážit toho co mám, všechno je mi málo, ale zároveň mám pocit, že všechno musim zvládnout sama a nikoho ničím neobtěžovat. Výkonná jsem, myslím, docela nadstandartně, vystudovala jsem těžkou školu a tak, ale s rodinou vztah žádný super nemám taky. A respektující výchova mi nejde vůbec. Jakobych byla zvyklá, že de celý život vše točilo kolem mě a najednou se mám já začít točit okolo druhých a neumím to dost dobře. I když se snažím, stejně často sklouzávám spíš do autoritativní výchovy asi. Mě to přijde ok, ale třeba s našima to generuje hodně velké třecí plochy, že děti nutím dodržovat hranice. Jeden příklad za všechny - děti si vyberou k snídani konkrétní jogurt. Nechají si ho otevřít a v tu chvíli řeknou, že to nechtějí, že chtějí rohlík se šunkou. Já už necuknu. Dostaly na výber, vybraly si tak mají jogurt. Naši i 3x vymění talíře...
No každopádně chci říct, že jako produkt "milé a nenásilné" výchovy si nejsem jistá, jestli to bylo dobře. Ale stejně tak budou děti co byly bité, chtít pro svoje děti něco jiného.