Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline Pinot Noir
29928 příspěvků moje polička 14. února 2025 08:58

Že s tím jídlem tady pořád otravuju, ale jak píšete, že byste třeba něco taky aplikovaly doma, tak jsem si vzpomněla na jednu věc, kterou jsem asi tady neřekla, ale která se mi zdá moc důležitá a tam, když jsem to její vysvětlování poslouchala, tak to byl takový aha moment a čím víc nad tím přemýšlím, tak se mi to zdá jako možná nejdůležitější věc: říkala, že úzkost nevzbuzuje jen to jídlo samotné, ale i zklamání rodiče, které zákonitě přijde. Dítě ví, že jídlo, které nepovažuje za bezpečné, pravděpodobně nedokáže sníst, a bude následovat zklamání rodičů. To je pro ně prý nejhorší emoce u rodičů, se kterou si vůbec nevědí rady. Dokážou se vyrovnat s křikem, vztekem i opravdově rozzlobeným rodičem, ale zklamání je prý pro ně natolik těžko zvládnutelné, že se snaží tomu za každou cenu vyhnout. Takže vzniká takové zacyklení úzkosti z jídla a úzkosti z možného zklamání, kdy oni už se snaží tomu předejít tím, že se komunikaci o jídle úplně vyhýbají.

A já jsem si uvědomila, že když Viktorovi něco mimo jeho bezpečné potraviny nabízíme, on se chytí  za pusu, obličej a odvrátí se, zavře oči. Myslela jsem, že se mu z toho navaluje, ale došlo mi, že on spíš jako dělá, že tam není, chce se prostě vyhnout tomu tématu jako takovému. Teď to vypadá, jako že jsme nad ním zklamaně lkali, ale to vůbec, jen ta emoce se dost blbě skrývá a i když se snažíme dělat, že nic, tak podle mě zklamání je celkem čitelné, a i kdyby se třeba dařilo pětkrát zakrýt, tak pošesté to achjo prostě uteče, zvlášť, když má člověk očekávání, jako třeba u jídla, které už jednou ochutnal a člověk se raduje, že má novou potravinu, nakoupí jahody a .... je z toho akorát achjo. 

Takže to nenabízení jídla je vlastně užitečné i z hlediska rodiče - nic neočekávám, nemusím být zklamaná, je to svým způsobem osvobozující pro všechny.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 09:02

Pinot Noir to souvisí s tím nedělat z toho téma, mi přijde. Což se teda dost snadno řekne, že jo!

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 14. února 2025 09:13

Pinot Noir ja to čítam rada aj keď sa ma to už netýka, ale spätne vidím tie vlastné chyby a dosť ma mrzí že toto sa človek nedozvedel

Ale vlastne ten postup o nerieseni sa dá aplikovať aj na vyprázdňovanie. Kde sa rieši či a kedy a  vyplýva z toho také to kakanie nasilu. A to bola téma zas pri malej, tiež akonáhle sa to neriešilo a neoslavovalo že bola, tak problém zmizol. Podľa mňa je toto si uvedomiť, základ

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 14. února 2025 09:15

Pinot Noir Ano, naprostý souhlas. Myslím, že je to důležité ve všech oblastech. Děti v tomhle věku potřebují cítit, že jsou v pořádku přesně takové, jaké jsou. Proto jsem se tu nedávno "rozčilovala" kvůli těm vlasům .

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 09:25

Anema souhlas. Ale je to fakt těžké. Jak pořád řešíme ty větráky, tak je těžké netvářit se, že to není komplikace, když hledáme vhodný záchod nebo uprostřed nějakého shonu nebo něčeho je jeden rodič vyblokovaný jako doprovod na WC (doma). Kolikrát je to zrovna jediný přítomný rodič.

Offline Potrefenáhusa
38909 příspěvků moje polička 14. února 2025 09:26

Evaeva Jj, carcassone hrajem, ten je super. Černej Petr je ještě kupodivu docela těžkej (ale už jsme ho nějakou dobu nehrály, ona vždycky poskočí naráz) a dobble taky ještě nejde, ale tam ocekavam, ze až se ji rozsvítí, tak me bude drtit 

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 14. února 2025 09:27

Pinot Noir moc vam preju, aby vam ty starosti s vyzivou pominuly. Ty poznatky, ktere tu s nami sdilis, jsou moc zajimave. Maji vlastne dost jasnou logiku, ale me by to v dobe, kdy jsme se s jidlem trapili, nenapadlo. My ten tlak vyvijeli, porad neco nabizeli a bylo kolem toho i kolikrat dusno. Syn nebyl tedy tak tezky pripad, ale stejne - proste nejedl skoro nic a strasne malo, neprospival, tak koho by to nestresovalo, ze.

Offline Pinot Noir
29928 příspěvků moje polička 14. února 2025 09:31

Janulik03 přesně to jsem si říkala, že bychom se ho taky měli přestat ptát při každém nasazení plenky, jestli už nezkusí kakat na záchodě. Tohle je navíc taková věc, která vlastně nikoho zvlášť neotravuje, ten zadek bych stejně šla utřít i tam. 

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 14. února 2025 09:38

Gatita no keď som mala ja deti malé a podobný problém ako Pinot Noir , tak dr mi iba povedala, že ak nezačne jesť vezmú mi ho do nemocnice na vykrmenie, čo bol stres na dvakrát. Fakt zle časy 

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 14. února 2025 09:48

Pinot Noir jo, přesně tak, i u toho kakání byla první a hlavní rada Nedělat z toho téma, ideálně o tom vůbec nemluvit, ani chválit ani trestat. Což bylo pro mě strašně těžký, když jsem viděla to dítě, jak se trápí a neměla jsem mu "radit", že když se vykaká, bude vše oukej.

Taky že se teď snažím neptat se při úplně každém přebalování mladší, jestli by nechtěla zkusit nočník nebo záchod, ale aspoň ob přebalování

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 14. února 2025 09:51

rasaNori připomněla jsi mi, že musím dát starší do kapsičky papírek se jménem a telefony na rodiče. Ujížděla mi už předloni

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 10:01

Mohučanka my to klukům lepíme na helmu, aby to každý viděl, kdyby tam brečelo dítě. A mají instrukce jít případně za vlekařem a ukazovat na helmu

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 14. února 2025 10:02

Janulik03 jezisi, to ten stres uplne chapem.  Kolko mal rokov? 

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 14. února 2025 10:26

Janulik03 ach jo . To musel být strašlivý stres.

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 14. února 2025 10:32

Mrakoplas tak riešili sme to vlastne az do jeho cca 12 rokov od úplného bábätka, on už ani pri kojeni nespolupracoval. Ale v škôlke mu vychádzali v ústrety, v škole mal teda hroznú učiteľku prvé tri rojy, tá ba margo nejedenia na mňa posielala sociálku, tak to iný level.

Neskôr sme deťom kupili psa a on sa teda veľmi upol k nemu a zrazu bolo vidieť pokrok, začal športovať stal sa  sebavedomejsim.

Ale ako s bábätkom a ešte dlho potom to bol dosť horor ako pre neho, tak pre nás. Je mladší, oboch mame rok od seba tak jeho sestra musela rýchlo byť samostatnejsia, doteraz ho vie teda pekne komandovat keď na to príde

Offline Anema
1298 příspěvků moje polička 14. února 2025 10:32

Evaeva ty jo, je to těžké. Já mám na kontě v tomhle směru několik zářezů, treba když starší měla měsíc po nástupu do školky krizi v docházení ...

Ale já bych mu asi v té vaší situaci (zmatek před odchodem a jen jeden rodič) dovolila nočník někde, kde se nebojí . Ale já dovolím i té skoro šestileté přinést si nočník do obýváku, když se večer dívá na pohádku, která jede rovnou z televize a nejde zastavit. Jinak chodí normálně na záchod.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 10:43

Anema my jsme nočník před lety zatrhli, na záchod začal chodit sám od sebe. Vozíme ho teda na dovolené a má ho i na chalupě. Doma pořád držíme záchod. On by ho chtěl mít někde v soukromí, ale nabízí se jen chodba a tam soukromí není. Nicméně se na nočník pomalu chystá mimino, tak uvidíme, kam se to vyvine. Pořád doufám, že jednoho dne sám odkráčí na záchod jakoby se nechumelilo

On je totiž nějaký citlivý na hluky, na záchodě mimo domov mu musíme silně držet uši i při čůrání. Ale teď jsem zjistila, že digestoř mu naopak vyhovuje. Jiný větrák vadí i vypnutý. Jako je mi to dost záhadný 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 14. února 2025 10:48

Janulik03uaa, som rada, ze dnes uz sa to berie trochu inak, lebo socialku by na mna kvoli starsiemu asi posielali odvsadial . Nastastie pediatricka je rozumna a ked vidi, ze si tu svoju ubohu krivku drzi, tak nesudi. 

A teraz uz je ohladom jedla v pohode? Ci mame nadej aj my

Online Evaeva
příspěvků moje polička 14. února 2025 10:49

Mrakoplas naše doktorka říká, že si mají držet křivku, co mají v roce. Takže kdyby naráz výrazně přibral, bylo by to taky divný

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 14. února 2025 12:19

Mrakoplas ma 36 rokov, od 20 sa odstahoval na 7rokov do BA kde žil sam, neskôr s priateľkou. Teraz žije s nami v dome, ma s oje bývanie na poschodí, a zje veľa vecí, aj keď v niečom teda dost neštandardné jedlá. Ale uplne v pohode, nádej máš veľkú, budete v oohode