Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 26. března 2025 19:39

letfenixa Neviem, ako je to teraz, ale klokana organizuje súkromná firma, nie? Za to štartovné potom kupujú ceny pre žiakov, tlačia diplomy, testy, platia poštovné, nie? To všetko dačo stojí. Testy niekto musí vytvoriť.

Počas SŠ som bola zapojená do MAKSa, bolo to pred viac ako 25 rokmi, a ak si pamätám, tiež sme vtedy platili nejaký poplatok. Počas VŠ som potom brigádovala v tej firme, ktorá MAKSa organizovala, kopírovali a balíčkovali sme zadania pre všetky školy, resp.opravené vyriešené úlohy. Bolo s tým celkom dosť práce, bývali sme tam aj piati na celý deň a netrvalo to deň, ale pár dní, kým sa to všetko nachystalo. Myslím, že firma z tých poplatkov platila tvorcov úloh, opravovateľov, brigádnikov.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 26. března 2025 19:41

711990 určite to mali v učebnici alebo si to hovorili. Možná odpoveď, to, čo dýchame, skladá sa z ... Predpokladám, že také niečo by tam druhák/tretiak napísal. 

Moja skúsenosť je, že študenti na VŠ nevedia neraz odpovedať na otázky typu čo to je či v čom je medzi niečím rozdiel a i. Podľa mňa je dobré učiť žiakov odpovedať na otázky typu čo to je už na prvom stupni primerane veku. Viem, že synovec-druhák sa učil na prvouke o ľudskom tele a mali tam napr. kostra je opora tela, skladá sa z týchto kostí. T.  j. v učebniciach sa stretávajú s vymedzeniami pojmov, ktoré sú zjednodušené primerane veku. S otázkami typu čo to je sa môžeme stretnúť v rôznych situáciách. Kladú ich už malé deti. Aj deti v škole si môžu vysvetľovať medzi sebou veci a pýtať sa, čo to je.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 26. března 2025 19:44

Mrakoplas tak jistěže to je nespravedlivé, ale co je spravedlivé? Jak už řekl žluťásek , život není fér a osoba v okolí by si měla nechat svoje řeči. Jindy zas může být výhoda být mladší než starší.

Dcera teď soutěží v recitaci, kategorie 2. a 3. třída a odklad neměla, takže tam můžou být děti i o dva roky starší. Žíly mi to netrhá, jde o zábavu a jako vedlejší produkt si cvičí mluvit před publikem.

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:09

dorota Tak ona je to jednoduchá otázka pro dítě, co automaticky ocituje informaci z učebnice, ale pokud je to dítě, co má sklony myslet trochu za roh, tak stojí před problémem. Mám psát z čeho se vzduch skládá? Jak vypadá? K čemu je? Nebo jak se liší vzduch na Zemi a na Venuši? A ono je možné, že paní učitelka bude rozumná a uzná kteroukoli z takových odpovědí. Jenomže to dítě se v časovém presu zasekne na rozhodovací paralýze a nenapíše nic. Pro malé dítě bych otázku co je to vzduch viděla tak maximálně jako zadání domácího projektu, aby si mohlo rozmyslet na jakou část té otázky se zaměří.

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:16

letfenixa Tak možná to v čechách platí škola nebo sdružení rodičů? Čímž se i vysvětluje, proč se to v některých školách neorganizuje ;o)

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:18

Ked už sme u toho citania s porozuměním, prísne logicky. Z coho sa sklada vzduch nie je odpověď na otázku CO je vzduch. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:18

DruI však tam môže napísať viac vecí. A ako píšem, predpokladám, že o tom na hodine hovorili. T.j. dieťa bude vedieť, kam uciteľka otázkou smeruje. Rozumná učiteľka uzná podľa mňa odpoveď, ktorá je obsahovo správna.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:21

continuity prísne vzaté nie, ale predpokladám, že na prvom stupni by to mohlo byť uznané ako primeraná odpoveď, keďže žiaci daného veku ešte nemajú také rozvinuté abstraktné myslenie.

Online Karja
44756 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:22

DruI Ja to vnímám stejně je to lehka otázka, pokud to tak máš v učebnici už jasné napsané. Já jsem se tuhle dívala na nějaký test od synovce z vlastivědy a já jako vůbec nechápala ty otázky, na co se mě ptají nebo o co jako jde. Ne že bych neznala tu látku a fakticky ty věci. A přesně po přečteni kapitoly to bylo jasné. Ale potom je takový test a takhle koncipované učivo spatne. Jo a nejsem blbá, vždycky mě učitele v testech chválili, že přesně odpovídám na dotazy, kdyby to chtěl někdo takhle napadnout:D

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:23

dorota Víš co, moje dcera se tuhle zasekla při výtvarné výchově, protože měli nakreslit nějakou postavu z večerníčku a ona se nemohla rozhodnout jakou. Večerníčky zná a na kreslení je moc šikovná. Dovedu si docela dobře představit, že se ve třetí třídě zasekne u otázky co je to vzduch, protože jí odpověď, která jí napadne, bude připadat moc jednoduchá, nebo moc složitá.

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:24

dorota test nemá byt koncipovany tak, že sa ziak domysla, co tým učitelka myslela. 

Odpověď preco je ta otázka debilna, je právě v tom: má sa spytat presne. Pokial chce odpověď otvorenu, tak sa dá formulovat napríklad: co by si věděl povedat o vzduchu. 

Pokial sa spytame co je vzduch, tak správná odpověď znie: bezfarebna zmes plynov, ktore tvoria atmosféru zeme. Co druhák takto urcite nenaformuluje.

Online Karja
44756 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:27

continuityPřesně tak, otázka co je vzduch je podle m vhodná tak třeba po druhý stupeň. A právě si myslím, že pro učení porozumění textu je vhodné zacit už od útlého věku a ne dávat otázky, ,,však si děti domyslí,,.Protože pak se to budou takhle učit i dál, že si však domyslí... Buď je to rovnou ta otázka ,,volná,, a je to jasne patrné z té formulace a nebo je konkrétní. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:28
Reakce na dorota:

continuity prísne vzaté nie, ale predpokladám, že na prvom stupni by to mohlo byť uznané ako primeraná odpoveď, keďže žiaci daného veku ešte nemajú také rozvinuté abstraktné myslenie.

​Na prvním stupni sa určitě daju otázky koncipovat tak, aby ziaci s nerozvinutým abstraktním myslením v rámci možností odpovedali logicky spravne. Potom sa divíme, že dospelý človek si přečíta správu a vidí tam aj to, co tam vobec nie je napsané. Toto citanie medzi riadkami a domyslanie sa je hrozny mor. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:29
Reakce na Karja:

continuityPřesně tak, otázka co je vzduch je podle m vhodná tak třeba po druhý stupeň. A právě si myslím, že pro učení porozumění textu je vhodné zacit už od útlého věku a ne dávat otázky, ,,však si děti domyslí,,.Protože pak se to budou takhle učit i dál, že si však domyslí... Buď je to rovnou ta otázka ,,volná,, a je to jasne patrné z té formulace a nebo je konkrétní. 

​Amen

Online Karja
44756 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:35

U nás ve škole na prvním stupni mají testy z přírodovědy a vlastivědy takové jakože všeobecný přehled, vůbec to není z učiva, těžko se na to připravuje. Do známek na vysvědčení se to ale nepromítá, nemá to asi v celkovém hodnocení velkou váhu. To jsem zvědavá, jak tohle moje holčičky ponesou:D. Nevím jakej je záměr těch testu, jestli zpestření, jestli to baví učitele, jestli prostě sbiraji známky, jestli to má nějakej smysl nebo nemá, ale synovec říká, že si pak z toho hodně pamatuje, paradoxně to, co předtím nevěděl.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:37

continuityÁno, otázky sa dajú položiť rôznymi spôsobmi. Za mňa pre niektoré deti môže byť problém aj zadanie, čo by si vedel povedať o vzduchu. Aj tu môže u niekoho nastať tá rozhodovacia paralýza, ktorú spomína Drul, čo má k tomu napísať, či to bude alebo nebude stačiť.

Som učiteľka a tiež sa mi stalo, že som pri opravovaní zistila, že otázka nebola najlepšie položená. Uznala som odpovede, ktoré boli obsahovo správne, a bolo to pre mňa poučenie do budúcna, že otázku treba sformulovať inak, viac konkretizovať a pod.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 26. března 2025 20:42

dorota jak velké děti učíš? 

Online Karja
44756 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:43

dorota Jj, tak člověk udělá chybu hned, nedojde mu to a pouči se na příště. To teďka vnímám při ucení s dětmi, jak je to vlastně těžké, že člověk třeba při diktátu musí úplně jinak přemýšlet, dávat pozor, aby to jasně řekl, co chce, ač mu to přijde jasné, vzít v potaz co děti už umí a co neumí. Fakt by to kolikrát člověka nenapadlo na co všechno dávat pozor. To jsou prostě školy a roky zkušeností. Blbý je ale, když jsou takhle debilni otázky předtištěný už v nějakých učebnicích, to byl třeba případ toho synovce, to už si jeden řekne, že s tím by si někdo měl dát tu práci, pořádnou revizi a tak. 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 26. března 2025 20:51

Karja

Když děti na konci druhé třídy vyfasovali učebnici prvnouky pro třetí třídu, čekala jsem s jednou maminkou, až se dcera prezuje. Já jsem to komentovala slovy: no tak tady se moc nového nenaučíš. 

Ona: až se tohle naučíte, budete vědět už všechno, co vás budou učit dál? 

Byla to novinářka. 

Online Karja
44756 příspěvků moje polička 26. března 2025 21:12

continuity Tak to byla asi taková řečnická, já taky dceři určitě někdy rekla, že už bude všechno vědět nebo umět nebo tak něco;-).