víš co,ve školách se to děje, častěji než bych chtěla.
Dukaz máš výše, když učitelka učitelů tu otázku obhajovala. Je to systémový problem, žádný náhodný výstřel, který minul terč.
víš co,ve školách se to děje, častěji než bych chtěla.
Dukaz máš výše, když učitelka učitelů tu otázku obhajovala. Je to systémový problem, žádný náhodný výstřel, který minul terč.
Dcera se mi včera "pochlubila", že dostala trojku z dějepisu (je v páté třídě, berou 1. SV). Tak donesla sešit, heslovité poznámky (navíc strašné, zkratkovité a vůbec
) a prý ať jí vyzkouším. Tak ať mi vypráví co o tom ví, a prý ne, paní učitelka se ptá přímo otázkami. Když jsme tedy prošly všechny poznámky (všechno věděla, ale jako básničku bez hlubších souvislostí) tak se jí ptám proč vlastně byla 1.SV, co se společensky dělo apod. Nic, nula. Ty souvislosti jí vůbec nedocházely a přitom vím že když se o čemkoli bavíme , podám širší výklad a souvislosti chápe. Tak jsem se strašně naštvala. Dějepis se učí pořád tak debilně jako se učil, pak ho děti mají mít rády. S tímhle přístupem je jí úplně k ničemu že ví že na jedné straně byla Dohoda a na druhé Centrální mocnosti (my se tedy před třiceti lety učili Trojspolek) když neví proč se vlastně mydlili, co z toho vzešlo a jak se tomu do budoucna vyhnout.
Kokoska a co to je? Ať se přiučím![]()
Garfie mlieko ![]()
Inak som tim tvoj syn. Chapem, ze nepises presne znenie ulohy, ale aj tak je tam pre mna vela ALE. Zasekla by som sa uplne rovnako :D
Kokoska Vzduch je to, co dychame
jo, presne takhle jsem soudruzce odpovidala ja, a bylo to spatne. az kdyz bylo mamince divny, proc furt nosim ty blby znamky, tak mi vysvetlila, ze na tento typ otazek je asi ocekavana odpoved "vsecko, co vim o vzduchu" ale ja to proste nechapala a nechapu to dodnes. jestli chce uca vedet, co vsechno prckove vi o vzduchu, tak proc se na to doprdele nezepta?
rysamona prvni svetovou neumim vysvetlit dodnes.
Garfie Hele tvůj syn uvažuje úplně stejně jako můj muž! Akorát ten, jak už je dospělej, tak už se nehádá a nebrečí, ale suše argumentuje. A dcera je teda po něm, tak si alespoň při rozebírání nejasných zadání školních úloh budou pěkně notovat ;o)
A dík za odkaz na logickou olympiádu, to bychom mohli v září zkusit (jestli teda opravdu pošlou email s připomínkou, protože jinak to v hlavě určitě neudržím ;o)
Gatita naše skvělá dějepisářka na souvislosti hodně dbala. Taky dávala body na víc, když člověk věděl víc než chtěla (třeba vyjmenuje tři důvody, já napsala 4). Díky tomu jsem měla z dějáku hezké známky aniž bych se musela šprtat data, s ní mně děják bavil. Ale to neznamená, že si to pamatuju dodnes ![]()
rysamona To je děsný. A zrovna dějepis se dá v souvislostech vyprávět zajímavě.
DruI Jestli ses tam zaregistrovala, tak připomínku posílají, jediné co je trochu naprd, že na vypracování je přesně jeden konkrétní týden a občas se ti to časově ne úplně hodí...
rysamona Na naší škole (mezinárodní) se dějepis učí skvěle, kolikrát si tajně chodím číst dceřiny poznámky. Až na to, že loni (učitel Filipínec) věnovali spoustu času filipínsko-japonským válkám a vůbec válkám v Pacifiku, předkolumbijské Americe a podobně, což jsou taková témata, kterým se my moc nevěnujeme. :-)
Zato teď mají učitele Brita (tedy s japonskými kořeny) a probírají 2. světovou a ten na to nastoupil pěkně z ostra, rovnou jim předestřel roli Japonců a spolážkovi, který odchází do japonské školy prý řekl, že aspoň může spolužákům vysvětlit, o čem byla 2. světová....Japonci se totiž tváří, že nebyla vůbec....
Garfie úloha Japonců za druhé světové byla vážně moc zajímavá. Když to dám ve zkratce, tak na té "špatné" straně stáli proto, že se báli rusáků a tak nemohli být logicky na "jejich straně". Když si to takhle člově uvědomí dostává to úplně jiné grády.
Gatita ale tak to je tak složitý, že každý má nějakou zkratkku. Kromě historiků a vlastně ty taky. Jenže já myslím, že je důležitý aby děti pochopily, že 1SV byla důsledkem toho co se dělo před ní a druhá SV byla proto co se zase stalo před ní (viz. třeba ty japonci). a že v Sarajevu když zabili následníka to byl vlastně zástupný důvod ( a mimochodme tohle dcera taky nevěděla.
Co je vzduch mi přijde na první stupeň strašně složitá otázka taky. Ale mám zkušenost, že jsem u dcery kolikrát zírala, co to po nich chtějí a většinou byla chyba u mě, že jsem nedokázala tu věc zjednodušit a přepnout si hlavu. Několikrát to bylo i napsané na stránce s učivem, ale tak kdo by to četl :-) Myslím to na sebe.
Nedalo mi to a napsala jsem kamarádce učitelce na prvním stupni. Nevím, jak staré dítě dostalo tuhle otázku, ale ona mi napsala, že v prvouce ve 3. třídě se učí, že vzduch je bezbarvý plyn. A souvisloti k čemu je, kde je apod. I pokusy prý nějaké dělají. Ale chápu, že pro dítě s větším rozhledem to může být pitomá otázka. Ale očekávala bych, že tohle je právě na učiteli, aby poznal a vyhodnotil, jestli dítě neví, která bije nebo prostě jen nepochopilo otázku, tak jak to obšírněji popsala dorota A v tomhle vidím problém českého školství já. Ne ve špatně položené otázce. Ale že někteří učitelé takový přístup prostě nemají. Dají test, nasází známky a konec.
Minulý týden jsem četla rozhovor s Plagou. Některé názory se mi i líbily, ale u mě skončil ve chvíli, kdy označil žáky na gymnáziích za "lepší děti". Sice se s takovým názorem člověk setkává v životě, ale když to do média vyřkne minulý a asi budoucí ministr školství, tak ještě díky bohu za jen blbě položené otázky
Posun k lepšímu bych v systému nečekala. Stále to bude individuálně záležitost učitelů a ředitelů škol.
Potrefenáhusa Moc děkuju
rysamona presne. Tu druhou valku bych trochu vysvetlit umela, ale ta prvni je pro me mnohem slozitejsi na vysvetleni. To musis do 19.stoleti a v tom mam hrozny gulas.
A chapu tvoje rozhorceni nad vyukou dejepisu, taky by me to mrzelo. Tady se to uci jak pro ucely AZ kvizu.
rysamona s tím, že se to učí fakt blbě souhlasím. Zároveň mám ale pochybnosti, že ty desetiletý děti dovedou pochopit souvislosti těch různých konfliktů a válek. Koneckonců s tím má potíž i mnoho dospělých.
Mně by se líbilo, kdyby se učilo víc provázaně, v blocích, pohromadě ty humanitní věci a v jiném bloku zas přírodní. Ale to by bylo na mnohem větší reformu než současné změny RPV a už ty mocně hýbou učitelským světem.
notna tykalo se to tretaka. A ja to sem nedavala, ze bych to bez dalsiho povazovala za nefer nebo tak, jen mi to proste prislo trochu komicke. Verim, ze nejakou definici si mozna rikali. Ucitelku mame skvelou a ucit podle me umi, protoze dite bez jajehokoli stresu umi asi vsechno, co by melo, jen tohle nejak nesedlo, no. Mimochodem ta prvouka mi prijde cela zvlastni. Je to jediny predmet, na ktery se syn nejak uci (=pred testem po mne chce, abych ho vyzkousela), takze vim, jak vypada ta ucebnice a co probiraji. Pro syna tam za ty tri roky nebylo nic noveho, spis mi prijde, ze to je o takovem tom zevseobecnovani, trideni - krajina podle typu, priroda ziva neziva, zivocichove na obratlovce a bezobratlovce a tak. Nerikam, ze to je spatne mentalni cviceni, ale nejak to zatim nedocenujeme![]()
žluťásek Jasně že se to musí přizpůsobit mentalitě těch dětí. Já mám doma docela chytrý exemplář, ale taky hodně zjednodušuji a když se zapomenu tak zdvíhá obočí a odchází. ![]()
A ty bloky by se mi taky líbily. To by právě bylo to učení v souvislostech. Ach jo, tak třeba moje vnoučata ![]()
Gatita můj syn vždycky říká, že prvouku pro druháky by zvládla v poho i Husička s Housátkem od Potrefenáhusa
ta náplň je taková komická zatím. Ale zas chápu, že děti z méně podnětného prostředí třeba ty základy ze školky a z domova nemají a je potřeba naučit je ty kytky, stromy a ovozely taky.
Ale dneska prý budou pozorovat rostliny pod mikroskopem, tak to se syn hodně těšil.
Gatita Ta prvouka je hrozně opakovací skoro až do páté..
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.